Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

obowiązki kierowcy, zakres czynności kierowcy

Featured Replies

Napisano

witam

Mam kilka pytań

- kto odpowiada za odplandeczenie zestawu (przyczepa+auto)??

- utrzymanie czystości po rozładunku (np układanie palet, zamiatanie podłogi...itp)

Czy to wszystko jest zobowiązany wykonać kierowca ??

Jest to jakoś sformuowane prawnie??

pozdr. zlosnik.gif

Napisano

> witam

> Mam kilka pytań

> - kto odpowiada za odplandeczenie zestawu (przyczepa+auto)??

> - utrzymanie czystości po rozładunku (np układanie palet, zamiatanie podłogi...itp)

> Czy to wszystko jest zobowiązany wykonać kierowca ??

> Jest to jakoś sformuowane prawnie??

> pozdr.

No daj spokój hehe.gif Pewnie po rozładunku szef przyjedzie i Ci posprząta naczepę a później zaplandeczy rotfl.gif

Napisano

> No daj spokój Pewnie po rozładunku szef przyjedzie i Ci posprząta naczepę a później zaplandeczy

I wunder bauma powiesi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No daj spokój Pewnie po rozładunku szef przyjedzie i Ci posprząta naczepę a później zaplandeczy

jest na to jakis konkretny akt prawny??

Napisano

> jest na to jakis konkretny akt prawny??

A musi być?? A jak Ty to sobie wyobrażasz?? A jak się nie lubi sprzątać i rozplandeczać to trzeba przewozić kontenery z firmy do portu i z powrotem ok.gifhehe.gif

Napisano

> I wunder bauma powiesi

Antitabaco ale najpierw popielnice opróżni rotfl.gif

Napisano
  • Autor

konkretnie chodzi o to ze, przyjeżdża do nas kierowca z ładunkiem, nie chce mu sie nawet odplandeczyc zestawu, my go rozładowujemy i kończymy na tym swoją robote. A on od nas wymaga ułożenia palet i sprzątania całego zestawu.

wiec sie pytam czy na to jest jakis przepis prawny???

kto to ma robic co pisałem w pierwszym poscie ?

Napisano

> Antitabaco ale najpierw popielnice opróżni

I dywaniki wymiecie zlosnik.gif talerz po obiedzie też umyje hehe.gif

Napisano
  • Autor

> A musi być?? A jak Ty to sobie wyobrażasz?? A jak się nie lubi sprzątać i rozplandeczać to trzeba

> przewozić kontenery z firmy do portu i z powrotem

ja o tym wiem tylko potrzebuje to komuś udowodnic ze to jego praca, więc potrzebuje jakis okt prawny(przepis) na tozlosnik.gif

jest cos takiego???

Napisano

> konkretnie chodzi o to ze, przyjeżdża do nas kierowca z ładunkiem, nie chce mu sie nawet

> odplandeczyc zestawu, my go rozładowujemy i kończymy na tym swoją robote. A on od nas wymaga

> ułożenia palet i sprzątania całego zestawu.

> wiec sie pytam czy na to jest jakis przepis prawny???

> kto to ma robic co pisałem w pierwszym poscie ?

Nie wiem czy jest przepis prawny ale ja bym go przetrzymał z rozładunkiem to by się nauczył.

Powiedz mu ze dobrze ze go rozładujecie bo mógłby sam to robić.

Burak i tyle no.gif Nie znam przepisu i chyba go nie ma. Zapytaj się kto mu sprząta w kabinie hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy jest przepis prawny ale ja bym go przetrzymał z rozładunkiem to by się nauczył.

> Powiedz mu ze dobrze ze go rozładujecie bo mógłby sam to robić.

> Burak i tyle Nie znam przepisu i chyba go nie ma. Zapytaj się kto mu sprząta w kabinie

Typowy burak, przetrzymać go nie moge bo mi to nie jest na ręke, my nie robimy na godziny tylko na akord i sam bym na tym stracił

Napisano

> Typowy burak, przetrzymać go nie moge bo mi to nie jest na ręke, my nie robimy na godziny tylko na

> akord i sam bym na tym stracił

W pierwszym poście nie bardzo wiedziałem o co Ci chodzi. zlosnik.gif

Co do kolesia do wiesio i tyle. Ja jak smigałem to starałem się żyć lepiej niz dobrze z chłopakami z magazynów bo nigdy nie wiadomo kto i kiedy się przyda. Kiedyś w HORTEX-ie za butle %% uratowali mi dupsko. Miałem otworzonych 12 beczek z koncentratem owocowym po ok.16tysięcy zł jedna beka. szybko i po cichu mnie rozładowali i od razu wywieźli na produkcję. Gdybym był chamowaty to bym wielki problem a tak to duża butla i po kłopocie ok.gif Poza tym Wy na tych magazynach nie leżycie bykiem więc troszkę poszanowania dla cudzej pracy ze strony tamtego kierowcy

Napisano
  • Autor

> W pierwszym poście nie bardzo wiedziałem o co Ci chodzi.

> Co do kolesia do wiesio i tyle. Ja jak smigałem to starałem się żyć lepiej niz dobrze z chłopakami

> z magazynów bo nigdy nie wiadomo kto i kiedy się przyda. Kiedyś w HORTEX-ie za butle %%

> uratowali mi dupsko. Miałem otworzonych 12 beczek z koncentratem owocowym po ok.16tysięcy zł

> jedna beka. szybko i po cichu mnie rozładowali i od razu wywieźli na produkcję. Gdybym był

> chamowaty to bym wielki problem a tak to duża butla i po kłopocie Poza tym Wy na tych

> magazynach nie leżycie bykiem więc troszkę poszanowania dla cudzej pracy ze strony tamtego

> kierowcy

tez zawsze staramy sie jak najszybciej rozładować zestawwaytogo.gif

Zobaczymy może uda sie to jakoś załatwic z tym kierowcom

Napisano

> tez zawsze staramy sie jak najszybciej rozładować zestaw

> Zobaczymy może uda sie to jakoś załatwic z tym kierowcom

zaplandeczcie mu tak aby przy silniejszym podmuchu zwiało plandekę ...

Napisano

Aktualnie w Polsce w użyciu są Ogólne Polskie Warunki Spedycyjne, opracowane przez PISiL w 2002 roku, powszechnie znane pod skrótem OPWS 2002 i to one regulują te sprawy.

Ale generalnie:

teren zakładu/magazynu "zaczyna się" na krawędzi rampy/burty samochodu a obowiązkiem kierowcy jest do tego miejsca dostarczyć ładunek. Tak więc na ścisłość nikt z Was (prac. magazynu czy wózkowy) nie musi wchodzić/wjeżdżać na samochód. Gdybyście się uparli to SZ P KIEROWCA musiałby paleciakiem (własnym!) palety z towarem dowozić do krawędzi rampy. A gdyby to była drobnica to targać samemu...

O takich rzeczach jak plandekowanie i sprzątanie na jego sprzęcie już nawet nie wspominam. Zawsze możecie kazać mu poczekać (kilka godzin) jak ktoś z Was będzie "wolny".

Napisano

> konkretnie chodzi o to ze, przyjeżdża do nas kierowca z ładunkiem, nie chce mu sie nawet

> odplandeczyc zestawu, my go rozładowujemy i kończymy na tym swoją robote. A on od nas wymaga

Przecież to jest obowiązek kierowcy, tak jak dbanie o światła i stan techniczny auta (znaczy np. pilnowanie oleju)

Jak widać jeszcze mu nikt nie utarł nosa, w końcu gdzieś postoi zlosnik.gif

Przepisów poszukaj w BHP ok.gif

Napisano

my go rozładowujemy i kończymy na tym swoją robote. A on od nas wymaga

napiszcie wewnetrzy regulamin magazynu. ostemplować i podpisać, powiesić na drzwiach od biura lub wręczać "na bramie". wiele firm - magazynów wymaga od kierowców ochronnych butów, kamizelek i kasków. idzie nowy rok, czas na zmiany w magazynie.

Napisano

> my go rozładowujemy i kończymy na tym swoją robote. A on od nas wymaga

> napiszcie wewnetrzy regulamin magazynu. ostemplować i podpisać, powiesić na drzwiach od biura lub

> wręczać "na bramie". wiele firm - magazynów wymaga od kierowców ochronnych butów, kamizelek i

> kasków. idzie nowy rok, czas na zmiany w magazynie.

I to jest rozwiązanie z którym się już spotkałem ok.gif

Napisano

> napiszcie wewnetrzy regulamin magazynu. ostemplować i podpisać, powiesić na drzwiach od biura lub

> wręczać "na bramie". wiele firm - magazynów wymaga od kierowców ochronnych butów, kamizelek i

> kasków. idzie nowy rok, czas na zmiany w magazynie.

Zgadza się są takie rozwiązania. Też pracuję w magazynie. U nas przy drzwiach wejściowych z rampy stoi wieszak na kaski i kamizelki dla kierowców. Buty nie są rygorystycznie wymagane. Wyznaczone są również drogi dla pieszych. Wszystko w ramach regulaminu wewnętrznego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.