Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Są sobie takie świece

Featured Replies

Napisano

Po 35000km wszystkie wyglądają tak:

284478773-20101209_0020.JPG

284478773-20101209_0021.JPG

Co sądzicie? Jak dla mnie, to wina spalania oliwy.

post-21441-14352510802384_thumb.jpg

Napisano

> Po 35000km wszystkie wyglądają tak:

> Co sądzicie? Jak dla mnie, to wina spalania oliwy.

Kicha jakaś.

A możesz również wrzucić fotkę w pewnym oddaleniu - nie tak anatomiczną.

Napisano

w czym urosły takie stalaktyty ? smile.gif)

Napisano
  • Autor

> A możesz również wrzucić fotkę w pewnym oddaleniu - nie tak anatomiczną.

W innym miejscu świece wyglądają normalnie zlosnik.gif

Napisano

czyzby silnik bral olej, jest LPG?

Napisano

Po co lejesz oliwę? Oliwa to jest olej roślinny niewłaściwy do spalania w silnikach spalinowych, może stąd te nieprawidłowości?

Napisano

> Po co lejesz oliwę? Oliwa to jest olej roślinny niewłaściwy do spalania w silnikach spalinowych,

> może stąd te nieprawidłowości?

Chyba nie załapałeś... rotfl.gif

Napisano

> Po co lejesz oliwę? Oliwa to jest olej roślinny niewłaściwy do spalania w silnikach spalinowych,

> może stąd te nieprawidłowości?

sick.gif troll

Napisano

> Chyba nie załapałeś...

Właśnie załapałem i "tylko" tak delikatnie zareagowałem bo tutaj nie wolno nazywać rzeczy po imieniu zlosnik.gif. Dobrze, że nie napisał "oleum" bo bym puścił pawia na monitor.

Napisano

PKP. To się nazywa zielony silnik zlosnik.gif

Jaki silnik, jaki olej ? I czemu podejrzewam, że kupowany na Allegro ? wink.gif

Napisano

Nic nadzwyczajnego tu nie widzę... Zwykły popiół...

Pytania:

1. Co dolewasz do paliwa?

2. Co dolewasz do oleju?

3. Czy zakupiłes olej z allegro?

4. Czy Twój dostawca paliwa jest pewny? (tzn.: "kumpel mi przynosi z firmy", itp.)???

Świece są tu najmniej winne...

Świece wymień/wyczyść. Nie wlewaj cudaczych i dziwnych rzeczy do swojego samochodu...

Ps.: wyobraź sobie, że w Twoim silniku nie tylko świeca tak wygląda... zlosnik.gif

Napisano

Załóż cieplejsze świece. Może będzie dobrze.

Napisano
  • Autor

> Nic nadzwyczajnego tu nie widzę... Zwykły popiół...

> Pytania:

> 1. Co dolewasz do paliwa?

Nic - LPG.

> 2. Co dolewasz do oleju?

Już nic biglaugh.gif

> 3. Czy zakupiłes olej z allegro?

Nie, choć nie do końca. Firma z Allegro, ale oddział na miejscu i taki sam odbiór.

> Świece są tu najmniej winne...

Przecież ja nie winię świec zlosnik.gif

> Świece wymień/wyczyść. Nie wlewaj cudaczych i dziwnych rzeczy do swojego samochodu...

Świece dałem nowe, bo i tak była pora. Poza tym tego nagaru było dużo również wewnątrz świecy - za dużo paprania z niepewnym efektem.

> Ps.: wyobraź sobie, że w Twoim silniku nie tylko świeca tak wygląda...

Wiem zlosnik.gif Auto jeździ na stosunkowo krótkich odcinkach (20km) i w mieście. Sądzę, że można by było je trochę przegonić na dłuższej trasie. Na 99% uszczelniacze zaworowe są do wymiany, a że zaworów dużo, to i podczas jazdy wciąga olej. Olej dostał dodatek Liqui Moly. Jak nie pomoże, to już nie będzie kombinacji, tylko wymiana.

Napisano
  • Autor

> czyzby silnik bral olej, jest LPG?

Tak, tak zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Załóż cieplejsze świece. Może będzie dobrze.

Są już nowe innego typu, ale nie spodziewam się, że to pomoże na ten nagar.

Napisano
  • Autor

> Jaki silnik, jaki olej ?

V6 2.8 30V. Mobil 5W50, ale dopiero od kilku tysięcy kilometrów, więc nie wiem, czy to jego wina, czy tego poprzedniego (o ile to wina samego oleju). Wcześniej Magnatec 10W40, a jeszcze wcześniej Valvoline Maxlife 10W40.

Napisano

> V6 2.8 30V. Mobil 5W50, ale dopiero od kilku tysięcy kilometrów, więc nie wiem, czy to jego wina,

> czy tego poprzedniego (o ile to wina samego oleju). Wcześniej Magnatec 10W40, a jeszcze

> wcześniej Valvoline Maxlife 10W40.

icon_eek.gif pirewsze słysze by pólsyntetyk zmieniać na syntetyk. Z tego co mi wiadomo to tak się nie robi...

Napisano
  • Autor

> pirewsze słysze by pólsyntetyk zmieniać na syntetyk. Z tego co mi wiadomo to tak się nie robi...

Jest dobrze waytogo.gif Zużycie oleju nie wzrosło, a silnik pracuje lepiej, zwłaszcza na gorącym.

Napisano

> pirewsze słysze by pólsyntetyk zmieniać na syntetyk. Z tego co mi wiadomo to tak się nie robi...

A to niby dlaczego ? Jakaś kolejna "urban legend" ? hmm.gif

Napisano

> V6 2.8 30V. Mobil 5W50, ale dopiero od kilku tysięcy kilometrów, więc nie wiem, czy to jego wina,

> czy tego poprzedniego (o ile to wina samego oleju). Wcześniej Magnatec 10W40, a jeszcze

Na pewno to wina zarówno oleju, jak i tego, że w nadmiarze dostaje się do cylindrów i spala. W sumie w takiej sytuacji nagar na świecach to nic dziwnego, ale zastanawiam się, czemu jest taki zielony - nie wiem, czy to normalne, czy może Castrol, który poprzednio miałeś, był podrabiany ?

Napisano
  • Autor

> Na pewno to wina zarówno oleju, jak i tego, że w nadmiarze dostaje się do cylindrów i spala. W

> sumie w takiej sytuacji nagar na świecach to nic dziwnego, ale zastanawiam się, czemu jest

> taki zielony - nie wiem, czy to normalne, czy może Castrol, który poprzednio miałeś, był

> podrabiany ?

Castrol był kupowany normalnie - w hurtowni. Ale sam olej kompletnie się nie sprawdził. Mówiąc wprost, był zdecydowanie za rzadki (niska lepkość). Ten kolor może być nieco inny - bardziej żółty. Akurat takie warunki oświetleniowe miałem przy robieniu zdjęcia.

Napisano

> A to niby dlaczego ? Jakaś kolejna "urban legend" ?

Z tego co mnie uczyli to pólsyntetyk jest bardziej gesty niz syntetyk. Zazwyczaj sie zmienia na polsyntetyk jak zaczyna powoli sie pocić. Przy próbie powrotu na syntetyk moze troszke ubywac oleju poprzez ewentualne wycieki.

20.GIF

Napisano
  • Autor

> Z tego co mnie uczyli to pólsyntetyk jest bardziej gesty niz syntetyk. Zazwyczaj sie zmienia na

> polsyntetyk jak zaczyna powoli sie pocić. Przy próbie powrotu na syntetyk moze troszke ubywac

> oleju poprzez ewentualne wycieki.

Nie można uogólniać. Zamiast 10W40 zalałem 5W50, czyli w wyższych temperaturach mam "gęstszy" olej, czyli wręcz przeciwnie do tego, o czym piszesz. Z kolei w niższych temperaturach mam łatwiejszy rozruch i szybsze dotarcie oleju do wszystkich zakątków silnika.

Napisano

> Z tego co mnie uczyli to pólsyntetyk jest bardziej gesty niz syntetyk.

Teoria mówi, że oleje 10w40 i 5w40 nie różnią się gęstością przy temperaturze roboczej (wskazuje ją liczba "40"), natomiast 5w jest rzadszy w niskich temperaturach, co ułatwia rozruch czy wręcz umożliwia eksploatację w temperaturach bardzo niskich.

Jeżeli chcesz kupić olej gęstszy od 5w40, to szukaj takiego z wyższą drugą liczbą, np. 5w50 lub 5w60. (to też będą syntetyki). Zużyty silnik będzie go mniej palił, ale będzie też więcej energii zużywał na "mieszanie" gęstszego oleju - co oznacza wyższe zużycie paliwa.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli chcesz kupić olej gęstszy od 5w40, to szukaj takiego z wyższą drugą liczbą, np. 5w50 lub

> 5w60. (to też będą syntetyki). Zużyty silnik będzie go mniej palił, ale będzie też więcej

> energii zużywał na "mieszanie" gęstszego oleju - co oznacza wyższe zużycie paliwa.

Jednocześnie zapewni lepsze smarowanie w wysokich temperaturach, np. przy ostrym butowaniu.

Napisano

> Nie można uogólniać. Zamiast 10W40 zalałem 5W50, czyli w wyższych temperaturach mam "gęstszy" olej,

> czyli wręcz przeciwnie do tego, o czym piszesz. Z kolei w niższych temperaturach mam

> łatwiejszy rozruch i szybsze dotarcie oleju do wszystkich zakątków silnika.

Gęstość (lub "gęstość") oleju 5W50 nie musi być większa niż 10W40. Różne oleje mają różne gęstości, jednakże wartości te sa zblizone do siebie. Gdy na podst. danych producenta porównywałem gęstości syntetyka i półsysntetyka firmy (chyba?) Mobil, to różnice były nieznaczne - dopiero na 3 miejscu po przecinku.

Specyfikacja 5w50 czy 10W40 nie mówi nic o gęstości, ani w temp. pokojowej, ani w temp. pracy - to tylko kategoria lepkości, przy czym wsp. lepkości w temp. 100C czy 20C dla różnych gatunków oleju może byc różny.

Napisano

Dzięki za sprostowanie - oczywiście zarówno ja, jak Krisker używaliśmy określenia "gęstość" w znaczeniu potocznym, czyli gęstszy = bardziej lepki.

Napisano

Zmieniłeś pół-syntetyk na syntetyk o podwyższonej lepkości? MAm nadzieję ,ze zrobiłeś dobrą płukankę w silniku bo jak syntetyk wypłucze ten nagar z zakamarków to masz szansę zarżnąć motor.... pozdro

Napisano

> Zmieniłeś pół-syntetyk na syntetyk o podwyższonej lepkości? MAm nadzieję ,ze zrobiłeś dobrą

> płukankę w silniku bo jak syntetyk wypłucze ten nagar z zakamarków to masz szansę zarżnąć

> motor.... pozdro

Widziałeś takie zjawisko na własne oczy, czy powtarzasz krążące po sieci legendy ?

Napisano

> Zmieniłeś pół-syntetyk na syntetyk o podwyższonej lepkości? MAm nadzieję ,ze zrobiłeś dobrą

> płukankę w silniku bo jak syntetyk wypłucze ten nagar z zakamarków to masz szansę zarżnąć

> motor.... pozdro

Bzdury - mam motocykl z przelotem 150000 km i jeździ na syntetyku, mimo, że poprzedni właściciel lał przez 20000 półsyntetyk. Ten syntetyk ma klasę lepkościową SAE 15w40 i jest pełnym syntetykiem na estrach, nie ubywa go nic od wymiany do wymiany. W swoim TD, który kupiłem z przebiegiem "oficjalnym" 110000 km zmieniłem olej na syntetyk 0w40 z prawdopodobnie półsyntetyka - efekt -auto przejechało kolejne 100000 km i ma się dobrze, nie bierze oleju i ma ori turbo. Ludzie, jeżdżenie na półsyntetykach i minerałech w naszych warunkach klimatycznych i w dzisiejszych czasach jest debilizmem. Po to wymyślono oleje syntetyczne, żeby silnik był dobrze smarowany od zimnego rozruchu po pałowanie na torze, czy autostradzie. Koniec kropka, nie mam zamiaru przekonywać dusigroszy jeżdżących autami VW z rzeczywistymi przebiegami powyżej 500 tyś - do tych aut rzeczywiście nie ma sensu stosować syntetyka, te auta należy jak najszybciej zutylizować!

Napisano
  • Autor

> Gęstość (lub "gęstość") oleju 5W50 nie musi być większa niż 10W40. Różne oleje mają różne gęstości,

> jednakże wartości te sa zblizone do siebie. Gdy na podst. danych producenta porównywałem

> gęstości syntetyka i półsysntetyka firmy (chyba?) Mobil, to różnice były nieznaczne - dopiero

> na 3 miejscu po przecinku.

> Specyfikacja 5w50 czy 10W40 nie mówi nic o gęstości, ani w temp. pokojowej, ani w temp. pracy - to

> tylko kategoria lepkości, przy czym wsp. lepkości w temp. 100C czy 20C dla różnych gatunków

> oleju może byc różny.

Pisałem o konkretnym przypadku.

Mobil 5w50 ma niższą lepkość w temperaturze 40 stopni Celsjusza niż Castrol 10W40

Mobil 5w50 ma wyższą lepkość w temperaturze 100 stopni Celsjusza niż Castrol 10W40

Napisano

> Pisałem o konkretnym przypadku.

> Mobil 5w50 ma niższą lepkość w temperaturze 40 stopni Celsjusza niż Castrol 10W40

> Mobil 5w50 ma wyższą lepkość w temperaturze 100 stopni Celsjusza niż Castrol 10W40

W kwestii formalnej - we wcześniejszej wypowiedzi padło słowo "gęstość" ale mogło o lepkość chodzić.

Trudno dyskutować o konkretnych parametrach, jesli dość dowolnie mieszamy różne pojecia fizyczne.

Co do porównania dwóch ww wyrobów - który Castrol 10W40 ma wyższą lepkość w temp. 40C niz Mobil 5W50 a niższą w temp. 100C? Czy kazdy gatunek tego producenta o tej specyfikacji, czy tylko jakiś wybrany?

Wg danych na stronie www, Mobil ma wsp. lepkości kinem. równy 104,6 (w temp. 40C) i 17,4 ( w 100C). Na stronie Castrola takich danych nie znalazłem.

Napisano
  • Autor

> W kwestii formalnej - we wcześniejszej wypowiedzi padło słowo "gęstość" ale mogło o lepkość

> chodzić.

> Trudno dyskutować o konkretnych parametrach, jesli dość dowolnie mieszamy różne pojecia fizyczne.

> Co do porównania dwóch ww wyrobów - który Castrol 10W40 ma wyższą lepkość w temp. 40C niz Mobil

> 5W50 a niższą w temp. 100C? Czy kazdy gatunek tego producenta o tej specyfikacji, czy tylko

> jakiś wybrany?

> Wg danych na stronie www, Mobil ma wsp. lepkości kinem. równy 104,6 (w temp. 40C) i 17,4 ( w 100C).

> Na stronie Castrola takich danych nie znalazłem.

Sto kilkadziesiąt przy 40 i ok.14 przy 100. Magnatec.

Napisano

> Sto kilkadziesiąt przy 40 i ok.14 przy 100. Magnatec.

Sto kilkadziesiat (148) to bezwymiarowy wskaźnik lepkości a nie współczynnik w danej temperaturze. Kinematyczny współczynnik w temp. 40C dla magnatec 10W40 ma wartość 107 wg karty produktu ze strony castrol.com.

Przy 100C faktycznie ok. 14.

Napisano
  • Autor

> Sto kilkadziesiat (148) to bezwymiarowy wskaźnik lepkości a nie współczynnik w danej temperaturze.

> Kinematyczny współczynnik w temp. 40C dla magnatec 10W40 ma wartość 107 wg karty produktu ze

> strony castrol.com.

> Przy 100C faktycznie ok. 14.

No ale o tym chyba rozmawiamy? O lepkości w danej temperaturze. Faktycznie magnatec ma 107 w 40, mobil 5w50 ma 104,9. Tu różnica i tak się zaciera, bo lepkość jest bardzo wysoka. Pozostaje jeszcze temperatura płynięcia i tu mamy bardzo dużą różnicę - -39 magnateca vs. -54 w mobilu. Za to ta niewielka różnica w lepkości przy 100 stopniach ma duże znaczenie, o czym przekonałem się w praktyce. Wzrosło ciśnienie oleju i podzespoły silnika zasilane ciśnieniem oleju zaczęły pracować poprawnie (mowa konkretnie o zmiennych fazach i napinaczu łańcucha + niezweryfikowany napinacz rozrządu).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.