Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trudne uruchamianie - cięzko zapala

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu, mam kłopot przy porannym uruchamianiu. Bardzo długo muszę kręcić rozrusznikiem nim silnik podejmie pracę.

Jak już zapali to obroty są bardzo niskie po chwili podnoszą się i jest jak dawniej. martwi mię to poranne piłowanie rozrusznika i akku.

Na szafie żadnego błędu.

Dzisiaj sprawdziłem :

- czujnik temp. cieczy - rezystancja przy letnim już silniku 1200 ohm i pomału rosła. Odłączenie przewodu od czujnika powoduje nie zgaśnięcie lampki wtrysku/ błędu na szafie.

- czujnik temp. powietrza dolotu - 3300 ohm, a gdy chuchałem na niego spadała do 3000 ohm.

Wnioskuję ( czy dobrze ?) czujniki sprawne.

Co by jeszcze sprawdzić confused.gif

Napisano

> Od pewnego czasu, mam kłopot przy porannym uruchamianiu. Bardzo długo muszę kręcić rozrusznikiem

> nim silnik podejmie pracę.

> Jak już zapali to obroty są bardzo niskie po chwili podnoszą się i jest jak dawniej. martwi mię to

> poranne piłowanie rozrusznika i akku.

> Na szafie żadnego błędu.

> Dzisiaj sprawdziłem :

> - czujnik temp. cieczy - rezystancja przy letnim już silniku 1200 ohm i pomału rosła. Odłączenie

> przewodu od czujnika powoduje nie zgaśnięcie lampki wtrysku/ błędu na szafie.

> - czujnik temp. powietrza dolotu - 3300 ohm, a gdy chuchałem na niego spadała do 3000 ohm.

> Wnioskuję ( czy dobrze ?) czujniki sprawne.

> Co by jeszcze sprawdzić

Utrudniony rozruch to albo zła mieszanka albo słaba iskra. hmm.gif

Ja zacząłbym od świec.

Napisano

a olej ile ma ??

Napisano

> a olej ile ma ??

A może tak jak w moim przypadku... wytarte tulejki rozrusznika...

trzeba było kilka razu zakręcić, żeby silnik załapał... bo powoli kręcił...

Napisano
  • Autor

Sorka zapomniałem dodać, monowtrysk Bosch rocznik 1999/2000 1.0 ccm Fire smile.gif

Rozrusznik kręci jak oszalały, świece - NGK,przewody non name, olej i filtry wymienione 1500km temu.

fenix8 czy chodzi o czujnik ciśnienia ? Lampka podczas kręcenia rozrusznikiem gaśnie, no chyba, że jest jeszcze jeden z info do kompa. Nie wiem gdzie go szukać ?

Przewody to jakaś chińszczyzna - tylko dlaczego zaraz po załapaniu normalnych obrotów/ pracuje równo nie przebiera ?

Napisano

> Co by jeszcze sprawdzić

Może filtr powietrza jest już brudny i silnik dostaje za dużo paliwa.

ps. rozumiem, że odpalasz na benzynie...

Napisano
  • Autor

> Może filtr powietrza jest już brudny i silnik dostaje za dużo paliwa.

> ps. rozumiem, że odpalasz na benzynie...

Filtr wymieniony, przegląd na 60k km zrobiony (pisałem wyżej) Tak odpalam na benzynie.

niewiem.gif co dalej.

Napisano

u mnie pomaga rozruszanie kostek przy wtrysku. Raz nie założyłem kostki od silnika krokowego to jak zapalił to miałem około 600-700 obrotów. Sprawdź może dokładnie, jak masz ufo ten wężyk czy gdzieś nie jest np. pęknięty. A może za dużo jeździsz na gazie -za szybko go przełączasz. spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź może dokładnie, jak masz ufo ten wężyk czy

> gdzieś nie jest np. pęknięty.

Możesz jaśniej - jaki wężyk ?

Siłownik/silnik krokowy regulacji wolnych obrotów działa poprawnie, po przekręceniu kluczyka wykonuje ruch, gdy już zapali to znowu się rusza i podnosi obroty (działa jak w gaźniku ssanie)

Napisano

na aparacie zapłonowym jest takie ufo-przy kopułce zapłonowej. Od tego ufo do wtrysku idzie sobie wężyk. Sprawdź czy jest założony albo czy nie popękany.

Napisano
  • Autor

> na aparacie zapłonowym jest takie ufo-przy kopułce zapłonowej. Od tego ufo do wtrysku idzie sobie

> wężyk. Sprawdź czy jest założony albo czy nie popękany.

A piszesz o podciśnieniowym regulatorze zapłonu, w moim modelu tego nie ma. Aparat jest razem z cewką zapłonową - taki moduł.

Ponoć modele z przełomu 1999/2000 roku miały montowane części końcówek magazynowych i różne dziwne rzeczy można w nich znaleźć z innych modeli fiatów.

Napisano

ok, jedziemy dalej, kiedyś miałem podobny problem z cc700, winna okazała się UPG, czyli silnik nie miał odpowiedniej kompresji. sprawdź też to

Napisano

a ja bym jeszcze na twoim miejscu zrobił reset kompa. Jak nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi hmm.gif Odłącz klemę akumulatora na około 15 min i zapalaj silnik jak będzie zimny niech się czujniki ustawią. hmm.gif

Napisano

> Odłącz klemę akumulatora na około 15 min i zapalaj silnik jak będzie zimny niech się czujniki

> ustawią.

lepiej wtyczke od komputera wyciagnac no i po co na 15minut?

wiesz jak wygląda wnętrze komputera w uno?

no i jakie ustawianie czujników

tam się nic nie ustawia

Napisano
  • Autor

> winna okazała się UPG, czyli silnik nie

> miał odpowiedniej kompresji. sprawdź też to

Były by dodatkowe atrakcje, ubytek płynu chłodzącego, przyrost i zmiana barwy oleju, dymienie/obfita para z wydechu. Na szczęście nic takowego nie występuje. Jak już odpali to istna rrrakieta wink.gif

Reset kompa, to pierwsza czynność jaką wykonałem - wykorzystując czas na doładowanie konserwujące akku, trwało to ponad 10 godz.

Napisano

> Były by dodatkowe atrakcje, ubytek płynu chłodzącego, przyrost i zmiana barwy oleju,

> dymienie/obfita para z wydechu.

nie zawsze: szczególnym przypadkiem jest uszkodzenie UPG pomiędzy cylindrami - dodatkowych atrakcji nie ma, olej, płyn w normie, a jechać nie ma ochoty... icon_eek.gif

Napisano

objawy były tylko na zimnym silniku, zatem ubytek płynów był nie zauważalny...

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Sorka, za zaległości w temacie.

Obecnie pomykam na Pb, dolewałem dostępnych wynalazków, czyszczących układ paliwowy, jednak po przejściu na LPG problem z uruchamianiem powraca.

Czyżby monowtrysk już dogorywa ?

Napisano

> na aparacie zapłonowym jest takie ufo-przy kopułce zapłonowej. Od tego ufo do wtrysku idzie sobie

> wężyk. Sprawdź czy jest założony albo czy nie popękany.

W roczniku 1999 już chyba tego ustrojstwa nie ma (w ogóle nie ma aparatu zapłonowego)

Napisano

> dolewałem dostępnych wynalazków, czyszczących układ paliwowy

takich rzeczy się nie robi, szczególnie w starym aucie. Tak ci ten wynalazek "przeczyścił" układ, że coś rozszczelnił-uszkodził.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.