Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda po śniegu

Featured Replies

Napisano

Witam!

Dalszy ciąg pytań:)

A jak się sprawują w śniegu Suzuki SX4 (Fiat Sedici), Daster, Sorento, Captiva i inne z elektronicznym podłączeniem 4x4 (On demand).

Proszę o odpowiedzi właścicieli w/w samochodów.

Pozdrawiam!

Napisano

przed chwilą wróciłem z przejażdżki po lesie. Tyle, że ja ma jednonapędowe kangoo rotfl.gif jest wysoko więc się jedzie. Jeździłem nieuczęszczanymi leśnymi drogami (sniegu bylo więcje niż prześwit reno -30 cm minimum) i nie było nawet chwili zawahania. Drogi pięknie rozmiękły bo jest odwilż.

Więc myślę, że 4 kółka "pędzone elektronami" tym bardziej dadzą radę. Chyba, że mówimy o śniegu pow. 0,5 m to utkną "na prześwicie"

Napisano

> Więc myślę, że 4 kółka "pędzone elektronami" tym bardziej dadzą radę. Chyba, że mówimy o śniegu

> pow. 0,5 m to utkną "na prześwicie"

nie utkną, zderzakiem się pcha zlosnik.gif

Napisano

jeepem to może i popchasz, ale spróbuj

sx-em hehe.gif

Napisano

> jeepem to może i popchasz

Frotką pchałem na AT-kach zlosnik.gif

Napisano

ale jaki prześwit i moc ma opel a jakie maja suviki biglaugh.gif

Napisano

> ale jaki prześwit i moc ma opel a jakie maja suviki

to kwestia trakcji a nie mocy

Napisano

no nie tylko... jak taki suvi, z prześwitem 20 cm i silniczkiem 1,6 o mocy 100koników ma pchać śnieg 10 cm (przy np. 30 cm. pokrywie) to już ma co robić. a taka frontiera tfu..tfu.. np. to tego sniegu w ogóle nie liżnie. jak śniegu będzie 40 cm to suvi zdechnie pchając 20 cm śniegu a opel ledwo to zauważy grinser006.gif

Napisano

> nie utkną, zderzakiem się pcha

Zalezy jak ubity snieg. Przy swiezym, to i 20cm ponad przeswit pchac Forkiem mozna, ale w zeszlym roku raz utknalem - zaspe polmetrowa ubita (odgarniety przez plugi snieg) wzialem miedzy kola, przy czym na dodatek dwa po skosie zawisly w powietrzu - chcialem przeskoczyc z jednej drozki na druga.

Napisano

> Zalezy jak ubity snieg. Przy swiezym, to i 20cm ponad przeswit pchac Forkiem mozna, ale w zeszlym

> roku raz utknalem - zaspe polmetrowa ubita (odgarniety przez plugi snieg) wzialem miedzy kola,

> przy czym na dodatek dwa po skosie zawisly w powietrzu - chcialem przeskoczyc z jednej drozki

> na druga.

Ja taką zmrożoną burtę z 80 cm wysokości musiałem wziąć czołowo z rozpędu. Ale Frotka A - stalowy zderzak, kangur, płyta pod silnikiem, wszystko seria. Jeep połamałby mi się zlosnik.gif

Napisano

> Zalezy jak ubity snieg. Przy swiezym, to i 20cm ponad przeswit pchac Forkiem mozna, ale w zeszlym

> roku raz utknalem - zaspe polmetrowa ubita (odgarniety przez plugi snieg) wzialem miedzy kola,

> przy czym na dodatek dwa po skosie zawisly w powietrzu - chcialem przeskoczyc z jednej drozki

> na druga.

dokladnie z ubitym, mozna sie przejechac, a raczej nie przejechac grinser006.gif

Taki swiezy za to nie ma problemu, raz cala droge w lesie odsniezylem, snieg lecial az przez maske, zabilo mi wrzystkie wloty wlacznie ze swiatlami i maskownica chlodnicy grinser006.gif Aczkolwiek jak zawracalem to mialem cieplo ledwo wyjechalem - nie chcial mi w ogole skrecac tongue.gif, a sie troche spieszylem, bo inna droga w dali straz lesna jechala biglaugh.gif

Napisano

> Witam!

> Dalszy ciąg pytań:)

> A jak się sprawują w śniegu Suzuki SX4 (Fiat Sedici), Daster, Sorento, Captiva i inne z

> elektronicznym podłączeniem 4x4 (On demand).

Fiat Sedici.

Niestety hamuje jak ośka frown.gif Tu cudów nie ma.

Po prostej ładnie ciągnie. W zakrętach jak napęd na Auto podsterowne jak ośka. Jak na "zablokowanym" troszkę lepiej ale też przodem ucieka. Tu się troszkę rozczarowałem, myślałem że będzie jak w Foresterze brata, pokazujesz kierownicą gdzie ma jechać. Ewentualnie tyłem zarzuci. Być może to wina opon, jakieś Klebery (zimowe oczywiście). Ale na piachu i letnich mam takie same odczucia.

Mały dodatek.

Jazda po śniegu z rozsądnymi prędkościami i delikatnym obchodzeniem się z pedałem gazu bezproblemowa ok.gif

Nawet za Subaru dawałem sobie radę. Brakuje mi tylko reduktora. Można sprzęgło przypalić.

Napisano

> Nawet za Subaru dawałem sobie radę. Brakuje mi tylko reduktora. Można sprzęgło przypalić.

Sprzeglo przypalic na sniegu???

Napisano

> Sprzeglo przypalic na sniegu???

O reduktorze myślałem globalnie, że by się przydał.

Napisano

Witam serdecznie.

> Dalszy ciąg pytań:)

> A jak się sprawują w śniegu Suzuki SX4 (Fiat Sedici), Daster, Sorento, Captiva i inne z

> elektronicznym podłączeniem 4x4 (On demand).

> Proszę o odpowiedzi właścicieli w/w samochodów.

...

Wiesz, świeżego, lekkiego puchu to i po maskę przez ogromne zaspy rozpychałem CR-V-ką. Tylko na oślep trzeba było jechać bo górą wszystko przelatywało ;-)

Jednak przy zmrożonym wielokrotnie, twardym śniegu na koniec zimy, przy śliskim podłożu pod spodem to i 5cm. ponad prześwit było za wiele...

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam serdecznie.

> ...

> Wiesz, świeżego, lekkiego puchu to i po maskę przez ogromne zaspy rozpychałem CR-V-ką. Tylko na

> oślep trzeba było jechać bo górą wszystko przelatywało ;-)

> Jednak przy zmrożonym wielokrotnie, twardym śniegu na koniec zimy, przy śliskim podłożu pod spodem

> to i 5cm. ponad prześwit było za wiele...

> Pozdrawiam.

ok.gif

podobnie jest przy mokrym ciężkim śniegu icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.