Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odcięcie pompy paliwa

Featured Replies

Napisano

potrzebny schemat,porada,instrukcja i czy warto to robić odcinać pompe paliwa po przełączeniu na gaz posiadam Lanosa 1.6 16V SX z instalacją gazową LOVATO może ktoś ma namiary na kogoś kto to zrobi za niewielkie pieniądze w Poznaniu lub okolicy pozdrawiam smile.gif

Napisano

po co ci odcięcie pompy paliwa. pompka musi przcować i musisz mieć zawsze trochę paliwka w baku. pomki nie warto odcinać bo jak kończy ci się fgaz przelączasz na paliwko i wszystko jest płynnie

Napisano

> po co ci odcięcie pompy paliwa. pompka musi przcować i musisz mieć

> zawsze trochę paliwka w baku. pomki nie warto odcinać bo jak

> kończy ci się fgaz przelączasz na paliwko i wszystko jest

> płynnie

na odcięciu też jest w miare płynnie, miałem Lanosa z odcięciem przez 2 lata, teraz mam Focusa i też zrobie se odcięcie, przynajmniej mam bezpieczeństwo że pompa mi nie poleci i zawsze to 1,5 KM wiecej zlosnik.gif

Napisano

pompa jest tak skonstruowana że nie musi być odpinana ja na poprzedniej furce miałem pompę nieodlączanom i zroobiłem na gazie200000 km i wszystko było ok. a przyokazji jak odetniesz pompę i silnik chodzi na gazie to do kompa samochodu wpisuje się kolejny błąd że silnik chodzi a pompa nie

Napisano

Nie wiem jak jest w Lanosie, ale w Nubirze należy zdjąć plastiki z progu przy kierowcy, znaleźć szary przewód, przeciąć go i połączyć przez przekaźnik sterowany z przełącznika gaz/benzyna (u mnie kabel niebieski).

Napisano

> pompa jest tak skonstruowana że nie musi być odpinana

no szczególnie jak podczas jazdy na gazie musi tłoczyć z większym ciśnieniem bo paliwa nie ubywa a obieg musi być zachowany

ja na

> poprzedniej furce miałem pompę nieodlączanom i zroobiłem na

> gazie200000 km i wszystko było ok.

bo tyle powinna wytrzymać znaczy dobrą pompę miałeś

a przyokazji jak odetniesz

> pompę i silnik chodzi na gazie to do kompa samochodu wpisuje się

> kolejny błąd że silnik chodzi a pompa nie

http://ameryka.strefa.pl

no to ciekawe u mnie nic nie łapie żadnych błędów

Napisano

posłuchaj mam ibkę rok 99 i powiem ci jeszcze że mam kolegę i do niego często zaglądam .ten kolega ma firmę elektroniczną i często do niego jadę żeby podlączyć autko pod kompa i nawet nie wiesz jakie błędy w pracy silnika komp wyłapuje a potem zapisuje sobie te błędy i na każdym przeglądzie jak się samochód serwisuje takie błędy kasują. nie wpływa to na pracę silnika ale jak każdy komp ma ograniczona pamięć

Napisano

za to ja znam wiele przypadków, pewnie zresztą nie ja a większość, że baaaardzo często padają pompy od jazdy na gazie, więc lepiej się zabezpieczyć, nie ma minusów takiego odcięcia, a są plusy

Napisano

> posłuchaj mam ibkę rok 99 i powiem ci jeszcze że mam kolegę i do

> niego często zaglądam .ten kolega ma firmę elektroniczną i

> często do niego jadę żeby podlączyć autko pod kompa i nawet nie

> wiesz jakie błędy w pracy silnika komp wyłapuje a potem zapisuje

> sobie te błędy i na każdym przeglądzie jak się samochód

> serwisuje takie błędy kasują. nie wpływa to na pracę silnika ale

> jak każdy komp ma ograniczona pamięć

czyli że sprawa marginalna jak piszesz z tymi będami,

jak to powiadają "co kraj to obyczaj" w moim nie ma błędów sprawdzone w dawnym ASO (też mam kolęgę grinser006.gif)

jeśli chodzi o Daewoo to szczególnie w Lanosach pompy padały i odcięcie wskazane było,

pozdrofki

Napisano

> czyli że sprawa marginalna jak piszesz z tymi będami,

> jak to powiadają "co kraj to obyczaj" w moim nie ma błędów sprawdzone

> w dawnym ASO (też mam kolęgę )

> jeśli chodzi o Daewoo to szczególnie w Lanosach pompy padały i

> odcięcie wskazane było,

> pozdrofki

Błędy mogą być ale raczej w instalacjach mutlipleksowych lub z samodiagnozą wszystkich urządzeń elektrycznych.

Sam chcę odciąć pompę ale na razie zimno jest a garażu brak.

PZDR

Napisano

pewnie masz rację inny samochodzik i inne wymagania

Napisano

Pompa to przeważnie pada bo nie ma paliwa i się zaciera, no albo wada fabryczna bo tak naprawdę to wieczny mteriał

Napisano

> Pompa to przeważnie pada bo nie ma paliwa i się zaciera, no albo wada

> fabryczna bo tak naprawdę to wieczny mteriał

dokładnie, jak ktos ma gaz mało komu chce się pilnować stan paliwa w baku żęby była chociaż połowa

Napisano

Ja tam stan paliwka pilnuje bo nie znam dnia ani godziny kiedy wyjade w trase i co jak bym nie mial poliwka bym się martwił a tak jadę sobie spokojnie do najbliższej stacji LPG

Napisano

> potrzebny schemat,porada,instrukcja i czy warto to robić odcinać

> pompe paliwa po przełączeniu na gaz posiadam Lanosa 1.6 16V SX z

> instalacją gazową LOVATO może ktoś ma namiary na kogoś kto to

> zrobi za niewielkie pieniądze w Poznaniu lub okolicy pozdrawiam

Bardzo dobre rozwiązanie ok.gif, oszczędza się pompe przynajmniej. Mam tak od kilku miesięcy i narazie nic dziwnego nie zauważyłem w działaniu, wszystko jest tak podłączone że żadnej zwłoki w przełączaniu Pb/LPG nie ma. Jeśli jest możliwość zrobienia to zrób to smile.gif

Pzodrawiam

Napisano

> Sam chcę odciąć pompę ale na razie zimno jest a garażu brak.

Sam układ odcięcia robisz spokojnie, w domciu, w ciepełku. A montaż trwa minutę - więc nie zmarzniesz.

Co do sensowności - mnie przekonały takie argumenty:

1. Każde urządzenie mechaniczne wraz z pracą się zużywa i nie ma siły - w końcu pada. Więc po co ma się bezproduktywnie kręcić? A pompa zużywa się przy jeździe na gazie bardziej, bo paliwko w całości wraca, więc są większe opory i pompa bardziej się męczy.

2. Zawsze to zmniejsza zużycie prądu - a tym samym poprawia kondycję układu elektrycznego, zmniejsza traconą moc (zawsze to ok. 100W-150W do wykorzystania) i w jakimś niemierzalnym stopniu zmniejsza zużycie paliwa.

3. Nie muszę się martwić ile mam paliwa i czy nie jadę za dynamicznie, przez co pompa łapie powietrze.

4. Jest ciszej - pompa ma 0dB i paliwko nie bulgoce.

5. Paliwo wstrząsane, nie przepychane wolniej się starzeje.

Jeszcze co do obaw, że pompa zapomni jak się pracuje - zawsze po przekręceniu kluczyka pracuje przez 2-3 s (nawet przy odpalaniu na gazie i odcięciu).

Zapiekanie wtrysków przy ocięciu - mit. Przecież nawet bez odcięcia i tak przy jeździe na LPG nie przepływa przez nie paliwo.

Update

No tak, zapomniałem o najważniejszym.

Manual jest tutaj

Napisano

> stan paliwa w

> baku żęby była chociaż połowa

W Poldku zawsze miałem benzynki tak, żeby rezerwa nie świeciła, jak świeciła, to zalewało się 10 litrów i dalej na gazie. Odpalanie było na PB, a potem przełączanie na LPG i tak 6 lat, ok 100tys km. Odcięcia pompy nie było, może na dobrą pompe trafiło? confused.gif

Teraz mam Renie i zrobiłem odcięcie. Zajęło mi to godzinke, ale pełna kultura. Polecam. smile.gif

Pozdrawiam Krzychu 30.GIF

Napisano

> Ja tam stan paliwka pilnuje bo nie znam dnia ani godziny kiedy wyjade

> w trase i co jak bym nie mial poliwka bym się martwił a tak jadę

> sobie spokojnie do najbliższej stacji LPG

Paliwka mam zawsze tyle, żeby kontrolka nie świeciła, a że w Reni mam spaloną, to tak, żeby było ok 1/4 zbiornika. 893goodvibes.gif Tyle paliwka zawsze wystarczy, żeby dojechać do stacji LPG, albo po paliwo. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.