Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 7-8 tyś zł - ale duże wymagania :)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Prawdopodobnie w najblizszym czasie bede zmuszony zmienic auto i zastanawiam sie co ciekawego moglym wybrac.

Krag moich zainteresowan motoryzacyjnych jest szeroki (nie odrzucam zadnej firmy-modelu) ale nie chcialbym by byl to dla mnie duzy krok wstecz.

"Duzy krok wstecz" bo do tej pory jezdzilem okolo 6 lat Oplem Calibra 115 KM i teraz Audi A4 B5 125 KM. Zadne to wypasy ale auta duze w miare wygodne a i klimatronik, elektryka czy komputer pokladowy w Audi przyzwyczaily do odrobiny luksusu smile.gif

Mam kilka swoich skrajnie roznych typow (na koncu) ale moze ktos podpowie cos innego a ciekawego.

Najwazniejsze wymagania co do "nowego" nabytku:

1. Nieprzekraczalna cena 7-8 tys zl. Moze byc troszke mniej z opcja, ze zaoszczedzone pieniadze pojda w wymagane, poczatkowe naprawy auta. Wiecej raczej nie bo moje finanse nastawione beda w najbliszych latach na wydatki rodzinno-mieszkaniowe.

2. Auto powinno wytrzymac u mnie dluzszy czas (idealnie 4-5 lat) przy zalozeniu, ze nie rozleci sie ani nie bedzie wymagac kosztownych i ciaglych napraw,

3. Zdaje sobie, ze w tej cenie pozostaja tylko wozy leciwe i robic i tak przy nich trzeba wiec jak juz to dobrze bym przy tym nie zbankrutowal

4. Wielkosc auta. zblizona do Calibry/A4 czyli w miare duze. Mam sie tam wygodnie zmiescic ja, zona i dziecko + jakies bagaze i np wozek. Male auta, miejskie odpadaja. Moze byc cos wiekszego no ale np. kombii, vana to bym nie chcial.

5. Silnik, osiagi. Dobrze by przynajmniej te 100 lub wiecej koni mialo. Silnik benzynowe ale i dopuszczam mysl o dieslu. Auto bedzie jezdzic raczej po trasach pozamiejkich i tam poasowaloby mi spalanie na poziomie 7-8 litrow.

Z reguly jezdze spokojnie wiec i cos z wiekszym silnikiem moze byc, zbankrutowac na spalaniu chyba nie powinienem.

Jak narazie chodza mi po glowie takie sprzecznosci motoryzacyjne, ktore zawsze mi sie podobaly smile.gif

- Opel Calibra smile.gif Ale np. 2.5 V6. Zdaje sobie jednak sprawe, ze ciezko bedzie znalezc nie zajechany. Moze wiec cos innego - Omega, Vectra? Do Opli ogolnie mam sentyment i bardzo podoba mi sie Senator ale to juz emeryt bedacy pewnie skarbonka bez dna.

- BMW 5 E34. Zawsze chciałem mieć cos z tej firmy, moze to dobry moment smile.gif Chyba, ze mniejsze - seria 3?

- Mercedes W124. Duzy, komfortowy ale wiekowo juz strasznie do tylu,

- Daewoo Leganza. Wyglada, ze trafi sie i krajowy i z klima, elektryka

W sumie podalem prawie same, wielkie limuzyny niemniej moze byc cos mniejszego (ale z umiarem smile.gif) To moze ktos ma inny, ciekawszy pomysl?

Napisano

> - Opel Calibra Ale np. 2.5 V6. Zdaje sobie jednak sprawe, ze ciezko bedzie znalezc nie zajechany.

IMO nie bardzo pasuje do ukladu 2+1.

Ale jesli miales, to wiesz w co sie pchasz.

> Moze wiec cos innego - Omega, Vectra? Do Opli ogolnie mam sentyment i bardzo podoba mi sie

> Senator ale to juz emeryt bedacy pewnie skarbonka bez dna.

Omega B V6 97-98 w kwocie 8 tys sie zmiesci.

Probowalem 3.0 MV6 z automatem - super przyjemne auto.

Nie zdecydowalem sie ze wzgledu na korozje.

Ale mozna probowac szukac nie skorodowanej.

> - BMW 5 E34. Zawsze chciałem mieć cos z tej firmy, moze to dobry moment Chyba, ze mniejsze - seria

> 3?

Seria 3 jest ciasna, szczegolnie z tylu.

> - Mercedes W124. Duzy, komfortowy ale wiekowo juz strasznie do tylu,

W tej cenie mozna kupic juz C klase z kawalkiem motoru np. 2.8.

> - Daewoo Leganza. Wyglada, ze trafi sie i krajowy i z klima, elektryka

Przy w/w to jest zadna propozycja.

> W sumie podalem prawie same, wielkie limuzyny niemniej moze byc cos mniejszego (ale z umiarem ) To

> moze ktos ma inny, ciekawszy pomysl?

Do poszukiwan dorzucilbym Audi 100 i zycze szczescia.

Napisano

W 124 pasuje idealnie.

Ale ja za te pieniądze wybrałem.... Toyota Carina E (akurat w kombi). Silnik 133 KM, bezkolizyjny, dobrze znosi LPG. Ja mam akurat elektrykę, klimę (standard) i jeszcze automat.

Blacha ocynkowana, więc nie ma z nią problemów, części tanie i bardzo dużo tego na rynku. Auto jest w środku bardzo przestronne i nawet z tyłu jest dużo miejsca na nogi. Jeśli chodzi o bezawaryjność to.... Carina zawsze stała w czołówce najlepszych aut pod tym względem yay.gif

Moja maszyna ma jakieś.... nie wiem ile tys km nalotu, ale sinik wymieniłem po 600 tys smile.gif A automat dalej chodzi. "Nowy silnik" to jakieś 800 zł smile.gif Auto jest bardzo komfortowe, serio. Ma niesamowite fotele i wygodne schowki- szuflady pod nimi. Następcą była Avensis 1

Napisano

> - Daewoo Leganza. Wyglada, ze trafi sie i krajowy i z klima, elektryka

nie wiem jak inne propozycje z twojej listy, ale akurat ten model DAEWOO sobie daruj. Jak juz to Nubire I lub II po drobnym pakiecie startowym dobre i mało psujące się autko ( mam u na myśli silniki GM, zawias trzeba zrobić / przerobić - chyba ze lubisz jak ci auto pływa, reszta jak nie walona będzie się trzymać. )

Oczywiscie tylko 2.0 CDX

Napisano

Kumpel sprzedaje piękną, czarną E34 518i z 94 w stanie za który ręczę osobiście nogami i rękami. Nie ma grama rdzy a lakier i wnętrze wyglądają jak z fabryki - do obejrzenia w Warszawie. Na sekwencji przejechane 10 tys km. Jeśli jesteś zainteresowany pisz na priv.

Napisano

dorzuce jeszcze mondeo mkII w wersji ghia

Napisano

Może jakiś saab 900 albo 9000? Auta z reguły fajnie wyposażone, za 7-8 tyś można spokojnie coś ustrzelić godnego uwagi. Przy silniku bez turbo, eksploatacja powinna być nawet nie droga ok.gif

Napisano

Jak dzieciak to raczej zapomnij o calibrze - chyba niewiele tam wsadzisz

Może astra II w kombi 1.8 + gaz ??

Osobiście latam astrą I w sedanie - z małym wózkiem jeszcze ok, nawet nad morze pojechałem w cztery osoby + dziecko + pies

Jak do sedana wsadzę duży wózek to już kaplica, chyba, że wszystko inne luzem poukładasz, ale to duży kłopot.

Jak kombiak to przychylam się też do propozycji focusa, z tym, że koszty części mogą być większe.

Napisano
  • Autor

Calkiem ciekawe niektore propozycje. Niby niedawno przegladalem ceny aut - jakies 1,5 roku temu smile.gif ale widze, ze niektore modele potanialy na tyle, ze moge brac je pod uwage a nie sadzilem, ze sie da wogole np. wymieniane Omega B. czy Mondeo.

A i "wydumki" SAAB tez potanialy (SAABA planowalem np. kupic zanim zdecydowalem sie na Audi). To moze i bedzie w czym wybierac.

Co do Calibry bo pare osob pisalo i o niej smile.gif Taka mala to ona nie jest jak sie wydaje. Bagaznik jest calkiem pojemny ale nie da sie ukryc, ze na pewno dodatkowe drzwi by ulatwily wkladanie malego obywatela na jego miejsce smile.gif W sumie tak mi sie pomyslalo o niej bo jednak swoja jezdzila prawie 6 lat (a i daloby sie duzo wiecej mimo slabego stanu), czesci tanie a do Audi cos szczescia nie mam i sie za duzo mi psuje.

Napisano

> Jak dzieciak to raczej zapomnij o calibrze - chyba niewiele tam wsadzisz

Mógłbyś się zdziwić grinser006.gif Calibrą przewoziłem rzeczy które nie zmieściły mi się do wspomnianego przez Ciebie Focusa kombi, pojemna to ona jest, problemem jest tylko niewygodny załadunek.

Ja mimo wszystko mając dziecko chyba jednak bym się nie zdecydował na coś z dwojgiem drzwi, bo w tym przypadku tylko "instalowanie" małego w foteliku będzie kłopotem - miejsca jest sporo, no ale jednak te dodatkowe furtki by się przydały.

Przy takim układzie szedłbym raczej w Carine liftback, auto nudne jak flaki z olejem, ale duże, wygodne, praktyczne i bezawaryjne.

Jeśli jednak autor wątku zdecydowałby się na Cali to jest teraz na sprzedaż fajna V6 z końcówki produkcji mieszczącą się w budżecie - Wolu$ z Calibra Team sprzedaje:

DSC_0188.jpg

btw. Tak poglądowo wynalazłem co się zmieści do Calibry hehe.gif

Napisano

Nissan primera P11 - liftback. Roczik do 2000. Silnik 2.0 Pb.

Napisano

święte słowa, kiedys jak pracowałem w toyocie mialem listy społeczne na uzywane cariny E.

Napisano

> Najwazniejsze wymagania co do "nowego" nabytku:

> 1. Nieprzekraczalna cena 7-8 tys zl. Moze byc troszke mniej z opcja, ze zaoszczedzone pieniadze

> pojda w wymagane, poczatkowe naprawy auta. Wiecej raczej nie bo moje finanse nastawione beda w

> najbliszych latach na wydatki rodzinno-mieszkaniowe.

> 2. Auto powinno wytrzymac u mnie dluzszy czas (idealnie 4-5 lat) przy zalozeniu, ze nie rozleci sie

> ani nie bedzie wymagac kosztownych i ciaglych napraw,

> 3. Zdaje sobie, ze w tej cenie pozostaja tylko wozy leciwe i robic i tak przy nich trzeba wiec jak

> juz to dobrze bym przy tym nie zbankrutowal

> 4. Wielkosc auta. zblizona do Calibry/A4 czyli w miare duze. Mam sie tam wygodnie zmiescic ja, zona

> i dziecko + jakies bagaze i np wozek. Male auta, miejskie odpadaja. Moze byc cos wiekszego no

> ale np. kombii, vana to bym nie chcial.

> 5. Silnik, osiagi. Dobrze by przynajmniej te 100 lub wiecej koni mialo. Silnik benzynowe ale i

> dopuszczam mysl o dieslu. Auto bedzie jezdzic raczej po trasach pozamiejkich i tam poasowaloby

> mi spalanie na poziomie 7-8 litrow.

> Z reguly jezdze spokojnie wiec i cos z wiekszym silnikiem moze byc, zbankrutowac na spalaniu chyba

> nie powinienem.

Ja obecnie jeżdżę takim autem, mam rodzinę trzyosobową, wózek i dwie duże torby wchodzą do bagażnika (430 l.), żona z dzieckiem z tyłu, z przodu na siedzeniu łóżeczko turystyczne, dwa laptopy i krzesełko do karmienia. Na wakacje można jechać. Wymiary wnętrza podobne jak w Audi A4. Moja ma silnik 1,6, który na benzynie poza miastem pali 7/100 przy dosyć dynamicznej jeździe, silniki 1,8 palą podobnie, może 0,5l więcej. Z wyposażenia (u mnie ELX) jest automatyczna klima, elektryka szyb przód, el. i grzane lusterka, ABS, dwie poduchy, sterowanie radiem z kiery, kontrola spalonych żarówek, lampki wewnętrzne z przodu i z tyłu, dwa podłokietniki, welur, central w fabrycznym kluczyku.

Części tanie, ale przez prawie trzy lata (54 kkm) niewiele musiałem wymieniać, głównie eksploatacja, żadnej awarii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.