Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn do spryskiwaczy a...

Featured Replies

Napisano

...kontrola drogowa.

Jadąc dziś do pracy obficie pryskałem płynem przednią szybę. W pewnym momencie, stojąc w korku, poczułem - że się tak wyrażę - alkoholowy "aromat" zlosnik.gif płynu w kabinie, a potem dziwny smak w ustach. Prawdopodobnie opary dostały się do kabiny.

Zacząłem się zastanawiać czy byłby możliwe, żebym w takim momencie wydmuchał coś na policyjnym alkomacie. We krwi "zero" ale w wydychanym powietrzu coś mogłoby pokazać. IMO pacjent wtedy ugotowany, bo wskazanie alkomatu jest > 0 i rusza machina, której nie da się zatrzymać.

Może się tak zdarzyć czy uległem propagandzie z programów TV, gdzie pokazywali gościa wydmuchującego promile po batonie Jacek? panic.gifzlosnik.gif

Napisano

Po pierwszym dmuchaniu trzymali by Cię okolo 10 minut do drugiego pomiaru.

W miedzy czasie przewietrzyłbyś sie na zewnątrz i wyszłoby 0.0

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Janusz Weiss zajmował się kiedyś tą sprawą. Poszperaj w googlach.

Wiem, że to nie nowość ok.gif

Napisano
  • Autor

> Po pierwszym dmuchaniu trzymali by Cię okolo 10 minut do drugiego pomiaru.

> W miedzy czasie przewietrzyłbyś sie na zewnątrz i wyszłoby 0.0

> Pozdrawiam

No chyba nie tak prędko. Jeśli wynik jest wyższy niż 0,2 promila nikt nie odda Ci dokumentów i nie pożyczy szerokiej drogi...

Napisano
  • Autor

> Był przypadek, gdy gościu psikał odmrażaczem od wewnątrz i pierwsze badanie wykazało jakby był po

> spożyciu. Kolejne po 15 minutach wykazało 0 promili, ale i tak trafił pod sąd.

Właśnie to mi się przypomniało. W tamtej sprawie było oczywiste, że gość po psikaniu odmrażaczem miał te promile, ale machina ruszyła i koniec...

Napisano

> ...kontrola drogowa.

> Jadąc dziś do pracy obficie pryskałem płynem przednią szybę. W pewnym momencie, stojąc w korku,

> poczułem - że się tak wyrażę - alkoholowy "aromat" płynu w kabinie, a potem dziwny smak w

> ustach. Prawdopodobnie opary dostały się do kabiny.

> Zacząłem się zastanawiać czy byłby możliwe, żebym w takim momencie wydmuchał coś na policyjnym

> alkomacie. We krwi "zero" ale w wydychanym powietrzu coś mogłoby pokazać. IMO pacjent wtedy

> ugotowany, bo wskazanie alkomatu jest Może się tak zdarzyć czy uległem propagandzie z

> programów TV, gdzie pokazywali gościa wydmuchującego promile po batonie Jacek?

wieki temu na tvn turbo testowali po czym ile wykaże.

po płynie wyskoczy mało i zaraz zejdzie.

po batoniku pawełek czy czymś podobnym wskoczyło chyba na coś koło promila ale przy następnym badaniu też zeszło do zera

Napisano

> wieki temu na tvn turbo testowali po czym ile wykaże.

> po płynie wyskoczy mało i zaraz zejdzie.

Po płynie i odmrażaczu wychodziło koło 2-3 promili wink.gif

Napisano

> No chyba nie tak prędko. Jeśli wynik jest wyższy niż 0,2 promila nikt nie odda Ci dokumentów i nie

> pożyczy szerokiej drogi...

Chyba nie do końca.

Z opowiadań, znajomego (który nie miał powodów by koloryzować) - miał kontrolę zaraz po spryskaniu szyby. Rzeczywiście wynik był dodatni. Policjanci SAMI ZAZNACZYLI że bardzo możliwe, że to przez wcześniejsze spryskiwanie szyby (widzieli to), po chwili dmuchał znowu - już same zera.

Puścili go spokojnie dalej i życzyli szerokiej drogi smile.gif

Napisano

> Właśnie to mi się przypomniało. W tamtej sprawie było oczywiste, że gość po psikaniu odmrażaczem

> miał te promile, ale machina ruszyła i koniec...

Pamiętaj, że po zatrzymaniu możesz zażądać poddania Cię badaniu alkomatem dopiero po 15 minutach bo akurat skończyłeś palić papierosa albo, co może być ciekawsze, skończyłeś pić piwo. zlosnik.gif

Napisano

> Pamiętaj, że po zatrzymaniu możesz zażądać poddania Cię badaniu alkomatem dopiero po 15 minutach bo

> akurat skończyłeś palić papierosa albo, co może być ciekawsze, skończyłeś pić piwo.

Jest na to jakiś przepis konkretny? Wiesz może jak wygląda sprawa z odmową dmuchania w alkomat a zgodą na pobranie krwi?

Napisano

> Jest na to jakiś przepis konkretny? Wiesz może jak wygląda sprawa z odmową dmuchania w alkomat a

> zgodą na pobranie krwi?

Nawet po dmuchaniu możesz poprosić kontrolnie o badanie krwi, Jednak ma to pewną wadę trwa około miesiąc i na ten czas masz zatrzymane prawko.

Napisano

> Jest na to jakiś przepis konkretny? Wiesz może jak wygląda sprawa z odmową dmuchania w alkomat a

> zgodą na pobranie krwi?

ZARZĄDZENIE NR 496 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI

z dnia 25 maja 2004 r.

w sprawie badań na zawartość w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu

§ 4

Badania urządzeniami elektronicznymi nie należy przeprowadzać przed upływem 15 minut od chwili zakończenia spożywania alkoholu lub palenia tytoniu przez badanego.

i dalej

Pobrania próbki krwi do badań na zawartość alkoholu należy dokonać, jeżeli:

1) badany, pomimo przeprowadzenia badania urządzeniami elektronicznymi, żąda pobrania krwi;

2) w przypadkach, o których mowa w § 3 ust. 3 i 4, jeżeli nie ma możliwości dokonania badania urządzeniem, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 1;

3) stan badanego, zwłaszcza wynikający z upojenia alkoholowego, choroby układu oddechowego lub innych przyczyn, uniemożliwia przeprowadzenie badania urządzeniem elektronicznym;

4) istnieją, wynikające ze stanu zdrowia badanego, przeciwwskazania do użycia urządzenia elektronicznego;

5) badany odmawia poddania się badaniu stanu trzeźwości urządzeniami elektronicznymi;

generalnie do poczytania

Napisano

> Pamiętaj, że po zatrzymaniu możesz zażądać poddania Cię badaniu alkomatem dopiero po 15 minutach bo

> akurat skończyłeś palić papierosa albo, co może być ciekawsze, skończyłeś pić piwo.

Ale po fajku to podobno idzie w dół... niewiem.gif

Napisano

> ZARZĄDZENIE NR 496 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI

Dzięki.

Napisano

> No chyba nie tak prędko. Jeśli wynik jest wyższy niż 0,2 promila nikt nie odda Ci dokumentów i nie

> pożyczy szerokiej drogi...

Do celów dowodowych ZAWSZE przeprowadza się minimum 2 badania w określonym odstępie czasu.

Jeżeli wyjdzie Ci z pierwszego badania np 0,21 a z drugiego po 10 min 0,00 to jasne, że pierwsze było błędne.

Napisano

> Po płynie i odmrażaczu wychodziło koło 2-3 promili

ALe on pisał o psikaniu na szybe a nie wypiciu zlosnik.gif

Napisano

> ALe on pisał o psikaniu na szybe a nie wypiciu

Ojj, to nie o drinkach było, tylko o kilku głębszych wdechach oparów zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Do celów dowodowych ZAWSZE przeprowadza się minimum 2 badania w określonym odstępie czasu.

> Jeżeli wyjdzie Ci z pierwszego badania np 0,21 a z drugiego po 10 min 0,00 to jasne, że pierwsze

> było błędne.

I jedziesz sobie dalej?

Napisano
  • Autor

> Chyba nie do końca.

> Z opowiadań, znajomego (który nie miał powodów by koloryzować) - miał kontrolę zaraz po spryskaniu

> szyby. Rzeczywiście wynik był dodatni. Policjanci SAMI ZAZNACZYLI że bardzo możliwe, że to

> przez wcześniejsze spryskiwanie szyby (widzieli to), po chwili dmuchał znowu - już same zera.

> Puścili go spokojnie dalej i życzyli szerokiej drogi

IMO ewenement...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.