Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy 300C - czyzby Lancia Thema?

Featured Replies

Napisano

Pojawily sie w necie foty nowego Chryslera 300C

>>KLIK<<

Oraz info, ze w europie ma sie on pojawic jako Lancia Thema zlosnik.gif

Ja czytam bacznie info o technice, bo nowa platforma LY na ktorej zostal stworzony bedzie zrodlem nowej duzej Alfy grinser006.gif

Zwrocilem uwage na:

- silniki V6 i V8 (odpowiednio 3.6L ; 292 KM ; 353Nm oraz 5.7L : 360KM : 529Nm)

- w pozniejszym czasie pojawic sie ma takze silnik o pojemnosci 6.4L,

- jest wzmianka o 3-litrowym dieslu waytogo.gif

- planowany jest naped AWD (dolaczany przod) ok.gif

Ciekawe jak bardzo zmodyfikowana bedzie Lanca i ile z techniki (silniki,naped) trafi ostatecznie do nowej Alfy. Ale ogolnie chyba dobry znak tj. beda mozliwosci a jakie zapadna decyzje to sie zobaczy. Mam nadzieje, ze szczytowym silnikiem w nowej Alfie nie bedzie 1.8 TBI zlosnik.gif i pojawi sie w koncu 6-cylindrowy diesel zlosnik.gif

Napisano

jak zdjęcia pojawiły się tydzień temu to dumałem jak to przeszczepią do EU, nie było jeszcze wtedy wzmianki o themie.

Doszedłem do wniosku, że to będzie mozolna robota jednak, jakość, technologia i materiały w drugą stronę są akceptowalne, ale US>EU niebardzo.

Napisano

Quote:

Na Stary Kontynent Chrysler 300 przyjedzie z metką Lancii pod koniec 2011 roku, najprawdopodobniej jako nowa Thema. Koniem pociągowym europejskiej oferty ma być wersja z 3-litrowym turbodieslem
VM Motori
o mocy 230 koni. Obydwa modele będą produkowane w kanadyjskiej fabryce Chryslera.

panic.gif

Napisano

> Quote:

> Na Stary Kontynent Chrysler 300 przyjedzie z metką Lancii pod koniec 2011 roku, najprawdopodobniej

> jako nowa Thema. Koniem pociągowym europejskiej oferty ma być wersja z 3-litrowym turbodieslem

> VM Motori o mocy 230 koni. Obydwa modele będą produkowane w kanadyjskiej fabryce Chryslera.

VM robi bardzo dobre silniki waytogo.gif

Napisano

> jak zdjęcia pojawiły się tydzień temu to dumałem jak to przeszczepią do EU, nie było jeszcze wtedy

> wzmianki o themie.

> Doszedłem do wniosku, że to będzie mozolna robota jednak, jakość, technologia i materiały w drugą

> stronę są akceptowalne, ale US>EU niebardzo.

Ale o co chodzi? Będzie tylko płyta podłogowa z US a cała reszta już "nasza". Czym tu się martwić?

Napisano

> jest wzmianka o 3-litrowym dieslu

silnik wydaje się być bardzo ciekawy...

250KM (184 kW/4000 rpm) i 550 Nm/2000 rpm

Silnik bmw ma 180kW i 520Nm

Da radę ok.gif

Napisano

bananaevil.gifdz> VM robi bardzo dobre silniki

Ale swoja drogą zdziwko wielkie , że Fiat nie dał swojego znakomitego MJTD 2,4 chocby w wersji 210 KM . O co tu chodzi ? icon_eek.gif

Rozumiem ,że obecnie rolę 2,4 przejął 1,9 biturbo(190KM) ale pięć cylindrów to lepiej niz cztery , poza tym z tego wynika , że z 2,4 mozna jeszcze wykrzesać co najmniej 237 KM, jako że 2,4 jest rozwinietym o jeden cylinder silnikiem 1,9 . Być może chodzi o masę 300C ale z niemal dwutonową Cromą (1725 kg - bez ładunku ) silnik 2,4 mjtd radzi sobie wysmienicie . 300C ma ważyć ok. 1800 kg a silnik VM ma moc 218KM . Czyli jak dla mnie chodzi o pieniadze - linia produkcyjna i oprzyrzadowanie do montażu silnika VM już jest .

Napisano

> dzAle swoja drogą zdziwko wielkie , że Fiat nie dał swojego znakomitego MJTD 2,4 chocby w wersji

> 210 KM . O co tu chodzi ?

Widocznie za mała moc w tej klasie. FPT produkuje maks 200 konnego diesla do samochodów osobowych.

Napisano

> Widocznie za mała moc w tej klasie. FPT produkuje maks 200 konnego diesla do samochodów osobowych.

FPT 210 KM , obecny VM 218 KM , dorobic do diesla FPT chocby 10 KM to nie problem , może chodzi o marketingowe brzmienie - 3 litry - to brzmi lepiej niż dwa z kawałkiem w wielkim samochodzie ?

Napisano

> FPT 210 KM , obecny VM 218 KM

Jestem na stronie obu producentów i nie widzę takich jednostek.

Napisano

> VM robi bardzo dobre silniki

Teraz może tak, nie wiem. Ale kiedyś nie . Aha, Bogumił zna się na silnikach na pewno lepiej niż na pisowni słowa "pizza" waytogo.gif

Napisano

> Jestem na stronie obu producentów i nie widzę takich jednostek.

Otóż to . Dane silników możesz znależć np na Autocentrum.pl

Z oficjalnych stron silnik 2,4 znikł chociaz u dealerów jest jeszcze chyba na stoku .

159 miała ostatnio dwie wersje 2,4 200 KM z automatem(Croma też) i 210KM z Q4. Teraz wycofali czemuś 2,4 i we Włoszech Croma jest tylko 1,9 a w Polsce już w ogole Cromy nie ma w ofercie oprócz stoku .

Napisano

> Otóż to . Dane silników możesz znależć np na Autocentrum.pl

a cóż to za źródło informacji?

Napisano

> Ale o co chodzi? Będzie tylko płyta podłogowa z US a cała reszta już "nasza". Czym tu się martwić?

obawiam się, że będzie więcej ''przeszczepów'' US > EU.

Najgorsze jak ktoś wpadnie na pomysł większej unifikacji niż tylko płyta.

Napisano

> obawiam się, że będzie więcej ''przeszczepów'' US Najgorsze jak ktoś wpadnie na pomysł większej

> unifikacji niż tylko płyta.

Patrząc co lancia zrobiła z bazą fiata bravo jestem o to zupełnie spokojny ok.gif

Napisano

> Ale to nie ma żadnego związku z dieslem dla lancii

Porównujemy silnik VM Cryslera 300C do silnika 2,4 mjtd Fiata .

Padło pytanie o źródło - podałem przykład źródła . Móglbym zrobic skan folderu 300C czy Cromy z danymi silników o ktorych mowa , ale przyznam nie umiem wklejać zdjęc do tekstu wprost na wątek jak robią to koledzy .

Ma . Bo zdziwilem sie , że Fiat nie wcisnął swojej (dobrej)konstrukcji ( niczego nie ujmując silnikowi VM) do Chryslera .

Jeśli Chrysler 300C wejdzie na rynek jako Lancia i zostanie wykorzystany do opracowania nowego modelu Lancii czy Alfy

to pojawi sie pytanie o game silników , które my jako klienci zechcemy kupić . Już w innym wątku zauważylismy fiatowską niemoc w kwestii silników benzynowych do AR159 w ktorej dyskusji kolega też brał udział(czyzby Giulia) .

I dlatego teoretyczna zabawa w gdybanie - czy Fiat zarzucił produkcję silnika 2,4 mjtd - nie wiem nic o tym ale na to wygląda - koledzy autokacikowicze będa wiedzieli lepiej i czy oznacza to,ze w przyszlych modelach Lancii czy Alfy wykorzystany zostanie tenże silnik VM .

Napisano

> Porównujemy silnik VM Cryslera 300C do silnika 2,4 mjtd Fiata .

> Padło pytanie o źródło - podałem przykład źródła . Móglbym zrobic skan folderu 300C czy Cromy z

> danymi silników o ktorych mowa , ale przyznam nie umiem wklejać zdjęc do tekstu wprost na

> wątek jak robią to koledzy .

Ja go nie porównuję i w ogóle o nim nie prowadzę dyskusji. Podałem informacje ze strony producenta silnika i o tym chętnie porozmawiam.

> Ma . Bo zdziwilem sie , że Fiat nie wcisnął swojej (dobrej)konstrukcji ( niczego nie ujmując

> silnikowi VM) do Chryslera .

Widać to już zabytek.

> Jeśli Chrysler 300C wejdzie na rynek jako Lancia i zostanie wykorzystany do opracowania nowego

> modelu Lancii czy Alfy

> to pojawi sie pytanie o game silników , które my jako klienci zechcemy kupić .

To może spokojnie poczekajmy na prezentację modelu.

> Już w innym wątku

> zauważylismy fiatowską niemoc w kwestii silników benzynowych do AR159 w ktorej dyskusji

> kolega też brał udział(czyzby Giulia) .

Fiat ma świetną gamę silników do obecnie produkowanych modeli.

> I dlatego teoretyczna zabawa w gdybanie - czy Fiat zarzucił produkcję silnika 2,4 mjtd - nie wiem

> nic o tym ale na to wygląda - koledzy autokacikowicze będa wiedzieli lepiej i czy oznacza

> to,ze w przyszlych modelach Lancii czy Alfy wykorzystany zostanie tenże silnik VM .

Po co marnować szmal na opracowanie silnika, który wystąpi tylko w jednym modelu koncernu?

Napisano

> Teraz może tak, nie wiem. Ale kiedyś nie . Aha, Bogumił zna się na silnikach na pewno lepiej niż

> na pisowni słowa "pizza"

2.5td to w dzisiejszych czasach zabytek...

Ja widze ,ze 2.0d w lacetti czy epice to naprawde dobry motor ok.gif spalanie bez szalu ale kultura pracy jak w benzynie.

Napisano

> Fiat ma świetną gamę silników do obecnie produkowanych modeli.

Jeśli chodzi o Diesle, to spoko, ale benzyny o dużej mocy brakuje od kilku lat.

Napisano

> Jeśli chodzi o Diesle, to spoko, ale benzyny o dużej mocy brakuje od kilku lat.

W których modelach widziałbyś taki silnik i o jakiej pojemności?

Napisano

> Ja go nie porównuję i w ogóle o nim nie prowadzę dyskusji. Podałem informacje ze strony producenta

> silnika i o tym chętnie porozmawiam.

A o czym my rozmawiamy ?

> Widać to już zabytek.

Nie wydaje mi się . Conajmniej jeden producent ma podobną konstrukcję -Volvo . Ale jeśli jest zabytkiem to 1,9 tez jest zabytkiem .

> To może spokojnie poczekajmy na prezentację modelu.

To oczywiście wyjaśni sytuacje i stanie sie oczywistą oczywistością

> Fiat ma świetną gamę silników do obecnie produkowanych modeli.

Diesle - to juz Camel zauważył

> Po co marnować szmal na opracowanie silnika, który wystąpi tylko w jednym modelu koncernu?

To by znaczyło brak rozwoju i zwijanie sie marki.

Napisano

> A o czym my rozmawiamy ?

O nowym silniku VM.

> Nie wydaje mi się . Conajmniej jeden producent ma podobną konstrukcję -Volvo . Ale jeśli jest

> zabytkiem to 1,9 tez jest zabytkiem .

W nowych modelach już niedostępny. Więc?

> Diesle - to juz Camel zauważył

Co zauważył? Konkrety proszę a nie muzykę kaszubską.

> To by znaczyło brak rozwoju i zwijanie sie marki.

facepalm.gif

Napisano

> O nowym silniku VM.

> W nowych modelach już niedostępny. Więc?

> Co zauważył? Konkrety proszę a nie muzykę kaszubską.

Z takim myśleniem to możesz sobie kupić Dacię Logan.

Pozdrawiam. skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.