Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.2dti termostat

Featured Replies

Napisano

Czołem

A więc, dziś udało mi się rozgrzać silnik do jakichś 82°C (normalnie po przejechaniu poniżej 15km wskazówka temperatury cieczy nawet się nie podnosi) po czym zatrzymałem się na 5 minut nie gasząc silnika. Temperatura poleciała o kilka stopni w dół, praktycznie zrównując się z "zerem", które odpowiada jakimś 75°C. Coś chyba jest nie tak. No i tu pytanie, czy TTTM, czy też jest to wina niedziałającego silniczka dogrzewającego ciecz, czy też walniętego termostatu? No co jak co, ale chyba silnik pracujący na jałowym powinien temperaturę trzymać nawet gdy na zewnątrz jest jakieś -7°C, mylę się?

Napisano

w dieslu opla temp przy mrozach i niskiej temperaturze zewnętrznej na luzie spada. U mnie potrafi spaść troszke poniżej 80C przy -17 obecnie. Jak wskazówka nie "wstaje" w okolice 85C przy dłuższej jeździe to padł termostat. Nadmienię, że owe 85C uzyskuje po przejechaniu ok 12 km i nawiew na 1-2 i skala 2/3 ciepłego w mrozach. Jak grzejesz na max od początku, ten czas może się wydłużyć. Wynika to z wysokiej sprawności cieplnej silnika

Napisano
  • Autor

> w dieslu opla temp przy mrozach i niskiej temperaturze zewnętrznej na luzie spada. U mnie potrafi

> spaść troszke poniżej 80C przy -17 obecnie. Jak wskazówka nie "wstaje" w okolice 85C przy

> dłuższej jeździe to padł termostat. Nadmienię, że owe 85C uzyskuje po przejechaniu ok 12 km i

> nawiew na 1-2 i skala 2/3 ciepłego w mrozach. Jak grzejesz na max od początku, ten czas może

> się wydłużyć. Wynika to z wysokiej sprawności cieplnej silnika

No ja mam ustawione po 19-20°C na stronę i automat. Po przejechaniu 12km zaczyna się robić w miarę ciepło, po przejechaniu 15km gaszę silnik, a wskazówka temperatury wody nawet nie drgnie. To jest normalne?

Napisano

> No ja mam ustawione po 19-20°C na stronę i automat. Po przejechaniu 12km zaczyna się robić w miarę

> ciepło, po przejechaniu 15km gaszę silnik, a wskazówka temperatury wody nawet nie drgnie. To

> jest normalne?

jeśli po 15 km jazdy w miarę ciągłej nie rusza się wskazówka to nie jest normalne. Diagnoza - padł termostat zlosnik.gif Zrób test macajewa dla pewności ok.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli po 15 km jazdy w miarę ciągłej nie rusza się wskazówka to nie jest normalne. Diagnoza - padł

> termostat Zrób test macajewa dla pewności

No z tym może być problem, bo będę musiał najpierw zlokalizować która chłodnica jest do czego zlosnik.gif

Ale pomysł całkiem dobry. Ogólnie chłodnica powinna być zimna cały czas, bo w tych 2.2 termostat przeskakuje na chyba 92°C, zgadza się?

Napisano

> No z tym może być problem, bo będę musiał najpierw zlokalizować która chłodnica jest do czego

zewnętrzna od klimy wewnętrzna (bliżej silnika ) wody

> Ale pomysł całkiem dobry. Ogólnie chłodnica powinna być zimna cały czas, bo w tych 2.2 termostat

> przeskakuje na chyba 92°C, zgadza się?

dokładnie tak. Chłodnica podczas nagrzewania powinna byc chłodna. Wyczuwalne powinno być nagłe rozgrzanie świadczące o otwarciu termostatu. Jeśli nagrzewa się od początku masz diagnozę ok.gif

Napisano
  • Autor

> zewnętrzna od klimy wewnętrzna (bliżej silnika ) wody

> dokładnie tak. Chłodnica podczas nagrzewania powinna byc chłodna. Wyczuwalne powinno być nagłe

> rozgrzanie świadczące o otwarciu termostatu. Jeśli nagrzewa się od początku masz diagnozę

Dzięki ok.gif

Napisano
  • Autor

> dokładnie tak. Chłodnica podczas nagrzewania powinna byc chłodna.

I taka jest, najwyraźniej więc to dziadostwo oddaje tak mało ciepła. Trzeba będzie zreanimować ten dogrzewacz...

Napisano

> I taka jest, najwyraźniej więc to dziadostwo oddaje tak mało ciepła. Trzeba będzie zreanimować ten

> dogrzewacz...

przy niesprawnym dogrzewaczu prawdziwego ciepła w aucie zimą nie odczujesz ok.gif

Napisano
  • Autor

> przy niesprawnym dogrzewaczu prawdziwego ciepła w aucie zimą nie odczujesz

Nie no, ciepło się robi po jakimś czasie, natomiast z temperaturą wody jest kiepsko...

Napisano

> Nie no, ciepło się robi po jakimś czasie, natomiast z temperaturą wody jest kiepsko...

ale tak jeździsz niedogrzanym silnikiem i autem które się długo nagrzewa wewnątrz. Za tym idzie w pierwszej kolejności większe spalanie ok.gif

Napisano

> Czołem

> A więc, dziś udało mi się rozgrzać silnik do jakichś 82°C (normalnie po przejechaniu poniżej 15km

> wskazówka temperatury cieczy nawet się nie podnosi) po czym zatrzymałem się na 5 minut nie

> gasząc silnika. Temperatura poleciała o kilka stopni w dół, praktycznie zrównując się z

> "zerem", które odpowiada jakimś 75°C. Coś chyba jest nie tak. No i tu pytanie, czy TTTM, czy

> też jest to wina niedziałającego silniczka dogrzewającego ciecz, czy też walniętego

> termostatu? No co jak co, ale chyba silnik pracujący na jałowym powinien temperaturę trzymać

> nawet gdy na zewnątrz jest jakieś -7°C, mylę się?

Niewiele jeżdże dieslem, ale z moich obserwacji wynika, że rozgrzewa się wtedy, gdy go mocno dusić. Jazda na niższych obrotach powoduje, że silnik wychładza się.

W Yarku jeszcze jest tak, że przy włączonym ogrzewaniu wnętrza na max, obroty biegu jałowego podnoszą się automatycznie.

Napisano

>rozgrzewa się wtedy, gdy go mocno dusić.

zimnego diesla się nie dusi mocno, szkodzi to turbinie zlosnik.gif

Po prostu trzeba jeździć normalnie bez jazdy z niskimi prędkościami na wysokich biegach.

> W Yarku jeszcze jest tak, że przy włączonym ogrzewaniu wnętrza na max, obroty biegu jałowego

> podnoszą się automatycznie.

w swoim oplu takiego czegoś nie zauważyłem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Niewiele jeżdże dieslem, ale z moich obserwacji wynika, że rozgrzewa się wtedy, gdy go mocno dusić.

> Jazda na niższych obrotach powoduje, że silnik wychładza się.

No ale to jest chyba lekko niemądre by zimny silnik kręcić wysoko...

Napisano

> Czołem

> A więc, dziś udało mi się rozgrzać silnik do jakichś 82°C (normalnie po przejechaniu poniżej 15km

> wskazówka temperatury cieczy nawet się nie podnosi) po czym zatrzymałem się na 5 minut nie

> gasząc silnika. Temperatura poleciała o kilka stopni w dół, praktycznie zrównując się z

> "zerem", które odpowiada jakimś 75°C. Coś chyba jest nie tak. No i tu pytanie, czy TTTM, czy

> też jest to wina niedziałającego silniczka dogrzewającego ciecz, czy też walniętego

> termostatu? No co jak co, ale chyba silnik pracujący na jałowym powinien temperaturę trzymać

> nawet gdy na zewnątrz jest jakieś -7°C, mylę się?

termostat trzyma - sprawdzane. a ona chyba dogrzewacza nie ma o ile dobrze pamietam

Napisano
  • Autor

> termostat trzyma - sprawdzane. a ona chyba dogrzewacza nie ma o ile dobrze pamietam

Standardowo jest z tego co czytałem, ale chyba w standardzie mocowany jest przed prawym przednim kołem zlosnik.gif

Napisano

> Standardowo jest z tego co czytałem, ale chyba w standardzie mocowany jest przed prawym przednim

> kołem

przed prawym przednim kolem masz EHPS. dogrzewacza na bank tam nie bylo . z VIN nie wynika zeby byl dogrzewacz - ta wersja na bank nie miala dogrzewacza - poprzedni gts czarny ktorego mialem tez nie byl niestety wyposazony w takie cudo.

Napisano
  • Autor

> przed prawym przednim kolem masz EHPS. dogrzewacza na bank tam nie bylo . z VIN nie wynika zeby byl

> dogrzewacz - ta wersja na bank nie miala dogrzewacza - poprzedni gts czarny ktorego mialem tez

> nie byl niestety wyposazony w takie cudo.

Cóż, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem zlosnik.gif

Napisano

> przed prawym przednim kolem masz EHPS. dogrzewacza na bank tam nie bylo . z VIN nie wynika zeby byl

> dogrzewacz - ta wersja na bank nie miala dogrzewacza - poprzedni gts czarny ktorego mialem tez

> nie byl niestety wyposazony w takie cudo.

Ten dogrzewacz nie występował w każdym 2.0/2.2 DTI?

Napisano

> No ale to jest chyba lekko niemądre by zimny silnik kręcić wysoko...

Zimny nie, ale potem, by trzymał temperaturę, to trzeba kręcić.

Klekot na niskich obrotach stygnie, a w kabinie zimno się robi zlosnik.gif

Napisano

> Zimny nie, ale potem, by trzymał temperaturę, to trzeba kręcić.

Generalnie z autopsji VB 20DTL i VC 19DTH rozgrzewają się do normalnej temperatury po przejechaniu 8-9km w jeździe miejskiej przy temperaturze około -10stC

> Klekot na niskich obrotach stygnie, a w kabinie zimno się robi

To się zgadza stojąc w korku przy temperaturach ujemnych temperatura silnika spada niestety.

• 3 tygodnie później...
Napisano

mialem to samo w VC 2.2dti

Wymienilem wklad termostatu (30-40pln) i szybciej sie nagrzewa i do wyzszej T=90c

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.