Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] - wskaźnik zużycia paliwa

Featured Replies

Napisano

Czy możliwe jest, że komputer w Astrze nie pokazuje zużycia paliwa, bo to opcja nie jest włączona?

Rozmawiałem z kolejnym sprzedawcą i na moje pytanie, czy komp pokazuje zużycie otrzymałem następującą odpowiedź:

"zuzycia paliwa z tego co wiem idzie ustawic w serwisie, lub u dobrego elektryka"

Gościu ściemniał, czy rzeczywiście tak może być?

Napisano

> Czy możliwe jest, że komputer w Astrze nie pokazuje zużycia paliwa, bo to opcja nie jest włączona?

> Rozmawiałem z kolejnym sprzedawcą i na moje pytanie, czy komp pokazuje zużycie otrzymałem

> następującą odpowiedź:

> "zuzycia paliwa z tego co wiem idzie ustawic w serwisie, lub u dobrego elektryka"

> Gościu ściemniał, czy rzeczywiście tak może być?

jak komp nie jest aktywowany to moze tak byc...

EDIT: oczuwiście musisz miec odpowiedni wyświetlacz aby pokazywał te parametry

Napisano
  • Autor

> jak komp nie jest aktywowany to moze tak byc...

> EDIT: oczuwiście musisz miec odpowiedni wyświetlacz aby pokazywał te parametry

Wyświetlacz jest duży, nie ten najprostszy.

Ile może kosztować taka aktywacja?

Napisano

> Wyświetlacz jest duży, nie ten najprostszy.

> Ile może kosztować taka aktywacja?

W ASO 150 zł.

Znajdź kogoś, kto ma op-coma, zrobi Ci taniej.

Napisano
  • Autor

> W ASO 150 zł.

> Znajdź kogoś, kto ma op-coma, zrobi Ci taniej.

A właściwie to dlaczego ten komputer nie został od razu aktywowany?

Napisano

> A właściwie to dlaczego ten komputer nie został od razu aktywowany?

Pewnie po to żeby zostawic w jakims ASO 120zł....

Napisano

> A właściwie to dlaczego ten komputer nie został od razu aktywowany?

a dlaczego odrazu nie pakuja do każdego auta klimatronica, tempomatu itd.

wszystko rozchodzi się o kase... wink.gif

Napisano
  • Autor

> a dlaczego odrazu nie pakuja do każdego auta klimatronica, tempomatu itd.

> wszystko rozchodzi się o kase...

Skoro ten komputer i tak tam jest, to dziwne to dla mnie trochę.

Klient byłby pewnie dużo bardziej zadowolony, a te 120 zł dla ASO to chyba duża kasa nie jest (dla nich).

Swoją drogą myślałem, że może komp nie jest aktywowany dlatego, żeby ukryć jakieś błędy itp.

Napisano

To ja się tu dołączę i zapytam jak w waszych AH jest ustawiony wskaznik paliwa liniowo czy liniowo typ B .

Chodzi o ustawienia z pozycji Opcoma.

Napisano

> Klient byłby pewnie dużo bardziej zadowolony, a te 120 zł dla ASO to chyba duża kasa nie jest (dla

> nich).

każdy patrzy tylko na jedną sztukę - a teraz popatrz szerzej jak przyjedzie np. 100 aut to już się robi ładna sumka dosłownie za nacisnięcie kilku klawiszy w kompie......

Napisano

> To ja się tu dołączę i zapytam jak w waszych AH jest ustawiony wskaznik paliwa liniowo czy

> liniowo typ B .

> Chodzi o ustawienia z pozycji Opcoma.

A obecnie jaki masz index?

Napisano

> A obecnie jaki masz index?

Obecnie jest typ B ,było liniowo i nadal zle pokazuje .

Napisano

> Obecnie jest typ B ,było liniowo i nadal zle pokazuje .

Musi być wybrany taki typ jaki był fabrycznie ustawiony. Zmieniasz index, resetujesz wskazania, lejesz do pełna. Po wyjeżdżeniu zbiornika sprawdzasz wskazania i ew. wprowadzasz korektę.

Czy op-com po wejściu w kodowanie indeksu pokazuje aktualną wartość indeksu, zanim się cokolwiek zmieni?

Napisano

> To ja się tu dołączę i zapytam jak w waszych AH jest ustawiony wskaznik paliwa

Nie patrz na to jak kto ma tylko co masz u siebie.

Jeśli na naklejce na deklu od zbiornika paliwa między przewodami paliwa jest "A3305 "to masz Typ A: liniowy oporowy

Jeśli jest" Sensor TYP B 3305" to oczywiście jest to Typ B: liniowy napięciowy

Żeby być 100% pewnym to trzeba sie dostać do modułu w zbiorniku i zobaczyć jakie ma cyfry. 632 to typ A , 692 to typ B

Napisano
  • Autor

Dołożę zdjęcie tego wyświetlacza. Z tego co się orientuję to jest to chyba GID, tylko taki trochę skromny.

Teraz chyba będziecie mogli się wypowiedzieć, czy będzie tam można aktywować komputer, żeby było widać zużycie paliwa.

post-20731-14352510955961_thumb.jpg

Napisano

> Dołożę zdjęcie tego wyświetlacza. Z tego co się orientuję to jest to chyba GID, tylko taki trochę

> skromny.

On nie jest skromy tylko silnik jest wyłączony biglaugh.gif

> Teraz chyba będzie mogli się wypowiedzieć, czy będzie tam można aktywować komputer, żeby było widać

> zużycie paliwa.

Można ok.gif

Napisano

> Teraz chyba będzie mogli się wypowiedzieć, czy będzie tam można aktywować komputer, żeby było widać

> zużycie paliwa.

Można

A to że jest taki wyświetlacz nie znaczy że jest BC w autku, bo jak nie ma to się nie aktywuje.

Napisano

> A to że jest taki wyświetlacz nie znaczy że jest BC w autku, bo jak nie ma to się nie aktywuje.

BC jest funkcjonalnością wyświetlacza a nie samochodu.

Napisano
  • Autor

> BC jest funkcjonalnością wyświetlacza a nie samochodu.

Dla niewtajemniczonych... co to jest BC? Board Computer?

Przy okazji, skoro można komputer aktywować, to czy można go również zdezaktywować np. żeby ukryć jakieś błędy, czy to nie ma sensu?

Napisano

> Dla niewtajemniczonych... co to jest BC? Board Computer?

Tak

> Przy okazji, skoro można komputer aktywować, to czy można go również zdezaktywować np.

Można

>żeby ukryć

> jakieś błędy, czy to nie ma sensu?

Nie ma sensu. Błędy można wypedałować lub odczytać interfejsem do diagnostyki

Komp ma ułatwiać życie kierowcy pokazując spalanie, zasięg, spalone żarówki, ciśnienie opon, i inne pierdoły jeśli tylko sa zainstalowane odpowiednie czujniki.

Napisano

> Dla niewtajemniczonych... co to jest BC? Board Computer?

Ano.

> Przy okazji, skoro można komputer aktywować, to czy można go również zdezaktywować np. żeby ukryć

> jakieś błędy, czy to nie ma sensu?

Może nie tyle nie ma sensu co nie ma związku. Tak jak Astroman napisał BC ma w strawnej formie pokazać kierowcy przetworzoną informację z czujników samochodu. A błędy czyta się albo pedałami na wyświetlaczu od kilometrów w zegarach albo (to raczej serwisy) przez interface diagnostyczny. Nie myl BC z komputerem samochodu. BC jest tylko taką zwykłą aplikacją uruchomioną na wyświetlaczu. Jak nie jest aktywna to samochód działa i tak i ewentualne błędy są w komputerze rejestrowane.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Błędy można wypedałować lub odczytać interfejsem do diagnostyki

Jak solidny i aktualny jest mechanizm tych "wypedałowanych" błędów (ECN)? Czy te błędy są sprawdzane na bieżąco?

Mam tu na myśli następujące sytuacje:

1. Jeśli nie pokazują się żadne błędy lub tylko ECN 000000, to rzeczywiście żadnych błędów nie ma, czy mogły one zostać np. skasowane.

2. Jeśli pokażą się błędy, to czy one na pewno istnieją, czy to mogą być jakieś stare sprawy, które nie zostały wcześniej po naprawie skasowane.

Podsumowując, czy można kierować się zasadą, że jeśli nic się nie pokaże, to jest ok i w drugą stronę jeśli kod błędu się pokaże, to na pewno coś jest?

Napisano

> Podsumowując, czy można kierować się zasadą, że jeśli nic się nie pokaże, to jest ok

Ta zasada nigdy nie obowiązuje, niezależnie od tego czym się błędy odczytuje.

> i w drugą stronę jeśli kod błędu się pokaże, to na pewno coś jest?

Tu już częściej zasada się sprawdza, ale też nie zawsze.

W tej metodzie jeśli kod się ukaże, tzn że wystąpił. Nie ma jednak wiadomości kiedy wystąpił.

Jeśli błędu nie ma, tzn. że albo go nie było, albo został skasowany.

Błąd skasowany jest nie do odzyskania (prawie) żadną metodą.

Napisano

> Jeśli błędu nie ma, tzn. że albo go nie było, albo został skasowany.

Ostatnio włączał mi się check. Przyczyną był zawór sterowania turbiną. "Wypedałowane" błędy nijak się miały do tej usterki. Dopiero podłączenie do Techa od razu pokazało przyczynę.

Tak więc błąd był tylko nie został "wypedałowany".

Napisano
  • Autor

> W tej metodzie jeśli kod się ukaże, tzn że wystąpił. Nie ma jednak wiadomości kiedy wystąpił.

Czyli to nie działa tak, że na przykład przy każdym uruchomieniu samochodu przeprowadzany jest jakiś test jak w komputerze.

Rejestrowane jest jakiekolwiek wystąpienie tego błędu w przeszłości a nie koniecznie obecne?

Napisano

Błędy są odczytywane w momencie pedałowania z pamięci kompa.

A do stwierdzenia, czy błąd jest aktywny, czy nie trzeba już bardziej zaawansowanego sprzętu.

Napisano

> Ostatnio włączał mi się check. Przyczyną był zawór sterowania turbiną. "Wypedałowane" błędy nijak

> się miały do tej usterki. Dopiero podłączenie do Techa od razu pokazało przyczynę.

> Tak więc błąd był tylko nie został "wypedałowany".

Jaki miałeś numer błędu podczas pedałowania a jaki przy czytaniu Techem?

Napisano

Numerów nie pamiętam (bodajże zaczynały się od 16). Na pewno dotyczyły CIM i braku komunikacji z immo.

Natomiast odczytany z Techa zaczynał się od 02.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.