Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwiżdżący rozrząd

Featured Replies

Napisano

Wymieniałem ostatnio rozrząd i teraz po dodaniu gazu czy to na luzie czy to w czasie jazdy wraz ze wzrostem obrotów słychać nazwijmy to gwizd. Co to może być? Czyżby za mocno napięty pasek? buu.gif

Napisano

> Wymieniałem ostatnio rozrząd i teraz po dodaniu gazu czy to na luzie czy to w czasie jazdy wraz ze

> wzrostem obrotów słychać nazwijmy to gwizd. Co to może być? Czyżby za mocno napięty pasek?

Żeby wymienić napęd rozrządu musiałeś ściągnąć paski napędu osprzętu silnika.

Obstawiam, że gwiżdże Ci rolka napinająca, któryś pasek napędu osprzętu. Ściągnij paski napędu osprzętu i będziesz wiedział.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzięki - mam zaklepanego mechanika zaraz po nowym roku - chyba można tak z tym jeździć?

Napisano

> Dzięki - mam zaklepanego mechanika zaraz po nowym roku - chyba można tak z tym jeździć?

Jeśli gwiżdże sobie rolka napędu osprzętu to bez problemu, najwyżej przestanie Ci coś(np. alternator) działać.

Oczywiście nie daję Ci gwarancji, że to nie rozrabia rolka/napinacz paska rozrządu, ale z moich obserwacji wynika, że zwykle jest to rolka napędu osprzętu.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

na nowym rozrządzie przejechałem może 400 km więc teoretycznie łożysko w napinaczu powinno być ok ale nic nigdy nie wiadomo.

Napisano

rolki broń Boże nie kwestionuję, ale z czystej ciekawości posłuchaj, czy nie przetarła Ci się rura od IC wink.gif

u mnie ma małą dziurkę i daje gwizd jak syrena pogotowia wink.gif

Napisano

> Wymieniałem ostatnio rozrząd i teraz po dodaniu gazu czy to na luzie czy to w czasie jazdy wraz ze wzrostem obrotów słychać nazwijmy to gwizd. Co to może być? Czyżby za mocno napięty pasek?

Tak jak koledzy radzą - prawdopodobnie pasek osprzętu albo jego rolka. Bo jeśli pasek rozrządu, albo pompa, rolcka etc... to awaria będzie kosztowna, czego oczywiście nie życzę wink.gif

Napisano
  • Autor

jest jeszcze jedna sprawa - na luzie po dodaniu gazu gwizdanie jest mniejsze a w czasie jazdy bardziej "to" słychać.

Napisano
  • Autor

Byłem dziś na warsztacie i okazało się, że pasek rozrządu był za mocno naciągnięty. Mechanik ustawił go jak należy i objawy ustąpiły smile.gif

Napisano

> Byłem dziś na warsztacie i okazało się, że pasek rozrządu był za mocno naciągnięty. Mechanik

> ustawił go jak należy i objawy ustąpiły

Za taki numer to zatłukłbym mechanika.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Za taki numer to zatłukłbym mechanika.

> Pozdrawiam BAS

No niestety tak czasami jest - po świętach przejadę się do niego z... prezentem klotnia.gif

Dzięki za porady.

Napisano

> Byłem dziś na warsztacie i okazało się, że pasek rozrządu był za mocno naciągnięty. Mechanik

> ustawił go jak należy i objawy ustąpiły

tak to jest jak chce się zaoszczędzić daje się auto do jakiegoś paprocha bez pojecia

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Mam na przyszłość nauczkę ale mechanik mnie i tak popamięta czerwona.gif

Napisano

> Mam na przyszłość nauczkę ale mechanik mnie i tak popamięta

trzeba uważać na "magików". Kuzyn robił rozrząd w Renault Laguna 2 u "specjalisty" od francuzów. Skończyło się na wymianie wszystkich zaworów

Napisano

> Wymieniałem ostatnio rozrząd i teraz po dodaniu gazu czy to na luzie czy to w czasie jazdy wraz ze

> wzrostem obrotów słychać nazwijmy to gwizd. Co to może być? Czyżby za mocno napięty pasek?

Jak taki gwizd słychać? Jest głośny?

Napisano
  • Autor

> Jak taki gwizd słychać? Jest głośny?

Już naprawione smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.