Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytań początkującego kierowcy uno

Featured Replies

Napisano

Witam

1. Samochód ma przejechane 108 tyś. km i nie wiem jakiego oleju używać, syntetycznego, pół syntetyka czy mineralnego.

2. W jaki najlepszy sposób zapobiec korozji nadwozia, samochód najczęściej ma pordzerwiałe progi i nadkola.

3. Kiedy należy wymienić UPG po ilu kilometrach ?

4. Silnik 899 posiada pasek rozrządu czy łańcuszek rozrządu ?

5. Autoalarm pobiera dużo prądu na postoju ? Zastanawiam się nad jego odłączeniem bo uważam że jest nie potrzebny, jeden zbędny gadżet mniej.

6. Co to jest ta kopułka i palec rozdzielacza ?

7. Przeglądałem w książce serwisowej że na starych zegarach temperatura pokazuje się kolorem pomarańczowym i czerwonym w zależności od wysokości temperatury. Nie mam wskaźnika temperatury tylko kontury samochodu ze znakiem temperatury cieczy.

Dzięki

Napisano

> Witam

> 1. Samochód ma przejechane 108 tyś. km i nie wiem jakiego oleju używać, syntetycznego, pół

> syntetyka czy mineralnego.

Tu otrzymasz tyle odpowiedzi, ilu jest użytkowników na forum zlosnik.gif Instrukcja obsługi zaleca olej półsyntetyczny o lepkości 10W40 lub mineralny 15W40 i wymianę go co 15 tysięcy kilometrów. Ja właśnie nalałem półsyntetyczny Lotos 10W40, z którym mam dobre doświadczenia jeszcze z poprzednich samochodów.

> 2. W jaki najlepszy sposób zapobiec korozji nadwozia, samochód najczęściej ma pordzerwiałe progi i

> nadkola.

Najlepiej po prostu go zakonserwować, zanim jeszcze zardzewieje. Trochę na ten temat znajdziesz na przykład tutaj

> 3. Kiedy należy wymienić UPG po ilu kilometrach ?

Tylko wtedy, gdy pęknie. Nie wymienia się jej "profilaktycznie" po jakimś czasie lub przebiegu, jak np. pasek rozrządu czy płyn hamulcowy.

> 4. Silnik 899 posiada pasek rozrządu czy łańcuszek rozrządu ?

Łańcuch, wałek rozrządu w kadłubie.

> 5. Autoalarm pobiera dużo prądu na postoju ? Zastanawiam się nad jego odłączeniem bo uważam że jest

> nie potrzebny, jeden zbędny gadżet mniej.

Zazwyczaj kilka miliamperów. Ja ze Stilo też wywaliłem alarm biglaugh.gif (w Uno nie miałem, więc nie było problemu)

> 6. Co to jest ta kopułka i palec rozdzielacza ?

Coś, co nie występuje w 899, więc się nie przejmuj zlosnik.gif

> 7. Przeglądałem w książce serwisowej że na starych zegarach temperatura pokazuje się kolorem

> pomarańczowym i czerwonym w zależności od wysokości temperatury. Nie mam wskaźnika temperatury

> tylko kontury samochodu ze znakiem temperatury cieczy.

Tam jest tylko czerwona lampka, która zapala się przy przegrzaniu silnika.

Napisano

na pytanie pierwsze - najtanszego spelniajacego wymogi producenta smile.gif ja uzywam mineralnego orlena 15W40 klasy SJ/CF

Napisano

Na pierwsze pytanie odpowiem najrozsądniej jak potrafie. Dolej oleju takiego jaki był używany do tej pory. Spróbuj się dowiedzieć jaki to był/jest.

Napisano

> 1. Samochód ma przejechane 108 tyś. km i nie wiem jakiego oleju używać, syntetycznego, pół

> syntetyka czy mineralnego.

Dużo by mówić. 10W40 będzie dobry i tani. Np. GM 10w40 po niecałe 50 zł na allegro.

> 2. W jaki najlepszy sposób zapobiec korozji nadwozia, samochód najczęściej ma pordzerwiałe progi i

> nadkola.

Konserwacja, konserwacja i jeszcze raz konserwacja ale za nie jak już dziury widać. Wcześniej.

> 3. Kiedy należy wymienić UPG po ilu kilometrach ?

Jak będzie taka potrzeba. Nie ma określonej trwałości.

> 4. Silnik 899 posiada pasek rozrządu czy łańcuszek rozrządu ?

Łańcuszek. Wymiana wtedy gdy mocno hałasuje.

> 5. Autoalarm pobiera dużo prądu na postoju ? Zastanawiam się nad jego odłączeniem bo uważam że jest

> nie potrzebny, jeden zbędny gadżet mniej.

Sprawny pobiera tyle co nic. Zostaw go w spokoju.

> 6. Co to jest ta kopułka i palec rozdzielacza ?

Palec wybiera który cylinder ma dostać iskrę i ta iska przeskakuje poprzez kopułką, kabel na odpowiedni cylinder. Nie wiem jak to wyjaśnić prosto. Zapytaj wujka googla wink.gif

> 7. Przeglądałem w książce serwisowej że na starych zegarach temperatura pokazuje się kolorem

> pomarańczowym i czerwonym w zależności od wysokości temperatury. Nie mam wskaźnika temperatury

Jeżeli masz samochodzik to znaczy, że nie masz wskaźnika temperatury. Masz tylko czerwoną kontrolkę wysokiej temperatury cieczy chłodzącej która na ogół zapala się gdy jest już za późno. (Silnik przegrzany)

Napisano

Witam.

Ja polecałbym olej 15W40 VS,jest to olej rekomendowany przez Fiata do tej marki i nie jednokrotnie się spotkałem ze sam,silnik lepiej "chodził" na tym oleju niż na mobil czy innym.

Napisano

> Witam.

> Ja polecałbym olej 15W40 VS,jest to olej rekomendowany przez Fiata do tej marki i nie jednokrotnie

> się spotkałem ze sam,silnik lepiej "chodził" na tym oleju niż na mobil czy innym.

hmm.gif możesz dokładniej uzasadniĆ?

Napisano

> Dzięki

Jeżeli chcesz kontrolować temperaturę proponuję wymienić zegary na te ze wskazówką temp.

http://allegro.pl/zegary-fiat-uno-1-4-1994-rok-i1360904954.html

Nie są drogie. Do tego będziesz jeszcze potrzebował czujnika pod zegary czyli czujnika temp. z czerwoną główką i możesz się cieszyć wskaźnikiem temperatury.

Wymiana wszystkiego zajmuje jakieś 10-15 minut z przerwą na odkurzenie samochody wink.gif

Napisano

Może zabrzmi to dziwnie ale spotkałem się z kilkoma przypadkami iż na tzw.droższych olejach uno nie chodziło tak dobrze co na oleju VS lub Selena.ja zmieniłem z lotos syntetyka na 15W40 VS i jak bym dał mojemu uniaczowi drugie życie.

Napisano

Quote:

uno nie chodziło tak dobrze

Rozwiń tą wypowiedź, może jakieś szczegóły? grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.