Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na mrozie nie zatrzaskują/zamykają sie drzwi przednie.

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś taka przypadłość? Nawet jak b. mocno walę nimi to zapadka zamka nie chce sie zablokować w pozycji zamkniętej. Zawsze muszę walczyć z 10 minut z tym (ruszam w te i we fte ze 100 razy mlot.gif tą zapadkę i dopiero jakoś chwyta.

Napisano

> Ma ktoś taka przypadłość? Nawet jak b. mocno walę nimi to zapadka zamka nie chce sie zablokować w

> pozycji zamkniętej. Zawsze muszę walczyć z 10 minut z tym (ruszam w te i we fte ze 100 razy

> tą zapadkę i dopiero jakoś chwyta.

Może smar stwardnial albo inne "tłuściwo", którym jest wysmarowany zamek

Napisano

2 solucje

1. Jechać na jakiś podziemny/ogrzewany parking, dać odtajać autu, nasmarować czymkolwiek (nawet WD40) zamki

2. Nasmarować zamki

Zamki, nie wkładki/bębenki.

Napisano

bzdura.

żeby smarować (po co??) trzeba najpierw wyczyścić porządnie. np. pędzel + denaturat.

smarowaniem się tylko pogorszy i tak już kiepskie właściwości zamykania zamka

Napisano

> 2 solucje

> 1. Jechać na jakiś podziemny/ogrzewany parking, dać odtajać autu, nasmarować czymkolwiek (nawet

> WD40) zamki

> 2. Nasmarować zamki

> Zamki, nie wkładki/bębenki.

Mi raz zblokowało zamek w tylnych drzwiach od kierowcy,była pilna potrzeba wyjazdu to oplątałem drzwi gumami do spinania bagażu i zamocowałem do pasa środkowego zeby.GIF po 20 minutach grzania zamek złapał.

3) W zimnym garażu użyć suszarki względnie farelki* nagrzać drzwi od strony kasety z zamkiem następnie natłuścć wd40 lub podobnym smarowidłem .

Farelkę lub suszarkę trzeba pilnować a nie zostawić samej sobie żeby grzała bbq.gif i iść na piwo bo może się coś sfajczyć zeby.GIF

Napisano

> bzdura.

Bo?

> żeby smarować (po co??)

Pewnie po to by zapadka działała i zatrzaskiwała wtedy kiedy należy

> trzeba najpierw wyczyścić porządnie. np. pędzel + denaturat.

Żeby wyczyścić to trzeba rozebrać. Wątpię by miał na to czas i ochotę

> smarowaniem się tylko pogorszy i tak już kiepskie właściwości zamykania zamka

Bo?`

Napisano

bo jak jest wszystko czyste i niesmarowane to po prostu działa.

proste no nie?? palacz.gif

Napisano

> Mi raz zblokowało zamek w tylnych drzwiach od kierowcy,była pilna potrzeba wyjazdu to oplątałem

> drzwi gumami do spinania bagażu i zamocowałem do pasa środkowego po 20 minutach grzania zamek

> złapał.

Nie znam tego bólu bo w SC po jakiś 5-6 latach od kupna wszystko profilaktycznie rozebrałem, wymyłem i nasmarowałem, a palio mam od niecałego miesiąca.

Ale wszystko przede mną biglaugh.gif

> 3) W zimnym garażu użyć suszarki względnie farelki* nagrzać drzwi od strony kasety z zamkiem

> następnie natłuścć wd40 lub podobnym smarowidłem .

> Farelkę lub suszarkę trzeba pilnować a nie zostawić samej sobie żeby grzała i iść na piwo bo może

> się coś sfajczyć

WD to generalnie na krótką metę, lepiej dać wazelinę nawet w spreju.

Napisano

> bo jak jest wszystko czyste i niesmarowane to po prostu działa.

> proste no nie??

Jak jest wszystko sprawne i nasmarowane to działa, i nie ma tego problemu o którym wspomina autor.

Nienasmarowane....mówisz że fabryka daje smar ot tak sobie, co by użytkownik posiadacz miał co wyczyścić?

Napisano

oj - chyba w życiu mało jeszcze rozbierałeś elementów palacz.gif

jak pisałem - wyczyścić i nie smarować

Napisano

> oj - chyba w życiu mało jeszcze rozbierałeś elementów

Myślę że wystarczająco

> jak pisałem - wyczyścić i nie smarować

Ksiądz lubi ogórki, ogrodnik woli jego córki.

Albo

Kto smaruje ten jedzie.

Byle uzyć odpowiedniego preparatu a nie wszystko łt43

Napisano

powiedz mi czemu jesteś taki dziwny - obserwuje twoje odpowiedzi od jakiegoś czasu i jakbyś Adama Slodowego czytał... hmm.gif

jeśli w zamku ma zamarznięte elementy, to znaczy, że zamarzł smar pomieszany pewnie z wilgocią, kurzem, paprochami etc.. trzeba to najpierw usunąć, wyczyścić dokładnie.

zastosowanie jakiegoś smarowacza spowoduje (o ile) chwilowe poprzepychanie syfu tego w inne miejsca.

to tak, jak na nieodbijające klamiki w P/S proponuje się nawlewanie smaru pod klamkę i rozruszanie 50x, zamiast rozebrać klamkę i wszystko gruntownie przeczyścić. roboty na 20 minut, a klamka jak nowa i 100% pewna palacz.gif

Napisano

> powiedz mi czemu jesteś taki dziwny - obserwuje twoje odpowiedzi od jakiegoś czasu i jakbyś Adama

> Slodowego czytał...

Pewnie dlatego że używam codziennie samochodów od 1991 roku

> jeśli w zamku ma zamarznięte elementy, to znaczy, że zamarzł smar pomieszany pewnie z wilgocią,

> kurzem, paprochami etc.. trzeba to najpierw usunąć, wyczyścić dokładnie.

> zastosowanie jakiegoś smarowacza spowoduje (o ile) chwilowe poprzepychanie syfu tego w inne

> miejsca.

> to tak, jak na nie odbijające klamiki w P/S proponuje się nawlewanie smaru pod klamkę i rozruszanie

> 50x, zamiast rozebrać klamkę i wszystko gruntownie przeczyścić. roboty na 20 minut, a klamka

> jak nowa i 100% pewna

Odpowiedz mi na jedno pytanie. W jakiej temperaturze zamarza smar. i jakie ma zadania poza oczywistym, smarowaniem.

Choć w sumie to już dwa pytania.

ps. nie roszczę sobie prawa do wszechwiedzy, zwyczajnie staram sie jednak dzielić doświadczeniem płynącym z lat używania.

Napisano

a mnie się wczoraj zablokowała zapadka w pozycji zamkniętej i nie mogę jej odbić. drzwi obijają się o pręt w progu angryfire.gif macie jakie metody jak to zrobić?

Napisano

> a mnie się wczoraj zablokowała zapadka w pozycji zamkniętej i nie mogę jej odbić. drzwi obijają się

> o pręt w progu macie jakie metody jak to zrobić?

Klamka w górę, płaski wkrętak i podważasz. albo jak napisał @Sławek, pogrzać co nieco farelką jak masz skąd wziąć prąd.

Napisano

> jak nowa i 100% pewna

próbowałem kiedyś wykręcić zamek i wszystko wyczyścić ale skrzywiłem klucz, więc postanowiłem 'zainwestować' w młodsze autko palacz.gif

i teraz ...zamek jakoś się rozruszał, a ja nadal mam tego parcha angryfire.gif

a na poważnie,

wyciągnąłem tyle brudu ile się dało cienkim śrubokrętem i wypsikałem wd40 - ale to było latem i brud ładnie się rozpuścił i spłynął na dół drzwi,

Napisano

kiedys jeden (dosc dobry) mechanik mi powiedział, ze zamków sie nie smaruje, bo bedzie sie tam zbierał jeszcze wiekszy syf

nie wiem ile w tym prawdy, ale moja siena ma 11 lat i nigdy nie było zaglądane do zamków, a nadal działają

Napisano

> kiedys jeden (dosc dobry) mechanik mi powiedział, ze zamków sie nie smaruje, bo bedzie sie tam

> zbierał jeszcze wiekszy syf

Wkładek, nie mechanizmówok.gif

> nie wiem ile w tym prawdy, ale moja siena ma 11 lat i nigdy nie było zaglądane do zamków, a nadal

> działają

Patrz, a ja jak kupiłem Palio, to na dzień dobry musiałem uruchomić wkładkę w klapie, i muszę uruchomić wkładkę w drzwiach pasażera. Też nigdy nie widziały żadnego smarowidła a mimo to nie działają. Zamek od kierowcy musiał być czymkolwiek psikany, bo choćby z powodu zamarzania (brak sterowania z pilota),a mimo to działa...

Napisano

smarujta smarujta

Napisano

dzisiaj miałem okazje pogadac z gosciem z serwisu fiata i napomknąłem mu o tych zamkach, w odpowiedzi usłyszałem:

fabrycznie zamki są smarowane, i mają działać dotąd, dopóty się nie zepsują, a póżniej powinno sie je wymienic na nowe, a nie kombinowac z czyszczeniem i smarowaniem

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> dzisiaj miałem okazje pogadac z gosciem z serwisu fiata i napomknąłem mu o tych zamkach, w

> odpowiedzi usłyszałem:

> fabrycznie zamki są smarowane, i mają działać dotąd, dopóty się nie zepsują, a póżniej powinno sie

> je wymienic na nowe, a nie kombinowac z czyszczeniem i smarowaniem

Pierwotnie to wszystko od lekko ponad 10 lat ma działać góra 5 lat a potem zmiana na nowe.ok.gif

Czy to pralka, czy lodówka czy samochód lub jego zamek. Z tym że nie zależy producentowi na tym byś wymienił zamek tylko całe autook.gif

Jak kogoś stać to proszę bardzo, ja nie widzę przeciwwskazań. Mnie zwyczajnie nie stać więc myję, czyszczę i smaruję to co mam by mi służyło najdłużej jak się da.

Napisano

> czyszczę i smaruję to co mam by mi służyło najdłużej jak się da.

czyli tak jak ja, aczkolwiek uwazam, ze auto które ma 10 lat to złom.

no ale przynajmniej jeżdzimy sprawnymi złomami, nie? zlosnik.gif

Napisano

> czyli tak jak ja, aczkolwiek uwazam, ze auto które ma 10 lat to złom.

> no ale przynajmniej jeżdzimy sprawnymi złomami, nie?

Ano właśnie. I pewnie staramy się by sprawne było.

Napisano

> Ano właśnie. I pewnie staramy się by sprawne było.

jeszcze troche będzie tak że kupisz nowke z salonu i będziesz jeździć tak długo jak będzie w baku benzyna, a potem kupno kolejnego nowego rotfl.gif

Napisano

> jeszcze troche będzie tak że kupisz nowke z salonu i będziesz jeździć tak długo jak będzie w baku

> benzyna, a potem kupno kolejnego nowego

Myslisz że to nie możliwe?

Tylko pewnie benzyna będzie troszkę inna biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Myslisz że to nie możliwe?

> Tylko pewnie benzyna będzie troszkę inna

893goodvibes.gifI auta nie będą miały wlewów do baków, w trosce, aby klient nie wlał np kartoflanki. Tankowanie tylko w serwisie.devil.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.