Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Takie bez sensu porównanie GS 460 do IS-F'a

Featured Replies

Napisano

Takie bez sensu porównanie, bo to zupełnie odmienne samochody. Ale piszę, bo pewnie znajdzie się ktoś kto z przyjemnością to przeczyta smile.gif

Oczywiście IS-F jest znacznie głośniejszy, nawet idle - w GS 460 silnika właściwie nie słychać nawet gdy kręcimy do odcięcia. Oczywiście jest twardszy, ale GS 460 po przełączeniu zawieszenia na tryb sportowy nie jest jakoś znacząco miększy (pewnie jakby mu założyć 19" to byłby równie twardy). W IS-F'ie brakuje bardzo regulowanego zawieszenia, ale pewnie dodałoby ono kilkadziesiąt kg i zepsuło osiągi. Ale IS-F ma trzy cechy które powodują że jazda nim jest milion razy przyjemniejsza niż GS'em. Pierwsza to skrzynia biegów - niby ta sama (ośmio-biegowy automat), ale to jakby zupełnie inna skrzynia - o ile w GS'ie zmiany biegów nawet na gazie do dechy i w trybie sportowym są jak w każdym automacie, o tyle IS-F w trybie manualnym zmienia biegi tak prędko i tak drastycznie że bolą kręgi szyjne. Dla samej przyjemności zmiany biegów warto nim poszaleć. Druga zaleta to 19" felgi i zdumiewające zawieszenie - nie trzeba hamować przed zakrętami - po prostu skręcamy kierownicę a samochód posłusznie skręca. Zero uślizgów. Zero piszczenia. Jedzie jak na szynach. W GS'ie niestety 18" balony popuszczają na zakrętach a do tego wspomaganie nie daje żadnych informacji i nie wiadomo czy jeszcze jedziemy czy już się ślizgamy. W IS-F'ie wspomaganie właściwie nie występuje przy większych prędkościach i trzeba się nieźle nagimnastykować. A trzecia cecha to kontrola stabilności - w GS'ie zabija ona wszelką zabawę ingerując raptownie i zdecydowanie przy każdym, nawet najmniejszym uślizgu. W IS-F'ie jak dotąd nie zauważyłem jej ingerencji - jeżeli to robi, to jest dyskretna i pozwala na jazdę bokiem. Ale są też drobne niedoskonałości - w IS-F'ie postanowiono pooszczędzać i czujniki dotknięcia klamek są tylko w przednich drzwiach. Brakuje chłodzenia siedzeń. Jakość sprzętu Hi-Fi jest o klasę gorsza niż w GS'ie. Plastiki są zdecydowanie gorszej jakości co czuć. Nawet skóra jest jakaś taka mniej miła w dotyku. Widać i czuć że wnętrze jest od proletariackiego IS'a. Brakuje regulacji twardości zawieszenia - czasem chciałoby się pojechać komfortowo a nie sportowo. Bagażnikiem trzeba trzaskać bo nie ma samozamykania.

Ostatnia uwaga o osiągach - różnica jest odczuwalna, ale nie jakaś tam rzucająca na kolana - GS do 60 MPH ma 5.4 sekundy, IS-F 4.2 sekundy (i oba te czasy są osiągalne dla przeciętnego kierowcy). Niby sekunda, ale myślałem że będzie to znacznie większa różnica, a w sumie to tak bardzo tego nie czuć.

Napisano

Kupiłeś auto do zabawy a nie komfortu. Sprzęt audio mogli wogóle sobie darować, masz wsłuchiwać się w ryk silnika.

Napisano

Dlatego IS350 (od tego roku np. także w AWD), który jest tylko nieco wolniejszy od IS-Fa - pewnie spełniłby wymagania wielu (nie wszystkich) klientów salonów spod znaku "L".

Kręgi szyjne też bolą, stereo jest lepsze, chłodzenie siedzeń jest, opony tulejki są, klamki "dotykowe" są, mniej pali, a i możesz sobie pakiet F kupić. Owszem - nie ma 8 cyl i 8 biegów. Ale za zaoszczędzoną kasę możesz parę lat kupować benzynę i opony na zdarcie.

Mimo wszystko fajnie nie mieć na wachę i na kapcie. Zazdroszczę i gratuluję nowego gadżetu.

Napisano
  • Autor

> Kręgi szyjne też bolą, stereo jest lepsze, chłodzenie siedzeń jest, opony tulejki są, klamki

> "dotykowe" są, mniej pali

Niestety muszę dokonać kilku korekcji:

- nie ma chłodzenia siedzeń w IS 350.

- stereo jest identyczne (Mark Levinson)

- klamki dotykowe są tylko z przodu jak w IS-F

A poza tym masz rację - IS 350 z pakietem "F-sport" jest taką ucywilizowaną wersją IS-F'a. Podobnie jak BMW 330 z pakietem M jest ucywilizowanym BMW M3.

Napisano

> Niestety muszę dokonać kilku korekcji:

> - nie ma chłodzenia siedzeń w IS 350.

Jak nie ma jak jest. ok.gif

Podróżowałem wersją IS350 MY2009 - chłodzenie było.

EDIT: http://www.lexus.com/models/IS/features/interior/heatedventilated_front_seats.html

> - stereo jest identyczne (Mark Levinson)

O tak?

> - klamki dotykowe są tylko z przodu jak w IS-F

Prawda.

> A poza tym masz rację - IS 350 z pakietem "F-sport" jest taką ucywilizowaną wersją IS-F'a. Podobnie

> jak BMW 330 z pakietem M jest ucywilizowanym BMW M3.

No i jest "nieco" taniej. A teraz jeszcze ta wersja AWD.

Ale prawdziwi drifterzy i mężczyźni uznają tylko RWD. Zwłaszcza w zimę. To dość ekstremalna zabawa. No i wymaga hartu ducha i ciała. Właśnie doceniłem swojego Malibu, który jako FWD jakoś dzielnie trzyma się drogi, podczas gdy RWD "podróżują" po całej oblodzonej i ośnieżonej drodze.

Napisano
  • Autor

> Jak nie ma jak jest.

> Podróżowałem wersją IS350 MY2009 - chłodzenie było.

Ventilated != cooled smile.gif

Napisano

> dzielnie trzyma się drogi, podczas gdy RWD "podróżują" po całej oblodzonej i ośnieżonej

> drodze.

Przy dobrych zimówkach i elektronice nic takiego nie ma miejsca. Ja jestem słabym kierowcą, ale bynajmniej RWD zimą nie uważam za jakieś przeżycie wymagające skupienia na drodze.

Napisano

Ja jestem słabym kierowcą, ale

> bynajmniej RWD zimą nie uważam za jakieś przeżycie wymagające skupienia na drodze.

Czy to nie ty pisałeś, że często zacieśniasz zakręty z poślizgiem tylnej osi? zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Bagażnikiem trzeba

> trzaskać bo nie ma samozamykania.

Rozumiem gdyby to było kombi, tam jest to przydatny patent, ale w sedanie brakuje Ci samo zamykania?

Czy Wy już na prawdę dążycie do samozagłady?

Nie długo w USA powstaną automaty z samo uśmiercaniem hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Rozumiem gdyby to było kombi, tam jest to przydatny patent, ale w sedanie brakuje Ci samo

> zamykania?

Oczywiście, czasem klapa jest brudna i by było miło nie musieć jej dotykać.

Napisano

> Ja jestem słabym kierowcą, ale

> Czy to nie ty pisałeś, że często zacieśniasz zakręty z poślizgiem tylnej osi?

> pozdrawiam,

> bromsky

Owszem, ale to nie wymaga wbrew pozorom jakiegoś kunsztu. Nie robię tego przy 100 km/h

Napisano

> Owszem, ale to nie wymaga wbrew pozorom jakiegoś kunsztu. Nie robię tego przy 100 km/h

mimo wszystko kontrolowany poślizg wymaga pewnych umiejętności i trudno nazwać osobę, która to robi (świadomie) słabym kierowcą. Mówię to w kontekście zwykłej jazdy i umiejętności poruszania się po drogach publicznych.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

Albo dobrego ESP.

Zreszta abstrahujac od jazdy poslizgami - dodanie gazu w RWD na zakręcie powoduje zaciesnienie zakretu nawet bez jakiegokolwiek poślizgu.

Napisano
  • Autor

Zgadzam sie z Tobą w zupełności. Czasy Poldka rozpaczliwie machajacego tyłkiem na sliskim sie już skończyły.

P.S. Ale jak popada u nas, to w rowach leżą praktycznie w 100% tylnionapedowce - te bez ESP - stare mustangi, F150 itp.

Napisano

> Albo dobrego ESP.

> Zreszta abstrahujac od jazdy poslizgami - dodanie gazu w RWD na zakręcie powoduje zaciesnienie

> zakretu nawet bez jakiegokolwiek poślizgu.

Dokładnie. Nie ma w tym żadnej trudności. Elektronika trzyma postronki. Można oczywiście się postarać i wyrzucić ten tył za daleko, ale to już nie wychodzi tak łatwo jak normalna jazda i pomaganie sobie gazem.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie. Nie ma w tym żadnej trudności. Elektronika trzyma postronki. Można oczywiście się

> postarać i wyrzucić ten tył za daleko, ale to już nie wychodzi tak łatwo jak normalna jazda i

> pomaganie sobie gazem.

Zależy od samochodu - niektóre maja takie ESP ze właściwie to jest niemożliwe. Zreszta to samo jest z nowymi przednionapedowcami - nie da sie już pojechać prosto na skreconych kołach, bo ESP na to nie pozwoli. Mojej córce to już pewnie wiele razy uratowało tylnia cześć ciała.

Napisano

> Oczywiście, czasem klapa jest brudna i by było miło nie musieć jej dotykać.

od wewnatrz ? icon_eek.gif

Napisano

własnie miałem zapytać Marka co robią jak kierownica jest brudna....

ale juz mi odpowiedziałeś grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.