Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat

Featured Replies

Napisano

Siema, nie będę opisywał dlaczego, ale muszę zmienić termostat.

Gość w sklepie sprzedał mi sam wkład. Mówi, że jest to rozbieralne i można obudowę zostawić starą, da radę?

P.S. Plyn chłodniczy spuszczamy sie rozumie przed wymianą?

Jak? Odkręcamy dolny wąż od chłodni?

Następnie jak odpowietrzyć układ chłodzenia?

Zalewamy do kreski max w zbiorniku, odpalamy i grzejemy auto do otwarcia termostatu i uzupełniamy tylko płyn? Czy jak?

Pozdro!

Pacjent PII przed FL 1.2 16V zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Panowie nikt? icon_eek.gif

To chociaż powiedzcie mi jak ten płyn spuścić i jak odpowietrzyć układ clown.gif

Napisano

> Siema, nie będę opisywał dlaczego, ale muszę zmienić termostat.

> Gość w sklepie sprzedał mi sam wkład. Mówi, że jest to rozbieralne i można obudowę zostawić starą,

> da radę?

> P.S. Plyn chłodniczy spuszczamy sie rozumie przed wymianą?

> Jak? Odkręcamy dolny wąż od chłodni?

> Następnie jak odpowietrzyć układ chłodzenia?

> Zalewamy do kreski max w zbiorniku, odpalamy i grzejemy auto do otwarcia termostatu i uzupełniamy

> tylko płyn? Czy jak?

> Pozdro!

> Pacjent PII przed FL 1.2 16V

Jakbys sprawdzil w wyszukiwarce to bylo wiele razy wink.gif

Tak, raczej wklad jest wymienialny.. przynajmniej ja tak mialem za czasu punto zlosnik.gif Nie zapomnij po zdjeciu starego termoastatu dokladnie wyczyscic bloku silnika w tym miejscu.. No i ja bym termostat osadzil spowrotem na uszczelce + czerwony silikon.

Zalewasz plyn, odkrecasz cieple powietrze na max, nawiew na maxa.. odkrecasz odpowietrzniki (jeden na przewodzie nagrzewnicy, drugi na chlodnicy w rogu).. jak ci plyn zacznie cieknac przez odpowietrznik nagrzewnicy to go zakrecasz, czekasz az ci poleci przez odpowietrznik chlodnicy, zakrecasz.. czekasz do wlaczenia wentylatora. Gasisz silnik. Powtarzasz odpowietrzenie jeszcze raz na wszelki wypadek wink.gif

Ano i co jakis czas kontroluj poziom plynu w zbiorniku zlosnik.gif

Tak na szybko i z glowy pisze. Wiec moga byc bledy.

edyta: spuszczenie plynu oczywiscie dolnym wezem wink.gif

Napisano

> Dziękować

Tylko nie pourywaj odpowietrznikow zlosnik.gif

Napisano

> ... No i ja bym termostat osadzil spowrotem na uszczelce + czerwony silikon...

> ...Zalewasz plyn, odkrecasz cieple powietrze na max, nawiew na maxa.. odkrecasz odpowietrzniki (jeden na przewodzie nagrzewnicy, drugi na chlodnicy w rogu)...

Pomiędzy tymi dwoma działaniami proponuję zrobić kilku godzinną przerwę na wyschnięcie silikonu, coby potem nie ciekło ...

Napisano

witam!

jak możesz oddać ten wkład to oddaj. dlaczego? dlatego że proponuję tylko kompletny oryginalny termostat, gdyż podróbki otwierają sie na duży obieg często za wcześnie i silnik gdy jest zimno nie jest dogrzany a auto nie grzeje jak powinno, potem będą posty: dlaczego mi nie stoi (wskazówka temperatury) grinser006.gif

akurat ostatnio przerabiałem temat w zaprzyjaźnionym puncie.

co do odpowietrzania to mam własną trochę zmodyfikowaną technologię. no i ja spuszczałem płyn tylko częściowo.

poszukaj w szukajce, temat często wałkowany, nawet tuż przed świętami ktoś tu albo u stilaczy przerabiał temat.

pozdrawiam

Napisano

Po co i dlaczego ktoś spuszcza płyn chłodniczy przy wymianie termostatu w silniku Fire? shocked.gif

Wystarczy odkręcić termostat od bloku, unieść go do góry, zdjąć z węża, wymienić i skręcić na nowo. Wyleci może kieliszek płynu.

Napisano

> Po co i dlaczego ktoś spuszcza płyn chłodniczy przy wymianie termostatu w silniku Fire?

> Wystarczy odkręcić termostat od bloku, unieść go do góry, zdjąć z węża, wymienić i skręcić na nowo.

> Wyleci może kieliszek płynu.

po to, że to dobry moment do wymiany płynu, o którym większość zapomina.

Po drugie łatwiej jest odpowietrzyć nowo zalany układ niż taki do którego dostało się powietrze od str termostatu

Napisano

> Siema, nie będę opisywał dlaczego, ale muszę zmienić termostat.

> Gość w sklepie sprzedał mi sam wkład. Mówi, że jest to rozbieralne i można obudowę zostawić starą,

> da radę?

> P.S. Plyn chłodniczy spuszczamy sie rozumie przed wymianą?

> Jak? Odkręcamy dolny wąż od chłodni?

> Następnie jak odpowietrzyć układ chłodzenia?

> Zalewamy do kreski max w zbiorniku, odpalamy i grzejemy auto do otwarcia termostatu i uzupełniamy

> tylko płyn? Czy jak?

> Pozdro!

> Pacjent PII przed FL 1.2 16V

Może to się przyda

http://fiatpunto.com.pl/topic6421.html

Napisano

> Może to się przyda

> http://fiatpunto.com.pl/topic6421.html

Witam,

Wymieniałem w moim Kropku termostat dokładnie krok po kroku jak we wskazanym poście. Poszło szybko i bez najmniejszych problemów. Dodam tylko, że nie stosowałem silikonu, jak na razie wycieków brak (3 m-c od wymiany).

Napisano

> Witam,

> Wymieniałem w moim Kropku termostat dokładnie krok po kroku jak we wskazanym poście. Poszło szybko

> i bez najmniejszych problemów. Dodam tylko, że nie stosowałem silikonu, jak na razie wycieków

> brak (3 m-c od wymiany).

Ja też nie stosuję silikonu.

Jeżeli przylgnie obudowy i korpusu są gładkie, równe i bez większych wżer nie ma sensu stosowanie silikonu.

Silikon powiększa tylko przerwę styku obudowy z korpusem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.