Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie OC rata a sprzedaż auta

Featured Replies

Napisano

witam, ubezpieczenie OC rozłożyłem sobie na dwie raty, sprzedałem auto przed zapłatą drugiej raty. Teraz moje pytanie, czy muszę płacić drugą rate czy mogę z niej zrezygnować?

Napisano

> witam, ubezpieczenie OC rozłożyłem sobie na dwie raty, sprzedałem auto przed zapłatą drugiej raty.

> Teraz moje pytanie, czy muszę płacić drugą rate czy mogę z niej zrezygnować?

a zgłosiłes do urzedu i ubezpieczyciela?

Ale płaci nowy wałsciciel

Napisano
  • Autor

> a zgłosiłes do urzedu i ubezpieczyciela?

> Ale płaci nowy wałsciciel

jeszcze nie, tylko sprawa jest taka że umowa jest napisana na 1luty, a rate mam 30stycznia. Czy można zrezygnować z bezpiecznia? Co się stanie jak po prostu niezapłace?

Napisano

> jeszcze nie, tylko sprawa jest taka że umowa jest napisana na 1luty, a rate mam 30stycznia. Czy

> można zrezygnować z bezpiecznia? Co się stanie jak po prostu niezapłace?

przyjdzie komornik i zapłacisz. masz lipe w takim razie - mialem tak z cc jak kupiłem i koles zaplacił i dzwonil do mnie czy bym mu nie oddal ;p

Napisano
  • Autor

> przyjdzie komornik i zapłacisz. masz lipe w takim razie - mialem tak z cc jak kupiłem i koles

> zaplacił i dzwonil do mnie czy bym mu nie oddal ;p

czyli co? muszę płacić?

Napisano

> czyli co? muszę płacić?

nie zglosiles na dzien przed terminem zapłaty raty

Napisano
  • Autor

> nie zglosiles na dzien przed terminem zapłaty raty

ale termin zapłaty jest 30stycznia czy za miesiąc. Czy potrzebuje umowe kupa-sprzedaży?

Napisano

żeby nie płacić raty to sprzedaż powinna mieć miejsce najpóźniej 30 dni przed terminem płatności raty wink.gif

Napisano

> ale termin zapłaty jest 30stycznia czy za miesiąc. Czy potrzebuje umowe kupa-sprzedaży?

z tego co napisałeś wynika, że pojazd sprzedasz po terminie płatności raty, czyli powinieneś ją zapłacić ok.gif

Napisano

> z tego co napisałeś wynika, że pojazd sprzedasz po terminie płatności raty, czyli powinieneś ją

> zapłacić

ta i za kazdy dzien od zapłaty leca mu odsetki

Napisano

> witam, ubezpieczenie OC rozłożyłem sobie na dwie raty, sprzedałem auto przed zapłatą drugiej raty.

> Teraz moje pytanie, czy muszę płacić drugą rate czy mogę z niej zrezygnować?

Musisz iść z umową kupna-sprzedaży do ubezpieczalni i zgłosić sprzedaż auta. Powinni podbić pieczątką (datownikiem) na umowie, że zgłosiłeś ten fakt. Reszta należy do nich i nowego właściciela auta. Jeżeli tak zrobisz to nie będziesz musiał płacić drugiej raty.

Ja kiedyś nie zgłosiłem sprzedaży auta nie bo nie wiedziałem. Przez to musiałem zapłacić drugą ratę ubezpieczenia mimo tego ,ze auto dawno sprzedałem.

Napisano

> Ja kiedyś nie zgłosiłem sprzedaży auta nie bo nie wiedziałem. Przez to musiałem zapłacić drugą ratę

> ubezpieczenia mimo tego ,ze auto dawno sprzedałem.

jeżeli sprzedaż była min. 30 dni przed datą wymagalności raty to ktoś Cię ładnie wyrolował zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

dobra, dzięki wszystko już jasne, tak myślałem ale wolałem się upewnić. Zimnego 20.GIF i szczęśliwego nowego roku.

Wątek można zamykać grinser006.gif

Napisano

> żeby nie płacić raty to sprzedaż powinna mieć miejsce najpóźniej 30 dni przed terminem płatności

> raty

A dlaczego? Sprzedajemy samochód z ważnym OC (pozostało jeszcze pół roku na przykład) i z opłaconą 1 ratą.

Po sprzedaży polisa przechodzi na nowego właściciela.

Sprzedajacy powinien więc zgłosić sprzedaż w ubezpieczalni, gdyż do momentu zgłoszenia obaj tj. sprzedający i nabywca solidarnie odpowiadają za ewentualne zaległości.

Jeśli sprzedaż odbywa się przed terminem zapłaty 2 raty, to w tym momencie zaległości nie ma. Jesli po terminie - to zaległośc jest.

Jesli sprzedajemy przed terminem zapłaty 2 raty a zawiadamiamy po tym terminie, to na mocy ustawowych zapisów odpowiadamy za ewentualne zaległości, ale czy sprzedającego wezwie ubezpieczalnia do zapłaty, czy nabywcę - tego nie wiemy. Obaj mogą byc wezwani.

Sprzedający ma obowiązek zapewnić, że samochód ma ubezpieczenie ważne min. 30 dni ale termin zapłaty rat nie oznacza upływu jego ważności, gdyz wiażący jest okres zapisany w polisie, na który OC jest zawarte.

Napisano

> Sprzedający ma obowiązek zapewnić, że samochód ma ubezpieczenie ważne min. 30 dni ale termin

[ciach]

Możesz podać stosowne przepisy, które obligują sprzedającego do "zapewnienia" polisy OC przez okres 30 dni?

Pozdrawiam.

Napisano

> [ciach]

> Możesz podać stosowne przepisy, które obligują sprzedającego do "zapewnienia" polisy OC przez okres

> 30 dni?

> Pozdrawiam.

nie ma takich

Napisano

> jeszcze nie, tylko sprawa jest taka że umowa jest napisana na 1luty, a rate mam 30stycznia. Czy

Jeśli umowa jest datowana na 1 luty to samochód i OC nadal należy do Ciebie. Mając rate 30go stycznia bulisz z własnej kieszeni. Mało tego, jeśli wydałeś pojazd bez umowy przedwstępnej czy w ogóle bez papiera, to ewentualna szkoda OC "nowego" właściciela pójdzie na Twoje konto (utrata zniżek i niewypłacenie nadpłaconej składki przy rezygnacji kupującego). Fotoradary też przyjdą do Ciebie, skrajny przypadek to jak nowy właściciel potrąci kogoś, ucieknie i zostawi samochód pod Twoim domem, to Ty idziesz na dołek.

Napisano

1. Zapłacisz za okres między 30 stycznia a 1 lutym jako, że jeszcze wtedy byleś właścicielem tego samochodu smile.gif

2. Nie możesz jako sprzedający zrezygnować z polisy smile.gif Sprzedając samochód sprzedajesz go razem z polisą.

3. Jednemu z tutaj piszących coś się pomerdoliło z tymi 30-toma dniami hahaha.gif Nigdzie nie masz takiego zapisu, że masz bezwzględnie zapewnić nowemu właścicielowi tych 30 dni na wypowiedzenie polisy wpysk.gif Nowy właściciel ma max 30 dni od dnia zakupu pojazdu na ewentualne wypowiedzenie dotychczasowej polisy smile.gif Jeśli jest mniej niż 30 dni to może taka osoba wypowiedzieć polisę nawet ostatniego dnia smile.gif jeśli jest więcej niż 30 dni do końca okresu obowiązywania polisy to może ją wypowiedzieć najpóźniej na 1 dzień przed końcem jej obowiązywania smile.gifok.gif

Napisano

> 3. Jednemu z tutaj piszących coś się pomerdoliło z tymi 30-toma dniami

Nie ma sie co tak śmiac. Pomyłka, czy niewłasciwe sformulowanie moze sie przydarzyć, ludzka rzecz, aczkolwiek, czy na pewno miało to miejsce w tym przypadku?

> Nigdzie nie masz takiego

> zapisu, że masz bezwzględnie zapewnić nowemu właścicielowi tych 30 dni na wypowiedzenie polisy

Tak, to prawda. Przyznaję, że nie ma takiego zapisu, że bezwzglednie nalezy zapewnic 30 dni ubezpieczenia.

Rzecz w tym, że wg mnie istniejacy zapis jest niespójny, jesli polisa konczy sie wcześniej, niż 30 dni po sprzedaży.

> Nowy właściciel ma max 30 dni od dnia zakupu pojazdu na ewentualne wypowiedzenie

> dotychczasowej polisy Jeśli jest mniej niż 30 dni to może taka osoba wypowiedzieć polisę

> nawet ostatniego dnia jeśli jest więcej niż 30 dni do końca okresu obowiązywania polisy to

> może ją wypowiedzieć najpóźniej na 1 dzień przed końcem jej obowiązywania

Ale w przepisach dotyczących zbycia pojazdu nie ma zapisów, o "najpóźniej 1 dzień". Tam zapisano sztywno: " w ciągu 30 dni".

Patrząc teoretycznie: co więc będzie, jesli polisa kończy sie powiedzmy 5 dni po sprzedaży?

Ustawa mówi, że w przypadku zbycia umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego.

Wg tego zapisu ustawa daje nabywcy czas 30 dni na podjęcie decyzji bez żadnych klauzul i dodatkowych warunków.

Nie ma tam zapisu typu "ale nie póxniej niz 1 dzien przed koncem polisy". Jest jednoznacznie i sztywno 30 dni.

Zastanawiam sie, czy ten zapis jest właściwy?

Napisano

> Nie ma sie co tak śmiac. Pomyłka, czy niewłasciwe sformulowanie moze sie przydarzyć, ludzka rzecz,

> aczkolwiek, czy na pewno miało to miejsce w tym przypadku?

> Tak, to prawda. Przyznaję, że nie ma takiego zapisu, że bezwzglednie nalezy zapewnic 30 dni

> ubezpieczenia.

> Rzecz w tym, że wg mnie istniejacy zapis jest niespójny, jesli polisa konczy sie wcześniej, niż 30

> dni po sprzedaży.

> Ale w przepisach dotyczących zbycia pojazdu nie ma zapisów, o "najpóźniej 1 dzień". Tam zapisano

> sztywno: " w ciągu 30 dni".

> Patrząc teoretycznie: co więc będzie, jesli polisa kończy sie powiedzmy 5 dni po sprzedaży?

> Ustawa mówi, że w przypadku zbycia umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który

> została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu

> mechanicznego.

> Wg tego zapisu ustawa daje nabywcy czas 30 dni na podjęcie decyzji bez żadnych klauzul i

> dodatkowych warunków.

> Nie ma tam zapisu typu "ale nie póxniej niz 1 dzien przed koncem polisy". Jest jednoznacznie i

> sztywno 30 dni.

> Zastanawiam sie, czy ten zapis jest właściwy?

W art.31, na którym się opierasz jest odnośnik do art.28 który mówi właśnie o przedłużaniu i wypowiadaniu umowy przy końcu ubezpieczenia. Tam jest zapis o wypowiedzeniu na dzień przed końcem. 30 dni nie jest sztywnym okresem

Napisano

> W art.31, na którym się opierasz jest odnośnik do art.28 który mówi właśnie o przedłużaniu i

> wypowiadaniu umowy przy końcu ubezpieczenia. Tam jest zapis o wypowiedzeniu na dzień przed

> końcem. 30 dni nie jest sztywnym okresem

Tak, racja. Analizując te zapisy na spokojnie faktycznie tak je można odczytać i chyba tak właśnie rozumieć je należy.

Co nie znaczy, że nie można napisać by tego nieco przejrzyściej, ale to już inna historia...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.