Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lapie lewe powietrze

Featured Replies

Napisano

Witajcie.Mam Uno 1.0 Fire-tak dla przypomnienia.Od dawna już mnie denerwuje mnie,że łapie mi lewe powietrze.Obroty jakoś dziwnie falują,lubi czasem sobie gasnąć.Powiedzcie mi moi mili jak można temu zaradzić.Mechanik powiedział,że należy uszczelnić komorę gaźnikową[ale ja mam wtrysk Bosha].Można jakoś temu zaradzić w domowych warunkach czy koniecznie musi się za to jakiś mechanior zabrać?! wink.gif

Serdecznie proszę o porady w tejże sprawie. spineyes.gif

Napisano

Masz aparat zapłonowy z kopułką czy cewkę? który rocznik?

Napisano

> Więc co to może być?!

nie znam się na LPG czacha.gif

ale najbardziej mi krokowy pasuje

Napisano
  • Autor

No dobra.Jest ten problem,że każdy mi mówi,że ja nie mam krokowca tylko mi ktoś ten gaz "uśrubował".Gdzie ten krokowiec powinien się pod maską znajdować?!

Napisano

> No dobra.Jest ten problem,że każdy mi mówi,że ja nie mam krokowca. Gdzie ten krokowiec powinien się pod maską znajdować?!

fajnie masz obudowę filtra poklejoną taśmą... biglaugh.gif a te śrubki? to też samoróbka? hmm.gif generalnie "lewe" czy też "fałszywe" powietrze ma wpływ na pracę silnika, jeśli jest zasysane za gaźnikiem/wtryskiem, więc na połączeniu gaźnik (wtrysk) - kolektor dolotowy lub dalej: kolektor - głowica.

serwo masz sprawne? a krokowiec - jeśli jest, to oddziałuje bezpośrednio na przepustnicę i to tam go musisz szukać: pod obudową filtra powietrza. waytogo.gif

Napisano

> Witajcie.Mam Uno 1.0 Fire-tak dla przypomnienia.Od dawna już mnie denerwuje mnie,że łapie mi lewe

> powietrze.Obroty jakoś dziwnie falują,lubi czasem sobie gasnąć.Powiedzcie mi moi mili jak

> można temu zaradzić.Mechanik powiedział,że należy uszczelnić komorę gaźnikową[ale ja mam

> wtrysk Bosha].Można jakoś temu zaradzić w domowych warunkach czy koniecznie musi się za to

> jakiś mechanior zabrać?!

> Serdecznie proszę o porady w tejże sprawie.

na benzynie czy na gazie tak się dzieje?

Jeśli na gazie - źle wyregulowany gaz lub jakaś inna usterka w instalacji.

jeśli na benzynie - rozjechane mapy benzynowe (mapy rozjeżdżają się w czasie gdy silnik pracuje na gazie).

Jeszcze nikt nie wymyślił emulacji sondy lambda, która by zapewniła trzymanie map przez silnik.

Napisano
  • Autor

Tą obudowę to mam taką od nowości.I te śrubeczki są tak dane,żeby poboczne zaciski trzymały jak trzeba-czytałem w artykule na UKP jak to naprawić ale najwidoczniej wcześniejsza właścicielka tak to wymyśliła.

Obroty na LPG miałem dobrze wyregulowane.Było dobrze aż do tankowania na stacji słabej marki-teraz mi gaśnie po wciśnięciu sprzęgła.Pouszczelniam,zerknę do krokowca.Tylko jakie zabiegi należy wykonać coby sprawdzić poprawność jego działania?!

Na PB od czasu zakupu zawsze jakieś dziwne problemy były. shocked.gif

Napisano

> Obroty na LPG miałem dobrze wyregulowane.Było dobrze aż do tankowania na stacji słabej marki-teraz

> mi gaśnie po wciśnięciu sprzęgła.Pouszczelniam,zerknę do krokowca.Tylko jakie zabiegi należy

> wykonać coby sprawdzić poprawność jego działania?!

Ja bym zaczął od wyjeżdżenia tego ścierwa z podłej stacji, wymiany filtru gazu przy reduktorze i nalania porządnego gazu,

ale ja zawsze wariat byłem crazy.gif

Napisano
  • Autor

Gaz już kilka razy wyjeździłem,filtr do gazu dokupię i wymienię bo widziałem,że to banał jest jak u gazownika byłem.Jeszcze jakieś pomysły?! wink.gif

Napisano

> Jeszcze jakieś pomysły?!

Na razie tyle... i poza spuszczeniem oleju z reduktora chyba więcej nie będzie, bo na gazie jeździłem tylko gaźnikowymi samochodami z instalacjami 1 generacji, gdzie wszystko było proste jak budowa cepa. Nie wiem nic o problemach, związanych z gazem w nowocześniejszych silnikach.

Napisano

> Gaz już kilka razy wyjeździłem,filtr do gazu dokupię i wymienię bo widziałem,że to banał jest jak u

> gazownika byłem.Jeszcze jakieś pomysły?!

dodatkowo zatankuj benzyny i pojezdzij na benzynie (tak ze 100-200km) wczesniej resetujac kompa

Napisano

a odpalasz i jeździsz do zagrzania na benzynie czy od razu przełączasz na gaz? Bo problemy z gaśnięciem mogą być od tego. Przynajmniej u mnie tak było latem. Za szybko przełączałem na gaz i wtedy miałem problem z gaśnięciem. Zimą grzeję go na benzynie to jak ręką odjął. Nie gaśnie i trzyma obroty odpowiednie. Jeszcze u ciebie sprawdziłbym czy ta obudowa filtra powietrza jest szczelna oraz stan uszczelki pomiędzy obudową filtra i wtrysku. I skierowałbym rurę wlotu powietrza do dołu wink.gif

Napisano

> Rocznik 1998

> A pod maską wygląda to tak:

> Uploaded with ImageShack.us

Wtrysk i z registerem sciana.gif

Napisano

> Wtrysk i z registerem

Paaanie, TANIO ma być ! rotfl.gif

Ciekawe, czy chociaż jakiś emulator wstawili, czy też za drogo było. oslabiony.gif

p.s. djinsekt, zacznij od tego, co Ci radził maly35: reset komputera ( tu opis ), zrobić ze 200 km na samej benzynie i zobaczyć, czy się poprawi. Potem poczytać tutaj i zadecydować, co dalej z Twoją, nieprawidłowo dobraną do silnika, instalacją gazową.

Napisano
  • Autor

Odpalam na benzynie i czekam jak się zagrzeje.Nie przełączam od razu bo przecież to szkodzi silnikowi.Chyba mam rację no nie?!

A jak mam powiedzieć w sklepie,żę o jaką uszczelkę mi chodzi w sklepie?!

Czyli,że tą rurę do powietrza powinienem dać do dołu?!

I co jest nie tak z moją instalacją?!Ona w tym aucie jest prawie 10 lat 270751858-jezyk.gif Taki kupiłem,najwidoczniej mój błąd...

Napisano

> Odpalam na benzynie i czekam jak się zagrzeje.Nie przełączam od razu bo przecież to szkodzi

> silnikowi.Chyba mam rację no nie?!

> A jak mam powiedzieć w sklepie,żę o jaką uszczelkę mi chodzi w sklepie?!

> Czyli,że tą rurę do powietrza powinienem dać do dołu?!

> I co jest nie tak z moją instalacją?!Ona w tym aucie jest prawie 10 lat Taki kupiłem,najwidoczniej

> mój błąd...

Uszczelkę jeśli idziesz w zaparte,że to lewe powietrze to sobie sam wytnij nową z kartona 270751858-jezyk.gif

Z Twoją instalką jest to nie tak, że jest to I gen., a przy wtrysku jednopunktowym powinna być II gen., jeśli twórczy gazownik co to zakładał zamontował jakiś przekaźnik odcinający lambdę to sprawdź czy ten przekaźnik w ogóle działa jeszcze, bo inaczej Ci się wtrysk będzie rozjeżdżać... i falować obroty... o ile całkiem nie gasnąć lub zalewać...

Druga sprawa, jeśli ta instalka ma już 10 lat... to może membrany zużyte w parowniku? Wtedy może nie trzymać parametrów na LPG.

W jakim stanie świece i przewody WN? Jaka przerwana elektrodzie świecy?

A z tym gazem to jest tak, że obecnie powinni tankować sam propan... (dlatego LPG w zimie jest drożdze) ale na wielu tanich bezmarkowych ładują dalej mieszankę propan/butan, a butan w tych temp. się nie odgazowuje tylko zostaje w butli w postaci płynnej...

Nie zauważyłeś może zmniejszenia pojemności butli po tankowaniu na tamtej stacji 270751858-jezyk.gif ?

Napisano

> Odpalam na benzynie i czekam jak się zagrzeje.Nie przełączam od razu bo przecież to szkodzi

> silnikowi.Chyba mam rację no nie?!

Nie. Praca na zimno na gazie nie szkodzi silnikowi, tylko membranom parownika (szybciej się zużywają).

>I co jest nie tak z moją instalacją?!Ona w tym aucie jest prawie 10 lat

>Taki kupiłem,najwidoczniej mój błąd...

Błąd leży po stronie poprzedniego właściciela, który chciał za tanio zagazować samochód. No i $%^&$# druciarza, który zgodził się wstawić do samochodu z wtryskiem instalację 1 generacji - "bo klient sobie życzy".

Instalacja 2 generacji różni się od 1 tym, że zamiast na stałe ustawionej śruby regulacyjnej na przewodzie z gazem jest silniczek krokowy, sterowany komputerem gazowym, współpracującym z komputerem samochodu. Poczytaj sobie na przykład tutaj

Napisano
  • Autor

Wyjąłem przednią część obudowy.Będę coś z nią dzisiaj kombinował.Próbowałem dostać się do krokowca-odpiąłem zasilanie ale nie mam bladego pojęcia co dalej.Kierowałem się atrykułem dostępnym Tutaj

Dokupię jeszcze filtr powietrza oraz filtr gazu.Tylko czy wymieniając filtr gazu będę musiał jakoś specjalistycznie to wykonać czy po prostu odkręcić śrubki wyjąć filtr,wsadzić nowy i będzie okej?!Nie chciałbym,żeby mi coś wybuchło albo coś w tym stylu.Czy może jeszcze wymienić filtr paliwa-jeśli tak to czy jest to trudny zabieg?! wink.gif

Napisano

> Tylko czy wymieniając filtr gazu będę musiał jakoś

> specjalistycznie to wykonać czy po prostu odkręcić śrubki wyjąć filtr,wsadzić nowy i będzie

> okej?!Nie chciałbym,żeby mi coś wybuchło albo coś w tym stylu.

Nic nie wybuchnie, filtr jest za elektrozaworem i nie wypuścisz w powietrze żadnego gazu. Jeśli chcesz się czuć bezpieczniej, możesz najpierw zakręcić zawór przy butli.

Poza tym przeczytaj ze zrozumieniem i weź sobie do serca to, co nawypisywaliśmy na poprzedniej stronie. Masz źle wykonaną instalację gazową - albo ją przerób na 2 generację, albo znajdź frajera, który kupi od Ciebie ten samochód w całości tak, jak jest.

Napisano

> Nic nie wybuchnie, filtr jest za elektrozaworem i nie wypuścisz w powietrze żadnego gazu. Jeśli

> chcesz się czuć bezpieczniej, możesz najpierw zakręcić zawór przy butli.

Jesteś pewien, że nic nie wypuści? A gaz z przewodu? W tym reduktorze ze zintegrowanym filtrem i elektrozaworem najpierw jest filtr a potem zawór... więc powinien zakręcić zawór przy butli a potem wypalić gaz z przewodu...

Napisano

Masz źle wykonaną instalację gazową - albo ją przerób na 2 generację, albo znajdź

> frajera, który kupi od Ciebie ten samochód w całości tak, jak jest.

Ósmy rok jeżdżę UNO 1.0i.e. 1996 rocznik z instalacją taką jak kolega opisuje, czyli I gen. i nie mam żadnych problemów.

W zeszłym roku zregenerowałem parownik, bo były problemy z przełączaniem na gaz gdy był zimny, po za tym tylko wymiana filtra gazu.

Napisano

ja tam na wolnym powietrzu przy zgaszonym silniku oraz braku dostępu do ognia typu papieros popuszczam śruby na filtrze gazu. Przy popuszczaniu reszta gazu się ulotni i można wymienić filtr. Dobrze by było wymienić oringi uszczelniające i wyciągnąć resztę syfu z przewodów odkurzaczem.

Napisano
  • Autor

> Nic nie wybuchnie, filtr jest za elektrozaworem i nie wypuścisz w powietrze żadnego gazu. Jeśli

> chcesz się czuć bezpieczniej, możesz najpierw zakręcić zawór przy butli.

> Poza tym przeczytaj ze zrozumieniem i weź sobie do serca to, co nawypisywaliśmy na poprzedniej

> stronie. Masz źle wykonaną instalację gazową - albo ją przerób na 2 generację, albo znajdź

> frajera, który kupi od Ciebie ten samochód w całości tak, jak jest.

To mnie pocieszyłeś.Samochodu nie sprzedam bo jeździ jak jeździ,podłogi u pasażera brak.Jest kilka mankamentów.Byle do lata przejeździć... wink.gif

Jak mi pan zmieniał filtr gazu to nic mi się do butli nie dostawał.To już nie wiem czy wymieniać filtr gazu samemu czy może zlecić to komuś.Jakoś dotychczas na gazie ładnie pomykał. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jak mi pan zmieniał filtr gazu to nic mi się do butli nie dostawał.To już nie wiem czy wymieniać

> filtr gazu samemu czy może zlecić to komuś.Jakoś dotychczas na gazie ładnie pomykał.

Jeśli masz wątpliwości - jedź do gazownika ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.