Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ponad dwukrotnie większe spalanie w cyklu miejskim !!

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

Posiadam Lanosa z silnikiem 1,5 SOHC 8V - 86 KM z 1998 roku.

Instalacja gazowa to: sterownik STAG 4, wtryski MAGICJET, reduktor ZAVOLI S, dysze 1,7 mm. Samochód jak i sam silnik są w bardzo dobrym stanie - przebieg samochodu to 68 tyś km. Sama instalacja ma około 15 tyś km ale problem który mam występuje od samego początku a teraz w zimie jeszcze bardziej się nasila.

Ogólnie samochód jeździ nieźle, nie brakuje mu mocy, działa równo, nic nie szarpie itd., itd. Wszystko byłoby OK gdyby nie potężne spalanie ale tylko w cyklu miejskim. Na trasie spala mi około 8-10 litrów - przy 90-100 km/h to 8-9 l/100 km a na autostradzie przy 130 km/h to około 10 l/100 km. Więc takie spalanie jest standardowe i mi odpowiada. Jednak nie wiem czemu w cyklu miejskim samochód potrafi mi spalić nawet ponad dwukrotnie więcej - ostatnie spalania zimowe(tylko cykl miejski) to 16 i 17 l/100 km !!!!!!! Co ważne - nie mam ciężkiej nogi i staram się jeździć oszczędnie, nie żyłuje, hamuje silnikiem i ogólnie staram się jeździć delikatnie. Prawdą jest że Lanosy do oszczędnych nie należą ale 17 litrów to mi spalała w zimie 10 lat temu stara, z zajechanym GAŹNIKOWYM 90 konnym silnikiem 1,6 Ascona z 1985 roku i to kręcąc kółeczka na zaśnieżonych placach bo normalnie to w 14 się mieściła !!!

Czy ktoś ma pojęcie czemu jest aż tak duża różnica między spalaniem w mieście i na trasie ?

Mieszkam w Gliwicach i nie mam tu korków większych jak w innych miastach, owszem zdarzają się ale nie za często i nie jakieś długotrwałe.

Faktem jest, że dużo jeżdżę na krótkich odcinkach np. - do pracy mam jakieś 4-5 km, ale przecież to instalacja sekwencyjna więc jak jest całkiem zimny silnik to jadę na benzynie. LPG włącza się przy temp. 30 stopni po przejechaniu może z niecałego kilometra. Samochód dalej jest na ssaniu ale już nie na takim jak po uruchomieniu.

Instalacja była regulowana jakiś rok temu podczas jazdy z laptopem.

Może instalację trzeba regulować na zimnym silniku zanim się nagrzeje ??? EEEee przecież to bez sensu smile.gif

Znalazłem polecanego gazownika z mojego terenu żeby wyregulował mi instalację ale żąda on za to aż 150 zł i nie mam pewności, że to coś zmieni - bo tak jak już pisałem ogólnie instalacja była regulowana i sprawuje się nieźle.

POMOOOCY

Napisano

sprawdź czy jazda na pb też robi duże spalanie

Napisano
  • Autor

> sprawdź czy jazda na PB też robi duże spalanie

Kurcze takie sprawdzenie będzie mnie kosztowało z 250 zł bo muszę zatankować PB do pełną, trochę pojeździć i znowu zatankować do pełną żeby obliczyć dokładnie spalanie ......

Jak nie będzie innego wyjścia żeby dojść do przyczyny to pewnie będę musiał tak zrobić ale może jeszcze inne pomysły .....

Napisano
  • Autor

> Termostat sprawny?

Nic nie wskazuje na to żeby miał być niesprawny ..... Tak jak pisałem silnik ma mały przebieg - 60 parę tysięcy i raczej wszystko powinno być sprawne. A jakie mogą być objawy niesprawnego termostatu lub jak go mogę sprawdzić czy jest OK ?

Napisano

> Kurcze takie sprawdzenie będzie mnie kosztowało z 250 zł ...

Mnie kosztowało 400zł, a i tak na końcu okazało się że padła sonda lambda - zaniżała napięcie i komputer lał paliwa ile się dało ...

Napisano

> Nic nie wskazuje na to żeby miał być niesprawny ..... Tak jak pisałem silnik ma mały przebieg - 60

> parę tysięcy i raczej wszystko powinno być sprawne. A jakie mogą być objawy niesprawnego

> termostatu lub jak go mogę sprawdzić czy jest OK ?

Odpalasz zimny silnik i dotykasz węże idące do chłodnicy, zanim się silnik dosyć mocno nie nagrzeje to jeden wąż powinien być całkowicie zimny a drugi co najwyżej lekko ciepły. Jeżeli od samego początku oba węże się równomiernie nagrzewają to termostat do wymiany.

Napisano
  • Autor

> Mnie kosztowało 400zł, a i tak na końcu okazało się że padła sonda lambda - zaniżała napięcie i

> komputer lał paliwa ile się dało ...

A jak można łatwo, szybko i samodzielnie sprawdzić sondę ????

Napisano

> A jak można łatwo, szybko i samodzielnie sprawdzić sondę ????

multimetr i sprawdz czy ladnie oscyluje napiecie od 0,2 do 0,8V ok 3 razy na sekundę przeskok

Napisano

> multimetr i sprawdz czy ladnie oscyluje napiecie od 0,2 do 0,8V ok 3 razy na sekundę przeskok

Dodać trzeba, że ładną oscylację zobaczy tylko na multimetrze analogowym, lub na cyfrowym z oscyloskopem. Najtańszym badziewiem cyfrowym nic nie ustali.

Napisano

> ... Najtańszym badziewiem cyfrowym nic nie ustali.

Na wolnych obrotach ustali, że lambda oscyluje, a zwiększając obroty oscylacje powinny być częstsze - to wystarczy do sprawdzenia czy lambda działa. Spokojnie można to zaobserwować, ale rzeczywiście lepiej mieć miernik wskazówkowy ...

Napisano

> multimetr i sprawdz czy ladnie oscyluje napiecie od 0,2 do 0,8V ok 3 razy na sekundę przeskok

Jesli jest podpieta sonda pod staga to na programie diagnostycznym do tej instalacji bedzie pieknie widać jak oscyluje

Napisano

> Jesli jest podpieta sonda pod staga to na programie diagnostycznym do tej instalacji bedzie pieknie

> widać jak oscyluje

no właśnie miałem się pytać o to.

tylko ze tam nie jest czasem wykres emulacji sondy?

czy to będzie wystarczające do diagnozy? u mnie np według wykresów z Bingo-S sonda schodzi do 0. Nikt mi nie zwrócił uwagi na to więc uznałem że może tak być

Napisano

> Dodać trzeba, że ładną oscylację zobaczy tylko na multimetrze analogowym, lub na cyfrowym z

> oscyloskopem. Najtańszym badziewiem cyfrowym nic nie ustali.

raz że ten multimetr musi mieć wejście o duży oporze...

bo te zwykle to za dużo obciążają sondę....

a dwa to że nie będzie oscylacji to nie znaczy że sonda jest zepsuta a jedynie o ogólnej niesprawności układu wtryskowego.

W celach diagnostycznych sondy najlepiej jest porównać napięcie przez nią generowane do wskazań analizatora spalin.

pozdr

Napisano

Może to kwestia warunków zimowych. Mój lanos normalnie palił w mieście około 12l/100km lpg. Ostatnie spalanie przy tych najgorszych śniegach i jazda 100% miasto to troszkę ponad 15l/100km, jeżdżę poza godzinami szczytu, krótkie odcinki. Styl jazdy też raczej podobny, rzadko używam hamulca.

W trasie zużycie paliwa mam podobne do twojego.

Napisano

> no właśnie miałem się pytać o to.

> tylko ze tam nie jest czasem wykres emulacji sondy?

W IV generacji (a do takiej instalacji nalezy STAG 4) sondy sie nie emuluje.

> czy to będzie wystarczające do diagnozy?

Jesli wykres bedzie przypominal sinusoide i miesicil sie w granicach napiecia jakie powinno byc to wg mnie to wystarczy

Miernikiem tez nic wiecej nie zobaczysz

Parę postów wyzej akurat ktos zamiescil scan z programu STAGa z przebiegiem sondy:

klik

Oczywiscie w roznych modelach roznie on wyglada-ale oscylacje widac

Napisano

> W IV generacji (a do takiej instalacji nalezy STAG 4) sondy sie nie emuluje.

a widzisz, nie zwróciłem uwagi ze to IV gen, myślałem przez pryzmat II gen. ok.gif

Napisano

podobno za spalanie też przepływomierz odpowiada.Jak sie zwiesi czy cuś to też jaja wychodzą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.