Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OPONY LETNIE - EDYCJA 2011

Featured Replies

Napisano

Ponieważ mamy nowy rok i wiosna zbliżać się będzie nieubłaganie więc czas pomyśleć o nowych letnich oponach.

W tym wątku rozpoczynamy dyskusje o polecanych czy też odradzanych oponach do Pandy, wrażeniach z eksploatacji etc waytogo.gif

tutaj jest link do poprzedniej edycji

• 2 tygodnie później...
Napisano

To może ja zacznę.

Co sądzicie o oponach Uniroyal RainExpert? Opinie zbierają bardzo dobre i tutaj też ktoś chwalił Uniroyale.

Wiem, że są "miękkie", ale misiek robi rocznie 10-12kkm więc to nie problem.

Zastanawiam się nad rozmiarem 175/70 R13 - dobrze kombinuję? Felgi stalowe fabryczne.

Napisano

> To może ja zacznę.

> Co sądzicie o oponach Uniroyal RainExpert? Opinie zbierają bardzo dobre i tutaj też ktoś chwalił

> Uniroyale.

> Wiem, że są "miękkie", ale misiek robi rocznie 10-12kkm więc to nie problem.

Wszyscy co używają sobie chwalą i polecają. waytogo.gif

Napisano

> To może ja zacznę.

> Co sądzicie o oponach Uniroyal RainExpert? Opinie zbierają bardzo dobre i tutaj też ktoś chwalił

> Uniroyale.

> Zastanawiam się nad rozmiarem 175/70 R13 - dobrze kombinuję? Felgi stalowe fabryczne.

oponki jak najbardziej do polecenia

co do rozmiaru tez bedzie ok ale licz sie z tym ze w miare przycierania sie opon bedzie mocno uwypuklala sie slabosc opon na mokrym w porownaniu to takich samych ale w rozmiarze 155

ja poszedlem w .. balon.. 165/80/13 i poki co uwazam ze jest to swietne rozwiazanie

Napisano
  • Autor

> To może ja zacznę.

> Uniroyale.

> Zastanawiam się nad rozmiarem 175/70 R13 - dobrze kombinuję? Felgi stalowe fabryczne.

Przejechałem na tych oponach ok 30 tkm - wyglądają jak nowe Polecam w ciemno - ja mam 165/65 R14

super na deszcz jak i na suchy asfalt

Napisano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Decyzja podjęta ok.gif

Napisano

> Przejechałem na tych oponach ok 30 tkm - wyglądają jak nowe Polecam w ciemno - ja mam 165/65 R14

> super na deszcz jak i na suchy asfalt

to ciekawa opinia hmm.gif bo uni mają opinię opon szybko ścierających się

Napisano
  • Autor

> to ciekawa opinia bo uni mają opinię opon szybko ścierających się

jeśli nie wierzysz wieczorem wrzucę foto opon

Napisano

uniroyal nie polecam, po ok 15 tyś pandą rzucało na wszystkie strony

Napisano
  • Autor

> uniroyal nie polecam, po ok 15 tyś pandą rzucało na wszystkie strony

może napisz jaki model opony- będzie łatwiej.

Ja po 32 tkm nie zauważyłem takiego efektu

Napisano

hyyyy??? a może to wyważenie się pogubiło albo guzy się porobiły?.. samo tak z siebie to nie mogło zacząć rzucać...

Napisano

a coś więcej na ten temat?-jaki był powód tego rzucania

Napisano

uniroyal rainexpert 155/80 - w marcu zacznie sie trzeci sezon... unikanie dziur i przede wszystkim krawężników, aquaplaning nie wystepuje do 70km/h - powyzej juz troche czuć. i samochod chodzi jak po szynach - moze luzy w zawieszeniu a nie opony? hm? ;>

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam uniroyale reinexperty 195/60R15 i jestem super zadowolony po 10 tysiącach, super się sprawują... uważam że to dobra i tania opona letnia

kupowałem je sklepie http://www.oponypso.pl była dobra cena z odbiorem i montażem w serwisie, wybierając je sugerowałem się testem ADAC tam zajeły wysoką pozycję, zobaczymy co będzie po drugim sezonie, mam nadzieje że nic się nie zmieni

Napisano

> a coś więcej na ten temat?-jaki był powód tego rzucania ( opony uniroywal 155)

powodu nie znam, zmieniłem opony i wszystko wróciło do normy, opony poszły do starego samochodu i było ok

terez panda jeżdzi na fuldach 155/80/13 z przodu- opony średnie i z tyłu continental eco 155/80/13 to są lepsze opony.

teraz chyba kupię michelin

• 1 miesiąc później...
Napisano

> ma ktoś doświadczenia z toyo? t1r r1r r888 lub innymi?

proxes cf-1 - super sie jezdzi czy to na suchym czy mokrym, gorzej na sniegu - zero trzymania, ale w koncu to opona letnia wink.gif

Napisano

> ma ktoś doświadczenia z toyo? t1r r1r r888 lub innymi?

r888 na tor jedynie na ulice szkoda ok.gif

Napisano

> a tak się wtrącę ...:) a o Dębicy jakie macie zdanie? o oponkach

zle

i bardzo zle

Napisano

> zle

> i bardzo zle

Jeśli chodzi o Passio (letnia, 6 lat na niej przelatałem) to się zgadzam.

Do zimówek - Frigo Directional (5 lat jeżdzenia Seicento i wszędzie to auto wjechało) i S30 (4. rok w Pandzie idzie) - zero zastrzeżeń.

Napisano

> a tak się wtrącę ...:) a o Dębicy jakie macie zdanie? o oponkach

letnie tragedia, zimowe s-30, troszkę lepsza, szczególnie w terenowych warunkach smile.gif

Napisano

dzięki za opinie:) bo mój staż to maleńki więc lepiej się podpytać bardziej doświadczonych bow.gif

Napisano

> Jeśli chodzi o Passio (letnia, 6 lat na niej przelatałem) to się zgadzam.

> Do zimówek - Frigo Directional (5 lat jeżdzenia Seicento i wszędzie to auto wjechało) i S30 (4. rok

> w Pandzie idzie) - zero zastrzeżeń.

passio mialem w uniaku.. masakra.. sliskie totalnie do bani na mokrym

s30... na kopnym sniegu wg mnie jedna z lepszych ale co z tego skoro

- na mokrym i blocie posniegowym sliskie i nie trzymajace w zakretach

- po 2 sezonach zaczely wylazic druty

Napisano

> dzięki za opinie:) bo mój staż to maleńki więc lepiej się podpytać bardziej doświadczonych

jezeli szukasz letnich to warto (w sumie niewiele) dolozyc i kupic rainexperty od uniroyala - bardzo mila opona i bardzo dobrze spisuje sie w czasie "mokrego"

Napisano
  • Autor

> Ja chcę kupić takie oponki

> http://moto.allegro.pl/nowe-opony-yokohama-155-80r13-79t-s760-okazja-i1496088469.html

to tzw. leżaki- przestrzegam przed takimi- nie wiadomo jak były przechowywane- mogą mieć odkształcenia od przechowywania i tym samym źle się prowadzić stukać, ściągać etc.

dołóż parę pln i kup pełnowartościowe opony

Napisano

> to tzw. leżaki- przestrzegam przed takimi- nie wiadomo jak były przechowywane- mogą mieć

> odkształcenia od przechowywania i tym samym źle się prowadzić stukać, ściągać etc.

> dołóż parę pln i kup pełnowartościowe opony

A kij z tym co piszesz ale jaka cena yikes.gif darmo dajo i jelenia trafo bo darmo panic.gif a że będziesz jeździł do pierwszego guza to ok gorzej jak strzli w czasie jazdy w pandzie to powązki i aleja zasłużonych błagam nie kupujcie takiego gówna old.gif ile wydasz więcej 50 czy 100 na 4 sztukach moim zdaniem nie warto oszczędzać busted.gif

Napisano
  • Autor

> A kij z tym co piszesz ale jaka cena darmo dajo i jelenia trafo bo darmo a że będziesz jeździł

> do pierwszego guza to ok gorzej jak strzli w czasie jazdy w pandzie to powązki i aleja

> zasłużonych błagam nie kupujcie takiego gówna ile wydasz więcej 50 czy 100 na 4 sztukach

> moim zdaniem nie warto oszczędzać

cena wcale okazyjna nie jest- doliczając koszty wysyłki różnica miedzy uniroyalami RainExpert na 4 szt wychodzi ok 60 pln icon_eek.gif ( cena wg. netcar.pl)

Napisano

> cena wcale okazyjna nie jest- doliczając koszty wysyłki różnica miedzy uniroyalami RainExpert na 4

> szt wychodzi ok 60 pln ( cena wg. netcar.pl)

Nie znasz się liczy się cena ok.gif a jak się kliknknie to jest po akcji i wtedy + koszty przesyłki no.gif a jak jeszcze potem się sprawdzi ceny to na bank jest lipa no.gifno.gifno.gifno.gifno.gifno.gif

Napisano
  • Autor

> Panowie przesadzacie, takie stare to one nie są, to nie bułki

Twoje życie Twoje zdrowie i Twoja kasa ok.gif- moim zadaniem 60 pln za kpl to żadna oszczędność tym bardziej, iż opon w przeciwieństwie do bułek nie kupuje się codziennie

Napisano

> s30... na kopnym sniegu wg mnie jedna z lepszych ale co z tego skoro

> - na mokrym i blocie posniegowym sliskie i nie trzymajace w zakretach

> - po 2 sezonach zaczely wylazic druty

Moim zdaniem są to trwałe (nacięcia na całej grubości bieżnika) i dobre opony. Doskonale w kopnym śniegu.

Często jeżdżę w Beskidy - potrafiłem wjechać tam gdzie lepsze wozy na "lepszych" oponach nie mogły.

Na mokrym wystarczy troszkę uważać. smile.gif

Napisano

> Panowie przesadzacie, takie stare to one nie są, to nie bułki

Ale po co. skoro w tej samej lub podobnej cenie masz nowe opony??

Napisano

> Moim zdaniem są to trwałe (nacięcia na całej grubości bieżnika) i dobre opony. Doskonale w kopnym

> śniegu.

> Często jeżdżę w Beskidy - potrafiłem wjechać tam gdzie lepsze wozy na "lepszych" oponach nie mogły.

> Na mokrym wystarczy troszkę uważać.

potwirdzam.. na kopny snieg oponka jest swietna ale wg mnie w innych warunkach jest to bardzo slaba mizerna opona

Napisano

a na jakich zimówka kolega jeździ, jeśli nie tajemnica?...

Napisano

> a na jakich zimówka kolega jeździ, jeśli nie tajemnica?...

aktualnie Goodyear UG 6 oraz Dunlop Grandtrek SJ6

Napisano

> a na jakich zimówka kolega jeździ, jeśli nie tajemnica?...

Zima zjechana poszła do śmietnika a obecienie lato Goodyear i jest waytogo.gif

Napisano

> aktualnie Goodyear UG 6

Ciekawe dlaczego nie ma jej w 155/80 R13 ?... hmm.gif

Ja na następną zimę wezmę chyba Pierelli Carving w homologowanym rozmiarze. Opinie ma niezłe tylko że nie ma ona indeksu T. Nie za bardzo można coś sensownego do Pandy kupić w tym rozmiarze żeby też indeks T miało. niewiem.gif

ps: sorry za off topic

ps2: jeśli chodzi o letnie to latałem na Passio, P3000 i U680 i jak dla mnie to Uniroyal waytogo.gif

Napisano

> Ciekawe dlaczego nie ma jej w 155/80 R13 ?...

moze zwyczajnie wyszla z oferty? Ja swoje kupowalem w 2005 roku wiec.. ciutek czasu uplynelo smile.gif

> Ja na następną zimę wezmę chyba Pierelli Carving w homologowanym rozmiarze. Opinie ma niezłe tylko

> że nie ma ona indeksu T. Nie za bardzo można coś sensownego do Pandy kupić w tym rozmiarze

> żeby też indeks T miało.

> ps2: jeśli chodzi o letnie to latałem na Passio, P3000 i U680 i jak dla mnie to Uniroyal

lato obecnie mam Uniroyal rainexpert - poki co tylko pozytywne opinie o tej oponie moge powiedziec

Napisano

a ja właśnie zamówiłem Fuldę Ecocontrol wink.gif

do tego będą Dezenty V 14"

grinser006.gif

Fuldę miałem na Vectrze... bardzo dobra oponka, ładnie trzymała drogi czy to na suchym czy to na mokrym waytogo.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Aktualnie mam na aucie oponki firmy Barum model Brilantis 2.

Jestem bardzo zadowolony z tych opon świetnie się trzymają drogi, polecam je smile.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

Tak jak wyżej smile.gif Barumy wink.gif

Napisano

> którą z opon uważacie za lepszą:

> barum brillantis 2 czy fulda ecocontrol?

> edyta.

> rozmiar 165/65

Fulda, piszę o szerokości 165 waytogo.gif

Barum na mokrym słabszy w mojej ocenie, na Fuldzie zrobiłem jakieś 20kkm w P2,

Baruma ujeżdżałem w Fabii, barum wg mnie słabszy waytogo.gif

PeeS, szukaj ewentualnie Kleber Dynaxer HP2, genialna oponka za małą kasę smile.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

sava effecta są teraz po84 zł z wysyłką

155/80/13 czy warto je kupić?

wiadomo że to nie jakość continentala

kto jeżdził na nich

Napisano

> sava effecta są teraz po84 zł z wysyłką

> 155/80/13 czy warto je kupić?

> wiadomo że to nie jakość continentala

> kto jeżdził na nich

pojde po bandzie - za naprawde niewiele wiecej np rainexperty po 132 zl) mozesz miec opony o 2 klasy lepsze - a zakup wbrew pozorom nie wyjdzie duzo drozszy bo nie kupujesz opon co miesiac

a nie sadze by opona w takiej cenie byla czyms... sensownym

czyli na suchym bedzie w miare OK (bo to potrafi wiekszosc opon) ale na mokrym bedzie sliska albo bardzo sliska

Napisano

> sava effecta są teraz po84 zł z wysyłką

> 155/80/13 czy warto je kupić?

> wiadomo że to nie jakość continentala

> kto jeżdził na nich

lepiej dołóż i kup cos markowego z dobrymi opiniami ok.gif

moim zdaniem oszczednosc na zyciu w kwocie 200zł jest niezbyt dobrym pomysłem ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.