Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy dużo pali?

Featured Replies

Napisano

Witam, czy spalanie o tej porze roku - lekko ponad 12 litrów to normalny wynik? I jak coś to nie mam ciężkiej nogi old.gif

Napisano

> Witam, czy spalanie o tej porze roku - lekko ponad 12 litrów to normalny wynik? I jak coś to nie

> mam ciężkiej nogi

Uuu, jak ja schodzę do 12 to jest radość grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Witam, czy spalanie o tej porze roku - lekko ponad 12 litrów to normalny wynik? I jak coś to nie

> mam ciężkiej nogi

ja o tej porze roku latam ~10l/100

Napisano

> mam ciężkiej nogi

To zależy od trasy, ilości włączonych urządzeń itd itp. Trasy krótkie, zaśnieżone, wieczne jeżdżenie na niedogrzanym silniku, zawsze włączone światła, ogrzewanie tylnej szyby i innych odbiorników energii (radio, CA, CB i kto go tam wie co jeszcze) - to wszystko znaczaco wpływa na apetyt naszych UNOchodów na paliwo. food.gif

Ale też moze wstepnie wskazywać na usterki ukladu czy to paliwowo-wtryskowego, czy to elektronicznego sterowania. Ale do wykrycia potrzebna jest głębsza diagnoza. old.gif

Napisano

ale mowa o Pb czy LPG? hmm.gif bo nie podałes

Napisano

> Witam, czy spalanie o tej porze roku - lekko ponad 12 litrów to normalny wynik?

ja mimo jazd wybitnie miejskich z przewagą rozruchów na zimno nie przekraczam 9l.

co do używanych odbiorów mocy to używam dmuchawy (2./3. bieg) i światełek dziennych 56 LED biglaugh.gifwaytogo.gif aha - ale też mało kiedy przekraczam 2500 rpm hehe.gif

Napisano
  • Autor

> To zależy od trasy, ilości włączonych urządzeń itd itp. Trasy krótkie, zaśnieżone, wieczne

> jeżdżenie na niedogrzanym silniku, zawsze włączone światła, ogrzewanie tylnej szyby i innych

> odbiorników energii (radio, CA, CB i kto go tam wie co jeszcze) - to wszystko znaczaco wpływa

> na apetyt naszych UNOchodów na paliwo.

> Ale też moze wstepnie wskazywać na usterki ukladu czy to paliwowo-wtryskowego, czy to

> elektronicznego sterowania. Ale do wykrycia potrzebna jest głębsza diagnoza.

No tak, dlatego wiedząc, że tyle spalam nie używam nic prócz obowiązkowych świateł mijania i ciepłej dmuchawy na szybę. A trasa wygląda tak, że 7 km w jedną stronę, potem Unok stoi 8 godzin i z powrotem 7km. A i co masz na myśli mówiąc głębsza diagnoza? Bo co nie no co się znam...chyba, że chodzi o podłączenie pod kompa.

Aa no i chodzi o benzynę (pb95)

No i przewaga trasy to miasto.

Napisano

a powiedz jak wygląda kwestia temperatury silnika ? może masz padający / padnięty termostat przez co silnik jest niedogrzany i dlatego więcej pali hmm.gif

Napisano

jak przejedziesz 7 km, to nie myśl o zagrzaniu silnika, jeszcze powiedz jak wspomniał Joshi, czy podczas dłuższej jazdy temperatura osiąga 90*C czy jest dużo niższa? jeśli niższa, a na postoju wzrasta, a podczas jazdy spadnie, to wymień termoostat - temat wałkowany setki razy

Napisano
  • Autor

> a powiedz jak wygląda kwestia temperatury silnika ? może masz padający / padnięty termostat przez

> co silnik jest niedogrzany i dlatego więcej pali

Jak ruszam to wiadomo wskazówka leży, ale jak już zrobię te 6 km to widzę, że powoli wskazówka wstaje z podpórki i pokazuje 60 stopni. Tak jest jak nie mam dmuchawy włączonej. A w wielkich korkach, takich 10 minutowych wskazówka idzie dalej.

Napisano

czy pokazuje 90*C? czy nie dochodzi tam w ogóle

jak przyjedziesz z ciepłym silnikiem, postaw auto odpalone i poczekaj co wskaźnik pokaze i przy jakiej temperaturze się wentylator włączy

Napisano

> czy pokazuje 90*C? czy nie dochodzi tam w ogóle

> jak przyjedziesz z ciepłym silnikiem, postaw auto odpalone i poczekaj co wskaźnik pokaze i przy

> jakiej temperaturze się wentylator włączy

a jak już włączy się dmuchawa to niech najlepiej się jeszcze przejedzie kilka km i zobaczy do jakiej temperatury spadnie wink.gif

Napisano

dokładnie

mnie tu raczej chodzi o ustawienie wskazówki na wajzlu, bo czasem jak ktoś rozbierał, to mógł źle założyć i wskazania idą się ... ekhm no ten tego

Napisano
  • Autor

> jak przejedziesz 7 km, to nie myśl o zagrzaniu silnika, jeszcze powiedz jak wspomniał Joshi, czy

> podczas dłuższej jazdy temperatura osiąga 90*C czy jest dużo niższa? jeśli niższa, a na

> postoju wzrasta, a podczas jazdy spadnie, to wymień termoostat - temat wałkowany setki razy

Z tego co dobrze pamiętam przed zimą w trasie na 20 km temperatura nie miała 90 stopni.

A w czasie jazdy zawsze temperatura spada, bo przecież ma lepsze chłodzenie. Dobrze myślę?

Edit..w lecie uszczelniałem chłodnicę proszkiem to trzeba było zostawić auto na 15 min, to włączał się, gdy wskazówka była w połowie.

Napisano

> mam ciężkiej nogi

Z tego co wiem to silniki 1.4 sa malo oszczedne... no.gif

Napisano

podczas jazdy jedynie pzy mrozach moze spać, kiedy jest na plusie, to powinna trzymać 90

masz termostat do wymiany

Napisano
  • Autor

> podczas jazdy jedynie pzy mrozach moze spać, kiedy jest na plusie, to powinna trzymać 90

> masz termostat do wymiany

ok, dzięki za diagnozę. A wystarczy kupić wkład naprawczy czy cały termostat?

Napisano

termostat jest cały z aluminiowa obudową

Rzucio - bluźnisz! kara.gif

na trasie moje Ferrari pali ca 5,6/100 a w mieście do 7 w zimie 7,5 - 8

przy padniętym termostacie miałem spalanie zimą w okolicy 10, w lecie do 8

jak nie masz katalizatora (wybebeszony), to spalanie jeszcze bardziej wzrośnie

Napisano
  • Autor

> termostat jest cały z aluminiowa obudową

> Rzucio - bluźnisz!

> na trasie moje Ferrari pali ca 5,6/100 a w mieście do 7 w zimie 7,5 - 8

> przy padniętym termostacie miałem spalanie zimą w okolicy 10, w lecie do 8

> jak nie masz katalizatora (wybebeszony), to spalanie jeszcze bardziej wzrośnie

No tylko, że na allegro są też jakieś wkładki. Zazdroszczę Ci spalania hmm.gif A żeby się upewnić czy termostat do wymiany to zostawić auto i sprawdzić przy jakiej temperaturze włączy się wentylator?

edit: a czym mam katalizator nie wiem niewiem.gif

Napisano

odpal i zagrzej do 90*C, przejedź się i napisz do jakiej temperatury spadło wskazanie, zatrzymaj się i jak się podniesie, to znowu rusz i jeśli spadnie, to do ilu

wentylator u mnie włącza się przy ok 105*C na wskaźniku, niestety nie wim czy jest ok, ale wyżej jeszcze mi wskaźnik nie pokazał, bo wiatrach schłodzi efektywnie i temp. spada do 90*C

grabol, ja mam 1.4, czemu mi takie coś odpisujesz?

Napisano

bo jak na zime i silnik 1.4 to mało Ci pali ok.gif

Napisano

ale napisałes 1.0 wink.gif

mało pali, bo nie gonię i płynnie wciskam gaz

gdybym jeszcze opanował do perfekcji moją cierpliwość, to emeryt-stajl mógłbym wprowadzić w życie i bujać się na lekko muśniętym gazie, a spalanie w dół zeby.GIF

Napisano

> termostat jest cały z aluminiowa obudową

> Rzucio - bluźnisz!

> na trasie moje Ferrari pali ca 5,6/100 a w mieście do 7 w zimie 7,5 - 8

> przy padniętym termostacie miałem spalanie zimą w okolicy 10, w lecie do 8

> jak nie masz katalizatora (wybebeszony), to spalanie jeszcze bardziej wzrośnie

Dziwne hmm.gif bo moj to sie w tych okolicach nie miesci...i termostat mam sprawny...moj rekord to 12l a tak srednio to 9-10 nizej nie schodzi icon_eek.gif

Napisano

spalanie 5,6 uzyskałem na dojeździe i przyjeździe z OZU w Okunince, na miejscu tam wychodziło koło 7 jak się goniliśmy po okolicy 270751858-jezyk.gif

jeśli pali Ci 9 w normalnej jeździe, to lekko za dużo

Napisano

> spalanie 5,6 uzyskałem na dojeździe i przyjeździe z OZU w Okunince, na miejscu tam wychodziło koło

> 7 jak się goniliśmy po okolicy

> jeśli pali Ci 9 w normalnej jeździe, to lekko za dużo

Moze troche mam ciezka noge hmm.gif Bede probowal jezdzic troche spokojniej...Duze spalanie moze byc dla tego ze mam juz do wymiany uszczelke pod zaworami?

Napisano

nie ma czegoś takiego jak uszczelka pod zaworami

wycieki oleju raczej nie mają wpływu na spalanie, uszczelka pod głowicą może

Napisano

a ile kosztuje termostat do Uniaka 1.4? bo ja chyba też mam rozwalony... jak jade to wskazówka prawie nie drgnie a jak stane to lekko idzie w góre ale nie za dużo. lekko ponad 60. ale ciepłe powietrze leci więc nie wiem czy to termostat czy coś ten licznik nawala... mniejsza z tym ale chciałem dowiedzieć się ile kosztuje termostat?

Napisano

nie pamiętam ile płaciłem, ale coś koło 40 zł

zagrzej auto i zobacz na postoju, kiedy się włączy wentylator chłodnicy

Napisano
  • Autor

A jakbym kupował to orientujesz się może jaki termostat kupić? Tzn. z jaką temperaturą otwarcia?

Napisano

> A jakbym kupował to orientujesz się może jaki termostat kupić? Tzn. z jaką temperaturą otwarcia?

Tak przypomniałem sobie że uno ma dwo termostaty, jeden ten o którym chłopaki powyżej mówią czyli ten od płynu otwierajacy duzy obieg i drugi w dolocie powietrza do filtra otwierajacy i zamykajacy sie na ciepłe z nad kolektora lub zimne powietrze z zewnatrz. A sprawdź z ciekawości czy przypadkiem ten element też nie masz walnięty i klapkę wewnątrz rury nie masz skierowanej tylko na zimne powietrze. Niby nic ale ciepłe powietrze znad kolektora (zwłaszcza zimą) powoduje że silnik szybciej schodzi z naszego pseudossania, szybciej dogrzewa się i pracuje na swoich minimalnych obrotach. U mnie ten moduł jest uwalony i raczej nie do dostania, a klapką steruję ręcznie blokując ją na zimę aby brało ciepłe powietrze a na lato - na powietrze z zewnątrz. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tak przypomniałem sobie że uno ma dwo termostaty, jeden ten o którym chłopaki powyżej mówią czyli

> ten od płynu otwierajacy duzy obieg i drugi w dolocie powietrza do filtra otwierajacy i

> zamykajacy sie na ciepłe z nad kolektora lub zimne powietrze z zewnatrz. A sprawdź z

> ciekawości czy przypadkiem ten element też nie masz walnięty i klapkę wewnątrz rury nie masz

> skierowanej tylko na zimne powietrze. Niby nic ale ciepłe powietrze znad kolektora (zwłaszcza

> zimą) powoduje że silnik szybciej schodzi z naszego pseudossania, szybciej dogrzewa się i

> pracuje na swoich minimalnych obrotach. U mnie ten moduł jest uwalony i raczej nie do

> dostania, a klapką steruję ręcznie blokując ją na zimę aby brało ciepłe powietrze a na lato -

> na powietrze z zewnątrz.

Czy chodzi o ten dolot, który kończy się tam na dole? hmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Termostat już zmieniłem. Wskazówka na 4-5 km trasie dochodzi do połowy. Teraz bardzo szybko się nagrzewa. Nie za szybko? yikes.gifCiekawe jak ze spalaniem.

Napisano

> Termostat już zmieniłem. Wskazówka na 4-5 km trasie dochodzi do połowy. Teraz bardzo szybko się

> nagrzewa. Nie za szybko?

im szybciej - tym lepiej. jeśli się nie przegrzewa, to tylko się cieszyć waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> jest dobrze

> teraz do pełna, zrób przynajmniej 200km i do pełna

Tak liczyłem i liczyłem i na razie nie mam forsy na cały bak buu.gif ale robiąc takie dystanse jak zawsze widzę, że wskazówka opada jak opadała..chociaż znowu nie można się nią aż tak sugerować.

Jakby nie termostat, to co jest przyczyną takiego food.gifspalania? oslabiony.gif

Napisano

sonda lambda o ile masz, trzymające hamulce

Napisano

jeszcze powiedz czy masz katalizator, czy jest wycięty i masz strumienice

bo jeśli masz, to jeszcze wymiana sondy, a jesli nie ma, to mamy efekt, że spaliny nie są 'zatrzymywane' przed katem i sonda 'widzi' zbyt małą ich ilość i 'jakość', więc podnosi dawkę i gotowe

spytaj Ortesa 270751858-jezyk.gif za jego autem jechać się nie da, tak śmierdzi niespaloną benzyną grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> sonda lambda o ile masz, trzymające hamulce

Sondę mam. A hamulce z tyłku na pewno nie trzymają, a z przodu za bardzo nie ma jak sprawdzić..nie koła nie chodzą lekko, bo wiadomo półosie itp...

Napisano
  • Autor

> jeszcze powiedz czy masz katalizator, czy jest wycięty i masz strumienice

> bo jeśli masz, to jeszcze wymiana sondy, a jesli nie ma, to mamy efekt, że spaliny nie są

> 'zatrzymywane' przed katem i sonda 'widzi' zbyt małą ich ilość i 'jakość', więc podnosi dawkę

> i gotowe

> spytaj Ortesa za jego autem jechać się nie da, tak śmierdzi niespaloną benzyną

No tylko teraz zakładam, że jest katalizator, tak jest wbite w dowodzie, chociaż chyba tak od dołu nie da się rozpoznać czy to katalizator czy strumienica tongue.gif a jak to poznać po spalinach, to pachnie normalnie smile.gif

Napisano

katalizatora możesz nie odróżnić od strumienicy, a w papierach to mozesz mieć wszystko 270751858-jezyk.gif

weź to auto na drogę szybkiego ruchu lub autostradę i przepal wydech smile.gif

zagrzej auto do porządku, a potem zapomnij o piątce i jak w instrukcji obsługi napisali, jedź z obrotami ok 3500 przez parę kilometrów i przedmuchaj gada wink.gif

zacznij zmieniać wczesniej biegi i mniej dynamicznie jeździj (na emeryta), to spalanie spadnie spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> katalizatora możesz nie odróżnić od strumienicy, a w papierach to mozesz mieć wszystko

> weź to auto na drogę szybkiego ruchu lub autostradę i przepal wydech

> zagrzej auto do porządku, a potem zapomnij o piątce i jak w instrukcji obsługi napisali, jedź z

> obrotami ok 3500 przez parę kilometrów i przedmuchaj gada

to mi się podoba serduszka.gif chcociaż znowu swoje spali...

> zacznij zmieniać wczesniej biegi i mniej dynamicznie jeździj (na emeryta), to spalanie spadnie

jeżdżę tak cały czas, niekiedy aż za wcześnie zmieniam biegi.

Napisano

> to mi się podoba chcociaż znowu swoje spali...

> jeżdżę tak cały czas, niekiedy aż za wcześnie zmieniam biegi.

za wczesnie tez niedobrze, wtedy wiecej pali

Napisano

> to mi się podoba chcociaż znowu swoje spali...

jeżdżąc cały czas 'na emeryta' zaklejasz katalizator sadzą i innymi pochodnymi spalania

co jakisczas trzeba przegonić auto i porządnie zagrzać wydech, a w szczególności katalizator

gwarantuję, że takie nazwijmy to chwilowe przyciśnięcie nie spowoduje wzrostu spalania

sonda, czujnik temperatury płynu chłodzącego (ten w kolektorze dolotowym), czujnik podciśnienia bezwzględnego, sterownik, kable WN, kopułka z palcem, świece, kiepska kompresja (znaczne różnice między cylindrami

jest trochę przyczyn wysokiego spalania

a biegi to tak przy 2500 góra 3000 obr/min zmieniaj i daj mu co jakiś czas przepalić wydech

Napisano
  • Autor

> jeżdżąc cały czas 'na emeryta' zaklejasz katalizator sadzą i innymi pochodnymi spalania

> co jakisczas trzeba przegonić auto i porządnie zagrzać wydech, a w szczególności katalizator

> gwarantuję, że takie nazwijmy to chwilowe przyciśnięcie nie spowoduje wzrostu spalania

> sonda, czujnik temperatury płynu chłodzącego (ten w kolektorze dolotowym), czujnik podciśnienia

> bezwzględnego, sterownik, kable WN, kopułka z palcem, świece, kiepska kompresja (znaczne

> różnice między cylindrami

> jest trochę przyczyn wysokiego spalania

> a biegi to tak przy 2500 góra 3000 obr/min zmieniaj i daj mu co jakiś czas przepalić wydech

To trochę tego jest..Gdzie jest czujnik podciśnienia bezwzględnego?

Ah bo naoglądałem się tych ecodrivingów i zamiast zyskać to stracę...

Auto długo stało niejeżdżone...tzn nie długo ale miesiąc, dwa stało, potem miesiąc, dwa jeździło..myślę, że to z tego te kłopoty... angryfire.gif

Napisano

czujnik podciśnienia jest na lewym nadkolu i dochodzi do niego wężyk gumowy, sprawdź również ten wężyk od modułu do przewodu serwa i trójnik pooglądaj i przewód serwa wraz z przyłączami, czy lewego powietrza nie ciągnie

Napisano

> Ah bo naoglądałem się tych ecodrivingów i zamiast zyskać to stracę...

Zasada jest taka, że zużycie paliwa na wysokim biegu i małych obrotach jest małe, jeżeli jedziesz z prędkością ustaloną. Gdy zaczniesz przyspieszać, natychmiast rośnie.

Najlepiej to jest po prostu sprawdzić i przećwiczyć samemu, w samochodzie wyposażonym w komputer pokazujący chwilowe zużycie paliwa... mniej więcej chodzi o to, żeby możliwie szybko rozpędzić się do prędkości "marszowej" (zmieniając biegi w okolicach obrotów maksymalnego momentu lub odrobinę niższej), a po osiągnięciu planowanej prędkości wrzucić jak najwyższy bieg i jechać, prawie nie dotykając pedału gazu. Jazda "taksówkarska", z powolnym przyspieszaniem na wysokich biegach, powoduje większe zużycie paliwa.

p.s. komputer pokładowy w Uno to za dużo rzeźbienia, ale można próbować zdobyć i zainstalować podciśnieniomierz (wakuometr) - trochę zapomniany w dobie komputerów przyrząd, który również pomaga w wyrobieniu nawyków oszczędnej jazdy.

Napisano

można w zestawie z turbo przerobć wskaźnik doładowania i nauczyć się nie wciskać mocno gazu, tak mi spalanie spadło o ponad 0,5L/100km smile.gif

można też kupić uniwersalny elektroniczny wakuometr z wskaźnikiem diodowym i też będzie jakieś wskazanie

Napisano
  • Autor

> Jazda "taksówkarska", z powolnym przyspieszaniem na

> wysokich biegach, powoduje większe zużycie paliwa.

dzięki za uświadomienie bow.gif może stosując to, spadnę co nie co ze spalania.

Napisano
  • Autor

> można w zestawie z turbo przerobć wskaźnik doładowania i nauczyć się nie wciskać mocno gazu, tak mi

> spalanie spadło o ponad 0,5L/100km

> można też kupić uniwersalny elektroniczny wakuometr z wskaźnikiem diodowym i też będzie jakieś

> wskazanie

aha, czyli to pokazuje ile gazu się wciska?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.