Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeguby w palio/ siena!

Featured Replies

Napisano

Siema!

Jakie są objawy uszkodzonych przegubów? Ile kilomterów wytrzymują przeguby w siena/palio? Mam na zegarze już 132kkm.

Napisano

> Siema!

> Jakie są objawy uszkodzonych przegubów?

Stukanie przy skręcie kół

> Ile kilomterów wytrzymują przeguby w siena/palio? Mam na

> zegarze już 132kkm.

165kkm na blacie i nic nie słyszę, ale mam go od miesiąca biglaugh.gif

Ae, o ile nie pęknie osłona, i nie jest katowane przy skręcie, to przegub spokojnie wytrzyma 200 czy 300kkm.

Napisano
  • Autor

> Stukanie przy skręcie kół

A terkotanie przy obrocie kół to o czym by świadczyło?

Napisano

> A terkotanie przy obrocie kół to o czym by świadczyło?

maglownica powiedziała papa smile.gif jak coś mam sprawną w bdb stanie smile.gif

Napisano

> Ile kilomterów wytrzymują przeguby w siena/palio? Mam na

> zegarze już 132kkm.

na blacie prawie 260kkm (+ cofanie przez poprzedniego właściciela) i nic,

Napisano

360000 i o żadnych przegubach niema mowy :-)

Napisano
  • Autor

> maglownica powiedziała papa jak coś mam sprawną w bdb stanie

Siema Kolego! Jak to dokładnie sprawdzić? faktycznie to może być przekładnia kierownicza bo od jakiś kilku miesięcy mam jakieś dziwne wrażenie że auto się żle prowadzi (mimo wymienionych końcówek drązków itp.)

Chciałbym to sprawdzić jakimś domowym sposobem i się upewnic że to właśnie to. Nie chce jechać do pseudomechaników.

No i jeszcze jedno:

mam padlinę 1.4 bez wspomagania, czy da się zamontować maglownicę ze wspomaganiem w tym modelu. Czy wymaga to jakiś większych przeróbek?

Pozdrawiam

Napisano

> maglownica powiedziała papa jak coś mam sprawną w bdb stanie

Albo górne mocowania kolumn.

Napisano

> mógłbyś sprecyzować bardziej?

Kolumna jest u góry łożyskowana. Jak to łożysko powie 30.GIF to może strzelać przy skręcaniu kół, szczególnie na postoju.

Napisano
  • Autor

> Kolumna jest u góry łożyskowana. Jak to łożysko powie to może strzelać przy skręcaniu kół,

> szczególnie na postoju.

kumam czacze wink.gif

Napisano

Witam kolego przyczyn może być wiele począwczy od tuleji metalowo-gumowych w wahaczach poprzez górę mcpersonów a nawet luzy na mocowaniu belki tylnej. U mnie za złe prowadzenie co dawało też dziwne objawy odpowiadały końcówki drążków kierowniczych. Trzaski itp po założeniu sworznia zwrotnicy który rozleciał się po 20000 km. Musisz jechać do kogoś by sprawdził i powiedział napewno gdzie masz luz a wcześniej sam niekupuj nic bo możesz nie trafić i zbędne wydanie kasy Cię czeka tylko. Kiedyś miałem dziwny objaw z utrzymaniem kierunku jazdy jak miałem luz na tylnej piaście a więc tylko i jedynie solidna diagnoza bo tak może kasa iść na darmo i wymiana niepotrzebnych części.

Napisano
  • Autor

Siema!

Byłem u diagnosty i faktycznie nigdzie luzów w zawieszeniu nie ma więc pozostaje tylko przekładnia kierownicza. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko dokonać zakupu nowej przekładni.

Ale jak już szaleć to na maksa, stąd moje pytanie:

Czy da radę zamontować w palio 1.4 EL maglownicę ze wspomaganiem? Co bym musiał jeszcze dokupić oprócz samej maglownicy ze wspomaganiem żeby całość funkcjonowała. I czy to jest dużo roboty, żeby zrobić to samemu?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Siema!

> Byłem u diagnosty i faktycznie nigdzie luzów w zawieszeniu nie ma więc pozostaje tylko przekładnia

> kierownicza. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko dokonać zakupu nowej przekładni.

> Ale jak już szaleć to na maksa, stąd moje pytanie:

> Czy da radę zamontować w palio 1.4 EL maglownicę ze wspomaganiem? Co bym musiał jeszcze dokupić

> oprócz samej maglownicy ze wspomaganiem żeby całość funkcjonowała. I czy to jest dużo roboty,

> żeby zrobić to samemu?

> Pozdrawiam

Oka juz wiem! Pompa wspomagania i zbiorniczek oleju plus przewody. Roboty w chu.... Sam tego nie zrobię.

Napisano

> Oka juz wiem! Pompa wspomagania i zbiorniczek oleju plus przewody. Roboty w chu.... Sam tego nie

> zrobię.

Znaczy zamontować?

No troszkę zabawy jest, ale wygoda niebywała. No i hydrauliczny uklad nie wprowadza zakłóceń na CB cool.gif

Napisano

Ja mam ze wspomaganiem 30.GIF sprzedam Ci cały zestaw zakrecony.gif

Napisano

> Ja mam ze wspomaganiem sprzedam Ci cały zestaw

tak,tylko ty masz od 1,6 zapewne.

Napisano

> tak,tylko ty masz od 1,6 zapewne.

zgadza sie grinser006.gif

Napisano

> Siema Kolego! Jak to dokładnie sprawdzić? faktycznie to może być przekładnia kierownicza bo od

> jakiś kilku miesięcy mam jakieś dziwne wrażenie że auto się żle prowadzi (mimo wymienionych

> końcówek drązków itp.)

Jeżeli zmieniałeś końcówkę (sworzeń) wahacza koniecznie sprawdź 3 śruby na które są przykręcone końcówki, najlepiej przy zdjętych kołach.

Btw na diagnostyce mi tego nie znaleźli, zrobili nawet zbieżność, przejechali przez trzepaki i był jeden wyrok: magiel.

Gówno prawda, 2 śruby końcówki wahacza były obcięte, a nowy magiel leżał już w bagażniku z opcja wymiany ...

Skończyło się na nowych, lepszych śrubkach i bezpłatnej ponownej diagnostyce zbieżności....

Napisano
  • Autor

Siema! Też mi to przyszło do głowy. Śruby ostatnio sprawdzałem są dokręcone i ogólnie w porządku z nimi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.