Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dławienie i falowanie silnika

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj jadąc w trasie zawiodłem sie na Stilonie frown.gif

Otóż stojąc w korku obroty nagle zaczely falować i gdybym nie przygazował silnik by zgasł.

Przełączylem samochód na benzynę -dowlokłem się do stacji benzynowej zatankowałem PB i tak jechałem dalej.

Samochód dławi się tylko na biegu jałowym ale jakbym mniej niz na gazie(w każdym razie silnik nie zgasł).Zauważyłem tez podwyższone spalanie.

Po powrocie do domu przełączyłem go na LPG-i to samo-chwile obroty falowały,telepało silnikiem jakby chodził na 3 gary az w końcu zgasł.

Dzisiaj rano Stilon odzyskał formę -pracuje normalnie na gazie i benzynie.wieczorem podepne sie pod kompa ale podejrzewam ze nic nie wykaże bo marchewa sie nie zaświeciła.

Proszę o pomoc-co to mogło być.??

Pozdrawiam

Napisano

Jak już podepniesz pod komputer to zresetuj nastawy autoadaptacyjne, następnie zrób adaptację na benzynie, przejedź 50km TYLKO na benzynie i powinno być ok.

U mnie takie jaja są ostatnio, ale zdaje się, że coś skopałem przy adaptacji.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jak już podepniesz pod komputer to zresetuj nastawy autoadaptacyjne, następnie zrób adaptację na

> benzynie, przejedź 50km TYLKO na benzynie i powinno być ok.

> U mnie takie jaja są ostatnio, ale zdaje się, że coś skopałem przy adaptacji.

> Pozdrawiam BAS

A co takiego można skopać przy adaptacji? Odpalasz ją i czekasz, to wszystko, nie masz na nią żadnego wpływu hmm.gif

Napisano

> A co takiego można skopać przy adaptacji? Odpalasz ją i czekasz, to wszystko, nie masz na nią

> żadnego wpływu

Np. Można nie zauważyć, że auto przełączyło się na LPG podczas adaptacji.

Dla LPG po resecie autoadaptacji należy przejechać ~50km, żeby ECU zapisało sobie wszystkie wartości.

Przynajmniej u mnie tak było.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

wiec tak:

Sprawdziłem dzisiaj cewki.Mam 4 championy i wygladaja na zdrowe.

Po odpieciu przewodow obroty nie falowaly tak jak wczoraj.

Po podlaczeniu pod kompa:blad P0171-System to lean(o co biega??)

Poza tym autko jezdzi normalnie-moze troszku szarpie czasem

O co chodzi z adaptacja?? nie widzialem takiej opcji w FES

Dzieki za rady smile.gif

Napisano

> Dzieki za rady

Może przepustnica brudna ok.gif

Napisano

> wiec tak:

> Sprawdziłem dzisiaj cewki.Mam 4 championy i wygladaja na zdrowe.

> Po odpieciu przewodow obroty nie falowaly tak jak wczoraj.

Jak to nie falowały? Odpiąłeś mu cewkę a on tego nie zauważył?

> Po podlaczeniu pod kompa:blad P0171-System to lean(o co biega??)

Obstawiam, że za uboga mieszanka.

> O co chodzi z adaptacja?? nie widzialem takiej opcji w FES

W zakładce F7.

284578526-ak-fes14.jpg

284578526-ak-fes-ra.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352511146454_thumb.jpg

Napisano

> Sprawdziłem dzisiaj cewki.Mam 4 championy i wygladaja na zdrowe.

Odpinasz cewki i jest OK ??? .... "mission impossible" niewiem.gif

Napisano

Ciekawe co odpiąłeś, bo na pewno nie cewki hehe.gif

Mar_co dobrze mówi o wyczyszczeniu przepustnicy, na samym początku Stilo mi falował na jałowym i wyczyszczenie załatwiło temat.

Napisano

> Dla LPG po resecie autoadaptacji należy przejechać ~50km, żeby ECU zapisało sobie wszystkie

> wartości.

> Przynajmniej u mnie tak było.

> Pozdrawiam BAS

Skąd ta wiedza? Tzn chodzi mi o to, jakie jest jej źródło? Mówili tak mechanicy w ASO, czy sam wykonałeś taką procedurę i coś się polepszyło?

Rozumiem, że w przypadku IAW5NF nie trzeba się bawić w dodawanie obrotów 3 razy? U nas po prostu się to uruchamia i już? Na odpalonym silniku czy na postoju?

Męczę pytaniami, bo ostatnio u mnie układ zapłonowy doprowadza mnie do szału, głównie na LPG i nijak nie mogę dojść o co chodzi. Może miałeś coś podobnego i masz receptę na wygraną smile.gif

Napisano

> Skąd ta wiedza? Tzn chodzi mi o to, jakie jest jej źródło? Mówili tak mechanicy w ASO,

Mechanicy w ASO, gazownik.

> czy sam

> wykonałeś taką procedurę i coś się polepszyło?

Przestał gasnąć na skrzyżowaniach.

> Rozumiem, że w przypadku IAW5NF nie trzeba się bawić w dodawanie obrotów 3 razy?

Trzeba bo inaczej nie zgaśnie Ci MIL(check engine)

> U nas po prostu

> się to uruchamia i już? Na odpalonym silniku czy na postoju?

FES nie pozwoli Ci tego odpalić przy pracującym silniku, robisz to na zapłonie a później odpalasz silnik.

> Męczę pytaniami, bo ostatnio u mnie układ zapłonowy doprowadza mnie do szału, głównie na LPG i

> nijak nie mogę dojść o co chodzi. Może miałeś coś podobnego i masz receptę na wygraną

Mój też ostatnio sobie faluje, ale podejrzewam tu związek z niską temperaturą przełączania. Póki auto nie gaśnie to się nie przejmuję.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jak już podepniesz pod komputer to zresetuj nastawy autoadaptacyjne, następnie zrób adaptację na

> benzynie, przejedź 50km TYLKO na benzynie i powinno być ok.

> U mnie takie jaja są ostatnio, ale zdaje się, że coś skopałem przy adaptacji.

> Pozdrawiam BAS

Bas jak skasować autoadaptacje w FiatEcuScan?

Napisano

> Trzeba bo inaczej nie zgaśnie Ci MIL(check engine)

Ale u mnie helikopter się nie świeci, więc nie ma co gasnąć.

> FES nie pozwoli Ci tego odpalić przy pracującym silniku, robisz to na zapłonie a później odpalasz

> silnik.

To jak możesz nie zauważyć, że się przełączył na LPG w trakcie adaptacji, skoro robisz na wyłączonym zapłonie?

Napisano
  • Autor

Gdy odpialem cewki oczywiscie telepalo silnikiem i obroty falowaly ale nie tak bardzo jak to mialo miejsce na gazie podczas pechowej podróży.

Dzisiaj bede robil adaptacje mam nadzieje ze odczuje poprawe.

Napisano

> Ale u mnie helikopter się nie świeci, więc nie ma co gasnąć.

Jak zresetujesz nastawy autoadaptacyjne i odpalisz silnik to będzie mrugać.

> To jak możesz nie zauważyć, że się przełączył na LPG w trakcie adaptacji, skoro robisz na

> wyłączonym zapłonie?

Resetuję nastawy autoadaptacyjne przy włączonym zapłonie, ale nowe nastawy robisz(w zasadzie same się robią) zapalając silnik... Opis po angielsku we wcześniejszym poście.

Pozdrawiam BAS

Napisano

ja mialem podobna akcje--ale tak przy ok -12C i todatkowo sporo wilgoci w powietrzu--podjechalem pod dom--gasilam i odpalalem kilka razy--troche na lpg troche na pb i obroty caly czas rytmicznie falowaly--po kilku probach zdjalem przewod laczacy przepustnice i puszke filtra powietrza i jak reka odjal yikes.gif zastanawialem sie czy wlot do puchy gdzies nie przymarzl ale po chwili wszystko poskladalem i juz nie bylo falowania---podejrzewam ze moze nastepuje jakies zaszronienie w dolocie przy niekorzystnej pogodzie hmm.gif jesli miales taka przygode w podobnych "okolicznosciach przyrody" to sie pochwal

Napisano
  • Autor

Objawy podobne mialem lecz zaszronienia nie zauwazylem przy dolocie,chociaz mam peknieta puszke od filtra powietrza wiec moze cos jest na rzeczy hmm.gif

Napisano

no ale przy jakich warunkach pogodowych? bylo na minusie?-

Napisano

Będzie trochę offtop, ale bez sensu jest zakładanie nowego tematu, a może się komuś przyda wiedza.

Więc self adaptation reset (o którym jest mowa w tym wątku) okazał się lekiem na następujące zło: szarpanie na LPG w momencie depnięcia gazu w podłogę na zimnym silniku oraz czasem lekkie poszarpywanie obrotów na biegu jałowym. Na benzynie objawów brak, jak się silnik nagrzał również wszystko wracało do normy.

Napisano
  • Autor

> no ale przy jakich warunkach pogodowych? bylo na minusie?-

Zaczynała się odwilż więc było delikatnie powyzej zera.

Czy self-adaptation mozna zrobic w darmowej wersji FES??czy Trzeba miec pełna??

Napisano

> Zaczynała się odwilż więc było delikatnie powyzej zera.

> Czy self-adaptation mozna zrobic w darmowej wersji FES??czy Trzeba miec pełna??

Można w darmowej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Można w darmowej.

> Pozdrawiam BAS

Nie można.

Napisano

> Nie można.

W 1.6 16V 103KM silnik jest na czarno, więc można.

284591554-ak-fes-aa.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352511173583_thumb.jpg

Napisano

> W 1.6 16V 103KM silnik jest na czarno, więc można.

> Pozdrawiam BAS

Co z tego, że silnik jest na czarno, jak procedury nie da się wykonać. Też tak myślałem jak Ty, aż życie zweryfikowało smile.gif

Napisano

> Co z tego, że silnik jest na czarno, jak procedury nie da się wykonać. Też tak myślałem jak Ty, aż

> życie zweryfikowało

Możesz mieć rację, obił mi się ten problem o uszy, że od którejś wersji stało się to płatne. Zawsze można wziąć starszą wersję.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Możesz mieć rację, obił mi się ten problem o uszy, że od którejś wersji stało się to płatne. Zawsze

> można wziąć starszą wersję.

> Pozdrawiam BAS

W 2.6.1 w darmowej się nie da. A we wcześniejszych nie testowałem.

Napisano
  • Autor

więc jak to jest? crazy.gif

Prosze o info w ktorej wersji jest to mozliwe dla silnika 1,6

Napisano

> więc jak to jest?

> Prosze o info w ktorej wersji jest to mozliwe dla silnika 1,6

W darmowej na pewno działa w wersji 1.6, trzeba sprawdzić, w której wersji 2.x.x działa w wersji darmowej.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

probowalem dzisiaj zrobic reset.probowalem poprzez fes 1.6.niestety nie udalo sie.caly czas wyrzucalo blad:failed to excute confused.gif

kto wie o co chodzi??

Napisano

> probowalem dzisiaj zrobic reset.probowalem poprzez fes 1.6.niestety nie udalo sie.caly czas

> wyrzucalo blad:failed to excute

> kto wie o co chodzi??

Bo to się robi przy włączonym zapłonie, ale silnik musi być wyłączony.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Bo to się robi przy włączonym zapłonie, ale silnik musi być wyłączony.

Tak wlasnie robilem przy wlaczony zaplonie i taki blad mi wyrzucalo frown.gif

Napisano

> wyrzucalo blad:failed to excute

> kto wie o co chodzi??

=> Nie można wykonać ! no.gif

Napisano
  • Autor

> => Nie można wykonać !

Ufff nareszcie sie udalo zrobic reset wersja 2.1.

Teraz czeka mnie jazda na benzynie i adaptacja.

Zauwazylem jedna niepokojącą rzecz.Po rozgrzaniu silnika obroty spadają z ok.850 do poziomu 700 obr.(chyba to zdecydowanie za malo).Na LPG jest tak samo .Czy to normalne zjawisko??

Jesli nie to co moze odpowiadac za spadek obrotow na biegu jalowym??Dodam ze przepustnica wyczyszczona,swiece wymienione 5 tys km temu.Cewki Champion wygladaja na dobre.

Z gory dzieki za pomoc ok.gif

Napisano

jak zrobiłeś reset autoadaptacji, to silnik sie może dziwnie zachowywać. Pojeździj troche na benzynie, nie przełączaj na gaz, bo wszystko popsujesz. Nie kombinuj, wsiadaj w auto i jeździj, od małych prędkości w możliwie szerokim zakresie obrotów, ale powoli, czyli spokojne przyspieszane, zmiana biegu i dalej.

Chodzi o to żeby komputer zebrał sobie jak najwięcej pkt do mapy.

Dopiero potem skasuj mapy gazu zrób adaptacje sterownika gazu i dobrze wyreguluj. A jak nie umiesz obsługiwać, to po zebraniu map benzyny jedź do gazownika, powiedz mu co potrzebujesz zrobić.

Napisano
  • Autor

> jak zrobiłeś reset autoadaptacji, to silnik sie może dziwnie zachowywać. Pojeździj troche na

> benzynie, nie przełączaj na gaz, bo wszystko popsujesz. Nie kombinuj, wsiadaj w auto i

> jeździj, od małych prędkości w możliwie szerokim zakresie obrotów, ale powoli, czyli spokojne

> przyspieszane, zmiana biegu i dalej.

> Chodzi o to żeby komputer zebrał sobie jak najwięcej pkt do mapy.

> Dopiero potem skasuj mapy gazu zrób adaptacje sterownika gazu i dobrze wyreguluj. A jak nie umiesz

> obsługiwać, to po zebraniu map benzyny jedź do gazownika, powiedz mu co potrzebujesz zrobić.

Dzieki za rady ok.gifTak własnie robie.Na regulacje umowie sie do gazownika.Natomiast w dalszym ciagu niepokoja mnie te niskie obroty na jalowym hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.