Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wiatrak z chlodnicy non stop sie kreci

Featured Replies

Napisano

Witam

Panów specjalistów. Mam "mały" problem. Chodzi o to że non stop mi sie kreci wiatrak z chłodnicy. Obojętne czy silnik jest zimny czy ciepły czy stał całą noc czy juz jest ciepły. Pojechałem do feuverta podłączyli mi auto do kompa i 0 błedów. Jedyne co mi zrobili to odpieli mi wentylator żeby mi akumulatora nie czerpał. Miał ktoś takie coś? Silnik 1,2 bez klimy???? Jutro chce jechac do fiata żeby dalej szukali? frown.gif

Napisano

Były takie problemy już. Nie pamiętam co było przyczyną. Musisz poszukac w szukajce... Nie wiem czy aby to nie przypadkiem wilgoć w skrzynce bezpieczników ale głowy bym nie dał,,,,

o tu masz przykładowy temat a nawet kilka,,,

link1

link2

link3

Napisano

bezpiecznik F06 - mala predkosc wiatraka

bezpiecznik F07 - duza predkosc wiatraka

ja bym tam szukal zwarcia . Bezpieczniki sa umieszczone na plytce w komorze silnika , za akumulatorem. F06 i F07 to sasiadujace bezposrednio bezpieczniki przy GRUBYM przylaczu. Bezpieczniki w twojej wersji powinny miec odpowiednio 30A i 50A - czyli szukamy tych "wiekszych" rozmiarowo wink.gif

Napisano

> Witam

> Panów specjalistów. Mam "mały" problem. Chodzi o to że non stop mi sie kreci wiatrak z chłodnicy.

> Obojętne czy silnik jest zimny czy ciepły czy stał całą noc czy juz jest ciepły. Pojechałem do

> feuverta podłączyli mi auto do kompa i 0 błedów. Jedyne co mi zrobili to odpieli mi wentylator

> żeby mi akumulatora nie czerpał. Miał ktoś takie coś? Silnik 1,2 bez klimy???? Jutro chce

> jechac do fiata żeby dalej szukali?

Któryś czujnik walną i awaryjnie uruchamia w trybie ciągłym wentylator. Jeśli miałbyś klimę to powiedziałbym gdzie szukać (przerabiałem temat na czujniku klimy).

Musisz szukać po urządzeniach które mogą uruchamiać wentylator:wszystkie czujniki temperatury.

Co do wentylatora na chłodnicy to odpowiada bezpiecznik 60A pod maską koło aku - tam łatwiej nim sterować niż na kościach zasilających:

284586533-Bez%A0tytu%B3u.jpg

Napisano

wklej mu dla 1.2 bo rozbieznosci widze wink.gif

Napisano
  • Autor

a ta bezpiecznikownia to jest pod tym plastikiem przykrywającym aku? bo tam jakis magiczny klucz jest potrzebny zeby.GIF

Napisano

tak, srubokret z zestawu kola zapasowego hehe.gif

Napisano

> a ta bezpiecznikownia to jest pod tym plastikiem przykrywającym aku? bo tam jakis magiczny klucz

> jest potrzebny

Ta skrzyneczka, o której mowa i która jest na zdjęciu w linku jest tam gdzie akumulator a ten magiczny klucz to torx 30 albo 32(dostaniesz w każdym markecie budowlanym).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> wklej mu dla 1.2 bo rozbieznosci widze

Układ bezpieczników i przekaźników jest taki sam we wszystkich modelach, różnice jakie występują to od opcji silnika i wyposażenia.

Różnice to: wartości bezpieczników (A) i wolne miejsca np. na świece żarowe czy skrzynie selespeed.

Kolega ma bezpiecznik 30A w 1.2 16V w tym samym miejscu co każdy z nas!

Foto bym zamieścił ale program do obróbki padł angryfire.gif

Napisano

> Układ bezpieczników i przekaźników jest taki sam we wszystkich modelach, różnice jakie występują to

> od opcji silnika i wyposażenia.

> Różnice to: wartości bezpieczników (A) i wolne miejsca np. na świece żarowe czy skrzynie selespeed.

> Kolega ma bezpiecznik 30A w 1.2 16V w tym samym miejscu co każdy z nas!

No i kurde nie wiem w co wierzyc wink.gif W twoje zdjecie, w moj opis czy w twoja wiedze ( bo ja organoleptycznie nie sprawdzalem )... ale "moje " F06 i F07 sa zaznaczone na "twoich" pozycjach 4 i 5 (!) wink.gif

Oczywiscie caly czas podpieram sie opisowka dla wersji 1.2

> Foto bym zamieścił ale program do obróbki padł

Napisano

> No i kurde nie wiem w co wierzyc W twoje zdjecie, w moj opis czy w twoja wiedze ( bo ja

> organoleptycznie nie sprawdzalem )... ale "moje " F06 i F07 sa zaznaczone na "twoich"

> pozycjach 4 i 5 (!)

> Oczywiscie caly czas podpieram sie opisowka dla wersji 1.2

> > Foto bym zamieścił ale program do obróbki padł

Kolega ma RACJE! nie popatrzyłem na "4" w 1.2 (w moim schemacie) - zmyłka bo w 2.4 brak takiego bezpiecznika!

Po reanimacji programu mogę wrzucić foto:

4 - 50A

5 - 30A

dwa bezpieczniki do wentylatora spineyes.gif

284588459-Bez%A0tytu%B3u.jpg

Napisano
  • Autor

no wiec bylem w feuvercie po interwencji elektryka dowiedzialem sie sprawca calego problemu bylo zwarcie na przewodzie ktory idzie od centralki do wiatraka w chlodnicy od i cala filozofia ktora kosztowala mnie 50 pln : facepalm.gif W kazdym razie dziekuje za rady wink.gif moze sie komus przyda moj problem na przyszlosc

Napisano
  • Autor

Dobra, sprawa wraca wiatrak sie dalej kreci jak glupi. bylem jeszcze raz w feuvercie no ale facet powiedzial ze juz nic nie pomoze. Sprawdzony byl bezpiecznik, zresetowalem akumulator, po wylaczeniu przekaznika i tak sie kreci wiec chyba pada na sterownik no bo nic innego juz nie wymysle. Czy ktos wie jaki to sterownik i jakie sa ceny nowych?? klnie.gif

Napisano

> Czy ktos wie jaki to sterownik i jakie sa ceny nowych??

Bosch Motronic ME7.3H4M, cena nowego Cię powali, zwłaszcza, że jego wymiana nic nie da. Winna jest skrzyneczka z przekaźnikami przy akumulatorze.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

o widze ze jest jakies swiatelko w tunelu cfaniak.gif a mozesz to rozwinac ?

Napisano

> Dobra, sprawa wraca wiatrak sie dalej kreci jak glupi.

Jak wyciągniesz ten duży przekażnik od wentylatora i dalej chodzi, to znaczy że jest prawdopodobnie zwarcie w tej skrzynce. Sprawdź czy nie jest ciepła.

• 2 miesiące później...
Napisano

Odświerzam temat bo mam z ten sam problem frown.gif. Wentylator chłodnicy cały czas pracuje, a jak wyciągnę duży przekaźnik, to przestaje pracować i pojawia się komunikat "ENGINE FAULT". Gdzie leży przyczyna?? confused.gif

Napisano

> Odświerzam temat bo mam z ten sam problem . Wentylator chłodnicy cały czas pracuje, a jak wyciągnę

> duży przekaźnik, to przestaje pracować i pojawia się komunikat "ENGINE FAULT". Gdzie leży

> przyczyna??

A czy masz klimatyzację? Spróbuj odpiąć wtyczkę od klimy i sprawdź - jesli masz klimę.

Czujnik znajduje się po prawej stronie na dole chłodnicy.

Jeszcze pytanie - czy nie myłeś czasem silnika?

Czym masz osłonę na akumulatorze? -założoną, nie w bagażniku!

Napisano

> A czy masz klimatyzację? Spróbuj odpiąć wtyczkę od klimy i sprawdź - jesli masz klimę.

> Czujnik znajduje się po prawej stronie na dole chłodnicy.

> Jeszcze pytanie - czy nie myłeś czasem silnika?

> Czym masz osłonę na akumulatorze? -założoną, nie w bagażniku!

Mam klimatyzację automatyczną, a silnika nie myłem już od roku i cały czas mam pokrywę założoną. Jutro sprawdzę ten czujnik klimy.

Napisano

> A czy masz klimatyzację? Spróbuj odpiąć wtyczkę od klimy i sprawdź - jesli masz klimę.

> Czujnik znajduje się po prawej stronie na dole chłodnicy.

> Jeszcze pytanie - czy nie myłeś czasem silnika?

> Czym masz osłonę na akumulatorze? -założoną, nie w bagażniku!

Po odpięciu kostki z czujnika wentylator przestaje pracować. Czy to znaczy że czujnik do wymiany?? czy trzeba spuszczać gaz z układu klimatyzacji??

Napisano

> Po odpięciu kostki z czujnika wentylator przestaje pracować. Czy to znaczy że czujnik do wymiany??

> czy trzeba spuszczać gaz z układu klimatyzacji??

Jeśli wentylator kręci sie tylko przy załączonej klimie (cały czas) to szukał bym przyczyny w ciśnieniu - to tez zależy kiedy dobijałeś klimę.

Jeśli wentylator kręci się niezależnie od tego czy klima pracuje czy nie to stawiam na czujnik. Możesz sprawdzić styki w nim i czy nie jest uszkodzona obudowa ( ja miałem lekko pęknięty i w połączeniu z wilgocią w środku zrobiła sie zielona ścieżka na stykach powodująca zwarcie) lub porostu domówił posłuszeństwa.

Czujnik wykręcasz szybko i energicznie (w środku jest zawór zabezpieczający przed wyciekiem czynnika). Jak go wykręcisz obejrzy dokładnie i podepnij do wtyczki (wentylator nie powinien się kręcić) jak się będzie obracał to przygotuj chyba 250zł i ASO ok.gif

Napisano

W sobotę wykręcę i sprawdzę czujnik tak jak mówisz.

Napisano

Nie myłeś czasem silnika wodą? zeby.GIF Mi sam się uruchamiał jak to robiłem, skrzynka bezpieczników była zalana smile.gif

Wyciągnij bezpiecznik albo podmień przekaźnik R8 czy K06

Napisano

> Nie myłeś czasem silnika wodą? Mi sam się uruchamiał jak to robiłem, skrzynka bezpieczników była

> zalana

> Wyciągnij bezpiecznik albo podmień przekaźnik R8 czy K06

3 posty powyżej pisał że pokrywe ma na bezpiecznikach i silnika nie mył.

Napisano

> Jeśli wentylator kręci sie tylko przy załączonej klimie (cały czas) to szukał bym przyczyny w

> ciśnieniu - to tez zależy kiedy dobijałeś klimę.

> Jeśli wentylator kręci się niezależnie od tego czy klima pracuje czy nie to stawiam na czujnik.

> Możesz sprawdzić styki w nim i czy nie jest uszkodzona obudowa ( ja miałem lekko pęknięty i w

> połączeniu z wilgocią w środku zrobiła sie zielona ścieżka na stykach powodująca zwarcie) lub

> porostu domówił posłuszeństwa.

> Czujnik wykręcasz szybko i energicznie (w środku jest zawór zabezpieczający przed wyciekiem

> czynnika). Jak go wykręcisz obejrzy dokładnie i podepnij do wtyczki (wentylator nie powinien

> się kręcić) jak się będzie obracał to przygotuj chyba 250zł i ASO

Dlaczego ASO?? Samemu się nie da?? Wg EPER'a nr tego czujnika 46790717, i podobno ten sam czujnik jest montowany w samochodach OPEL, a na alledrogo czujnik taki można dostac za 69PLN + koszty przesyłki.

Napisano

> Dlaczego ASO?? Samemu się nie da?? Wg EPER'a nr tego czujnika 46790717, i podobno ten sam czujnik

> jest montowany w samochodach OPEL, a na alledrogo czujnik taki można dostac za 69PLN + koszty

> przesyłki.

furious.gif to był okres gdy do kraju przyjeżdżałem raz w miesiącu na weekend i dodatkowo brak czasu . Gdybym nie musiał kupować w ASO to bym nie kupował i szukał taniej. Ja za pośpiech zapłaciłem więcej sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.