Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GP - nagle przestalo dzialac wspomaganie...

Featured Replies

Napisano

Wrocilem, zgasilem samochod. Po godzinie chcialem jechac dalej. Odpalilem i kierownica chodzi bardzo ciezko. Wspomaganie nie dziala. Dodatkowo slychac wycie od 1 do 2 tys obrotow (jakby jakas rolka albo pasek nabral wody - alternator?). Nie ma zadnej czerwonej kontrolki, tylko nie dziala wspomaganie frown.gif(

Napisano

niestety, altek mowi papa frown.gif

PS. Mialem identycznie to samo, pierw wycie, potem wspomaganie, potem bylo juz tylko gorzej, choinka kontrolek na desce i papa, takze predko podladuj i do mechaniora smigaj ok.gif

Napisano
  • Autor

> niestety, altek mowi papa

> PS. Mialem identycznie to samo, pierw wycie, potem wspomaganie, potem bylo juz tylko gorzej,

> choinka kontrolek na desce i papa, takze predko podladuj i do mechaniora smigaj

Czyli to nie wspomaganie jako takie tylko alternator tak ? Ile kosztuje ?

Napisano
  • Autor

> Altek ok.300PLN

Bylem teraz rano odpalic, swieci sie bateria. Czyli to jednak altek tak jak mowicie

Napisano

> Bylem teraz rano odpalic, swieci sie bateria. Czyli to jednak altek tak jak mowicie

tak, tak, jak nie masz prostownika to radze czem predzej do mechanika bo inaczej bedzie holowanie frown.gif

Napisano
  • Autor

punto juz stoi u mechanika (kuzyna)

przegonilem Crome do Bytomia (130km w dwie strony w 2 h 20min). znalazlem tam firme co altki ma. na allegro byli,265zl zaplacilem. Pozdr

Napisano

> punto juz stoi u mechanika (kuzyna)

> przegonilem Crome do Bytomia (130km w dwie strony w 2 h 20min). znalazlem tam firme co altki ma. na

> allegro byli,265zl zaplacilem. Pozdr

narozny budynek i duzo altkow dookola biglaugh.gif mialem od niego 3 altki, pierwszy niestety w ogóle( a nie wogule ! ) nie ladowal, ale przyjal bez problemu z powrotem smile.gif

Napisano
  • Autor

> narozny budynek i duzo altkow dookola mialem od niego 3 altki, pierwszy niestety w ogóle( a nie

> wogule ! ) nie ladowal, ale przyjal bez problemu z powrotem

Dokladnie, Witkacego 18 (o ile dobrze pamietam). W centrum Bytomia.

• 4 miesiące później...
Napisano

świeci ładowanie i alternator skonczył żywot

gość z warsztatu chce numer katalogowy

jeżeli ktoś może pomóc

pacjent - PUNTO II 1.2 16v wspomaganie

Napisano

> świeci ładowanie i alternator skonczył żywot

> gość z warsztatu chce numer katalogowy

> jeżeli ktoś może pomóc

> pacjent - PUNTO II 1.2 16v wspomaganie

Podeślij vin na pw to Ci sprawdzę.

Napisano

Jeżeli chcesz oryginalny, do wersji z klimą, cena może zabić. Jako alternatywę, możesz wsadzić altek z Palio 1.2 16V 90A.

Mam i mogę polecić ok.gif

Napisano

> Jeżeli chcesz oryginalny, do wersji z klimą, cena może zabić. Jako alternatywę, możesz wsadzić altek z Palio 1.2 16V 90A.

> Mam i mogę polecić

A czy ten altek będzie pasował do Punto mk2 1.2 8V z klimą?

Napisano

> A czy ten altek będzie pasował do Punto mk2 1.2 8V z klimą?

Nie wiem, trzeba było by pomierzyć średnicę kół pasowych. Do 16V pasował idealnie. Zerknij do epera.

Starałem się odszukać mój wątek o wymianie altka, ale niestety, nic szukajka nie wypluwa. Tam były podane numery, zastosowania itd.

Napisano

Ja od kilku dni jeżdżę bez ładowania frown.gif Dziś zatankowałem prąd w garażu,

Co ciekawe, wspomaganie działa, tylko dwa razy jak parkowałem to odmówiło posłuszeństwa.

Czy alternator można jakoś naprawić, zregenerować (szczotki, regulator napięcia), czy nie ma co się bawić i trzeba ponad 6 stów na nowy poświęcić?

Jak się zabrać do demontażu tego ustrojstwa ?

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Pierwsze pytanie, jakie powinieneś sobie zadać, to czy masz miejsce, żeby wymontować altek. W PII 1.2 16V z klimą trzeba zrzucać pół oś, albo kompresor do klimy, nie wiem jak w GP.

Szczotki i regulator na bank dostaniesz w dwóch miejscach:

- niedaleko dworca PKP, idąc od placu piastów w kierunku dworca, sklep Pana Sudoła, ulica Okopowa

- za Forum, na Opolskiej, na przeciwko żabki. Sklep z częściami głównie do Fiatów. Tam musisz już niestety wiedzieć czego chcesz, albo zabrać altek ze sobą, aby uniknąć ryzyka wciśnięcia Ci "innych części". Jeżeli nie będzie właściciela, a za ladą będzie stać wymalowana, wytapetowana "niunia", od razu możesz opuścić sklep zlosnik2.gif

Pozostaje jeszcze regeneracja w Zabrzu, bodajże na 3 Maja, ale nie wiem jak to wytłumaczyć, musisz zapytać na "Silesia Team" ok.gif

Napisano

Oba sklepy znam i kojarzę. W tym na Opolskiej gość jest bardzo rzeczowy i do dogadania (kiedyś kupiłem coś co okazało się nie potrzebne, to wymienił mi na inne rzeczy).

W Zabrzu regenerują już wyciągnięte altki ?

Napisano

> Oba sklepy znam i kojarzę. W tym na Opolskiej gość jest bardzo rzeczowy i do dogadania (kiedyś

Mam odmienne zdanie... i nie tylko ja na tym forum.

> W Zabrzu regenerują już wyciągnięte altki ?

Tak. Niestety jestem "poza zasięgiem" i nie mam dostępu do wizytówek. Jakbym był w GL nie było by problemu z wyjęciem i zawiezieniem frown.gif

Napisano

> Pierwsze pytanie, jakie powinieneś sobie zadać, to czy masz miejsce, żeby wymontować altek. W PII

> 1.2 16V z klimą trzeba zrzucać pół oś, albo kompresor do klimy, nie wiem jak w GP.

O jak się cieszę, że nie mam klimy wink.gif

W środę zmieniałem alternator- starczyła godzinka- dostęp idealny od góry ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.