Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Astra G Kombi 2.0 DTL - czego się można spodziewać?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

jestem na etapie szukania auta i mam okazję kupić Astrę G Kombi z silnikiem 2.0 DTL, rok produkcji 2000.

Czy ten model ma te same bolączki co DTI, tj. padające sterowniki pompy? [edit - widzę, że tam jest pompa Bosch VP44 - aż tak bardzo to pada ? - ile kosztuje regeneracja?] Jest w nim dwumasa? Rozrząd jest na łańcuchu czy pasku? [edit - już widzę, że na łancuchu) Zawieszenie jest w tym modelu trwałe czy tak trochę nie bardzo? Co możecie o nim napisać?

Napisano

> Witam wszystkich,

> jestem na etapie szukania auta i mam okazję kupić Astrę G Kombi z silnikiem 2.0 DTL, rok produkcji

> 2000.

> Czy ten model ma te same bolączki co DTI, tj. padające sterowniki pompy? Jest w nim dwumasa?

> Rozrząd jest na łańcuchu czy pasku? Zawieszenie jest w tym modelu trwałe czy tak trochę nie

> bardzo? Co możecie o nim napisać?

Silnik 2,0 DTI - to (X)Y20DTH

Silnik 2,0 DI - to (X)Y20DTL

To sa niemal te same silniki- różnia się osprzetem chociażby DTH ma IC a DTL nie ma no i mocą 82KM DTL i 101DTH a więc bolączki są te same czyli słynna już VP44 i jej pad.gif

Rozrząd jest na łańcuszku, zawieszenie można uznać za trwałe

Napisano
  • Autor

> Silnik 2,0 DTI - to (X)Y20DTH

> Silnik 2,0 DI - to (X)Y20DTL

> To sa niemal te same silniki- różnia się osprzetem chociażby DTH ma IC a DTL nie ma no i mocą 82KM

> DTL i 101DTH a więc bolączki są te same czyli słynna już VP44 i jej

> Rozrząd jest na łańcuszku, zawieszenie można uznać za trwałe

ok.gif

właśnie edytował poprzedniego posta zlosnik.gif

jak bardzo dokuczliwa dla kieszeni jest ta nieszczęsna pompa w przypadku jej regeneracji/wymiany?

Napisano

> właśnie edytował poprzedniego posta

> jak bardzo dokuczliwa dla kieszeni jest ta nieszczęsna pompa w przypadku jej regeneracji/wymiany?

pompa nie pada sama bez przyczyny

główne powody jej uszkodzenia są z winy kierowcy:

- tankowanie byle jakiego paliwa

- krecenie rozrusznikiem gdy układ jest zapowietrzony i auto nie chce palić - pompa jest smarowana ON a jak układ się zapowietrzy to go nie ma w pompie to i nie ma smarowania

Regeneracja pompy kompletna kosztuje chyba max. 2000

EDIT: a co do dwumasy to z tego co wiem to jej nie ma

Napisano
  • Autor

> - krecenie rozrusznikiem gdy układ jest zapowietrzony i auto nie chce palić - pompa jest smarowana

> ON a jak układ się zapowietrzy to go nie ma w pompie to i nie ma smarowania

Ponieważ byłby to mój pierwszy kontakt z dieslem, to - czy często zdarza się zapowietrzanie i czy się da odpowietrzyć układ samemu (np w ciemnym i głuchym lesie bez rozbierania połowy auta) ?

Napisano

> Ponieważ byłby to mój pierwszy kontakt z dieslem, to - czy często zdarza się zapowietrzanie i czy

> się da odpowietrzyć układ samemu (np w ciemnym i głuchym lesie bez rozbierania połowy auta) ?

zapowietrzanie nie zdarza się często, zazwyczaj winne sa sparciałe przewody przelewowe pomiedzy wtryskami (takie gumowe węzyki) a czasem uszczelniacze wtrysków ( ale jak raz je wymienisz to szybciej pewnie sprzedasz auto nim znów je bedziesz wymieniał)

Co do samodzielnego odpowietrzenia, najpierw trzeba usunąc przyczynę zapowietrzenia bo samo odpowietrzenie na dłuższa metę nic nie da

A czy zrobisz to sam - powiem tak jak ma sie wiedzę i czym zrobić to wszystko można samemu zrobić wink.gif

Napisano

> Witam wszystkich,

> jestem na etapie szukania auta i mam okazję kupić Astrę G Kombi z silnikiem 2.0 DTL, rok produkcji

> 2000.

> Czy ten model ma te same bolączki co DTI, tj. padające sterowniki pompy? [edit - widzę, że tam jest

> pompa Bosch VP44 - aż tak bardzo to pada ? - ile kosztuje regeneracja?] Jest w nim dwumasa?

> Rozrząd jest na łańcuchu czy pasku? [edit - już widzę, że na łancuchu) Zawieszenie jest w tym

> modelu trwałe czy tak trochę nie bardzo? Co możecie o nim napisać?

co do silnika to nie wiem (brzydzę się dieslami zlosnik.gifzlosnik.gif ) ale jesli chodzi o zawieszenie to jest naprawdę trudne do zabicia. Ja niespecjalnie szanuje auta, jezdze moją astrą w różne "eksploracyjne" dziury (dopóki się nie zawieszę) i póki co nei robiłem nic. Jak to mówią "nic nie stuka, nic nie puka" hehe.gif

Musisz jednak wiedzieć że samochód jest stosunkowo nisko zawieszony - tam gdzie bez problemu wjeżdzałem np cc , to astrą mogę juz zapomnieć.

Poza tym auto przestronne, wygodne i bardzo tanie w eksploatacji. Unikaj tylko egz gliwickich - chyba że gustujesz w wyrobach rękodzielniczych.

edit - ok, rocznik 2000 - to nie bylo jeszcze gliwickich. Uff

Napisano
  • Autor

> zapowietrzanie nie zdarza się często, zazwyczaj winne sa sparciałe przewody przelewowe pomiedzy

> wtryskami (takie gumowe węzyki) a czasem uszczelniacze wtrysków ( ale jak raz je wymienisz to

> szybciej pewnie sprzedasz auto nim znów je bedziesz wymieniał)

> Co do samodzielnego odpowietrzenia, najpierw trzeba usunąc przyczynę zapowietrzenia bo samo

> odpowietrzenie na dłuższa metę nic nie da

> A czy zrobisz to sam - powiem tak jak ma sie wiedzę i czym zrobić to wszystko można samemu zrobić

czyli warto po zakupie zainwestować w pakiet startowy i wymienić przewody i uszczelniacze ... zlosnik.gif

Napisano

> czyli warto po zakupie zainwestować w pakiet startowy i wymienić przewody i uszczelniacze ...

przewody i trójniki napewno warto wymienic bo to żaden koszt

a co do uszczelniaczy to juz decyzja nalezy do ciebie bo to parę stówek wyciagnie z kieszeni ale jeżeli auto bedzie dobrze palić to uszczelniaczy bym nie tykał...

Napisano

> przewody i trójniki napewno warto wymienic bo to żaden koszt

> a co do uszczelniaczy to juz decyzja nalezy do ciebie bo to parę stówek wyciagnie z kieszeni ale

> jeżeli auto bedzie dobrze palić to uszczelniaczy bym nie tykał...

Parę stówek to jak oddasz do warsztatu. Ja uszczelniacze trawersów wymieniłem samodzielnie wkrótce po zakupie pierwszego w życiu diesla. Robota niezbyt skomplikowana, koszt znikomy a komfort bezproblemowego porannego uruchamiania silnika bezcenny zlosnik.gif

Przykładowe ceny

trójnik przelewów - 3x 16zł (ASO)

wężyk przelewowy (1m) - sklep moto do 10zł, ASO 100zł

uszczelniacze trawersów - albo 30zł komplet albo 4x30zł (nie pamiętam dokładnie).

Do problemów z zapowietrzaniem układu paliwowego dołożę jeszcze nieszczelności w obudowie filtra paliwa (za mocno dokręcona pokrywka lub pęknięta)

Napisano

> Parę stówek to jak oddasz do warsztatu.

dokładnie, nie dopisałem tego

> Ja uszczelniacze trawersów wymieniłem samodzielnie wkrótce

> po zakupie pierwszego w życiu diesla. Robota niezbyt skomplikowana, koszt znikomy a komfort

> bezproblemowego porannego uruchamiania silnika bezcenny

oczywiście samodzielna wymiana nie jest trudna ale tak jak pisałem odnośnie odpowietrzania trzeba mieć troche wiedzy i mieć czym to zrobić i wszystko samemu można naprawić wink.gif

Napisano

> pompa nie pada sama bez przyczyny

> główne powody jej uszkodzenia są z winy kierowcy:

Bubel konstrukcyjny i tyle. Pompy starszego typu się nie psują.

Napisano

> Bubel konstrukcyjny i tyle. Pompy starszego typu się nie psują.

Oczywiście, że bubel podobnie jak te jazdy z zapowietrzaniem. Śmietnik nie silnik, w wyniku zapoznawania się z konstrukcja 1.7dti muszę powiedzieć, że twierdzę podobnie.

Napisano

Strach nawet spojrzec na asterki z silnikiem 20dtl...a co dopiero myslec o zakupie. zona.gif

Napisano

> Strach nawet spojrzec na asterki z silnikiem 20dtl...a co dopiero myslec o zakupie.

przed kupnem astry z silnikiem diesla przestrzegał mnie już niemal każdy świadomy użytkownik a znajomy w aso zaśmiał mi się w twarz i powiedział. cytuje "nie miała baba kłopotów kupiła sobie opla z dieslem" Wtedy sprawa dotyczyła 2.0 po pewnym czasie na podstawie opinii serwisu i ceny części dochodzę do wniosku, że 1.7 jest taki sam. Reasumując jeśli astra to tylko z silnikiem benzynowym najlepiej 1.8

Napisano

> A czy zrobisz to sam - powiem tak jak ma sie wiedzę i czym zrobić to wszystko można samemu zrobić

Mając dużą strzykawkę + wężyk i trójnik oraz kombinerki zrobi sam ok.gif

Napisano

> Oczywiście, że bubel podobnie jak te jazdy z zapowietrzaniem.

Mocno dramatyzujesz. Ja wymieniłem tylko przelewy (były tak sparciałe, że w rękach się rozpadły). Żadnych problemów z odpalaniem wcześniej nie było. Po prostu jednego poranka zacząć gorzej palić. Zobaczyłem na przelewy i po ich ruszeniu zostały mi w ręce. Koszt max 50 zł i chwila pracy z czyszczeniem gniazd z ułamanych wężyków dłużej.

>Śmietnik nie silnik,

Chyba nie wiesz czo piszesz. To bardzo dobry silnik jedynie osprzęt lubi mieszać choć tez jest do ogarnięcia ok.gif

Napisano

> Strach nawet spojrzec na asterki z silnikiem 20dtl...a co dopiero myslec o zakupie.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz, jeśli trafiłeś złoma to nie reguła, że tak jest z każdą facepalm.gif

Napisano

> Na jakiej podstawie tak twierdzisz, jeśli trafiłeś złoma to nie reguła, że tak jest z każdą

Nic nie twierdzę...smieszy mnie wypowiadanie sie benzynaków .Jak widac jezdze tym złomem około 9lat i jakims dziwnym trafem nic mi sie nie zapowietrzyło nic nie wymieniałem oprócz oleju...A moj diselek woził mnie po kraju od gór do morza i po Europie od Sródziemnego do Bałtyku po górkach szedł az serce sie cieszyło. I kazdemy zycze " usterkowego" tak Opla.

Napisano

> po górkach

> szedł az serce sie cieszyło. I kazdemy zycze " usterkowego" tak Opla.

To przepraszam źle zrozumiałem ok.gif. Sam też mam DTL'a w Viki i zrobiłem autem ponad 60kkm i poza przelewami nic nie robiłem. Takie teksty działają na mnie mocno drażniąco Ale najwięksi znawcy tego silnika sa faktycznie wśród "benzyniaków" lub osób które słyszały o nim hehe.gif

Napisano

stuknie mi niedługo 6 latek z używania mojego astrolota smile.gif

z "poważniejszych" jakie do tej pory miałem to:

-wymiana przewodów paliwowych, bo się zapowietrzał i nie mogłem go z rana odpalić (wspomniane we wcześniejszych postach)

-ostatnio poleciał mi elektrozawór przy turbo (pojawiała sie dioda silnika i spadała moc)

mam na liczniku już 160tkm zlosnik.gif

Napisano

> -ostatnio poleciał mi elektrozawór przy turbo (pojawiała sie dioda silnika i spadała moc)

zakładałeś oryginał czy zamiennik ??

> mam na liczniku już 160tkm

To malutko zlosnik.gif Vectra miała więcej jak ją kupowałem zlosnik.gif

Napisano

> zakładałeś oryginał czy zamiennik ??

w aso za oryginał zaśpiewali mi 600zl

ale podszedł do mnie mechanik i powiedział żeby używkę kupić, co też uczyniłem - 100zł

Napisano

> w aso za oryginał zaśpiewali mi 600zl

taki sam tutaj znacznie taniej od ASO

i zamiennik

> ale podszedł do mnie mechanik i powiedział żeby używkę kupić, co też uczyniłem - 100zł

jak działa to zaoszczędziłeś ok.gif

Napisano

> taki sam tutaj znacznie taniej od ASO

> i zamiennik

> jak działa to zaoszczędziłeś

U siebie od 25kkm mam jakiś śmieszny zamiennik za 80zeta. Pisze na nim, że to wytwór Pierburga ale napis to raczej chiński jest. Wygląda tak samo jak te na wskazanych przez Ciebie linkach - ma zabudowany na stałe filterek. Działa ok.gif

Napisano

> zabudowany na stałe filterek. Działa

to może być pozytwywne rozwiązanie ponieważ właśnie wilgoć zasysana filterkiem (umiejscowionym oryginalnie poniżej zaworu) powoduje w większości przypadków uszkodzenie zaworu ok.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

Stało się furious.gif

Stuknęło mojej asterce ponad 163tkm i padł czujnik pompy paliwa klnie.gifsciana.gif(tak powiedział pierwszy mechanik po podłączeniu się komputerem)

Czekam na obdukcje drugiego mechanika który to dopiero po weekendzie dostanie się do pompy i stwierdzi co padło.

Czyli trzeba będzie szykować 2-2,5tys zł za regeneracje beksa.gif

Napisano

> Bubel konstrukcyjny i tyle. Pompy starszego typu się nie psują.

Te pompy są m.in. stosowane w Fordach i tam nie padają (tak często) - dlaczego? Bo Ford ma elektr. pompę paliwa w zbiorniku, w Oplach wtryskowa sama sobie musi ciągnąc paliwo.

Ktoś zrobił moda i wrzucił w zbiornik pompę elektr. - podobno nawet kostki do zasilania tam są, odpada problem pałowania bez paliwa, o ile nastąpi rozszczelnienie. Jest też kilka modów z pompą przy filtrze paliwa.

Rozwiązanie proste i tanie.

Napisano

Ile? icon_eek.gif. Jak padł czujnik to wystarczy go wymienić. Nowy kosztuje jakieś 350zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.