Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Primerka P11

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, ja z sąsiedniego kącika (IKL).

jako że zacząłem poszukiwania Primery P11.144 (nawet wystawiłem u Was ogłoszenie) i może ktos z Was miał, ma takie autko poprosił bym o pomoc.

Trafiła mi sie dzisiaj taka oto oferta:

http://otomoto.pl/nissan-primera-C16234829.html

co prawda szukałem auta po 2001 ale zasady są po to żeby je łamać wink.gif

Chciałbym Was poprosić o jakąś opinię i informacje na temat tego zestawu tzn.

1. o co chodzi z tymi wahaczami, czy to jakaś typowa przypadłość po jakimś przebiegu/okresie?

bo rozumiem ze ta wymiana to in plus

2. co sądzicie o instalce prinsa z tym silnikiem?

3.oglądając samochód na co dokładnie zwrócić uwagę?

4.czy cena jest adekwatna do modelu, rocznika, wyposażenia?

5.gdzie w Warszawie mógłbym podjechać chcąc sprawdzić samochód w jakimś warsztacie. Lub jakis solidny mechanik co wszystko wybada.

6.i pytanie bonus , co to jest za gałka, potencjometr obok przycisku spryskiwaczy reflektorów bo jakoś nie mogę tego namierzyć w opisach

Prosiłbym bardzo o odp na choćby któryś z podpunktów

Sprawa jest o tyle istotna że samochód jest z osiedla obok, więc nie musiałbym zwiedzać połowy Polski w poszukiwaniu zadbanej primery.

Dzieki i pozdrawiam

Napisano

6.regulacja lusterek

Napisano
  • Autor

> 6.regulacja lusterek

Hmm, regulacja to to pokrętło powyżej chyba z literkami L-R. A mi chodzi o to kółeczko obok, z prawej strony sprysków. Podchodzi mi to pod reg reflektorów, ale w ksiązce jest że reg reflektorów jeżeli wystepuje znajduje się pomiędzy fotelami. Poza tym wydawało mi sie że jak są spryskiwacze to są ksenony, a one raczej mają automatyczną reg wysokości świecenia.

Napisano

> Hmm, regulacja to to pokrętło powyżej chyba z literkami L-R. A mi chodzi o to kółeczko obok, z

> prawej strony sprysków. Podchodzi mi to pod reg reflektorów, ale w ksiązce jest że reg

> reflektorów jeżeli wystepuje znajduje się pomiędzy fotelami. Poza tym wydawało mi sie że jak

> są spryskiwacze to są ksenony, a one raczej mają automatyczną reg wysokości świecenia.

aaa,to...u mnie jest to regulacja przednich swiatel.w ksiazce widocznie jest blad.

Napisano

Hej,

Ze zdjec to mimo wszystko ciezko cos wywrozyc.

Przebieg traktowalbym raczej orientacyjnie, ale mielismy w domu taka Primere od nowosci i nawet przy 350tys przebiegu nic sie z nia nie dzialo.

Co do wahaczy to lubia skrzypiec jezeli sie nie smaruje tulejek teflonowych.

Nic strasznego, obecnie te wahacze na allegro kosztuja 100-200PLN, wiec nie ma co sobie glowy zawracac ewentualna wymiana.

My przez 350tys wymienilismy chyba ze 2 razy...

Jedyna rzecz jaka nalezaloby sprawdzic przed zakupem to stan polosi, bo w tym modelu lubily sie ukrecic.

U nas padla z prawej strony przy 320 tys. Jest na to z reszta patent na forum Nissana.

A co do sprawdzenia to odezwij sie moze do kolegi szymana, ma warsztat po Twojej stronie miasta zlosnik.gif

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=283113380&an=0&page=0#Post283113380

Jak kupisz zdrowa sztuke, to bedziesz zadowolonyok.gif

Pzdr,

Maciej

Napisano

> aaa,to...u mnie jest to regulacja przednich swiatel.w ksiazce widocznie jest blad.

a nie bylo tam regulacji podswietlenia deski rozdzielczej hmm.gif

Kiedys takim autem jedzilem i tez kojarze te pokretlo.

Napisano

U mnie (ale ja mam starszą wersję przed liftem) na tylnich progach - po otwarciu drzwi na odcinku lakierowanym w kolorze nadwozia były fabrycznie naklejone jakieś łatki. Kumpel mówił że jakby tego nie było to mógłby być spawany/robiony/bity tył.

C15916978_7.jpg

Na tym elemencie gdzie jest napis otomoto, tylko w prawo wink.gif

Jeśli górny wahacz skrzypi to można nawet samemu wymienić; kupować wyłącznie wahacze firmy "555" - japońska firma. Na forum nissana (u mnie w podpisie) już ktoś znalazł patent na regenerację tegoż wahacza z kawałka puszki po piwku smile.gif

Polecam zabrać auto do warsztatu np. do kolegi Szymana taj jak napisano wyżej; niech sprawdzi kompresję i ogólnie zbada..

Na forum nissana jest wątek poświęcony kupowaniu primerek; ludki dają linki a reszta ocenia waytogo.gif

PS. zapomniałem jeszcze o jednym a mianowicie o blokujących się zaciskach hamulcowych..co doprowadza do wymiany klocków (klocek się przegrzewa i pęka). U mnie po kupnie 2 razy robiłem raz z 1 i raz z 2 strony.. W końcu powiedziałem dość - samochód na warsztat, kupno zestawów naprawczych i od tamtej pory spokój. Koszt to ok 40zł na koło.

Napisano

> Hmm, regulacja to to pokrętło powyżej chyba z literkami L-R. A mi chodzi o to kółeczko obok, z

> prawej strony sprysków. Podchodzi mi to pod reg reflektorów, ale w ksiązce jest że reg

> reflektorów jeżeli wystepuje znajduje się pomiędzy fotelami. Poza tym wydawało mi sie że jak

> są spryskiwacze to są ksenony, a one raczej mają automatyczną reg wysokości świecenia.

to regulacja świateł ok.gif

przy ori ksenonach tej regulacji nie ma, spryskiwacze występowały zawsze z ksenonami i bywały przy zwykłych.

Napisano

> 3.oglądając samochód na co dokładnie zwrócić uwagę?

Zwróć uwagę, czy nie ma rudej na przednich kielichach, obejrzyj też dolne ranty drzwi

Napisano
  • Autor

Ok,

dzięki wielkie wszystkim za pomoc smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.