Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

swap uno1.1LPG -> 1.2V16 ??

Featured Replies

Napisano

Czy można zamienić sam słupek silnika fire (w uno) 1.1 (92r silnik 146c400 + lpg) na 1.2 V16 (188 a500)? albo 1368V8 (350A1.000)?

Co z kolektorami i aparatem zapłonowym? czy można pozostawić?

oczywiście jak najmniejszym nakładem pracy - całość i tak pracuje w gazie, wiec poco przekładać elektrykę i komplikować ją?

No i co v16 nie jest głośny? Coś przeczytałem, że "strzela zaworami", czy coś podobnego??

Właśnie kończę przekładkę przy punciaku I 1.1 na 1.2 V8, ale tam są identyczne głowice(no może prawie identyczne :-? )

chętnie bym zostawił wtrysk jednopunktowy SPI wraz z obecnym kolektorem, problem tylko co z aparatem zapłonowym i kopułką? Proszę nie piszcie tylko, że pasuje tam silnik od punto I, bo ja chcę wstawić prawie nowy silnik, a nie coś, co ma swoje lata świetności już dawno za sobą.Nie zależy mi też, że będzie nieco słabszy z powodu braku wielopunktowego wtrysku, lub coś podobnego - to ma być poprostu naprawa+tuning w najprostrzej postaci

widziałem na allegro silniki, ale jakoś inaczej, dziwnie wyglądają te głowice? No i ile da sam fakt 16V a nie 8 V

no i czy od grande punto lub innego też by nie pasował?

Czy te silniki choć fire, ale nie są odrobinę wyższe?

Mam w domu kolektor ssący+wtryski+filter+elektryka od puntoI 1.2 - jak wspomniałem kupiłem kompletny silnik do punto, a wziąłem tylko sam słupek.

pozdrawiam

ps: przepraszam za nowy temat, ale WIERZĘ W WAS LUDZIE!

poniższy link ma trochę mało na mój problem.

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=277495152&an=0&page=0#Post277495152

Napisano

Strasznie namieszałeś. Chcesz włożyć słupek 1.2 16V zamiast 1.1 8V i zostawić przy tym cały osprzęt (kolektor, czujniki) SPI??????

Napisano
  • Autor

> Strasznie namieszałeś. Chcesz włożyć słupek 1.2 16V zamiast 1.1 8V i zostawić przy tym cały osprzęt

> (kolektor, czujniki) SPI??????

dokładnie tak

jest 1.1 spi + kopółka +LPG

chcę wstawić 1.2V16, SPI poprostu zrezygnować z mpi

Napisano

> dokładnie tak

> jest 1.1 spi + kopółka +LPG

> chcę wstawić 1.2V16, SPI poprostu zrezygnować z mpi

Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale nie spasujesz bez większej rzeźby kolektorów 8V (jakichkolwiek) do głowicy 16V. To raz. Dwa to prawdopodobnie nie będzie to chciało działać jak należy, jeżeli wogóle da się odpalić. Trzy, poszperaj tu wokół w celach edukacyjnych.

Napisano

wiadomo silnik z 1.1 jest tani a 16v to już jednak jest coś obecnie warte proponowałbym podłączyć kolektor ssący ze wszystkim od 16v a jeżeli chodzi o wiązkę i kable to nie jest problem przerobienia

Napisano

w modzie który chcesz uczynić pytanie zasadnicze brzmi czy da się posadzić głowice 8v na 16v

bo kolektory z spi nie podpasują ani pod 16v ani pod 8v mpi (znaczy ssący bo strona wydechu w 8v jest taka sama)

czy to da się spasować niech się wypowie ktoś kto robił ja nie robiłem ale teoretycznie się da

co do wysokości bloku to rzeczywiste 1.2 jest wyższe o prawie 2cm a 1.4 chyba jeszcze troszkę wyższe ale jak do seja pod maske wchodzi to i w uno da rade

Napisano

co wy tam palicie kolego ctrm450 ? bo to na jakaś wizje wygląda

zadziała co ma nie zadziałać

komp w procedurze startowej sporo parametrów pomija (wystarczy tps a temperature wody zasymulowac rezystorem- tak z 10 kilo zeby mocno sikało na starcie - i jaka oszczednosc na czujnikach) i od razu na gaz przerzucać,

gaz wszytko zniesie

kolektory na poxilinae przyleic i mono drutem sciagnac wytrzyma

albo nie ..

smoła uszczelnic, poxylina za droga i drut duzo drutu stalowego bo jak gaz szczeli co by sie nie rozpadło

pytanie tylko po co ?

chyba zeby mega druta pod maska ogladac grinser006.gif

proponuje jeszcze na holzgaz przerobic grinser006.gif

bedzie pierwsze 16V na gazie drzewnym

Napisano
  • Autor

> co wy tam palicie kolego ctrm450 ? bo to na jakaś wizje wygląda

> zadziała co ma nie zadziałać

> komp w procedurze startowej sporo parametrów pomija (wystarczy tps a temperature wody zasymulowac

> rezystorem- tak z 10 kilo zeby mocno sikało na starcie - i jaka oszczednosc na czujnikach) i

> od razu na gaz przerzucać,

> gaz wszytko zniesie

> kolektory na poxilinae przyleic i mono drutem sciagnac wytrzyma

> albo nie ..

> smoła uszczelnic, poxylina za droga i drut duzo drutu stalowego bo jak gaz szczeli co by sie nie

> rozpadło

> pytanie tylko po co ?

> chyba zeby mega druta pod maska ogladac

> proponuje jeszcze na holzgaz przerobic

> bedzie pierwsze 16V na gazie drzewnym

ok.

1. więc pytałem też o silnik fire 1368cmV8, czy to będzie pasowało bez konieczności wymiany kolektora ssącego.i co z aparatem zapłonowym typu kopółka, czy da sie to normalnie połączyć?,

2.Jezeli głowica w 1.2V16 jest inna nie mam ochoty za wiele kombinować

3. pomiędzy punto I 1.1spi oraz uno 1.1 można dowolnie podmieniac i wstawić do głowicy kopółkę - gdyby ktoś chciał.

pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie

Napisano

> 2.Jezeli głowica w 1.2V16 jest inna nie mam ochoty za wiele kombinować

16v !!!

Widziałeś w ogóle kiedykolwiek głowicę z 16v? Wiesz czym się różni od 8v?

Napisano
  • Autor

> w modzie który chcesz uczynić pytanie zasadnicze brzmi czy da się posadzić głowice 8v na 16v

> bo kolektory z spi nie podpasują ani pod 16v ani pod 8v mpi (znaczy ssący bo strona wydechu w 8v

> jest taka sama)

> czy to da się spasować niech się wypowie ktoś kto robił ja nie robiłem ale teoretycznie się da

> co do wysokości bloku to rzeczywiste 1.2 jest wyższe o prawie 2cm a 1.4 chyba jeszcze troszkę

> wyższe ale jak do seja pod maske wchodzi to i w uno da rade

Wielkie dzięki za konkretną odpowiedz o różnicy w głowicach.

A jak się ma sprawa z aparatami zapłonowymi w MPI i SPI?

jak wspomnialem w uno i puntoI raczej głowice są identyczne jeśli chodzi o mocowanie aparatu zapłonowego, i chyba można to dowolnie podmienić. może poprostu wstaić kolektor ssący i jakoś go dopasować do istniejącej instalacji?

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> 16v !!!

> Widziałeś w ogóle kiedykolwiek głowicę z 16v? Wiesz czym się różni od 8v?

Właśnie próbuję ustalić co jest podobne,a co się różni - oczywiście w zewnętrznych wymiarach i mocowaniu

Napisano

> Wielkie dzięki za konkretną odpowiedz o różnicy w głowicach.

> A jak się ma sprawa z aparatami zapłonowymi w MPI i SPI?

> jak wspomnialem w uno i puntoI raczej głowice są identyczne jeśli chodzi o mocowanie aparatu

> zapłonowego, i chyba można to dowolnie podmienić. może poprostu wstaić kolektor ssący i jakoś

> go dopasować do istniejącej instalacji?

> pozdrawiam

PI i aparat zaplonowy? Kolego - dajcie mi namair na swojego dealera, bo niezly stuff ci sprzedaje grinser006.gif

Mam dziwne wrazenie, ze mowa caly czas o przepustnicy...

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem za duża kombinatorka a mnie nazywali meczy swapem:D

no to jest nas conajmniej dwuch !!! 30.GIF

Napisano

> no to jest nas conajmniej dwÓch !!!

pozwolisz, ze zapytam po co chcesz takiego druta zrobic?

nie latwiej zeswapowac caly silnik 16v? raz ze latwiej, a dwa ze wyjdzie taniej niz taka rzezba w góffnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> pozwolisz, ze zapytam po co chcesz takiego druta zrobic?

> nie latwiej zeswapowac caly silnik 16v? raz ze latwiej, a dwa ze wyjdzie taniej niz taka rzezba w

> góffnie

jenki, a to przecież proste! chcę go swap-ować i z jak najmniejsza komplikacja, bo jak zacznę wymieniać kompa, wiązki itd, to nie wiem czy do wiosny skończe, a w końcu stwierdzę, że to było "ekonomicznie nieuzasadnione"

autko fajne, mam do niego sentyment i trzymam jako drugie, ale czasem mogłoby lepiej ciągnąć.

pozdr

Napisano
  • Autor

> PI i aparat zaplonowy? Kolego - dajcie mi namair na swojego dealera, bo niezly stuff ci sprzedaje

> Mam dziwne wrazenie, ze mowa caly czas o przepustnicy...

a wiec: punto i - ma "jkąś przejściówkę" i cewki "bezpośrednio" mocowane do głowicy, a stąd idą już kable prosto na świece,

uno ma na głowicy "coś" na co wrzuca się kopółkę - to chyba aparat zapłonowy. nie mylę tego ze wtryskiem jednopunktowym - on jest na kolektorze ssącym

Napisano

> jenki, a to przecież proste! chcę go swap-ować i z jak najmniejsza komplikacja, bo jak zacznę

> wymieniać kompa, wiązki itd, to nie wiem czy do wiosny skończe, a w końcu stwierdzę, że to

> było "ekonomicznie nieuzasadnione"

> autko fajne, mam do niego sentyment i trzymam jako drugie, ale czasem mogłoby lepiej ciągnąć.

> pozdr

powiedz mi jak ty chcesz to zmieniać bez komplikacji w wiązce ? Czytam ten temat i to nie żadnego sensu. To proste jak dupczenie

kupujesz komplet do swapa na 1.2 16v - Komp , wiązka ,Pompa 3bar itd ..i przekładasz

Napisano

> a wiec: punto i - ma "jkąś przejściówkę" i cewki "bezpośrednio" mocowane do głowicy, a stąd idą już

> kable prosto na świece,

Dokładnie tak , Cewki sa 2 i są mocowane do boku , skąd idą kable na poszczególne świece ok.gif

Napisano

Tu link do mojego uniaka...

Kolego kup sobie wszystko co potrzeba - tj cały osprzęt 1.2 16v Magneti Marelli lub Bosch i wyslij mi wiązkę, zrobię Ci z tego zestaw p'n'p do uno, czy czego tam chcesz...

Napisano

> Tu link do mojego uniaka...

> Kolego kup sobie wszystko co potrzeba - tj cały osprzęt 1.2 16v Magneti Marelli lub Bosch i wyslij

> mi wiązkę, zrobię Ci z tego zestaw p'n'p do uno, czy czego tam chcesz...

no ty to masz zrobione jak Bozia kazała zlosnik.gifok.gif

Napisano

> no ty to masz zrobione jak Bozia kazała

Uno to już historia... buu.gif

Co więcej, nie doznałem żadnego "tyrkolenia"...

Obecnie silnik jeździ w aucie Tschooba i też nie tyrkoli grinser006.gif

Napisano

> Uno to już historia...

> Co więcej, nie doznałem żadnego "tyrkolenia"...

> Obecnie silnik jeździ w aucie Tschooba i też nie tyrkoli

heh , dalej pozostaje własnie nie wyjaśniona sprawa Tyrkolenia zeby.GIF

Napisano

> Wielkie dzięki za konkretną odpowiedz o różnicy w głowicach.

> A jak się ma sprawa z aparatami zapłonowymi w MPI i SPI?

> jak wspomnialem w uno i puntoI raczej głowice są identyczne jeśli chodzi o mocowanie aparatu

> zapłonowego, i chyba można to dowolnie podmienić. może poprostu wstaić kolektor ssący i jakoś

> go dopasować do istniejącej instalacji?

> pozdrawiam

1. jeżeli zostawisz głowice z 1.0 to cały osprzęt masz PnP bez kombinacji zależnie od wysokości bloku będziesz musiał przedłużyć wydech lub zamontować taki zestaw z punta:

http://img21.imageshack.us/g/downpipe12.jpg/

2. aparat zapłonowy i cewki są tak samo mocowane(podstawa cewek) po zdjęciu cewek można zamontować aparat zapłonowy tylko pytanie czy wałek np. z 1.1 lub 1.2 ma odpowiednie podcięcie pod napęd aparatu a jeżeli nie ma to do głowicy 1.2 bez problemu przełożysz wałek z 1.0

utaj kilka tematów do poczytania

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...&PHPSESSID=

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...&PHPSESSID=

W twoim przypadku szukał bym tylko zdrowego dołu silnika 1.2 oddal głowice do naprawy i cieszył się poprawa osiągów minimalnym kosztem, w twoim przypadku wydaje się bez sensu przesiadka z gaźnika na wtrysk (ciągnie to za sobą instalacje ECU wymianę pompy paliwowej i zabawę w emulacje wtrysków i sondy co by to miało sens przy jeździe na LPG)

Napisano
  • Autor

> 1. jeżeli zostawisz głowice z 1.0 to cały osprzęt masz PnP bez kombinacji zależnie od wysokości

> bloku będziesz musiał przedłużyć wydech lub zamontować taki zestaw z punta:

> http://img21.imageshack.us/g/downpipe12.jpg/

> 2. aparat zapłonowy i cewki są tak samo mocowane(podstawa cewek) po zdjęciu cewek można zamontować

> aparat zapłonowy tylko pytanie czy wałek np. z 1.1 lub 1.2 ma odpowiednie podcięcie pod napęd

> aparatu a jeżeli nie ma to do głowicy 1.2 bez problemu przełożysz wałek z 1.0

> utaj kilka tematów do poczytania

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...&PHPSESSID=

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...&PHPSESSID=

> W twoim przypadku szukał bym tylko zdrowego dołu silnika 1.2 oddal głowice do naprawy i cieszył się

> poprawa osiągów minimalnym kosztem, w twoim przypadku wydaje się bez sensu przesiadka z

> gaźnika na wtrysk (ciągnie to za sobą instalacje ECU wymianę pompy paliwowej i zabawę w

> emulacje wtrysków i sondy co by to miało sens przy jeździe na LPG)

niezłe porównanie! szkoda, tylko, ze nie porównano mocowań do cewek. dzięki za linka!!!!

tylko sprostowanie: ja mam obecnie 1.1 spi +kopółka - dość ciekawa kombinacja -chyba to raczej krótko wychodziło w takiej konfiguracji. Jakiś moduł jest bezpośrednio przy wtrysku na kolektorze ssącym.

brak śledzenia obrotów na kole obok rozrządu (chyba magnetyzer to się nazywa)ogólnie elektryka dużo prostrza niż w punto I SPI 1.1

Chyba pozostanę przy wyszukaniu słupka 1.2 spi. Raczej rezygnuję z pomysłów na jakięś większe przeróbki. chociaż fajnie byłoby wrzucić coś większego i nowego - boję się że będą wychodziły co jakiś czas drobne usterki - a to pompa siądzie, a to zaślepkę wodną szlak trafi( akurat tę pod sprzęgłem,), a to regularnie po przejechaniu 10-15 tyś wypluwa uszczelkę pod głowicą pomiędzy 3-4 tłokiem(chyba planowanie bloku konieczne) itd.

pozdrawiam i dzięki za konkretną odpowiedz.

Napisano

słupek możesz brać spokojnie od MPi będziesz miał dodatkowo natrysk oleju na denko tłoka

zapomniałeś jeszcze o pompie paliwa która przy gaźnikach na ogol pędzona była z walka, tak wiec głowicę musisz naprawić a dol możesz zamontować jaki ci wpadnie w ręce byle był z rodziny fire

Napisano

ja miałem zestaw

kompletne 1.2 8v 75km przerobione na gaźnik i niestety nie był to trafiony pomysł..

jeździć jeździlo ale ile paliło biglaugh.gif

SDC18951.jpg SDC18948.jpg

pompkę miałem zew. elektryczna

Napisano

> wiadomo silnik z 1.1 jest tani a 16v to już jednak jest coś obecnie warte proponowałbym podłączyć

> kolektor ssący ze wszystkim od 16v a jeżeli chodzi o wiązkę i kable to nie jest problem

> przerobienia

już którys raz nie moge czytać Twoich postów dajesz rady innym forumowiczom choc sam nie wiele wiesz w tych tematach (meczy swap) i masz nie skonczony projekt w którym niby silnich chodzi i jak to opisujesz "elektryka ogarnięta wszystko pięknie pokazuje na liczniku" ale jest nie poskładany

dlatego zanim zaczniesz cos pisac zastanów sie ile wiesz w tym temacie 20.GIF

Napisano

> niezłe porównanie! szkoda, tylko, ze nie porównano mocowań do cewek. dzięki za linka!!!!

> tylko sprostowanie: ja mam obecnie 1.1 spi +kopółka - dość ciekawa kombinacja -chyba to raczej

> krótko wychodziło w takiej konfiguracji. Jakiś moduł jest bezpośrednio przy wtrysku na

> kolektorze ssącym.

> brak śledzenia obrotów na kole obok rozrządu (chyba magnetyzer to się nazywa)ogólnie elektryka dużo

> prostrza niż w punto I SPI 1.1

> Chyba pozostanę przy wyszukaniu słupka 1.2 spi. Raczej rezygnuję z pomysłów na jakięś większe

> przeróbki. chociaż fajnie byłoby wrzucić coś większego i nowego - boję się że będą wychodziły

> co jakiś czas drobne usterki - a to pompa siądzie, a to zaślepkę wodną szlak trafi( akurat tę

> pod sprzęgłem,), a to regularnie po przejechaniu 10-15 tyś wypluwa uszczelkę pod głowicą

> pomiędzy 3-4 tłokiem(chyba planowanie bloku konieczne) itd.

> pozdrawiam i dzięki za konkretną odpowiedz.

ogólnie z tego co zrozumiałem czytajac Twoje posty to:

1 masz 1.1 na wtrysku czyli chciał czy nie chciał masz komputer który steruje wtryskiem paliwa a iskra bierze sie z aparatu zapłonowego którego tak sie uczepiłeś zeby.GIF

2 chcesz zasadzić słupek od 1.2 i zostać przy seryjnej elektronice, aparacie zapłonowym i najlepiej osprzecie (alternator bedziesz mógł zostawić ale kolektory do zmiany łatwiej bedzie to ogarnąć)

3 aparat zapłonowy wydaje mi sie ze zasadzisz do głowicy od 1.2 8v i bedziesz miał iskre a wtrysk zasadzisz od swojej padaki i może to odpali na benzynie a na gazie po regulacji bedzie chodzić na pewno

a tak na koniec znajdz sobie silniczek 1,2 16v i osprzet do tego jesteś z torunia bądź okolic to na pewno znajdziesz kogoś kto Ci połączy wiazke silnikowa z kabinowa i twoje uno dopiero bedzie szaleć

Napisano

> już którys raz nie moge czytać Twoich postów dajesz rady innym forumowiczom choc sam nie wiele

> wiesz w tych tematach (meczy swap) i masz nie skonczony projekt w którym niby silnich chodzi i

> jak to opisujesz "elektryka ogarnięta wszystko pięknie pokazuje na liczniku" ale jest nie

> poskładany

> dlatego zanim zaczniesz cos pisac zastanów sie ile wiesz w tym temacie

bo Ty wiesz dużo

Napisano

> bo Ty wiesz dużo

udowodnij

filmik jakis możesz zapodac bez błotników i wydechu da sie jechać ja na spawanie swojego zrobiłem 7km

Napisano

po pierwsze jest zima i jest zimno w garażu po drugie nie mam czasu na składanie po trzecie nie mam kasy na skończenie tego a po czwarte na kiego to mam zakładać skoro muszę go pomalować a potem na gotowo wszystko skompletować ale żeby to zrobić trzeba mieć kasę wiec jak nie wiesz nie odzywaj sie

jak chcesz przyjedz to pomożesz mi resztki porobić tylko przywieź se sobą $

Narazie jest zima i kombinuje może coś fajnego sie trafi, jak nie to skończę go bo nie będzie wiecznie w garażu stał

Napisano

> po pierwsze jest zima i jest zimno w garażu po drugie nie mam czasu na składanie po trzecie nie mam

> kasy na skończenie tego a po czwarte na kiego to mam zakładać skoro muszę go pomalować a potem

> na gotowo wszystko skompletować ale żeby to zrobić trzeba mieć kasę wiec jak nie wiesz nie

> odzywaj sie

> jak chcesz przyjedz to pomożesz mi resztki porobić tylko przywieź se sobą $

> Narazie jest zima i kombinuje może coś fajnego sie trafi, jak nie to skończę go bo nie będzie

> wiecznie w garażu sta

nie spinaj sie tak

zima jest to latać nie musisz ale filmik z pracującym silnikiem mógłbyś zapodać wtedy bedzie można powiedzieć żę dokonałeś swapa 20.GIF

z mojej strony koniec tematu bo odbiegliśmy od własciwej dyskusji

ps nie szukaj pgt ni ut bo dopiero koszta cie zjedzą smile.gif

Napisano

odpaliłem go tuż przed zimą 2x i wtedy nie miałem aparatu przy sobie a potem cholera śnieg i mróz

jak się nie uda nic to odpalam na wiosnę i filmik pierwsze dostajesz.

Napisano
  • Autor

> ogólnie z tego co zrozumiałem czytajac Twoje posty to:

> 1 masz 1.1 na wtrysku czyli chciał czy nie chciał masz komputer który steruje wtryskiem paliwa a

> iskra bierze sie z aparatu zapłonowego którego tak sie uczepiłeś

> 2 chcesz zasadzić słupek od 1.2 i zostać przy seryjnej elektronice, aparacie zapłonowym i

> najlepiej osprzecie (alternator bedziesz mógł zostawić ale kolektory do zmiany łatwiej bedzie

> to ogarnąć)

> 3 aparat zapłonowy wydaje mi sie ze zasadzisz do głowicy od 1.2 8v i bedziesz miał iskre a wtrysk

> zasadzisz od swojej padaki i może to odpali na benzynie a na gazie po regulacji bedzie

> chodzić na pewno

> a tak na koniec znajdz sobie silniczek 1,2 16v i osprzet do tego jesteś z torunia bądź okolic to na

> pewno znajdziesz kogoś kto Ci połączy wiazke silnikowa z kabinowa i twoje uno dopiero bedzie

> szaleć

Dzięki za radę, ale trochę boję sie pakować w pełną przeróbkę, nie chcę w to pakować za dużo kasy i czasu. Lubię to autko za jego prostotę i trzymam je jako drugie - szczególnie, ze nie żal go by coś przewiść, poszaleć itp.

Właśnie kończę przeróbkę punto I 1.1 spi na 1.2 spi. cool.gifpraca niewielka -niemal jak zwykła wymiana silnika, gdyby nie kłopot z wydechem i kompem. Już odpalony i jeździ, tylko trochę jeszcze głośny i trochę słaby (no i sprzęło ??? confused.gifmogłem przełożyć stare!!). Za tydzień powinno być ok - przy pracy chwilowo tylko kilka godzin w sobotę - zajmie mi to łącznie 3 do4 tygodnie. Dlatego najchętniej uczyniłbym coś równie prostego z unem.

Jest też druga możliwość - wziąć stary 1.2 8V rozebrać na części wymienić wszystkie zaślepki, pierścienie,uszczelniacze, planowanie głowicy i bloku, dołożyć większy filtr powietrza i wtedy raczej nie powinno być już żadnych problemów, najwyżej na benzynie będzie trochę słapszy, niż 1.2 ale chyba mocniejszy niż obecnie.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.