Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Otwór centrujący, w którym miejscu opisany na feldze?

Featured Replies

Napisano

Poszukuję felg do alfy 156 (rozstaw śrub 5X98, otwór centrujący 58,1, ET 30-40). Znalazłem fajne alessio w rozmiarze 5x100, ET 38 tylko nie wiem jaki mają rozmiar otworu centrującego, szczerze mówiąc nigdy nie patrzyłem na oznaczenia felg i nie wiem gdzie go szukać, sprzedający również nie widzi, w którym miejscu może być to napisane niewiem.gif

Napisano

chyba nie ma na laczku, bynajmniej ja na dwoch zestawach nie mialem

ja szukalem po modelu felgi, znalazlem 3 opcje jakie moga wystepowac, pojechalem do sklepu i przymierzylem tulejki

ale to w Twoim przypadku nie ma zastosowania - popros moze sprzedajacego niech jakos zmierzy otwor

Napisano

Trzeba zmierzyć, standardowo średnicy otworu nie podaje się w oznaczeniu felgi. Dedykowane przeważnie mają właściwy, a uniwersalne jakiś maksymalny pod pierścień centrujący, rzędu 75mm.

Napisano
  • Autor

Sprzedawca już poproszony o zmierzenie otworu. Problem w tym, że dostępne są różne rozmiary tych felg. Mało brakowało a kupiłbym ostatnio z otworem 57,1 mm, przypomnę, że u mnie jest 58,1 mm, taka mała różnica może być trudna do zmierzenia zwykła suwmiarką.

Napisano

> Sprzedawca już poproszony o zmierzenie otworu. Problem w tym, że dostępne są różne rozmiary tych

> felg. Mało brakowało a kupiłbym ostatnio z otworem 57,1 mm, przypomnę, że u mnie jest 58,1 mm,

> taka mała różnica może być trudna do zmierzenia zwykła suwmiarką.

Zawsze wtedy można roztoczyć otwór smile.gif

Napisano

> Zawsze wtedy można roztoczyć otwór

nie wiesz moze jakie to koszty? bo szukamy felg do cc brata i mamy na oku 56.6 od opla a trza przetoczyc na 58 grinser006.gif

Napisano

> nie wiesz moze jakie to koszty? bo szukamy felg do cc brata i mamy na oku 56.6 od opla a trza

> przetoczyc na 58

roztoczenie roztoczeniem ale fiat ma rozstaw śrub 4x98 a opel 4x100 swiety.gif

Napisano

> roztoczenie roztoczeniem ale fiat ma rozstaw śrub 4x98 a opel 4x100

no i? zlosnik.gif a o srubkach plywajacych slyszal?

Napisano

> no i? a o srubkach plywajacych slyszal?

Słyszał grinser006.gif ale raczej niepochlebne opinie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Słyszał ale raczej niepochlebne opinie

mlody uzywa auta w miejskiej jezdzie do max 60km/h

coz moze mu sie zlego z tym stac? zlosnik.gif

Napisano

> mlody uzywa auta w miejskiej jezdzie do max 60km/h

> coz moze mu sie zlego z tym stac?

Nie twierdze że coś musi sie stać, jak felga siedzi dobrze na piaście to bedzie ok wink.gif

Ale widziałem już na własne oczy pourywane takie śruby, z tym że to była ewidentna głupota kierowcy bo otwór w feldze był znacznie większy od średnicy piasty a kierowca upalał auto dość mocno (były sruby pływające i rozstawy 5x110 i 5x112)

Napisano

> Sprzedawca już poproszony o zmierzenie otworu. Problem w tym, że dostępne są różne rozmiary tych

> felg. Mało brakowało a kupiłbym ostatnio z otworem 57,1 mm, przypomnę, że u mnie jest 58,1 mm,

> taka mała różnica może być trudna do zmierzenia zwykła suwmiarką.

Przecież to aż jeden mm różnicy, co za problem zmierzyć to zwykłą suwmiarką? niewiem.gif

Napisano

> Przecież to aż jeden mm różnicy, co za problem zmierzyć to zwykłą suwmiarką?

te, mądrala - jak będziesz miał patrzałki 30 dioptrii na nosie to pogadamy... biglaugh.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

Kumpel wulkanizator średnio poleca felgi gdzie nie pasuje rozstaw śrub + zwiększenie otworu centrującego (co innego zmniejszenie)

Napisano
  • Autor

Panowie to jeszcze jako zupełny laik kolejne pytanie...dowiedziałem się, że gość miał te felgi na seacie leonie (otwór 57,1) ale dołożone były dystanse, czy dystans przy okazji może pełnić funkcję otworu centrującego? Z dystansami otwór wynosi +/- 56, bez dystansów +/- 61. Właściciel chyba dokładniej nie potrafi tego zmierzyć, stąd mój tok myślenia, że ciężko będzie określić czy to ma 57,1 czy 58,1 zlosnik.gif

Napisano

> Panowie to jeszcze jako zupełny laik kolejne pytanie...dowiedziałem się, że gość miał te felgi na

> seacie leonie (otwór 57,1) ale dołożone były dystanse, czy dystans przy okazji może pełnić

> funkcję otworu centrującego? Z dystansami otwór wynosi +/- 56, bez dystansów +/- 61.

> Właściciel chyba dokładniej nie potrafi tego zmierzyć, stąd mój tok myślenia, że ciężko będzie

> określić czy to ma 57,1 czy 58,1

imo nie dystans tylko pierscien centrujacy

jak bez tego plastiku ma 61 to ok.gif

szukaj swojego rozmiaru jakiś tekst

Napisano

> nie wiesz moze jakie to koszty? bo szukamy felg do cc brata i mamy na oku 56.6 od opla a trza

> przetoczyc na 58

ok 10zł za felgę

Napisano

> Kumpel wulkanizator średnio poleca felgi gdzie nie pasuje rozstaw śrub + zwiększenie otworu

> centrującego (co innego zmniejszenie)

Inny rozstaw śrub to może nie być rewelacja, ale roztoczenie otworu dobrze zrobione raczej w niczym nie powinno szkodzić

Napisano

opłacalne IMO tylko w unikatowych i drogich felgach.

Napisano

> Nie twierdze że coś musi sie stać, jak felga siedzi dobrze na piaście to bedzie ok

> Ale widziałem już na własne oczy pourywane takie śruby, z tym że to była ewidentna głupota kierowcy

> bo otwór w feldze był znacznie większy od średnicy piasty a kierowca upalał auto dość mocno

> (były sruby pływające i rozstawy 5x110 i 5x112)

bo potrzebny jeszcze był pierścień centrujący, na śrubach pływających ciężko jest dokręcić felgę idealnie prosto, jeśli nie wycentrujesz jej na piaście, krzywo wkręcił i taki był finał.

Napisano

> Przecież to aż jeden mm różnicy, co za problem zmierzyć to zwykłą suwmiarką?

taki, że do małych felg suwmiarka się nie mieści, w celu zmierzenia otworu centrującego.

Napisano

> Panowie to jeszcze jako zupełny laik kolejne pytanie...dowiedziałem się, że gość miał te felgi na

> seacie leonie (otwór 57,1) ale dołożone były dystanse, czy dystans przy okazji może pełnić

> funkcję otworu centrującego? Z dystansami otwór wynosi +/- 56, bez dystansów +/- 61.

> Właściciel chyba dokładniej nie potrafi tego zmierzyć, stąd mój tok myślenia, że ciężko będzie

> określić czy to ma 57,1 czy 58,1

tak, może. w praktyce wygląda to tak, że masz dystans z kołnierzem centrującym, na którym opiera się felga, tak jak na piaście. W przypadku grubych dystansów, przy których już nie zostaje "ciała" piasty, tak to się powinno robić. Albo masz dystans z innym pierścieniem, idealnie dopasowanym do felgi (wtedy można założyć felgę i z mniejszym i z większym otworem centrującym), albo masz dystans z takim samym pierścieniem jak na piaście, a ew różnicę korygujesz zakładając pierścień centrujący (ale tylko dla felgi o większym otworze niż rozmiar piasty). Jeździłem już na kilku różnych zestawach o innym rozstawie i otworach używając dystansów i śrub pływających i jeśli wszystko jest zrobione z głową to nie ma prawa nic się stać, a auto było szybkie. Przykład dla zobrazowania: Fiat SC 1.2 16v, rozstaw śrub 4x98, otwór centrujący 58,1mm. Felga Schmidt Modern Line 13x7, rozstaw 4x100, otwór centrujący 63,3mm. Z przodu dystans 16mm z wytoczonym pierścieniem pod rozmiar felgi - 63,3mm, z tyłu z powodu mniejszego ET felgi dystans niepotrzebny. Aby dobrze osadzić felgę na piaście zastosowany plastikowy pierścień centrujący z 63,3mm na 58,1mm. Do kompletu oczywiście śruby pływające na obu osiach. Żadnych bić kierownicy ani innych nieprzyjemnych sytuacji, nawet przy dużych prędkościach. Nadmienię tylko, że pod każde moje felgi zamawiam dystanse pod konkretny wymiar. Jeśli masz jakieś pytania to śmiało pisz, postaram się wyjaśnić wink.gif

Napisano

> Poszukuję felg do alfy 156 (rozstaw śrub 5X98, otwór centrujący 58,1, ET 30-40). Znalazłem fajne

> alessio w rozmiarze 5x100, ET 38 tylko nie wiem jaki mają rozmiar otworu centrującego,

> szczerze mówiąc nigdy nie patrzyłem na oznaczenia felg i nie wiem gdzie go szukać, sprzedający

> również nie widzi, w którym miejscu może być to napisane

Czesto ten parametr akurat nie jest nigdzie na feldze napisany.

Napisano
  • Autor

Dzięki kolego, konkretna odpowiedź ok.gif Czekam na jakieś info od właściciela, miał wysłać wczoraj fotki i lipa. Jak tylko pojawią się nowe pytania to będę truł głowę zlosnik.gif

Napisano

> Dzięki kolego, konkretna odpowiedź Czekam na jakieś info od właściciela, miał wysłać wczoraj

> fotki i lipa. Jak tylko pojawią się nowe pytania to będę truł głowę

z tego co wcześniej się dowiedziałeś, felga ma otwór centrujący 61,1mm, Renault m. in. ma taki otwór. Więc jeśli ET i szerokość Ci pasuje to wystarczy plastikowy pierścień i pływaki. Pamiętaj, że ET i szerokość to ważny parametr, bo może się okazać, że felgi będą zaczepiać o elementy zawieszenia, lub wystawać za bardzo. Dodatkowo wg mnie, jeśli felgi nie są jakieś super, to nie warto pchać się w takie cuda, tylko kupić coś p&p, bo jednak pływaki, dystanse, pierścienie to dodatkowe koszta, wcale nie małe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.