Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brak mocy, może turbo ? 1.7 isuzu

Featured Replies

Napisano

Witam

wpadła mi w ręce Astra F 93rok silnik Isuzu - mały przebieg, od nowości u jednego właściciela, jeszcze czarne tablice smile.gif

Problem polega na małej mocy tego samochodu...

Otóż wtryski i pompę można chyba wykluczyć - silnik pracuje bardzo równo i cichutko, pali w pół obrotu, dymu przy przyspieszaniu nie ma ani grama....

Chodzi o to, że auto zaczyna jechać dopiero w granicach 3100 obr/min - ma obrotomierz smile.gif ale to i tak nie tak jak powinno, nie ma tego odczucia że auto przyspiesza dynamicznie, ot po prostu jakoś sobie lepiej nagle przyspiesza.

Wg mnie coś jest nie tak z doładowaniem - jak więc w jakiś sposób można sprawdzić czy jest doładowanie takie jak powinno być, czy można jakoś wyłączyć turbo bez zdejmowania rury intercoolera żeby porównac jak jest bez turbo - moze trzeba jakis wezyk z podcisnienia zdjąc ?

A może te silniki maja jakis "myk" że coś się zatyka, zapycha, nie łaczy i wtedy jest mułowaty i w prosty sposób można to naprawić ?

Bo wyprzedzanie na 4 biegu przy 90 km/h żeby wyprzedzić nie jest takie fajne, podjazdy pod górki na 4 biegu to też kicha, wydaje mi się że na 5tce powinien już od ok. 70 km/h ciagnąć a nie od 120 ....

W dieslach jestem laik więc proszę o jakieś sugestie żeby tę torpedę jakoś rozpędzić smile.gif

Jak ktoś ma inne sugestie niż turbo to też chetnie posłucham.

Napisano

Jesli samochod byl delikatnie eksploatowany (co ludziom starej daty sie zdarza), to proponuje silnik rozgrzac i przez kilkanascie kilometrow pojezdzic nim ofensywnie, nie unikajac wysokich obrotow i obciazen.

Przez lata spokojnej eksploatacji olej (ktory turbosprezarka przepuszcza) odklada sie z intercoolerze, co zmniejsza znacznie przeplyw powietrza do komory spalania, a sadza, ktora nie moze sie wypalic z powodu niskiej temperatury spalin nie wypala sie w ukladzie wydechowym - blokuje to przeplyw spalin. Mialem okazje jezdzic AF z tym silnikiem, zarowno eksploatowana bardzo spokojnie, jak i ofensywnie przez mlodego czlowieka-ta druga jezdzila zdecydowanie lepiej.

Podczas zaproponowanej wyzej jazdy nie zdziw sie, ze za samochodem przez pierwsze kilometry bmoze sie ciagnac ciemna chmura czarnych spalin, ktora stopniowo powinna zanikac wraz z uplywem kilometrow. Po takim zabiegu samochod powinien miec zdecydowanie lepsza dynamike, o ile przyczyna bylo zamulenie ukladu dolotowego i wydechowego.

Watro rowniez sprawdzic, czy IC nie jest zbyt zaolejony-powodem moze byc jego rozszczelnienie i spadek cisnienia doladowania. Pomaga wyjecie IC i ponowne zaklepanie kolnierza radiatora na plastikowych komorach.

Jeszcze raz przypominam: turbodiesel nie lubi malego obciazenia i delikatnego traktowania-efektem jest zawsze spadek dynamiki pojazdu.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki,

Już 1000 km zrobione i pedałowanie w ziemię przez większość czasu smile.gif

I właśnie o takie sugestie mi chodzi - ktoś coś dołoży innego ?

Napisano

> Otóż wtryski i pompę można chyba wykluczyć - silnik pracuje bardzo równo i cichutko, pali w pół

> obrotu

dodałbym, że i zawory można wykluczyć, bo trzeba pamiętać że w tym silniku zawory trzeba regulować co jakiś czas

> A może te silniki maja jakis "myk" że coś się zatyka, zapycha, nie łaczy i wtedy jest mułowaty i w

> prosty sposób można to naprawić ?

jedynym mykiem jaki się zdarza w tym silniku to zawory o czy wcześniej wspominałem

> Bo wyprzedzanie na 4 biegu przy 90 km/h żeby wyprzedzić nie jest takie fajne, podjazdy pod górki na

> 4 biegu to też kicha, wydaje mi się że na 5tce powinien już od ok. 70 km/h ciagnąć a nie od

> 120 ....

Filtry powietrza i paliwa kiedy wymieniane, bo coś mi wygląda na zapchane obydwa. Jak wygląda spalanie, ile pali?

Jakby padło turbo to by dymił i ubywało by dużo oleju. Kolor dymu jasno niebieski podchodzący pod biały. Jeśli brak dobrego sprężania to mogło się coś stać z łopatkami w turbo, można to ocenić częściowo zdejmując wąż z turbo i tam zajrzeć. Łopatek po stronie napędu bez wymontowania turbo nie ocenisz. Przyczyną może też być zapchany intercooler lub nieszczelność w układzie dolotowym.

Napisano

Mozna ogolnikowo sprawdzic czy turbo dziala sciskajac przewod powietrzny przy chlodnicy sprawdzajac czy pompuje, moj zaczyna jechac tak od 2,5 tys obrotow, zobacz czy nie ma gdzies nieszczelnosci w ukladzie doladowania, no i u mnie jak sie przycisnie to zakopci na czarno przez chwile. PS ten silnik nie jest rakieta wiec moze za wiele wymagasz smile.gif

Napisano
  • Autor

Pali w granicach 6 L na trasie jadąc 100 -110 km/h- wg mnie na taką jazdę ciut za dużo - dymu nie ma żadnego przy przyspieszaniu - w ogóle nie widać spalin i nie czuć go żeby kopcił - jechałem za nim dla testów 10 km i na prawdę jest ok ze spalinami, więc może faktycznie tylko gdzieś jest przytkany .... a nie turbo.

Filtry oczywiście nie wiem kiedy i jak, w środę będę miał czas to obadam wszystko po kolei...

A co do wymagań to wszystko byłoby ok, gdyby nie te braki mocy przy wyprzedzaniu i redukowanie na górkach na prawdę niewielkich... Mniej więcej kojarzę jak powinien chodzić i daleko mu do ideału.

Napisano

> Filtry oczywiście nie wiem kiedy i jak, w środę będę miał czas to obadam wszystko po kolei...

obstawiam, że jednak to filtry

jak posprawdzasz daj znać co i jak wyszło... wink.gif

Napisano

> Pali w granicach 6 L na trasie jadąc 100 -110 km/h- wg mnie na taką jazdę ciut za dużo

Czy ja wiem, 5-6l powinien spalić w takich warunkach, ale każde auto jest inne. Lekko podwyższone spalanie może świadczyć o zapchanym filtrze powietrza.

> - dymu nie ma żadnego

> Filtry oczywiście nie wiem kiedy i jak, w środę będę miał czas to obadam wszystko po kolei...

> A co do wymagań to wszystko byłoby ok, gdyby nie te braki mocy przy wyprzedzaniu i redukowanie na

> górkach na prawdę niewielkich... Mniej więcej kojarzę jak powinien chodzić i daleko mu do

> ideału.

Takie objawy miałem jak zapchał mi się filtr paliwa, zero mocy i zero jazdy.

Napisano
  • Autor

no i chyba jest winowajca .....

Intercooler od strony akumulatora, na dole jest bardzo zarzygany olejem.

Górna rura od intercoolera robi się twarda dopiero przy 3-3,5 tyś obr. więc najwyraźniej słabo turbo pompuje albo po prostu ucieka ciśnienie przez IC.

Teraz pytanie do tych co wiedzą : jak wyjąc IC ? z chłodnicą, czy sam wyjdzie jakoś inaczej ?

Napisano

> Teraz pytanie do tych co wiedzą : jak wyjąc IC ? z chłodnicą, czy sam wyjdzie jakoś inaczej ?

Ja wyciagalem z chlodnica, ale własnie wymienialem chlodnice na nowa. IC po bokach u gory przykrecony jest do chlodnicy wody 2 srubami, na dole wsuniety jest w mocowanie chlodnicy trzeba go odchylic od chlodnicy w kierunku blotnika samochodu , wiec sadze ze lepiej bedzie go wyciagnac z chlodnica wody.

Napisano
  • Autor

Kupiłem IC na allegro za 40zł smile.gif teraz wymiana - ale dopiero w piątek.

Napiszę wtedy jaki efekt to dało.

Inne pytanie mam jeszcze:

Czy w puszcze filtra powietrza na błotniku powinien być filtr czy nie - jest to rok 93 i ma filtr zamontowany na dolocie, więc ta puszka na błotniku jest po co - na drugi filtr? Bo benzyniaki w niej właśnie mają filtr.

U mnie jest ona jakby otworzona w połowie jak w benzyniaku i nie ma przy niej żadnych zaczepów więc nie wiem jak ja złożyć do kupy yikes.gif. Może odlewana jest w całości,a ktoś ja po prostu nie wiem po co rozpruł ?

Napisano

> Czy w puszcze filtra powietrza na błotniku powinien być filtr czy nie - jest to rok 93 i ma filtr

> zamontowany na dolocie, więc ta puszka na błotniku jest po co - na drugi filtr? Bo benzyniaki

> w niej właśnie mają filtr.

Jeśli jest to wersja z osobnym filtrem na dolocie to w standardowej Astrowej puszce nie powinno się nic znajdować.

Pełni ona wtedy funkcję jeśli dobrze pamiętam tzw. "rezonatora" ale nie wiem po co to jest.

Co do sposobu składania i rozkładania to pewnie dzieli się standardowo na dwie części jak zwykła pucha.

Blaszki pełniące rolę spinek z tego co wiem da się wyciągnąć, więc możliwe, że powylatywały po prostu (ja też nie mam wszystkich).

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Elo

Wymieniłem dzisiaj IC - tak jak mi radzono - i jest jako - tako. Przyrost mocy jest ale to chyba jeszcze nie to....

Jak ściskam rurę która wychodzi z IC z powietrzem to nie jest ona tak za bardzo twarda (to pojęcie względne - wiem).

Powinna byc tak twarda jak przewód chłodzenia ? Bo ja ten z IC do kolektora w całym zakresie obrotów mogę ściskać tak, że zamknę dopływ powietrza całkiem. Czyli małe doładowanie jest chyba.

A może jest jakiś BLOW OFF zanotowany w tym silniku, który cały czas jest otwarty i nie pompuje tyle ile potrzeba albo coś innego co ogranicza ciśnienie ?

Napisano

Nie ma. Ale jest wastegate i zawór w obudowie filtra pod wkładem.

Najszybciej będzie chyba zmierzyć ciśnienie doładowania. Wtedy będzie wiadomo, czy coś ucieka, lub niedomaga.

Napisano

> Ale jest wastegate

Warto sprawdzic, czy porusza sie sztanga zaworu-lubia sie zacierac.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> a filtr paliwa wymieniałeś??

Nie, nie wymieniłem jeszcze ale wydaje mi się że nie ma to wpływu na przyspieszenie samochodu, wkręca się na maxa tylko słabo rurę od powietrza pompuje....

A co do zaworów to gdzie ich szukać i jak sprawdzić ? Ten pod filtrem powietrza wiem jak wygląda - jak go przetestować ?

A co do pomiaru to tak właśnie zrobię - umówiony jestem u lokalnego turbiarza na wtorek. Opiszę jak poszło.

Napisano

> Chodzi o to, że auto zaczyna jechać dopiero w granicach 3100 obr/min

u mnie turbina się włącza przy 2600 obr. W sumie nie ma tragedii, ale tym autem trzeba nauczyć się wyprzedać;)

• 1 rok później...
Napisano

Witam. Mam identyczny problem z moja astra. Jak doszedłes do tego co jest przyczyna zamulenia to prosiłbym o napisanie co i jak . Z góry dziekuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.