Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Buczenie wyłaczonego odkurzacza przy wyłaczaniu silnika

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Scenic z podpisu. Zauważyłem jak się ciepło na dniach zrobiło. Jak wyłączę silnik, to przez 3sec może słychać jakbym odkurzacz wyłączał. Trudno powiedzieć co to jest, ale czy spotkał się ktoś z czymś takim?

Turbina, a może alternator?

Tak sobie myślę, że teraz klima się włącza, bo jest na tyle ciepło, aby zaskoczyła, może to tutaj coś ?

A może wróżenie z fusów ?

Oleju przez 5tyś wziął mi niespełna 1/3 skali miedzy mini, a max.

Dolot spocony od oleju przy pierwszej rurze, lekko wilgoć przy EGR. Intrcooler przy rurach wejścia i wyjścia suchy. Wg różnych opinii takie pocenie jest ok.

Napisano

Wentylator klimy?

Napisano
  • Autor

Hymmm - muszę przyuważyć z kimś chyba najpierw, bo faktycznie wróżyć może z fusów.

Napisano

> Jak w temacie. Scenic z podpisu. Zauważyłem jak się ciepło na dniach zrobiło. Jak wyłączę silnik,

> to przez 3sec może słychać jakbym odkurzacz wyłączał. Trudno powiedzieć co to jest, ale czy

> spotkał się ktoś z czymś takim?

wiatrak na chlodnicy silnika

Napisano

> wiatrak na chlodnicy silnika

Dokładnie. Rzecz całkowicie normalna szczególnie po "ciężkim" parkowaniu.

Napisano

> Jak w temacie

Jeśli masz automatyczną klimatyzację, to mogą to być dźwięki silniczków sterujących nawiewami.

Napisano

W Lagunie miałem podobnie. Wiatrak Ci się byćmoże nie zaciera od chłodnicy? Normalnie chodzi dość cicho, ale jak mu coś "wejdzie" do mechanizmu potrafi hałasować 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Turbina, a może alternator?

Alternator na pewno nie - nie może się kręcić dłużej, niż silnik.

Może to być turbina albo któryś z wiatraków na chłodnicy

Napisano

Mam to samo, w takim samym autku. Tylko na zimnym silniku. Na zagrzanym nie występuje. Mnie nie przeszkadza. Jak dojdziesz przyczyny to daj znać.

Napisano

> Jak w temacie. Scenic z podpisu. Zauważyłem jak się ciepło na dniach zrobiło. Jak wyłączę silnik,

> to przez 3sec może słychać jakbym odkurzacz wyłączał. Trudno powiedzieć co to jest, ale czy

> spotkał się ktoś z czymś takim?

Nie wiem jaka jest turbosprężarka w Scenicu, ale w moim Picasso podobne odgłosy po wyłączeniu silnika wydaje z siebie zawór sterujący ciśnieniowym siłownikiem przestawiającym łopatki turbiny. Tak przynajmniej twierdzi mój mechanik..

Napisano
  • Autor

Moja turbina nie ma zmiennej geometrii łopatek. Więc odpada.

Jeżeli chodzi o buczenie to będzie raczej wiatrak chłodnicy. Dzisiaj jechałem celowo bez klimy i buczenia nie było. Robię teraz 10km odcinki i auto się dobrze nie nagrzewa, więc wiatrach ewidentnie włączony był z powodu uruchomienia klimatyzacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.