Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skokowe działanie obrotomierza

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zauważyłem, że podczas dynamicznej jazdy i zmiany biegów, wskazówka obrotomierza ma dziwne tiki - skacze po kilka mm, a nie chodzi płynnie.

Dzisiaj znów na niskich obrotach przy ruszaniu widziałem, że też skokowo działa. Ki czort?

Auto od dawna mi poszarpuje przy przechodzeniu do hamowania silnikiem i potem po lekkim dodaniu gazu. Ale tu nowe zjawisko doszło.

Sprzęgło?

Przepustnica?

Coś w mechaniźmie różnicowym?

Zegary?

p.s.

Właśnie jeszcze raz sprawdziłem na postoju, na luzie i po dodaniu a następnie poszczeniu pedału gazu wskazówka skokowo opada ... więc sprzęgło i przeniesienie napędu nia mają nic do rzeczy. Zostaje raczej elektryka hmm.gif

zlosnik.gif

Napisano

> Zostaje raczej elektryka

Zapewne sam obrotomierz, bo są raczej marne szanse, żeby sygnał sterujący skokowo zmieniał częstotliwość.

Napisano
  • Autor

> Zapewne sam obrotomierz, bo są raczej marne szanse, żeby sygnał sterujący skokowo zmieniał

> częstotliwość.

Też tak mi się wydaje, bo zdjąłem rurę z przepustnicy i widać, że prawie czysta i działa płynnie. Silnik też płynnie schodzi z obrotów. Więc pewnie sama wskazówka zaczyna break dance no.gif

Inna sprawa to poszarpywanie w czasie jazdy, ale to pewnie tarcza sprzęgła, której nie wymienili na gwarancji, a powoli umiera zlosnik.gif

Napisano

Witaj w klubie ludzi z problemami z elekronika licznika.

Napisano

> W momi samochodzie pojawiają się kolejno wszelkie usterki, które pojawiają się pojedynczo u innych

Myslalem, ze to tylko ja mam takie szczescie, ale te liczniki to chyba standardowa sprawa, bo jak zadzwonilem na miejscowy szrot gdzie Lacka maja uslyszalem "Panie, gdybym mial ich tu caly tabun to pewnie i tak juz by poszly".

Rok temu elektryk/elektronik samochodowy

uratowal mi padniety predkosciomierz, nie znam zasady dzialania wskaznika temperatury cieczy chlodzacej ale moze tez poratuje.

Przejedz sie i Ty do jakiegos rozgarnietego typa, chyba ze w Twoim regionie stawki za robote przekraaczaja wartosc zakupu nowego (pod warunkiem gdy jest pewnosc, ze to licznik).

PS. Dzis mase czasu stracilem na wymiaanie filtra klimatyzacji, nie musze chyba mowic ile @#$%^&*()(*&^%$ dosstaalo sie tym wrednym koreanczykom rotfl.gif

Napisano

> PS. Dzis mase czasu stracilem na wymiaanie filtra klimatyzacji, nie musze chyba mowic ile

> @#$%^&*()(*&^%$ dosstaalo sie tym wrednym koreanczykom

piszesz o filtrze kabinowym ?

wymiana tego filtra zajmuje 5min bez rozbierania czego kolwiek

filtr sie lamie w polowie i zgina, nie ma problemu z wymiana

nie wiem czemu ludzie tak na to narzekaja

Napisano

> piszesz o filtrze kabinowym ?

Tak

> wymiana tego filtra zajmuje 5min bez rozbierania czego kolwiek

> filtr sie lamie w polowie i zgina, nie ma problemu z wymiana

> nie wiem czemu ludzie tak na to narzekaja

W taka pogode, pod blokiem, nie stanowi to przyjemnosci.

Zwlaszcza, ze robilem to 1-szy raz, a pod schowkiem mam jeszcze poleczke skutecznie ograniczajaca dostep.

W efekcie odkrecilem caly schowek nurkujac w poszukiwaniu magicznych 4 srobek od zaslepki filtra.

Tym, ze sie filtr lamie tez bylem deko zaskoczony, bo w instrukcji nic nie wspomnieli o tym.

W takiej Fabii np robisz wszystko 1 reka, przesuwasz 2 blokadki, wypada filtr, wkladasz nowy i od nowa blokujesz.

Napisano
  • Autor

> Zwlaszcza, ze robilem to 1-szy raz, a pod schowkiem mam jeszcze poleczke skutecznie ograniczajaca

> dostep.

> W efekcie odkrecilem caly schowek nurkujac w poszukiwaniu magicznych 4 srobek od zaslepki filtra.

Schowek trzeba wymontować ok.gif

Napisano

> nie trzeba - trzeba tylko wyciągnąć wycieraczki

A masz tą dokładkę do schowka? hmm.gif

W czwartek wymianiałem filtr i schowek wyjmowałem. Tak, czy owak, nie jest to jakieś większe halo.

Napisano

> A masz tą dokładkę do schowka?

> W czwartek wymianiałem filtr i schowek wyjmowałem. Tak, czy owak, nie jest to jakieś większe halo.

mam taką małą półeczkę

Napisano

> mam taką małą półeczkę

Nie chciało mi się sprawdzać, czy da się to zrobić bez wyjmowania schowka, zwłaszcza, że robiłem to z miejsca kierowcy. smile.gif

Napisano

> Schowek trzeba wymontować

nic nie trzeba demontowac grinser006.gif

mam tez ta poleczke i nawet bez wyciagania wycieraczki da rade szybko wymienic filtr ok.gif

wycieraczke wyciaga sie tylko po to zeby ukleknac na niej obok samochodu ...

Napisano

> nic nie trzeba demontowac

> mam tez ta poleczke i nawet bez wyciagania wycieraczki da rade szybko wymienic filtr

> wycieraczke wyciaga sie tylko po to zeby ukleknac na niej obok samochodu ...

Masz racje, nie trzeba, ale dziekuje klekac obok samochodu przy temperaturze -5 na 10cm warstwie sniegu, niestety brak garazu utrudnia najprostsze czynnosci.

Postura tez swoje robi i nie latwo jest mi sie wygac w palak jak przecietnemu szczupakowi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.