Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Złamany kluczyk w zamku

Featured Replies

Napisano

Jako że jestem nowym kierowcą uno poczytałem troszke i dowiedziałem się że jest problem z zamkami. U mnie naprawde ciężko chodzą nawet jak jest te + 5 stopni. Dziś rano męczyłem się ze 25 minut, wkońcu złamał się od strony kierowcy. Część została w środku a część w ręce oslabiony.gif Dobrze że był zapasowy to jakoś otworzyłem od strony pasażera.

1. Ile kosztuje dorobienie takiego klucza i czy może to zrobić ten kto dorabia zwykłe klucze na mieście ?

2. Jakim sposobem teraz wyciągnąć złamaną część w zamku ?

3. Jak zapobiec na przyszłość podobnym sytuacjom ?

4. Czemu w uno tak ciężko chodzą te zamki chociaż są tej samej budowy jak w CC SC ?

Bardzo mi przykro ale zamki i blacha w uno to największe minusy.

Ide walczyć z resztą kluczyka w zamku choć jest - 5 stopni crazy.gif

Napisano

mi zawsze chodziły leciutko. nasmaruj zamek smarem silikonowym i po problemie, ew cięgna w drzwiach

Napisano
  • Autor

Przyznam że było to kiepskie przeżycie, miałem do tego mały klucz francuski, śrubokręt i krzyżak. Najpierw uchwyt, potem gałka od szyby, następnie klamka od otwarcia drzwi, później cały pokrowiec drzwi. Ciężko się było tam dostać, pościągałem wszystkie ścięgna które mogłem. Najtrudniej było odkręcić nakrętke 8 zaraz przy bębenku zamka. Po wyciąnięciu klamku postukałem tak aby resztka klucza wypadła i ... claps.gif sukces. Niestety przy składaniu wszystkiego złamałem biały element od otwieracza drzwi z wewnątrz. Wszystko zajeło mi jakieś 1.30 - 1.45 godz. Nie życze nikomu takiej zabawy.

Napisano

Wszystko zajeło mi jakieś 1.30 - 1.45

> godz. Nie życze nikomu takiej zabawy.

cza było zapytać czy nikt nie pomoże 270751858-jezyk.gif a swoją drogą to przy minusowych temperaturach trzeba uważać na plastikowe elementy że łatwiej pękają niż latem cool.gif

nasmarowałeś zamek?

Napisano

> Przyznam że było to kiepskie przeżycie, miałem do tego mały klucz francuski, śrubokręt i krzyżak.

> Najpierw uchwyt, potem gałka od szyby, następnie klamka od otwarcia drzwi, później cały

> pokrowiec drzwi. Ciężko się było tam dostać, pościągałem wszystkie ścięgna które mogłem.

> Najtrudniej było odkręcić nakrętke 8 zaraz przy bębenku zamka. Po wyciąnięciu klamku

> postukałem tak aby resztka klucza wypadła i ... sukces. Niestety przy składaniu wszystkiego

> złamałem biały element od otwieracza drzwi z wewnątrz. Wszystko zajeło mi jakieś 1.30 - 1.45

> godz. Nie życze nikomu takiej zabawy.

No i te narzędzia na pewno wydłużyły czas naprawy.

Napisano

Myślę że kolega musi kupic odmrażacz do zamków. A na wiosne rozebrać zamek i przesmarować smile.gif

Napisano

zamiast odmrażacza mam silikon w spreju i jak były mrozy -20 zamek otwierał się jak w lato zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Nawet teraz pod wieczór próbowałem otworzyć zamki i znów to samo, psikałem już w zamki silikon olejowy w sprayu ale jak widzicie to nic nie daje. Wpadłem na pomysł aby rozgrzać kluczyk (ale nie do czerwoności) zapalniczką i wówczas włożyć. Te siłowniki też ciężko chodzą ogólnie musze wydać sporo siły aby ręcznie podnieść te cypelki. Jak jest już +1 stopnia to zamki chodzą dużo lepiej. Teraz zostawiam na noc tylne drzwi otwarte tak aby ewentualnie wejść rano do samochodu. Mam tylko nadzieje że nikt nie zobaczy że cypelek jest na górze a rano i tak jest ciemno jak w d... wink.gif

Zobaczymy co będzie jutro. Pewnie wtorek tongue.gif

Napisano

> Nawet teraz pod wieczór próbowałem otworzyć zamki i znów to samo, psikałem już w zamki silikon

> olejowy w sprayu ale jak widzicie to nic nie daje. Wpadłem na pomysł aby rozgrzać kluczyk (ale

> nie do czerwoności) zapalniczką i wówczas włożyć. Te siłowniki też ciężko chodzą ogólnie musze

> wydać sporo siły aby ręcznie podnieść te cypelki. Jak jest już +1 stopnia to zamki chodzą dużo

> lepiej. Teraz zostawiam na noc tylne drzwi otwarte tak aby ewentualnie wejść rano do

> samochodu. Mam tylko nadzieje że nikt nie zobaczy że cypelek jest na górze a rano i tak jest

> ciemno jak w d...

> Zobaczymy co będzie jutro. Pewnie wtorek

to gdzie to uno stoi??? pytam tak z ciekawości hehe drive.gif

Napisano

>Teraz zostawiam na noc tylne drzwi otwarte tak aby ewentualnie wejść rano do

> samochodu. Mam tylko nadzieje że nikt nie zobaczy że cypelek jest na górze a rano i tak jest

> ciemno jak w d...

To lepiej bagażnik, nie widać czy otwarty, a wejść na hardcora ale można skromny.gif

> Zobaczymy co będzie jutro. Pewnie wtorek

tak wtorek biglaugh.gif

Napisano

bo tym sprejem trzeba psikać jak zamek nie jest zamarznięty. I musisz przesmarować cięgna w drzwiach i zamek i będziesz miał spokój ok.gif a to podgrzewanie kluczyka to standard w mrozy szczególnie na stacji benzynowej jak trzeba zatankować zlosnik.gif

Napisano

> Mam tylko nadzieje że nikt nie zobaczy że cypelek jest na górze a rano i tak jest

> ciemno jak w d...

właśnie powiedziałeś to rzeszy ludzi na forum, do którego też niezarejestrowani mają dostęp hehe.gif

Napisano

Ja proponuje przesmarować wszystko gliceryną po uprzednim wymyciu wszystkich elementów zamka, efekt jest naprawde dobry a zamki chodzą leciutko i nie zamarzają

Napisano
  • Autor

Ale dlaczego jest właśnie tak że akurat te zamki są podatniejsze na mróz ? Czy to że są wysunięte poza rant drzwi ? A skoro jest odwilż to powinno być tak że woda wyparuje, potem znów przyjdzie mróz i nie powinny zamarzać. Miałem CC przez 3 lata i zamek zamarzł mi tylko raz a nigdy nie psikałem do niego silikon olejowy ani nie smarowałem gliceryną.

Napisano

> Ale dlaczego jest właśnie tak że akurat te zamki są podatniejsze na mróz ? Czy to że są wysunięte

> poza rant drzwi ? A skoro jest odwilż to powinno być tak że woda wyparuje, potem znów

> przyjdzie mróz i nie powinny zamarzać. Miałem CC przez 3 lata i zamek zamarzł mi tylko raz a

> nigdy nie psikałem do niego silikon olejowy ani nie smarowałem gliceryną.

ale jestem pewny że masz niecałą uszczelkę na drzwiach 270751858-jezyk.gif i tamtedy wpływa na nie dużo wody

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.