Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AirRide

Featured Replies

Napisano

tak sie zastanawiam...

jako, ze do mojego autko zdobycie gwintu graniczy z cudem, zastanawiam sie nad zrobienie airu hmm.gif

przod zawiecha typu mcpherson, tyl belka z osobna sprezyna i amorkiem wink.gif

ktos z AK probowal cosik zrobic niskim kosztem? hmm.gif

Napisano

> tak sie zastanawiam...

> jako, ze do mojego autko zdobycie gwintu graniczy z cudem, zastanawiam sie nad zrobienie airu

> przod zawiecha typu mcpherson, tyl belka z osobna sprezyna i amorkiem

> ktos z AK probowal cosik zrobic niskim kosztem?

dwóch userów z cento szarańczy ma więc uderz tam może się czegoś konkretnego dowiesz

ale czy niskim kosztem da się airride zrobić to śmiem wątpić w to ok.gif

Napisano
  • Autor

> dwóch userów z cento szarańczy ma więc uderz tam może się czegoś konkretnego dowiesz

> ale czy niskim kosztem da się airride zrobić to śmiem wątpić w to

z tego co wyczytalem, mozna aira zrobic w granicach 1000zł waytogo.gif

Napisano

> z tego co wyczytalem, mozna aira zrobic w granicach 1000zł

zara cie zjada ze za tysiaka to bedzie drut itp zeby.GIF i ze porzadny to 10 000 zeby.GIF wg mnie wszystko sie da jak znajdziesz tajle w dobrych cenach itp to sie da zeby.GIF powodzonka jak dla mnie air to cos pieknego zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> zara cie zjada ze za tysiaka to bedzie drut itp i ze porzadny to 10 000 wg mnie wszystko sie da

> jak znajdziesz tajle w dobrych cenach itp to sie da powodzonka jak dla mnie air to cos

> pieknego

bo bedzie to druciarstwo ale takie jest zalozenie waytogo.gif

Napisano

> bo bedzie to druciarstwo ale takie jest zalozenie

a mogę zapytać po co Ci air? to ma być aut na co dzień ?

Napisano
  • Autor

> a mogę zapytać po co Ci air? to ma być aut na co dzień ?

nie wink.gif

autko sluzace do zabawy smile.gif

wyjezdzac bedzie z garazu raz na jakis czas, gwintu do niego nie dostane, a na kit'cie nie zejde nizej niz 100mm w stosunku do serii crazy.gif

Napisano

> nie

> autko sluzace do zabawy

> wyjezdzac bedzie z garazu raz na jakis czas, gwintu do niego nie dostane, a na kit'cie nie zejde

> nizej niz 100mm w stosunku do serii

a drut-gwint?

Napisano
  • Autor

> a drut-gwint?

jak mialbym juz drut-gwinta robic to mniej wiecej tyle samo czasu i energii pochlonie drut-air wink.gif

a zawsze pssyt to psssyt grinser006.gif

Napisano

> tak sie zastanawiam...

> jako, ze do mojego autko zdobycie gwintu graniczy z cudem, zastanawiam sie nad zrobienie airu

> przod zawiecha typu mcpherson, tyl belka z osobna sprezyna i amorkiem

> ktos z AK probowal cosik zrobic niskim kosztem?

Ja i kolega Drupi - zrobiliśmy takie do uno ale nie zdążyliśmy zamontować bo uno poszło na żyletki rotfl.gif

Teraz leży i czeka na drugą budę ale tej brakuje jeszcze silnika spineyes.gif

Nie wiem ile to dokładnie wyniosło ale ładnych kilka dni spędziliśmy przy tokarce, spawarce, wiertarce...

Ślij prv do Drupiego to na pewno Ci powie co ile i dlaczego.

Napisano

> a drut-gwint?

uderz na cento ok.gif jeden kolega z Łowicza robi aira o ile już nie zrobił i taki sej w kameleonie również siedzi na airraid'zie były gdzieś fotki na cm

Napisano
  • Autor

> Ja i kolega Drupi - zrobiliśmy takie do uno ale nie zdążyliśmy zamontować bo uno poszło na żyletki

> Teraz leży i czeka na drugą budę ale tej brakuje jeszcze silnika

> Nie wiem ile to dokładnie wyniosło ale ładnych kilka dni spędziliśmy przy tokarce, spawarce,

> wiertarce...

> Ślij prv do Drupiego to na pewno Ci powie co ile i dlaczego.

ok, bede go meczyl waytogo.gif

zastanawia mnie dzialanie aira, sklada sie on z:

- miechy - ktore trzeba zamontowac w miejscu sprezyn - tyl prosty, z przodu mcpherson wiec bedzie wiecej roboty

- zbiornik na powietrze - i tu sie zastanawiam, bo zbiornik ma w sobie sprezone powietrze, ktore zasila miechy, im wiekszy zbiornik tym wiecej razy auto sie podniesie?

- kompresor - zasila zbiornik z powietrzem generujac odpowiednie cisnienie - no ok ale skad zbiornik wie kiedy ma sie wlaczyc? na podstawie czujnikow? jesli tak to jakich i gdzie one sie znajduja

-elektrozawory - zawory odpowiadajace za wpuszczanie i wypuszczanie powietrza - chce aby uklad byl osiowy, czyli sterowanie oskami, a nie osobnymi kolkami - ile potrzebuje zaworow i jakich? wiem ze wystepuja zawory, ktore wypuszczaja i wpuszaja i takie, ktore zajmuja sie tylko wpuszczaniem lub wypuszczaniem...

- przejsciowki, lacza, przewody - z tego co wyczytalem ludzie stosuja rozne srednice przewodow, laczki tez sa rozne, gwinty potrafia byc calowe i metryczne - jak to ujednolicic? hmm.gif

-panel sterujacy - z tym chyba nie ma problemu, mozna zastosowac chyba wszystko co posiada dwa guziczki z pozycja on-off

hmm.gif

Napisano

gdzie takie cuda za tyle? Biore 4.

a tak na poważ takie bajki opowiada się dzieciom. Zajżyj na allegro i zobacz ile kosztują miech, zbiornik ciśnieniowy, kompresor/y(jeśli chcesz dużą butle), elektrozawory zawory (głownie od nich zależy szybkość działania układu), przydałyby się też porządne amorki bo seryjne nie wytrzymają tego żądne. Do tego drobnica w postaci manometrów, przewodów ciśnieniowych, złączek króćców, przejściówek. Trzeb tez wykonać zaprojektować i wykonać odpowiednio mocowania do poduszek na belce i na kolumnie.

No i jeszcze know how trzeba mieć.

Czy już czujesz że 1000zł jest nierealne żeby to porządnie działało, a nie było zabawka na jednorazowy występ.

algrundo.pl jak pokopiesz po stronie to znajdziesz ile biorą za wykonanie układu.

pozdrawiam

Napisano

4-5 tysi trzeba liczyc

Napisano

Czytałeś a było to na dziale z bajkami hehe.gif

Nawet jeśli zrobisz to najtańszym sposobem czyli zbiornik z jakiegoś szrotowego bojlera, zawory od LPG, kompresor z LIDLa i jakieś miechy to już wyjdzie pewnie z tauzena a zamiast na takim drucie to wolał bym na zwykłym zawieszeniu jeździć.

Sam składałem sobie air do tego co mam w avatarze, niegdy kosztów nie liczyłem ale na pewno wychodzi więcej.

Napisano

A można jakieś rzetelne info prosić do czego to służy (poza lansem rzecz jasna)? Tzn. oczywistą wydaje mi się możliwość regulacji wysokości zawieszenia, ale co jeszcze?

Napisano

Zestaw lub komponenty najlepiej poszukać sobie i ściągnąć ze stanów, na ebayu do wyboru do koloru co sobie zażyczysz.

> zastanawia mnie dzialanie aira, sklada sie on z:

> - miechy - ktore trzeba zamontowac w miejscu sprezyn - tyl prosty, z przodu mcpherson wiec bedzie

> wiecej roboty

ok.gif

> - zbiornik na powietrze - i tu sie zastanawiam, bo zbiornik ma w sobie sprezone powietrze, ktore

> zasila miechy, im wiekszy zbiornik tym wiecej razy auto sie podniesie?

Ok im większy zbiornik tym dłużej możesz się bawić ale pamiętaj że później muszisz go znów napełnić czyli muszisz mieć bardzo wydajne kompresory a najlepiej ze 2. Pojemność zbiornika najlepiej dobrać do wielkości miechód tak żeby kompresory nie chodziły non sto i żeby ich nie zabić ale też żeby nie czekać 20 min aż ci się zbiornik napełni. Zbiornik najtańszym kosztem można podpasować z ciężarówki.

> - kompresor - zasila zbiornik z powietrzem generujac odpowiednie cisnienie - no ok ale skad

> zbiornik wie kiedy ma sie wlaczyc? na podstawie czujnikow? jesli tak to jakich i gdzie one sie

> znajduja

Masz zawór ciśnieniowy, który odcina zasilanie kompresora przy ciśnieniu jakie chcesz

Kompresory

> -elektrozawory - zawory odpowiadajace za wpuszczanie i wypuszczanie powietrza - chce aby uklad byl

> osiowy, czyli sterowanie oskami, a nie osobnymi kolkami - ile potrzebuje zaworow i jakich?

> wiem ze wystepuja zawory, ktore wypuszczaja i wpuszaja i takie, ktore zajmuja sie tylko

> wpuszczaniem lub wypuszczaniem...

Jeśli chcesz sterować tylko przód tył to potrzebujesz 4-6 zawory jednokierunkowe, najtańsze możesz zsatosować od LPG ale wiadomo im większe tym lepsze no ale kasa, ja planuje teraz u siebie wsadzić 1/2` aby mi to szybko śmigało, np takie ZAWORY

> - przejsciowki, lacza, przewody - z tego co wyczytalem ludzie stosuja rozne srednice przewodow,

> laczki tez sa rozne, gwinty potrafia byc calowe i metryczne - jak to ujednolicic?

To samo co przy zaworach, im większe tym lepsze, znajdz jakiś sklep z pneumatyką a napewno coś ci znajdą

> -panel sterujacy - z tym chyba nie ma problemu, mozna zastosowac chyba wszystko co posiada dwa

> guziczki z pozycja on-off

Switcha lepiej dać 3 położeniowego, góra-nic-dół, do tego dobrze by było dac jakieś manometry aby wiedzieć jakie ciśnienie masz

To tak w skrócie smile.gif

Napisano

> A można jakieś rzetelne info prosić do czego to służy (poza lansem rzecz jasna)? Tzn. oczywistą

> wydaje mi się możliwość regulacji wysokości zawieszenia, ale co jeszcze?

No niestety ale głównie do lansu smile.gif

Możesz położyć auto na progach, później je podnieść i normalnie użytkować. Gwintem tego nie zrobisz. Z drugiej strony jednak air nigdy nie dorówna gwintowi jeśli chodzi o prowadzenie.

Napisano

> Zestaw lub komponenty najlepiej poszukać sobie i ściągnąć ze stanów, na ebayu do wyboru do koloru

> co sobie zażyczysz.

To znajdź do uno rotfl.gif

Mają w Brazylii grinser006.gif

Napisano

> To znajdź do uno

> Mają w Brazylii

Nie wiem co cie tak śmieszy ale jak byś doczytał do końca i zobaczył linki to może byś zauważył że mówiłem o kompresorach, zaworach itp które nie muszą być jakieś specjalne dedykowane do łuno grinser006.gif

Kity sprzedawane w stanach są uniwersalne i podpasujesz to do wszystkiego.

Jeśli chodzi o wykonanie przedniego zawiasu to można uderzyć np do kolegi Rufusa www.air-ride.pl na pewno ci takie wykona.

Napisano
  • Autor

> gdzie takie cuda za tyle? Biore 4.

> a tak na poważ takie bajki opowiada się dzieciom. Zajżyj na allegro i zobacz ile kosztują miech,

> zbiornik ciśnieniowy, kompresor/y(jeśli chcesz dużą butle), elektrozawory zawory (głownie od

> nich zależy szybkość działania układu), przydałyby się też porządne amorki bo seryjne nie

> wytrzymają tego żądne. Do tego drobnica w postaci manometrów, przewodów ciśnieniowych, złączek

> króćców, przejściówek. Trzeb tez wykonać zaprojektować i wykonać odpowiednio mocowania do

> poduszek na belce i na kolumnie.

> No i jeszcze know how trzeba mieć.

> Czy już czujesz że 1000zł jest nierealne żeby to porządnie działało, a nie było zabawka na

> jednorazowy występ.

> algrundo.pl jak pokopiesz po stronie to znajdziesz ile biorą za wykonanie układu.

> pozdrawiam

oczywiscie, ze przegladalem allegro wink.gif

liczylem i mozna zejsc ponizej 1000zl nawet waytogo.gif

wiem ile biora osoby wykonujace air na zamowienie, ale pamietaj, ze one stosuja dedykowany, nowy sprzet, bo daja gwarancje na zestaw wink.gif

w tym temacie dywagujemy na temat drut-air grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zestaw lub komponenty najlepiej poszukać sobie i ściągnąć ze stanów, na ebayu do wyboru do koloru

> co sobie zażyczysz.

> Ok im większy zbiornik tym dłużej możesz się bawić ale pamiętaj że później muszisz go znów napełnić

> czyli muszisz mieć bardzo wydajne kompresory a najlepiej ze 2. Pojemność zbiornika najlepiej

> dobrać do wielkości miechód tak żeby kompresory nie chodziły non sto i żeby ich nie zabić ale

> też żeby nie czekać 20 min aż ci się zbiornik napełni. Zbiornik najtańszym kosztem można

> podpasować z ciężarówki.

> Masz zawór ciśnieniowy, który odcina zasilanie kompresora przy ciśnieniu jakie chcesz

> Kompresory

> Jeśli chcesz sterować tylko przód tył to potrzebujesz 4-6 zawory jednokierunkowe, najtańsze możesz

> zsatosować od LPG ale wiadomo im większe tym lepsze no ale kasa, ja planuje teraz u siebie

> wsadzić 1/2` aby mi to szybko śmigało, np takie ZAWORY

> To samo co przy zaworach, im większe tym lepsze, znajdz jakiś sklep z pneumatyką a napewno coś ci

> znajdą

> Switcha lepiej dać 3 położeniowego, góra-nic-dół, do tego dobrze by było dac jakieś manometry aby

> wiedzieć jakie ciśnienie masz

> To tak w skrócie

super waytogo.gif

dziekuje za rzetelne odpowiedzi wink.gif

masz moze jakies zdjecia z prac nad air?

hmm.gif

Napisano

> super

> dziekuje za rzetelne odpowiedzi

> masz moze jakies zdjecia z prac nad air?

Gdzies tam mam, musiał bym poszukać.

Poczytaj w necie jest sporo informacji, poszukaj na forach np www.layitlow.com, jak się zagłębisz w temat to zobaczysz że to nic skomplikowanego, trzeba tylko trochę $ na dobre komponenty aby to fanie i niezawodnie chodziło

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.