Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UKŁAD WYDECHOWY

Featured Replies

Napisano

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy nieszczelny układ wydechowy ma wpływ na wysokie spalanie samochodu, i czy brak katalizatora i środkowego wydechu (został tylko końcowy) również ma na to wpływ??

Napisano

> Witam, chciałbym się dowiedzieć czy nieszczelny układ wydechowy ma wpływ na wysokie spalanie

> samochodu, i czy brak katalizatora i środkowego wydechu (został tylko końcowy) również ma na

> to wpływ??

Tak, jak najbardziej wydech ma wpływ na spalanie.

Wpływ na spalanie ma tym większe im bliżej głowicy jest nieszczelność.

Napisano

> Tak, jak najbardziej wydech ma wpływ na spalanie.

> Wpływ na spalanie ma tym większe im bliżej głowicy jest nieszczelność.

rozumiem ze najgorsza nieszczelność to ta przed sondą ?

Napisano
  • Autor

A jak np. nieszczelność jest tu gdzie łączy się z wydechem końcowym. A tylko wydech końcowy ma wpływ na podwyższone spalanie??

Napisano

podłączę się...

czy uszczelnienie silikonem takim czerwonym styknie? hmm.gif

Taki jeden patafian porty zmieniał i przy styku kolektora i portów jest szparka... sciana.gif

Napisano

> podłączę się...

> czy uszczelnienie silikonem takim czerwonym styknie?

> Taki jeden patafian porty zmieniał i przy styku kolektora i portów jest szparka...

takim na 350*C hmm.gif

Napisano

> podłączę się...

> Taki jeden patafian porty zmieniał i przy styku kolektora i portów jest szparka...

a może by tak uszczelkę nową założyć?

Napisano

> podłączę się...

sylikon Ci wydmucha. kup uszczelkę, koszt góra 10zł, załóż i po temacie tylko szpilek nie pourywaj 270751858-jezyk.gif

Napisano

> rozumiem ze najgorsza nieszczelność to ta przed sondą ?

tak, jak mi kiedyś w 1.4 poluzowała się rura od kolektora to łoooo, spalanie chyba miał na poziomie 20l/100km. wskazówka w oczach spadała w dół. dokręciliśmy, zrobiliśmy reset kompa i wróciło do normy. taki przykładzik Ci podałem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> a może by tak uszczelkę nową założyć?

aha... dobrze wiedzieć, że tam powinna być uszczelka...

Znawca-mechanior twierdził, że nie ma... eh.. Dobrze mi się wydawało, że czegoś brakuje...

Napisano

> aha... dobrze wiedzieć, że tam powinna być uszczelka...

> Znawca-mechanior twierdził, że nie ma... eh.. Dobrze mi się wydawało, że czegoś brakuje...

fajnego masz mechanika hehe.gif

Napisano

> fajnego masz mechanika

z braku czasu i troszkę mojego lenistwa oraz strachu, że upitole te śruby oddałem mu to... jak widać był to błąd. Odwalił fuszerkę totalną...

WNIOSEK:

Trza samemu se robić... pomału ale samemu... ewentualnie zaprosić na % kogoś z UKP-owej braci zeby.GIFzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> WNIOSEK:

> Trza samemu se robić... pomału ale samemu... ewentualnie zaprosić na % kogoś z UKP-owej braci

Jest rozwiązanie alternatywne: znaleźć mechanika, znającego się na rzeczy ok.gif

Napisano

> z braku czasu i troszkę mojego lenistwa oraz strachu, że upitole te śruby oddałem mu to... jak

> widać był to błąd. Odwalił fuszerkę totalną...

> WNIOSEK:

> Trza samemu se robić... pomału ale samemu... ewentualnie zaprosić na % kogoś z UKP-owej braci

Ja tam sam se wyspawalem wydech smile.gif co prawda musialem ze 2 razy poprawiac bo byl za glosny i wspawac tlumik koncowy ale za to fajnie se troche pobuczal i teraz tez za cicho to nie chodzi wink.gif

Napisano

> tak, jak mi kiedyś w 1.4 poluzowała się rura od kolektora to łoooo, spalanie chyba miał na poziomie

> 20l/100km. wskazówka w oczach spadała w dół. dokręciliśmy, zrobiliśmy reset kompa i wróciło do

> normy. taki przykładzik Ci podałem

A jak się to stało to głośniej chodził? Bo ja dziś stojąc w kanale pod silnikiem wyczułem dość duże dmuchanie..czy tam ma być?

Napisano

> A jak się to stało to głośniej chodził? Bo ja dziś stojąc w kanale pod silnikiem wyczułem dość duże

> dmuchanie..czy tam ma być?

zaczeło śmierdzieć spalinami w kabinie, akurat jechaliśmy na ozu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A te dmuchanie pod silnikiem to normalne?

jakie dmuchanie? cfaniaczek.gif

Napisano

> jakie dmuchanie?

No byłem wczoraj w kanale i jak jest auto odpalone i stojąc pod silnikiem wyczułem dmuchanie.

hmm..a może to ze sprzęgła było.

Napisano

> A te dmuchanie pod silnikiem to normalne?

Hmmm pod silnikiem to jakoś dziwnie, ja zawsze dmucham w środku smile.gif

A w którym miejscu dokładnie Ci dmucha? hmm.gif Gdyby dmuchało z wydechu to powinieneś to zauważyć spineyes.gif

Napisano

> Hmmm pod silnikiem to jakoś dziwnie, ja zawsze dmucham w środku

> A w którym miejscu dokładnie Ci dmucha? Gdyby dmuchało z wydechu to powinieneś to zauważyć

No stałem akurat w tym miejscu gdzie rura spod auta, za sondą idzie już do góry. Nie wiem czy obroty sprzęgła tego nie robiły, albo rura aluminiowa, która idzie od dołu filtra powietrza do silnika.

Napisano

to co CI wieje to od alternatora smile.gif

Napisano

> to co CI wieje to od alternatora

Aa no to dobrze. tongue.gif

Napisano

gdyby spaliny to być czuł a tego nie idzie nie wyczuć jak Ci dmucha po mordzie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> gdyby spaliny to być czuł a tego nie idzie nie wyczuć jak Ci dmucha po mordzie

No nie spaliny to nie były ok.gif

Napisano

brak katalizatora i tłumika wstępnego za katem nie 'zatrzymuje' spalin na sondzie i sterownik wzbogaca mieszankę z powodu 'słabego' odczytu z sondy - więcej pali

Napisano
  • Autor

> brak katalizatora i tłumika wstępnego za katem nie 'zatrzymuje' spalin na sondzie i sterownik

> wzbogaca mieszankę z powodu 'słabego' odczytu z sondy - więcej pali

O widzisz, to już wiem czemu mi tyle pali smile.gif

Napisano

To jak się wytnie katalizator i zostawi sam tłumik końcowy to więcej pali?

Napisano

a jak chcesz, żeby sonda badała spaliny, kiedy one uciekają? jest zakłamany odczyt, bo widzi zbyt 'słabe' spaliny i dokłada paliwa

Napisano

aha takie buty... bo jak się zostawi sam tłumik końcowy to jest ten tzw przelot? dobrze myślę? hmm.gif

Napisano

> brak katalizatora i tłumika wstępnego za katem nie 'zatrzymuje' spalin na sondzie i sterownik

> wzbogaca mieszankę z powodu 'słabego' odczytu z sondy - więcej pali

Ciekawa teoria, mi jakoś wcale nie pali więcej a kata nie mam, została tylko puszka po nim.

Napisano

kolega w Lagunie wyciął kata i tez mu więcej nie paliła

teoria teorią, a życie swoje

wg mnie uwolnienie wydechu spowoduje oszukanie sondy i podniesienie dawki

Napisano

> a jak chcesz, żeby sonda badała spaliny, kiedy one uciekają? jest zakłamany odczyt, bo widzi zbyt

> 'słabe' spaliny i dokłada paliwa

Jak może widzieć "zbyt słabe spaliny"? Znasz w ogóle zasadę działania sondy? Sonda bada zawartość tlenu w spalinach, tlenu dużo-> mieszanka uboga, tlenu mało-> mieszanka bogata. Nie ma znaczenia, czy za sondą jest katalizator, czy go nie ma, on ma tylko funkcję ekologiczną, oczywiście jeśli wydech do sondy jest szczelny, to wszystko będzie działać ok.

Twoja teoria jest trochę abstrakcyjna wg mnie, bo można dojść do wniosku, że jeżeli spaliny lecą sobie swobodnie to jest w nich mniej tlenu, niż gdy lecą sobie zdławione.

Ale oczywiście to tylko moja opinia, no i bez urazy. wink.gif

Napisano

> a jak chcesz, żeby sonda badała spaliny, kiedy one uciekają?

ale przyznasz, że prędkość ruchu spalin i ich ilość zależą dość ściśle od stopnia uchylenia przepustnicy.

czyli co: na wolnych obrotach sonda daje radę, a kiedy "każdy nit w silniku drży" biglaugh.gif to co wtedy? za dużo zbyt szybkich spalin? hmm.gif

Napisano

> kolega w Lagunie wyciął kata i tez mu więcej nie paliła

> teoria teorią, a życie swoje

> wg mnie uwolnienie wydechu spowoduje oszukanie sondy i podniesienie dawki

Uwolnienie wydechu powoduje szybszy przelot spalin, co może wpłynąć na spalanie ponieważ ulegną zmianie zjawiska falowe... na które bezpośrednio ma wpływ m.in. zmiana "oporów" w wydechu

Napisano

> Uwolnienie wydechu powoduje szybszy przelot spalin, co może wpłynąć na spalanie ponieważ ulegną

> zmianie zjawiska falowe... na które bezpośrednio ma wpływ m.in. zmiana "oporów" w wydechu

słyszałem również oponie że po wywaleniu kata auto traciło na mocy

Napisano

> słyszałem również oponie że po wywaleniu kata auto traciło na mocy

Może stracić, bo może się niekorzystnie zmienić charakterystyka napełniania cylindrów, na którą właśnie wpływ mają zjawiska falowe, na które ma wpływ wiele czynników, m.in. dolot i wydech...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.