Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4x4

Featured Replies

Napisano

który napęd lepiej sprawuje się zimowych warunkach ? stały 4x4 taki jak w Grand Vitara lub Subaru, czy elektronicznie dopinany jaki ma reszta suwów ? cool.gif

Napisano

> który napęd lepiej sprawuje się zimowych warunkach ?

Jednemu wystarczy przedni, inny sobie poradzi z tylnym. Są i tacy, którym 4WD za mało old.gif. Wszysko zależy od opon icon_eek.gificon_eek.gifhehe.gif

.

chipsy.gif

Napisano

> opony oczywiście mają być zimowe

W 4x4 nie muszą być markowe grinser006.gif

Napisano

> który napęd lepiej sprawuje się zimowych warunkach ? stały 4x4 taki jak w Grand Vitara lub Subaru,

> czy elektronicznie dopinany jaki ma reszta suwów ?

Z tego co sam kiedyś pytałem to zostałem uświadomiony ze stały - dopinany potrafi zaskoczyć ( dołączyć się ) najmniej przewidywanym momencie.

Co marzy Ci się limuzyna na normalne drogi, ale nie chcesz rezygnować z przewagi posiadania napędu na cztery łapy cfaniaczek.gifBTW w niedziele jadę na wieś do teściów na kooliga, potem jak się pozbędę sanek to może się troszku w las zapuszczę grinser006.gif

Napisano
  • Autor

to ma być normalna jazda miejska, nie jakieś wariacje sfrustrowanego faceta z małym kuta.. . takich ostatnio na drogach nie brakuje cool.gif

Napisano
  • Autor

Cały czas szukam jakiegoś młodego Suva cool.gif Mojej Gosi najbardziej podoba się ostatnia generacja Santa Fe w automacie.

Napisano

> Cały czas szukam jakiegoś młodego Suva Mojej Gosi najbardziej podoba się ostatnia generacja Santa

> Fe w automacie.

Automat slinka.gif fajna sprawa - jak chce poćwiczyć to mam jednego pod ręką grinser006.gif - do tego tylnonapedowca rotfl.gif

Następna fura tez będzie chyba w automacie biglaugh.gif

BTW znasz może właściciela kabrioleta w kolorkach moro - bo go ostatnio codziennie widuje

Napisano

> Widziałem dzisiaj twoją Vitkę pod City Park

Ciężko było nie widzieć, jak stała na środku. Byłem tam dłuższa chwilkę - trzeba było pingnąć

No ale co by w temacie - sam szukalbym subaru Forestera 2.0 wolnossaka ma chyba reduktor - zawsze to lawete z Vitarką pociągniesz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

zauważyłem ją jak wyjeżdżałem smile.gif

Ps. Mam oponki 235/75/15 MT Kumho 834 do sprzedania, jak chcesz to mogę ci pożyczyć do potestowania.

Napisano

> to ma być normalna jazda miejska, nie jakieś wariacje sfrustrowanego faceta z małym kuta.. .

> takich ostatnio na drogach nie brakuje

Do tego to nie trzeba 4x4 wystarczy troche ułańskiej fantazji i z 1,1 można już wykrzesać iskry oslabiony.gifsciana.gif

Napisano

> Cały czas szukam jakiegoś młodego Suva Mojej Gosi najbardziej podoba się ostatnia generacja Santa

> Fe w automacie.

ujeżdżam od niedawna ix 35 4WD i jestem bardzo zadowolony - oczywiście nie jest to wóz terenowy ok.gif

Napisano

> zauważyłem ją jak wyjeżdżałem

> Ps. Mam oponki 235/75/15 MT Kumho 834 do sprzedania, jak chcesz to mogę ci pożyczyć do

> potestowania.

sciana.gif kurcza a ja sie do ciebie dobijam o te oponki ( bo pamiętam jak kiedyś mówiłeś ze masz) jutro jesteś czasowy? raczej popołudniu

Napisano
  • Autor

Bo teraz to nie produkuje się aut terenowych. X35 bardzo ładne autko, tylko dla nas ma trochę za mały bagażnik.

Napisano

> Bo teraz to nie produkuje się aut terenowych. X35 bardzo ładne autko, tylko dla nas ma trochę za

> mały bagażnik.

Nie jest taki mały (460) ale oczywiście wszystko zależy od potrzeb ok.gif generalnie zasada jest wg mnie taka,

że im bardziej terenowy tym mniej szosowy i na odwrót. W tym przypadku 4x4 łapie albo samodzielnie

albo blokujesz do 30-40 km/h

Napisano

> jestem w domu ( Na budowie ) Zapraszam

No to masz jak w banku ze się pojawię - jak bym nie mógł trafić to tyrknę jak będę już na twojej ( chyba) ścieżce

EDIT

wejda na seryjna felge z Vitki ?

Napisano

> wejdą, na takich siedziały.

No to jutro po pracy melduje się na wizytę i wstępne oględziny tego tamtego i owego - cenę to mi może jutro podasz co bym sie spokojnie wyspał w nocy grinser006.gif

Napisano

> Jednemu wystarczy przedni, inny sobie poradzi z tylnym. Są i tacy, którym 4WD za mało . Wszysko

> zależy od opon

Jeszcze inni wola poziomki.

Ales mu chlopie doradzil, no niech mnie drzwi scisna.

Poszczegolne rodzaje napedow maja swoje charakterystyczne cechy, ktore dzielimy na wady i zalety. Taki naped, jak w Grand Vitarze, czy Subaru, czyli z centralnym dyferencjalem, ma mnostwo zalet, ktorych nie posiadaja dolaczane (Haldexy i na sztywno), a ich wady w zasadzie sie pokrywaja, procz jednej. Dolaczany na sztywno, jak w Jimny, bedzie mniej awaryjny i tanszy w naprawie w razie W - przy czym Subaru tutaj kosztami moze przewyzszyc Grand Vitare sporo (ze wzgledu na wiskoze w centralnym i tylnym dyfrze robiaca za LSD. Z oczywistych wzgledow pomijam wariant DCCD z STI).

Odpowiadajac na pytanie, ktory sprawi sie lepiej: staly z centralnym po sniegu w miescie, czy na trasie bedzie lepszy. W kopnym sniegu po rownym dorowna mu dolaczany na sztywno (50:50, jak w starej Vitarze), a w zaspach i nierownym gruncie go przewyzszy (szczegolnie, jak jest jeszcze blokada tylnego mostu).

Napisano

> Jeszcze inni wola poziomki.

> Ales mu chlopie doradzil, no niech mnie drzwi scisna.

> Poszczegolne rodzaje napedow maja swoje charakterystyczne cechy, ktore dzielimy na wady i zalety.

> Taki naped, jak w Grand Vitarze, czy Subaru, czyli z centralnym dyferencjalem, ma mnostwo

> zalet, ktorych nie posiadaja dolaczane (Haldexy i na sztywno), a ich wady w zasadzie sie

> pokrywaja, procz jednej. Dolaczany na sztywno, jak w Jimny, bedzie mniej awaryjny i tanszy w

> naprawie w razie W - przy czym Subaru tutaj kosztami moze przewyzszyc Grand Vitare sporo (ze

> wzgledu na wiskoze w centralnym i tylnym dyfrze robiaca za LSD. Z oczywistych wzgledow pomijam

> wariant DCCD z STI).

> Odpowiadajac na pytanie, ktory sprawi sie lepiej: staly z centralnym po sniegu w miescie, czy na

> trasie bedzie lepszy. W kopnym sniegu po rownym dorowna mu dolaczany na sztywno (50:50, jak w

> starej Vitarze), a w zaspach i nierownym gruncie go przewyzszy (szczegolnie, jak jest jeszcze

> blokada tylnego mostu).

Kolegao tym opisem starej Vitarki to żeś pojechał akurat pod dobry adres - kolega Mariusz ma "starą Viertarkę na simexie i wie z czym to się je. Pyta raczej o Dołączane vs stałe ( subaru).

Napisano

> który napęd lepiej sprawuje się zimowych warunkach ? stały 4x4 taki jak w Grand Vitara lub Subaru,

minusy obu rodzajow napedow:

naped dolaczany (lacznie z najnowszym haldex4) - auto w zakrecie z podsterownego robi sie nadle nadsterowne - gdy nie wlaczone bardzo zaawansowane ESP - bardzooooooooooo niebezpieczne - nieprzewidywalne prowadzenie

naped staly - wieksze zuzycie paliwa w porownaniu do oski (czyt. dolaczanego napedu 4WD)

Napisano

nie wierzę że taka fachura pyta o tak podstawową rzecz grinser006.gif

dla mnie stały napęd to mistrzostwo i inne mogą mu tylko próbować dorównać skromny.gif

pytanie czy przeciętny kowalski to odczuje icon_rolleyes.gif

Napisano

> minusy obu rodzajow napedow:

> naped dolaczany (lacznie z najnowszym haldex4) - auto w zakrecie z podsterownego robi sie nadle

> nadsterowne - gdy nie wlaczone bardzo zaawansowane ESP - bardzooooooooooo niebezpieczne -

> nieprzewidywalne prowadzenie

> naped staly - wieksze zuzycie paliwa w porownaniu do oski (czyt. dolaczanego napedu 4WD)

przy Haldexie 4 masz naped na tyl zawsze zapiety - ok 5% wiec nie ma naglego tapniecia

Napisano

> przy Haldexie 4 masz naped na tyl zawsze zapiety - ok 5% wiec nie ma naglego tapniecia

niektote zrodla podaja nawet 10% ok.gif ale niestety odciucia podczas prowadznia sa takie jak pisze - spawdzone wielokrotnie na przykladnie insigni 4wd

ESP bardzo to wygladza, ale po jego "pernamentnym" wylaczeniu crazy.gifno.gif

Napisano

> niektote zrodla podaja nawet 10% ale niestety odciucia podczas prowadznia sa takie jak pisze -

> spawdzone wielokrotnie na przykladnie insigni 4wd

> ESP bardzo to wygladza, ale po jego "pernamentnym" wylaczeniu

Wczoraj na miniteście (oblodzona pusta droga wewnetrzna), zakręt - prędkość 20-30 km wyraźne wyczuwalne

dołączenie tyłu i wyraźne odczuwalne działanie esp. Faktycznie auto zachowało się mocno zaskakująco jak

dla mnie kierowcy przednionapędowca - warto najpierw popróbować żeby nie być zaskoczonym ok.gif

Napisano

Jakie auto? ESP dalo rade czy był bączek?

Krawiec

Napisano

> Jakie auto? ESP dalo rade czy był bączek?

> Krawiec

dało radę ale prędkość była mała a i sytuacja właściwie kontrolowana ok.gif

Napisano

> nie wierzę że taka fachura pyta o tak podstawową rzecz

tylko ten fachura ma wszystkie koła spięte na sztywno, a pyta o taki bardziej luksusowy model który może ganiać po czarnym = disco grinser006.gif

> dla mnie stały napęd to mistrzostwo i inne mogą mu tylko próbować dorównać

biglaugh.gifok.gif

> pytanie czy przeciętny kowalski to odczuje

Oj odczuje odczuje - jak poniżej kolega napisał ze przy małej go zaskoczyło. Moja żona jak wczoraj powoziła na kuligu z już zapiętym 4L to stwierdziła ze droga wcale nie jest taka oblodzona bo auto dobrze idzie. Do momentu jak ten sam kawałem przejechał na 2H icon_eek.gif

Napisano

> tylko ten fachura ma wszystkie koła spięte na sztywno, a pyta o taki bardziej luksusowy model który

> może ganiać po czarnym = disco

a bo wymyślił jakieś plastiki kupować grinser006.gif

> Oj odczuje odczuje - jak poniżej kolega napisał ze przy małej go zaskoczyło.

może kwestia "wyczucia" ?

na pewno taki napęd jest gorszy, stąd moja uwaga że kto jak kto, ale Mariusz chyba zdaje sobie z tego sprawę wink.gif

disco ok.gif

mnie wujas dokładnie to samo opowiadał o HRV, o mało bączka nie strzelił na rondzie, pierwszej zimy

z tym że podobno nowsze CRV mają ten napęd poprawiony i już taki efekt nie występuje hmm.gif

jednak co by nie mówić, stały napęd jak w subaru, czy quattro nie ma sobie równych i wszelkie dołączane napędy mogą tylko próbować im dorównać wink.gif

> Moja żona jak wczoraj

> powoziła na kuligu z już zapiętym 4L to stwierdziła ze droga wcale nie jest taka oblodzona bo

> auto dobrze idzie. Do momentu jak ten sam kawałem przejechał na 2H

nio, różnica w trakcji jest kolosalna, pamiętam jak kupiłem vitkę i na letnich gumach pojechałem na śnieg palacz.gif

Napisano

> a bo wymyślił jakieś plastiki kupować

no ma jeden porządy to kombinuje

> może kwestia "wyczucia" ?

> na pewno taki napęd jest gorszy, stąd moja uwaga że kto jak kto, ale Mariusz chyba zdaje sobie z

> tego sprawę

> disco

> mnie wujas dokładnie to samo opowiadał o HRV, o mało bączka nie strzelił na rondzie, pierwszej zimy

> z tym że podobno nowsze CRV mają ten napęd poprawiony i już taki efekt nie występuje

nie wiem nie miałem przyjemności tym powozić

> jednak co by nie mówić, stały napęd jak w subaru, czy quattro nie ma sobie równych i wszelkie

> dołączane napędy mogą tylko próbować im dorównać

> nio, różnica w trakcji jest kolosalna, pamiętam jak kupiłem vitkę i na letnich gumach pojechałem na

> śnieg

ok.gif

Napisano

> a bo wymyślił jakieś plastiki kupować

> może kwestia "wyczucia" ?

> na pewno taki napęd jest gorszy, stąd moja uwaga że kto jak kto, ale Mariusz chyba zdaje sobie z

> tego sprawę

> disco

> mnie wujas dokładnie to samo opowiadał o HRV, o mało bączka nie strzelił na rondzie, pierwszej zimy

> z tym że podobno nowsze CRV mają ten napęd poprawiony i już taki efekt nie występuje

wystepuje tak samo, ale ESP go "wygladza"

Napisano

> wystepuje tak samo, ale ESP go "wygladza"

ok.gif pytanie na ile odczuwalne/niebezpieczne

właściciel CRVki zapewniał że nie odczuwalne, że bączka nie wykręcisz,

a to dla auta do spokojnej jazdy dla kobitki chyba wystarczające hmm.gif

jak ktoś chce latać bokami, to zostaje stały napęd a nie podróby grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Koonrad, moja małżonka napaliła się na suva, ma to być Santa Fe albo Grand Vitara. Vitara mnie bardzo nie pasi bo ma bardzo słabego diesla i brak automatu, a Hundai ma fajny silnik i automat, tylko ten napęd elektroniczny i to właśnie mnie boli mad.gif

Przejechałem sie nową Vitarą z silnikiem benzynowym 2.4 i w porównaniu do Hundaia to taki ospały jest. Wychodzi na to że jeszcze nie wyprodukowali takiego autka które by mnie pasiło. grinser006.gif

Napisano

> Koonrad, moja małżonka napaliła się na suva, ma to być Santa Fe albo Grand Vitara. Vitara mnie

> bardzo nie pasi bo ma bardzo słabego diesla i brak automatu, a Hundai ma fajny silnik i

> automat, tylko ten napęd elektroniczny i to właśnie mnie boli

> Przejechałem sie nową Vitarą z silnikiem benzynowym 2.4 i w porównaniu do Hundaia to taki ospały

> jest. Wychodzi na to że jeszcze nie wyprodukowali takiego autka które by mnie pasiło.

SGV jest bardziej terenowa niż szosowa i bardziej zaawansowana niż Hyundai. Hyundai to taka bulwarówka raczej grinser006.gif

Te 1oo pare koni w dieslu francuskim to zdecydowanie za mało a ta benzyna chla paliwo ok.giftutaj taki mini tescik w miarę świeży zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ale Ja wcale nie poszukuje autka w teren bo już takie mam, trza mi fajnego suva z napędem na cztery łapy i mocnym silnikiem połączonym z automatem. Ale takich na naszym runku wtórnym nie ma mad.gif

Napisano

> Ale Ja wcale nie poszukuje autka w teren bo już takie mam, trza mi fajnego suva z napędem na cztery

> łapy i mocnym silnikiem połączonym z automatem.

To raczej nie SGV, jedyne co ma z Twoich potrzeb to to, że jest fajny i z napedem na 4 zlosnik.gif

Drążek skrzyni w manualu dziwnie drga i rusza się a auto jest średnio komfortowe na asfalcie

Poza tym pamiętaj że drzwi tylne są z kołem, otwierają się na bok i do tego na niewłaściwą stronę ok.gif

kobiecie to nie ułatwi życia zlosnik.gif

Napisano

Napisano

> Koonrad, moja małżonka napaliła się na suva, ma to być Santa Fe albo Grand Vitara. Vitara mnie

> bardzo nie pasi bo ma bardzo słabego diesla i brak automatu, a Hundai ma fajny silnik i

> automat, tylko ten napęd elektroniczny i to właśnie mnie boli

> Przejechałem sie nową Vitarą z silnikiem benzynowym 2.4 i w porównaniu do Hundaia to taki ospały

> jest. Wychodzi na to że jeszcze nie wyprodukowali takiego autka które by mnie pasiło.

ale to auto dla żony czy Ciebie ? grinser006.gif

dobrze by było przetestować tego hultaja na śliskim, wtedy zobaczysz czy taki napęd jest akceptowalny ok.gif

ale że zdradzisz suzuki icon_eek.gifhehe.gif

Napisano

> Ale Ja wcale nie poszukuje autka w teren bo już takie mam, trza mi fajnego suva z napędem na cztery

> łapy i mocnym silnikiem połączonym z automatem. Ale takich na naszym runku wtórnym nie ma

Bulwara z dobrym napedem? Tribeca zdaje sie z 3.6 H6 wink.gif

Napisano
  • Autor

Tribeca, zbyt mały, praktycznie żaden wybór na rynku wtórnym i za mały bagażnik mad.gif

Mojej małżonce podoba się jeszcze Rav4, ale tam automat Toyota oferuje od zeszłego roku.

Ps. Amerykańskie wersie mnie nie interesują

Napisano

> Tribeca, zbyt mały, praktycznie żaden wybór na rynku wtórnym i za mały bagażnik

> Mojej małżonce podoba się jeszcze Rav4, ale tam automat Toyota oferuje od zeszłego roku.

> Ps. Amerykańskie wersie mnie nie interesują

No paaanie, jak Rav4 jest dla ciebie wieksza i pojemniejsza, niz Tribeca, to wybacz wink.gif

Tribeca/Rav4:

Dlugosc: 4865/4445

Szerokosc: 1880/1815

Wysokosc: 1720/1720

Rozstaw osi: 2750/2560

Rozstaw kol: 1580/1560

Bagaznik: 525(1671)/410-586 (nie ma info o zlozonych siedzeniach)

Teoretycznie po przesunieciu siedzen do przodu w Rav4 masz ciut wiekszy bagaznik, ale biorac pod uwage dlugosc budy, rozstaw osi oraz fakt, ze Tribece mozna kupic siedmioosobowa, to kiepsko widze wowczas miejsce w Ravce na nogi biglaugh.gif

Jedyne, do czego mozna sie przyczepic do Tribeci, jako bulwarowki, to spalanie i cena. No ale... 3.6H6 i 258KM niewysilonego boxera... no na powietrze to jezdzic nie bedzie icon_rolleyes.gif

p.s. zreszta... jak male, to moze Cadillac Escalade? Ponad 5.5 metra i V8 6.2, to nie w trabke dmuchal biglaugh.gif

Napisano

> Z tego co sam kiedyś pytałem to zostałem uświadomiony ze stały - dopinany potrafi zaskoczyć

ale sprecyzuj...

są dopinane tyły, przody, dopinane od zera i od kilku %

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.