Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkoda całkowita a PZU

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak to jest z ubezpieczeniem w PZU przy szkodzie całkowitej z AC - czy PZU daje cala kwotę ubezpieczenia zabierając wrak auta czy pomniejsza o wartość wraku i właściciel sam musi sprzedawać wrak ? (jaką praktykę stosuje PZU zabierając

Napisano

Pomniejszą o wartość wraku.

Jeśli nie uda ci się samemu sprzedać w cenie takiej jak z wyceny, proponują sprzedaż "swoimi kanałami" z ewentualną dopłatą do tej wartości.

Napisano
  • Autor

aha , czyli standard

samochod wycenia miniamalnie , wrak maksymalnie i wyplaca mala roznice i bujaj sie ze sprzedaza

Napisano

> Witam

> Jak to jest z ubezpieczeniem w PZU przy szkodzie całkowitej z AC - czy PZU daje cala kwotę

> ubezpieczenia zabierając wrak auta czy pomniejsza o wartość wraku i właściciel sam musi

> sprzedawać wrak ? (jaką praktykę stosuje PZU zabierając

Szwagier likwidował z OC sprawcy ubezpieczonego w PZU.

Wybrał opcję gotókową, że przyjechała laweta i zabrała wrak.

Napisano

> samochod wycenia miniamalnie , wrak maksymalnie i wyplaca mala roznice i bujaj sie ze sprzedaza

Napisałem, że jak Ci się nie chce/nie możesz sprzedać samemu wraku to przysyłają gości z propozycją odkupu. Jeśli cena jest niższa niż ich wycena to wyrównują. Generalnie OK.

Napisano
  • Autor

> Napisałem, że jak Ci się nie chce/nie możesz sprzedać samemu wraku to przysyłają gości z propozycją

> odkupu. Jeśli cena jest niższa niż ich wycena to wyrównują. Generalnie OK.

czyli co od razu mozna powiedziec ze samemu nie bede sprzedawal, sprzedajcie sobie sami , czy moze dopiero jak sam nie sprzedam (po tygodniu , dwoch, miesiacu) wystepuje sie do nich zeby sami sprzedali ? (oczywysicie caly czas mowa o szkodzie z AC, bo w OC jest chyba inaczej , od razu zabieraja)

Napisano

Brat likwidował z AC. Razem z wyceną przysłali informację że jak nie chcesz sam sprzedawać wraku to oni proponują odkup przez firmę X lub Y za kwotę taką lub taką. Jeśli to poniżej ich wyceny (zwykle tak jest) to wyrównają do kwoty z wyceny.

Napisano

> czyli co od razu mozna powiedziec ze samemu nie bede sprzedawal, sprzedajcie sobie sami , czy moze

> dopiero jak sam nie sprzedam (po tygodniu , dwoch, miesiacu) wystepuje sie do nich zeby sami

> sprzedali ? (oczywysicie caly czas mowa o szkodzie z AC, bo w OC jest chyba inaczej , od razu

> zabieraja)

co zabierają? nic nie zabierają! Mogą pomóc Ci w sprzedaży wraku wystawiając go na Auto On-Line ale to tylko na Twoją prośbę... Sami nic nie mogą bo to nie ich własność. Jeżeli zgłosi się firma zainteresowana zakupem wraku to możesz ale nie musisz go sprzedać. Jeżeli będzie chciała zakupić wrak za cenę niższą niż na aukcji to TU jest zobowiązane wyrównać kwotę do takiej jaka została uwzględniona w wycenie po wypadku. TU może w ten sposób pomóc ale nie musi.

Wiem bo woziłem takie powypadkowe auta dla pewnej firmy.

Te aukcje nie są dostępne dla zwykłych szarych obywateli. Trzeba mieć podpisaną umowę z TU.

Zawsze można sprzedać wrak na własną rękę, tylko trzeba zrobić rozeznanie czy się opłaca, czy nie... Jeżeli opłaca się nam wziąć kasę z ubezpieczenia to można po niskich kosztach zrobić auto u pana "Miecia" to też nikt nam nie może tego zabronić.

Napisano
  • Autor

aha , czyli to jest cos takiego - jest decyzja w sprawie odszkodowania, wyplacaja roznice miedzy wartoscia auta a wrakiem i jak wlasciciel chce to sprzedaja jego auto i pozniej oddaja jak spzredadza plus ewentualna roznice w sprzedazy a wartoscia wraku przez nich wycenionego ?

dlugo trwa ta sprzedaz i poznijsza wyplata za sprzedany wrak plus ewentualna roznica ?

Napisano

> aha , czyli to jest cos takiego - jest decyzja w sprawie odszkodowania, wyplacaja roznice miedzy

> wartoscia auta a wrakiem i jak wlasciciel chce to sprzedaja jego auto i pozniej oddaja jak

> spzredadza plus ewentualna roznice w sprzedazy a wartoscia wraku przez nich wycenionego ?

> dlugo trwa ta sprzedaz i poznijsza wyplata za sprzedany wrak plus ewentualna roznica ?

Jeżeli trafiła się jakaś firma i zgłosiła chęć zakupu wraku za jakąś tam niższą kwotę to TU musiało tą kwotę zaakceptować. Jeżeli firma dogadała kwestie ceny to dostawała namiary i resztę załatwia już z właścicielem. ( dotyczy to w zasadzie terminu odbioru auta.)

Ja przeważnie dostawałem gotówkę do ręki i wraz z umową kupna-sprzedaży jechałem do właściciela, pakowałem auto, wypisywałem kwity, wypłacałem kasę i do domu.

Jeżeli ugadana kwota była niższa niż cena wywoławcza wystawiona przez TU, sprzedający musiał udać się do ubezpieczalni i okazać umowę. Na tej podstawie wypłacali różnicę.

CZas trwania tej operacji zależy od tego jak szybko znajdzie się firma chętna na zakup wraku. Może wpłynąć oferta zaraz po wystawieniu oferty przez TU a może też nie wpłynąć wcale.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.