Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana silnika 1.6 na 1.8 w Laćku

Featured Replies

Napisano

Witam tak mnie wzieło... a może by taki mały przeszczep mam 1.6 16V a chciałbym włożyć 1.8. Co oprócz silnika bym musiał wymienić??

Bo tak patrząc po instrukcji to skrzynia chyba jest ta sama?

No i czy poczuję tą różnicę tych 9 kW jeżdżąc do 4000 obr.? (jeżdżę jak stary dziadek nie wkręcam na obroty - jedynie jak startuję z pod świateł 1,2 [w mieście] 50-60 na blacie i już 4,5 by szybko na skrzyżowaniach szło, po autostradach 140) 270751858-jezyk.gif

No i czy gra warta świeczki 2200 za silnik + wymiana ?

Napisano

> No i czy gra warta świeczki 2200 za silnik + wymiana ?

+500 roznych rzeczy ,ktore wyskocza podczas swapu

+paski (rozrzad,osprzetu)

+nowy olej , filtry

Jak zamkniesz sie w 5tys to bedzie waytogo.gif a to jakby nie patrzec 1/3 wartosci laczka IMHO dla 4KW - NIE WARTO

Wiem co mowie swapowalem kadetta z 1.6 na 1.8

Napisano
  • Autor

> +500 roznych rzeczy ,ktore wyskocza podczas swapu

....

W Laćku to jest 9kW 270751858-jezyk.gif

Ale też tak liczyłem, że dla tych paru koników to nie warto. Tak samo chip-tuning odpada bo zazwyczaj podnosi trochę mocy ale w wąskim przedziale. Dlatego postanawiam, że będę dbał o Laćka takim jakim jest 270751858-jezyk.gif

Choć jeszcze świerzbi mnie sprawa tylnych szybek w elektryce, ale tu to zaś przeraża mnie dostanie wykończeń drzwi itp. bo same prowadnice z silniczkami to pestka.

Napisano

Powiem tak: jeździłem 1.6 i mam 1.8.

1.6 nie jeździ zbyt żwawo, ale 1.8 też nie wiadomo czego nie oferuje.

Z mojego punktu widzenia ewentualny swap nie ma większego sensu. Spokojnie znajdziesz lepsze miejsce do ulokowania ww. kwoty. smile.gif

Napisano

> Spokojnie znajdziesz lepsze miejsce do ulokowania ww. kwoty.

ww. kwotę może przekazać na moje konto jako darowiznę hehe hehe.gif

Napisano

> Choć jeszcze świerzbi mnie sprawa tylnych szybek w elektryce, ale tu to zaś przeraża mnie dostanie

> wykończeń drzwi itp. bo same prowadnice z silniczkami to pestka.

a po co??? zeby użyć ich dwa razy w roku???szkoda kasy, kup sobie lepiej większe alusy to przynajmniej wygląd poprawisz

Napisano

> a po co??? zeby użyć ich dwa razy w roku???szkoda kasy, kup sobie lepiej większe alusy to

> przynajmniej wygląd poprawisz

A tak czysto hipotetycznie, skoro w Nubirze I było 2.0, do Lanosa na miękko wchodzi 2.0 to może i do laczka dałoby radę wsadzić 2.0 16V z Astry GSi? 150 kunia już robi swoje.

Pytam czysto hipotetycznie, wiadomo, że i do malucha wejdzie V8, ale jedne swapy są łatwe, a inne "prawie" awykonalne. A tu jakby było cfaniaczek.gif

Edytka:

Da się zlosnik.gif Nawet c20let czyli 2.0T weszło zlosnik.gif Bazą było 1.4.

jakiś tekst

Napisano

Jak to mawia moj kolega " Z chu.. mąki nie natrzepiesz..." IMHO szkoda kasy i tyle chyba ,ze ktos jest super fanem daeoo/chevy zlosnik.gif

Napisano

> Jak to mawia moj kolega " Z chu.. mąki nie natrzepiesz..." IMHO szkoda kasy i tyle chyba ,ze ktos

> jest super fanem daeoo/chevy

A z hondy natrzepiesz? 270751858-jezyk.gifOn natrzepał

Napisano

> A z hondy natrzepiesz? On natrzepał

Samochod abstrakcyjnie bezsensu no.gif

I najlepsze jest to ,ze nie natrzepal bo cala moc idzie psu w zadek a raczej w brak trakcji no.gif

Napisano

> Samochod abstrakcyjnie bezsensu

> I najlepsze jest to ,ze nie natrzepal bo cala moc idzie psu w zadek a raczej w brak trakcji

Ale moc jest hehe.gif To nadal stary strucel bez trakcji a mogl kupic uzywanego np nissana 350z i mialby czym jezdzic.

Napisano

> Ale moc jest To nadal stary strucel bez trakcji a mogl kupic uzywanego np nissana 350z i mialby

> czym jezdzic.

I robilby ta hunde jak chcial wink.gif Civikarze to taka sekta z bardzo zaawansowanym syndromem sztokholmskim wink.gif

Mam kolege ,ktory posiada civika "jajko" ile on juz w tego parcha wpakowal to facepalm.gifpanic.gif

Napisano

Podejrzewam, że każdy istniejący model samochodu ma jakąś swoją sektę i mnóstwo członków co zwielokrotnili wartości swoich maszyn. Kilka lat temu słyszałem o Matizie 0.8 z Turbo za ponad 10kzł zlosnik.gif Ale 103 kunie były.

Napisano

> Podejrzewam, że każdy istniejący model samochodu ma jakąś swoją sektę i mnóstwo członków co

> zwielokrotnili wartości swoich maszyn. Kilka lat temu słyszałem o Matizie 0.8 z Turbo za ponad

> 10kzł Ale 103 kunie były.

facepalm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.