Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zacisk przedni

Featured Replies

Napisano

Mi się blokuje. Rozebrałem i wyczyściłem jarzmo, ale nie wiele to zmieniło.

Myślicie by obić kompleks, włącznie z przewodem elastycznym?, czy sama wymiana gumek powinna wystarczyć. A może coś jeszcze?

Zjechało dość przy okazji klocki, takie szajsowate fomar czy inny tomex się nada na powiedzmy 4 miesiące?, bo latem bym wymienił komplet z tarczami włącznie, a tak szkoda ładować w jakieś ATE kasę

Napisano

przewód hamulcowy to bym wymienił w pierwszej kolejności, zestaw naprawczy zacisku razem z tłoczkiem to koszt ok 60-70 zł, więc lepiej odrazu zrobić wszystko i mieć spokój ok.gif

Napisano
  • Autor

> przewód hamulcowy to bym wymienił w pierwszej kolejności, zestaw naprawczy zacisku razem z

> tłoczkiem to koszt ok 60-70 zł, więc lepiej odrazu zrobić wszystko i mieć spokój

Po co z tłoczkiem?

Nic nie cieknie, tylko brudne pewnie. W sumie niewielką dzwignią wcisnąłem tłoczek wczoraj...więc po co tłoczek ? hmm.gif

Napisano

> Po co z tłoczkiem?

> Nic nie cieknie, tylko brudne pewnie. W sumie niewielką dzwignią wcisnąłem tłoczek wczoraj...więc

> po co tłoczek ?

pytałeś o kompleksową regenerację, dlatego napisałem też o tłoczku ok.gif

jeżeli tłoczek chodzi normalnie to wina pewnie leży po stronie przewodu ok.gif

Napisano

> Po co z tłoczkiem?

> Nic nie cieknie, tylko brudne pewnie. W sumie niewielką dzwignią wcisnąłem tłoczek wczoraj...więc

> po co tłoczek ?

bo tłoczki rdzewieją,

na razie niczego nie kupuj - rozbierz jeszcze raz zacisk, wyciągnij tą pierwszą gumkę (o ile pamiętam są dwie, jedna to tylko osłonka, a druga to uszczelniacz)

wyczyść z piasku i innych takich zanieczyszczeń, poskładaj i wio,

tanie gumki podziałają do pierwszego mrozu - przerabiałem ten temat,

Napisano
  • Autor

> bo tłoczki rdzewieją,

To wiem zlosnik.gif

> na razie niczego nie kupuj - rozbierz jeszcze raz zacisk, wyciągnij tą pierwszą gumkę (o ile

> pamiętam są dwie, jedna to tylko osłonka, a druga to uszczelniacz)

Kupiłem już, i przewód i gumki. w Sumie około 40pln

> wyczyść z piasku i innych takich zanieczyszczeń, poskładaj i wio,

> tanie gumki podziałają do pierwszego mrozu - przerabiałem ten temat,

Wymieniałem jakiś czas temu w SC, też dałem tanie gumki i jakoś od 2 lat nic się nie działo, a mrozy były spore.

Jeszcze jedno sie pytanie pojawia. Jaką średnice tłoczka powinien mieć palio we 1,2 8V '99

Na allegro widzę różne wymiary, 48mm (takie kupiłem), 45mm, i 54mm...

WTF busted.gif

Napisano

> Jeszcze jedno sie pytanie pojawia. Jaką średnice tłoczka powinien mieć palio we 1,2 8V '99

> Na allegro widzę różne wymiary, 48mm (takie kupiłem), 45mm, i 54mm...

> WTF

jak to w fiacie bywa, pewnie trzeba będzie samemu zmierzyć wink.gif ja u siebie powinienem mieć 48mm, a okazało się, że jest 54mm ok.gif

Napisano

> Na allegro widzę różne wymiary, 48mm (takie kupiłem), 45mm, i 54mm...

> WTF

zależy od wielkości tarczy,

tak jak napisał joshi, zmierz, bo fiat miał różne pomysły...

Napisano
  • Autor

> jak to w fiacie bywa, pewnie trzeba będzie samemu zmierzyć ja u siebie powinienem mieć 48mm, a

> okazało się, że jest 54mm

Nosz.angryfire.gif..a może e-per będzie jakimś odniesieniem ?

Napisano

nie dalej jak miesiąc temu miałem to samo

zjechało klocki do zera, zablokował sie tłoczek i nie wrócił, bo był zardzewiały. porobiły sie wżery i trzeba było nowy (45 zł) gumki jakies niemieckie 16zł, a przewód działa dobrze wiec nie wymieniałem

do do klocków, to kupiłem firmy MAFF za 75 zł i powiem Ci, ze są świetne jak narazie

Napisano
  • Autor

Nosz...Eper podaje średnicę cylinderka 54mm, ja mam reperaturki na 48mmangryfire.gif...

wrrrrrrrrr

Napisano

ja najpierw rozebrałem wszystko, i dopiero do sklepu zapychałem, bo inaczej to mozna nakupic niepotrzebnych rzeczy

Napisano
  • Autor

> ja najpierw rozebrałem wszystko, i dopiero do sklepu zapychałem, bo inaczej to mozna nakupic

> niepotrzebnych rzeczy

Jak rozbiorę to będzie 17. A sklep mam 20km od domu.

Odpada.

Napisano

> Jak rozbiorę to będzie 17. A sklep mam 20km od domu.

> Odpada.

to kup 3 klp a potem oddaj, to co nie pasuje hehe.gif

Napisano
  • Autor

I zrobione, wymienione gumki w jednym zacisku,, przewód hamulcowy elastyczny, drugi zacisk rozebrany, wyczyszczony, a że gumki były całe, to złożone na nowo, Klocki założone nowe.

Zostało wymienić tarcze bo niestety zjadło ją konkretnie, i drugi przewód elastyczny i będzie jak nówka pewex.

Napisano

> I zrobione, wymienione gumki w jednym zacisku,, przewód hamulcowy elastyczny, drugi zacisk

> rozebrany, wyczyszczony, a że gumki były całe, to złożone na nowo, Klocki założone nowe.

> Zostało wymienić tarcze bo niestety zjadło ją konkretnie, i drugi przewód elastyczny i będzie jak

> nówka pewex.

to git że ci sie udało naprawić... ja przy wymienie tarcz+klocki zerwałem gwint w jarzmie... dopiero była walka... auto udupione chyba z 4 dni stało...

Napisano
  • Autor

> to git że ci sie udało naprawić... ja przy wymienie tarcz+klocki zerwałem gwint w jarzmie...

> dopiero była walka... auto udupione chyba z 4 dni stało...

E, jarzma to nie wiem co by się stać musiało by się nie odkręciły.

Więcej strachu było przy przewodzie...

Napisano

> to git że ci sie udało naprawić... ja przy wymienie tarcz+klocki zerwałem gwint w jarzmie...

> dopiero była walka... auto udupione chyba z 4 dni stało...

Moje postoi dłużej :/ przez kuriera niemotę facepalm.gif

Napisano

tak btw, nie kupuj tych tomex'ów, omijaj je szerokim łukiem panic.gif

ja sie polasilem na nie bo nizsza cena i co? to to nie hamuje, klocki sie ulozyc nie potrafią, piszczą, ogolnie kicha sciana.gifangryfire.gif

Napisano
  • Autor

> tak btw, nie kupuj tych tomex'ów, omijaj je szerokim łukiem

> ja sie polasilem na nie bo nizsza cena i co? to to nie hamuje, klocki sie ulozyc nie potrafią,

> piszczą, ogolnie kicha

Mają wytrzymać ze 3 miesiące, może ciut więcej. Latem chce wymienić komplet, tarcze + klocki.ok.gif

Napisano

> Mają wytrzymać ze 3 miesiące, może ciut więcej. Latem chce wymienić komplet, tarcze + klocki.

u mnie miesiąca nie wytrzymały a jezdze ostatnio bardzo spokojnie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.