Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

centra futura (czy zamordowałem)

Featured Replies

Napisano

Aku ma nieco ponad rok. Do jesieni jeździł w trasy i było ok, później zmienił lokalizacje i w innym aucie sporadycznie ( był niedoładowany). Zima to już prawie wcale a ostanie 5-6 tyg stał. Jak sobie o nim przypomniałem to w aucie nawet kontrolki nie błysnęły. Teraz się ładuje już ponad 15 godzin a kropka cały czas czarna, jak nim ruszę to na moment zmienia się na zieloną.

Drugie pytanie; czy z futury zdejmuje się pokrywę, wygląda że tak, ale mocno siedzi a nie chce podważać na siłę jakąś brechą ?

Napisano

> Aku ma nieco ponad rok. Do jesieni jeździł w trasy i było ok, później zmienił lokalizacje i w innym

> aucie sporadycznie ( był niedoładowany). Zima to już prawie wcale a ostanie 5-6 tyg stał. Jak

> sobie o nim przypomniałem to w aucie nawet kontrolki nie błysnęły. Teraz się ładuje już ponad

> 15 godzin a kropka cały czas czarna, jak nim ruszę to na moment zmienia się na zieloną.

> Drugie pytanie; czy z futury zdejmuje się pokrywę, wygląda że tak ale mocno siedzi a nie chce

> podważać na siłę jakąś brechą ?

Jak ładujesz nie przekraczając 14,5 V to nie trzeba nic zdejmować.

Jak przekraczasz to napięcie - to może się uszkodzić.

Napisano
  • Autor

> Jak ładujesz nie przekraczając 14,5 V to nie trzeba nic zdejmować.

> Jak przekraczasz to napięcie - to może się uszkodzić.

prostownik to solidny sowiecki wynalazek z opcją rozruchu, pokrętło ustawione między 4 a 5

Napisano

> prostownik to solidny sowiecki wynalazek z opcją rozruchu, pokrętło ustawione między 4 a 5

Takie prostowniki lubią dawać spore napięcie

Napisano

> prostownik to solidny sowiecki wynalazek z opcją rozruchu, pokrętło ustawione między 4 a 5

Centrę futurę zabija gazowanie, bo jest bezobsługowy i ma jakieś mikroszczeliny, w których odzyskuje wodę.

Jak zacznie gazować, to ta cała technologia się uszkadza.

Napisano

> Drugie pytanie; czy z futury zdejmuje się pokrywę, wygląda że tak, ale mocno siedzi a nie chce

> podważać na siłę jakąś brechą ?

Jeśli centra nic nie zmieniła to pokrywę można otworzyć, ale może zanim to zrobisz spróbuj reklamować.

Napisano

Futura to zło ! Unikaj na przyszłość a poki co reklamuj. Mnie 2 razy wymieniali, ale i tak ostatnia padla 1mc po gwarancji zlosnik.gif

Napisano

to oczko z czasem przestaje spelniac swoja funkcje. Ja przez 5 lat mialem czarne a akumulator sprawny. IMO ladowac przez 12 godzin i wstawic do auta. A jak nei to reklamowac.

Napisano

Jeśli napięcie spadło poniżej 10,5V może być kiepsko. W takich przypadkach należy ładować specjalnymi prostownikami, które automatycznie przełączają się na ładowanie akumulatora 6V i w tym trybie doładowują aku 12V-oltowy, następnie po osiągnięciu odpowiedniego napięcia - ładują już normalnie w trybie 12V.

Napisano

> specjalnymi prostownikami, które automatycznie przełączają się na ładowanie akumulatora 6V i w

> tym trybie doładowują aku 12V-oltowy

Aku 6V może być ładowany na max napięcie 8,4V, ciekawe jak w takiej opcji może ładować choćby i rozładowany do 9V aku 12V-owy, aby w tym wypadku popłynął prąd musi przyłożone napięcie mieć kilka Volt więcej.

Napisano

...więc jeśli jest poniżej tego napięcia - ładuje w trybie aku 6V. Przy napięciu 9V ładuje go już zapewne w trybie aku 12V.

Napisano

no niestety kolega ma racje

dlatego oddali mi kasę za moja future dołożyłem i kupiłem Boscha silver S4 i jest git ponad rok az sie dziwie bo to podobno tez jakiś bezobsługowy

Napisano

> Jeśli napięcie spadło poniżej 10,5V może być kiepsko. W takich przypadkach należy ładować

> specjalnymi prostownikami, które automatycznie przełączają się na ładowanie akumulatora 6V i w

> tym trybie doładowują aku 12V-oltowy, następnie po osiągnięciu odpowiedniego napięcia - ładują

> już normalnie w trybie 12V.

A co się stanie jak podłącze prostownik na 12V shocked.gif A jak odpalisz auto przy pomocy kabli lub na popych?

Druga sprawa to taka, ze jeśli napięcie akumulatora bez obciążenia wynosi poniżej 10,5 V to faktycznie jest on bardzo wyładowany i może mu to zaszkodzić i dotyczy to wszystkich akumulatorów a nie tylko futury...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.