Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kamery na ulicach i mandat...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Przyszedł mi mandat wlepiony za przejazd na czerwonym świetle, wlepiła mi go straż miejska...

Jako dowód mają film nagrany kamerami w mieście...

Teraz jest taka sytuacja- samochód zostawiłem wtedy w firmie i jeździł nim kto inny, ciężko będzie mi dojść do tego kto...

Czy jest jakaś szansa żeby się od tego odwołać? frown.gif

Napisano

> Na kogo auto jest zarejestrowane?

A można ukarać właściciela, czy raczej karze się kierowce ?

Napisano

> A można ukarać właściciela, czy raczej karze się kierowce ?

Kiedyś od straży usłyszałem, że jeśli nie podam kto kierował to mandat dostanę jako właściciel.

Napisano

> Kiedyś od straży usłyszałem, że jeśli nie podam kto kierował to mandat dostanę jako właściciel.

Straż Wiejska nie jest uprawniona do dochodzenia, kto kierował, może to zrobić np. Policja, a ta zwykle nie ma czasu.

Napisano

> Kiedyś od straży usłyszałem, że jeśli nie podam kto kierował to mandat dostanę jako właściciel.

no podobno tak ale jest drugi przepis który chroni zeznającego, ponieważ masz prawo nie widzieć kto wtedy kierował to nie możesz kłamać bo zeznajesz pod konkretnym paragrafem, nie mogą Cię zmusić do podania konkretnej osoby bo to będzie wymuszenie zeznania zlosnik.gif

tak wiem, jest to naciągane ale takie jest prawo i można się bronić zlosnik.gif

Napisano

Kiedyś działało, aż ktoś poszedł po rozum do głowy i stwierdził, że SG nie ma prawa karać z tego paragrafu.

Mogą tylko ukarać sprawcę przekroczenia prędkości/czerwonego światła, ale pod warunkiem, że jest konkretny sprawca (ktoś się przyzna, że ten ryj na zdjęciu to jest on).

SG próbuje "obchodzić" ten temat zgłaszając wykroczenie przez policję, ale - póki co - jeszcze nie dostałem żadnych "pretensji" tą drogą (tzn sraczniki straszyły, ale temat rozchodził się po kościach - być może policja w jakiś-tam sposób zlewa sprawę, bądź sraczniki zlewają temat, gdyż przestaje on być dochodowy...

Napisano

> SG próbuje "obchodzić" ten temat zgłaszając wykroczenie przez policję, ale - póki co - jeszcze nie

> dostałem żadnych "pretensji" tą drogą (tzn sraczniki straszyły, ale temat rozchodził się po

> kościach - być może policja w jakiś-tam sposób zlewa sprawę,

Właśnie tak. Policja ma już tyle roboty, że wysyła strażaków wiejskich na drzewo zlosnik.gif

Napisano

> Właśnie tak. Policja ma już tyle roboty, że wysyła strażaków wiejskich na drzewo

W sytuacji takiej jak opisana, byłoby bardzo niedobrze, gdyby komuś nie chciało się zjąć sprawą i "wysyłał na drzewo". Przejazd na czerwonym to jedno z grubszych przewinień drogowych i powinno być karane bez dwóch zdań, więc przykro słyszeć, że Policji by mogło się nie chcieć zająć tym tematem.

Tak więc, nawiązując do złośnika na końcu posta, specjalnie zabawne to to nie jest.

Napisano

> Teraz jest taka sytuacja- samochód zostawiłem wtedy w firmie i jeździł nim kto inny, ciężko będzie

> mi dojść do tego kto...

> Czy jest jakaś szansa żeby się od tego odwołać?

Dobry zwyczaj nie pożyczaj old.gifold.gifold.gif

Napisano

CYTUJE

Paragraf 172 Kodeksu z 1998 stwierdza, że na właścicielu spoczywa obowiązek podania informacji, kto był kierowcą pojazdu podczas domniemanego przestępstwa.

Za niedostarczenie informacji na temat osoby prowadzącej pojazd, groziła kara trzech punktów karnych i grzywna wysokości £1000

Obecnie każdy, kto popełni tego typu przestępstwo po 1 października 2007 roku, uzyska 6 punktów karnych i £1000 grzywny.

Co się stanie, jeśli nie wiem, kto prowadził pojazd?

Prawo mówi, że w takich przypadkach właściciel musi dokonać starań, aby dowiedzieć się, kto kierował pojazdem w trakcie popełnienia przestępstwa. Jeśli uczynione starania nie przynoszą rezultatu, wtedy właściciel pojazdu, oraz potencjalni kierowcy zostaną przesłuchani w sądzie przez prokuraturę i adwokata. Jeśli nawet przesłuchanie w sądzie nie wskaże kierowcy, wtedy właściciel nie ponosi odpowiedzialności. Taka ewentualność ma miejsce, jeśli właściciel udowodni w sądzie, że dokonał wszelkich starań, aby dowiedzieć się, kto kierował pojazdem, gdy nastąpił wypadek.

Myśle ,że nie chodzi tu tylko o wypadek ale o wykroczenie także

Napisano

> CYTUJE

> Paragraf 172 Kodeksu z 1998 stwierdza, że na właścicielu spoczywa obowiązek podania informacji, kto

Tyle, Ze wniosek do sądu o karanie z tego paragrafu nie może być składany przez SM.

Napisano

> To teraz jeszcze bardziej władni w tym kraju powinni zrobić podobnie i odciąć ich od wszelkich

> źródeł finansowania.

Jeżeli piszesz o strażakach wiejskich to się zgadzam zlosnik.gif

I przeznaczyć zaoszczędzone pieniądze na Policję ok.gif

Napisano

> W sytuacji takiej jak opisana, byłoby bardzo niedobrze, gdyby komuś nie chciało się zjąć sprawą i

> "wysyłał na drzewo". Przejazd na czerwonym to jedno z grubszych przewinień drogowych i powinno

> być karane bez dwóch zdań, więc przykro słyszeć, że Policji by mogło się nie chcieć zająć tym

> tematem.

Straż wiejska zazwyczaj wkłada mandaty za parkowanie za wycieraczkę (pustego auta). Później próbują robić dym, jak zawodnik "nie wie kto kierował jego autem". A Sąd Najwyższy wydał w czerwcu 2010 r. fajną uchwałę w której po prostu pokazał Straży Wiejskiej, że ignorancja w zakresie prawa jest szkodliwa 033102bebe_1_prv.gif

Niestety nie mogę się dzielić publicznie takimi info, ale uwierz mi w samej Wawie takich spraw jest baaaaardzo dużo. I teraz gdyby Policja miała każdego "podejrzanego" wzywać, przesłuchiwać, dochodzić, wypełniać tony papieru itp. to niech lepiej pojawi się w większej sile na ulicy - będzie większy porządek.

A strażaków pogonić do prawdziwej roboty albo niech dalej "ścigają" babcie handlujące pietruszką i właścicieli psów srających na chodniki no.gif

> Tak więc, nawiązując do złośnika na końcu posta, specjalnie zabawne to to nie jest.

Być może nienajszczęśliwszą ikonkę umieściłem wink.gif

Napisano

> Masz racje: P.R.Z.E.S.T.E.P.S.T.W.A.

Czytaj post do końca i ze zrozumieniem.

Układ jest ten sam co do wykroczenia lub przestępstwa

Napisano

> Czytaj post do końca i ze zrozumieniem.

> Układ jest ten sam co do wykroczenia lub przestępstwa

Wujek, ale Ty w ogóle o jakim "kodeksie" piszesz? Karnym? Bo strażacy wiejscy to działąją w takich sytuacjach na podstawie art. 78 kodeksu wykroczeń.

Napisano

> Czytaj post do końca i ze zrozumieniem.

> Układ jest ten sam co do wykroczenia lub przestępstwa

Jeśli brzmienie paragrafu jest takie, jak wkleiles, to jest tam wyraznie napisane, ze ma on zastosowanie w przypadku przestepstwa. Wykroczenie nie jest przestepstem, stad paragraf nie moze zostac wykorzystany, co kilkakrotnie zostalo udowodnione przed sadem.

Napisano

> Witam.

> Przyszedł mi mandat wlepiony za przejazd na czerwonym świetle, wlepiła mi go straż miejska...

> Jako dowód mają film nagrany kamerami w mieście...

> Teraz jest taka sytuacja- samochód zostawiłem wtedy w firmie i jeździł nim kto inny, ciężko będzie

> mi dojść do tego kto...

> Czy jest jakaś szansa żeby się od tego odwołać?

chyba wezwanie a nie mandat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.