Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Airbag prawde ci powie czyli jak krecone sa liczniki

Featured Replies

Napisano

Witajcie koledzy i kolezanki. mialem dzwona w styczniu fotki

no i poducha szczelyła.

cofajac sie 2 lata wstecz do zakupu auta kupilem je jako 5 latka z przebiegiem 160kkm sciagnietego z wloch.

Dalem sie zajebiscie wydymac. pozniej wyszlo jak bardzo zakatowany byl ten samochod (np wykladzina byla przedarta do blachy). Po padzie pompy olejowej w moj mechanik zaczal oceniac e ten samochod ma nieco wiecej nalotu - oszacowal na 400kkm.

wracamy do dnia dzisiejszego. podlaczylem sie fiat ecu scanem do jaśka bno i znalazlem tam parametr czas pracy ecu.

w moim przypadku to bylo ok 750000 minut. co to oznacza?

oznacza to ze jesli auto z postojami, korkami autostradami itd jezdzilo ze srednia predkoscia 30km na godzine to przejechalo 377kkm. Jesli srednia (a to byl van i autostrad we wloszech jeest troche) wyniosla 60km/h to przejechal ok 750kkm....................................

silnik dziala, ma sie dobrze, skrzynia jest zyzyta i zarzniety jest synchrionizator wstecznego i 3ki....

niech mi ktos powie ze punto to slabe autko:)

Pytanie: czy w punto centralka airbagu musi byc wymieniona po wystrzale jaska czy wystarczy tylko kasowanie bledow?

Napisano

> Pytanie: czy w punto centralka airbagu musi byc wymieniona po wystrzale jaska czy wystarczy tylko

> kasowanie bledow?

Po wystrzale przednich poduch nie da sie sakasowac błedu , mozna to zrobic przeprogramowywyjac sterownik lub wymnienic na nowy .

jesli by odpaliły tylko napinacze pasów mozna skasowac 3 krotnie dane zderzenia , potem, sterownik sie blokuje

w Twoim przypadku jak odpaliła przednia poducha , trzeba wymienic lub programowac na nowo sterownik poduszek

gdyby co polecam sie naprawiam również układy AIR Bag

Napisano

a nie mogłeś na hodometrze zobaczyć ile naleciane ma ?

Napisano

> a nie mogłeś na hodometrze zobaczyć ile naleciane ma ?

a jak sie nic nie wyswietla jak u mnie? cfaniaczek.gif

Napisano

> a jak sie nic nie wyswietla jak u mnie?

to masz pecha grinser006.gif

hodometr też można oszukać , ale jest więcej roboty , zazwyczaj prawie Ci powie , ale oczywiście nie w każdej sytuacji ok.gif

Napisano
  • Autor

> a jak sie nic nie wyswietla jak u mnie?

u mnie wsywietla bzudy i nie moge zaczaic dlaczego.

probowalem dostac sie do historii w aso to wiem tylko tyle ze byl 2x robiony podnosnik szyby kierowcy na gwarancji i termostat i tyle....

o przebiegu nie maja danych:(

Napisano

> hodometr też można oszukać , ... <

Co to jest ten hodometr ? - Koledzy, proszę o krótkie objasnienie bow.gif

Napisano
  • Autor

> Co to jest ten hodometr ? - Koledzy, proszę o krótkie objasnienie

odometer to w uproszczeniu wartosc zapamietywana w ecu ktora szacuje ile kilometrow przejechalo auto.

Napisano

> to masz pecha

łe tam... przebieg jest weryfikowalny u/przez poprzednich wlascicieli, wiec jest mi to zbedne.

> hodometr też można oszukać , ale jest więcej roboty,

> zazwyczaj prawie Ci powie , ale oczywiście nie w każdej sytuacji

ja przebieg znam, a klopoty z odczytaniem niektorych parametrow zwalam na to, ze jednak moje HGT jest troche inne niz wiekszosc 1.8 16v na tym kaciku. blizej mu do Stilo niz do Punto... cfaniaczek.gif

Napisano

>, a klopoty z odczytaniem niektorych parametrow zwalam na to, ze jednak moje HGT

> jest troche inne niz wiekszosc 1.8 16v na tym kaciku. blizej mu do Stilo niz do Punto...

Końcówka produkcji ?

Mój jest z 2003 chyba z maja, a wytrzeszcze zaczęli robić chyba 2-3 miesiące później hmm.gif

Napisano

> Mój jest z 2003 chyba z maja, a wytrzeszcze zaczęli robić chyba 2-3 miesiące później

nie. 24/11/2000 ale mam silnik na 3 lambdach, brak linki gazu - potencjometr przy pedale gazu + elektroniczna przepustnica. nie widzialem jeszcze takiego HGT na allegro, jak patrze od roku...

Napisano

> nie. 24/11/2000 ale mam silnik na 3 lambdach, brak linki gazu - potencjometr przy pedale gazu +

> elektroniczna przepustnica. nie widzialem jeszcze takiego HGT na allegro, jak patrze od

> roku...

mój taki jest zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

ciekawostka: sprawdzilem samochod z calkiem wiarygiodnym przebiegiem i porownalem czas pracy airbaga i po przeliczenie srednia predkosc wyniosla 33km/h

przyrownujac ta predkosc do mojego samochodu to moj samochod ma ok 372500 w momencie zakupu zamiast 172000

pasuje idealnie

zrzucil przebieg o 200kkm....

obecnie mam cos kolo 210-220 a wg obliczen ok 410-420kkm...

wychodzi na to ze ta metoda doskonale spisujesie jako weryfikator przebiegu. musialbyby byc wymieniony sterownik poduszek lub grzebany.

kto ma FESa i pewny przebieg to mam prosbe - niech poda przebieg z dash, odometru i ile minut na airbagu nleciane:) przy kilku odczytach usrednimy sobie i zrobimy ew widelki. do nastepnnych zakupow sie przyda:)

predkosc z jaka teoretycznie jezdzil moj van gdyby przebieg byl nie krecony bylby ok 17,5 km/h:)

Napisano

> mój taki jest

ok.gif

ehh ten Fiat. dal co mial...

jak to sie potem przeklada na dobor swiec i czesci, jesli takie pokrecenie jest?

Napisano

> ehh ten Fiat. dal co mial...

> jak to sie potem przeklada na dobor swiec i czesci, jesli takie pokrecenie jest?

w/g VIN ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.