Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niedzielne naprawy (problem z wyciekami oleju)

Featured Replies

Napisano

No i zaś mamy pracującą niedziele na warsztat biorę przednie łączniki stabilizatora, uszczelka pod mechanizmem różnicowym + wymiana oleju, filtry oleju + olej, kabinowy, powietrza no i został paliwa.

I tu jest problem gdzie i jak się zabrać za wymianę filtra powietrza w SERVICE MANUALU (i tak jest boski) nie znalazłem słowa o filtrze paliwa.

Dodatkowo nadmienię, że mam pełen bak paliwa czy to będzie przeszkadzać?

Napisano
  • Autor

> No i zaś mamy pracującą niedziele na warsztat biorę przednie łączniki stabilizatora, uszczelka pod

> mechanizmem różnicowym + wymiana oleju, filtry oleju + olej, kabinowy, powietrza no i został

> paliwa.

> I tu jest problem gdzie i jak się zabrać za wymianę filtra powietrza w SERVICE MANUALU (i tak jest

> boski) nie znalazłem słowa o filtrze paliwa.

> Dodatkowo nadmienię, że mam pełen bak paliwa czy to będzie przeszkadzać?

Efekt:

Łączniki czas 30 min. jedna strona;

Użyte narzędzia: klucze 14, 15, 17 szlifierka kątowa;

Opis: Psikanie WD-40 dolne mocowanie odkręcane 17 kontra na kluczu 15, góra nie była taka miła nie chciała iść, więc kątówką cały łącznik na pół a potem nakrętka górna. Następnie montaż bajka (tu już nakrętka na kluczu 14) dokręcane na 47 Nm.

Filtry wymienione poza paliwa i kabinowym (nie znalazłem pod schowkami a całości nie chciało mi się już demontować 270751858-jezyk.gif)

No a teraz co poszło źle:

Uszczelka pod mechanizmem różnicowym pociła się - spuszczenie oleju i demontaż pokrywy bez problemów (klucz 13) zeskrobanie starej uszczelki trochę zajęło (papierzana) odtłuszczono całość następnie sylikon niebieski wysokotemperaturowy i na to uszczelka (chyba PCV) skręcono (40 Nm) zalano 1,8 hipola 75W-90 no i cieknie bardziej niż wcześniej...

Prawdopodobnie silikon nie stwardniał za niska temp. (na opakowaniu było, że schnie już po 5 min. a max. ma po 24 ale robiłem pod chmurką frown.gif)

No i cieknie teraz poszukam uszczelki skórzanej lub papierowej i nowy dekiel.

(Olej wlewałem pompką gruszka)

Drugie niepowodzenie z mojej winy wymiana oleju silnikowego na początku wszystko ok spuszczony i jak wkręcałem korek to chyba za mocno bo aż przeskoczył filtr bez problemów piękne dojście po zalaniu olejem zostawiam ślady koreczek się poci i kapie 1 kropla na 20-30 min.

Moja wina za mocno kręciłem (zmieniłem pracę z informatyka na górnika i trochę pary w rękach przybyło).

Teraz mam obawy, że korek będzie ok a rozwaliłem gwint w misce jak tak to co z tym robić??

Napisano

> Teraz mam obawy, że korek będzie ok a rozwaliłem gwint w misce jak tak to co z tym robić??

Jest to możliwe, niestety... frown.gif

Kolega pracował w ASO Daewoo jak jeszcze było i mówił, że w nubirach ludzie przekręcali gwint w misce. W ASO zamawiali wtedy nowe miski i podmieniali.

Jak jest w naszych lacetkach 1,6 to jeszcze nie wiem, na razie serwisuję w ASO smile.gif

Napisano

> No a teraz co poszło źle:

> Uszczelka pod mechanizmem różnicowym pociła się - spuszczenie oleju i demontaż pokrywy bez

> problemów (klucz 13) zeskrobanie starej uszczelki trochę zajęło (papierzana) odtłuszczono

> całość następnie sylikon niebieski wysokotemperaturowy i na to uszczelka (chyba PCV) skręcono

> (40 Nm) zalano 1,8 hipola 75W-90 no i cieknie bardziej niż wcześniej...

> Prawdopodobnie silikon nie stwardniał za niska temp. (na opakowaniu było, że schnie już po 5 min. a

> max. ma po 24 ale robiłem pod chmurką )

> No i cieknie teraz poszukam uszczelki skórzanej lub papierowej i nowy dekiel.

To nie wina silikonu. Oryginalnie nie ma tam żadnej masy i się trzyma. Albo coś spieprzyłeś z dokręcaniem, albo wadliwa jest pokrywka.

> Teraz mam obawy, że korek będzie ok a rozwaliłem gwint w misce jak tak to co z tym robić??

Żeby to było sprawne na dłuższą metę, wypada przerobić gwint w misce na M16x1.5. Korki z takim gwintem występują we "francuzach". Tyle, że do tego celu pasowałoby zdjąć miskę z auta. Doraźnie możesz spuścić olej i korek po wyczyszczeniu posmarować silikonem. Jest szansa, ze będzie się trzymać.

Nie bardzo tylko rozumiem, czemu ukręckiłeś ten gwint, skoro łączniki dokręcałeś kluczem dynamometrycznym? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie bardzo tylko rozumiem, czemu ukręckiłeś ten gwint, skoro łączniki dokręcałeś kluczem

> dynamometrycznym?

Nie sprawdziłem momentu i stwierdziłem, że tak to dokręcę małą fajką, a że w robocie w większości kręcę śruby 20 (klucz 30) to tak jakoś wyszło 270751858-jezyk.gif

Napisano

Na przyszłość będziesz pamiętał, żeby nie siłować się z gwintem w aluminiowej misce. smile.gif

Napisano

> Na przyszłość będziesz pamiętał, żeby nie siłować się z gwintem w aluminiowej misce.

ja skręcam dosyć lekko i następnego dnia sprawdzam czy się nie poci, jeśli jest ok to zostawiam, a jak się poci to lekko dociągam

Napisano

Ostatnio dałem nić do gwintów Loctite, wcześniej różnego rodzaju silikony. Zawsze waytogo.gif

Napisano

Kara że w niedziele pracowałeś mlotek.gif hehe

Nowa miska to koszt ok. 250zł (allegro) wiec taniej byłoby przerobić gwint.

A jaki olej zalałeś?

Napisano
  • Autor

> Kara że w niedziele pracowałeś hehe

> Nowa miska to koszt ok. 250zł (allegro) wiec taniej byłoby przerobić gwint.

> A jaki olej zalałeś?

Już umówiony jestem na przegwintowanie 270751858-jezyk.gif Koszt 60 PLN i najprawdopodobniej uszczelka.

Z zalaniem miałem dylemat bo w Instrukcji jest SAE 75W-90 a w SERVICE MANUAL SAE 80. Zalałem orlenowskim HIPOLEM 75W-90 półsyntetykiem - mechanik co będzie robił mi przegwintowanie mówi, że może być ten hipol a nawet mógł być zwykły czerwony (nie wiem co to za wynalazek).

Sam jedynie miałem obiekcje czy wlać półsyntetyk czy pełny ale jakoś wyszło, że poszedł ten hipol.

PS: Dziś już skrzynia nie ciekła może się poci ale to sprawdzę jutro 270751858-jezyk.gif bo dziś pięknie ją wyczyściłem.

Napisano

> Już umówiony jestem na przegwintowanie Koszt 60 PLN i najprawdopodobniej uszczelka.

> Z zalaniem miałem dylemat bo w Instrukcji jest SAE 75W-90 a w SERVICE MANUAL SAE 80. Zalałem

> orlenowskim HIPOLEM 75W-90 półsyntetykiem - mechanik co będzie robił mi przegwintowanie mówi,

Mi mechanik zalał 75W90 Mobila SHC, czy jakoś tak.

W Manualu jeszcze do rocznika 2006 piszą 75W lub 80W, a potem już 75W90.

Napisano

> Już umówiony jestem na przegwintowanie Koszt 60 PLN i najprawdopodobniej uszczelka.

Tam nie ma uszczelki, miska jest klejona na masie silikonowej.

Polecam szare Elring Dirko.

> Z zalaniem miałem dylemat bo w Instrukcji jest SAE 75W-90 a w SERVICE MANUAL SAE 80. Zalałem

> orlenowskim HIPOLEM 75W-90 półsyntetykiem

Czym byś tego nie zalał, to nie ma to większego wpływu na wycieki. Ja też mam skrzynię zalaną takim olejem i jest waytogo.gif

Napisano

> W Manualu jeszcze do rocznika 2006 piszą 75W lub 80W, a potem już 75W90.

We francuskiej instrukcji z roku 2003 mam 80W lub 75W dla zimnych regionów, później faktycznie było już 75W90.

Napisano
  • Autor

> Polecam szare Elring Dirko.

Hehe w sobotę jak kupowałem części nie mieli tej pasty a w niedziele odwiedziłem Noraut i Felvel (czy jakoś tak) i też nie mieli, ale teraz to już będzie broszka mechanika 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ale mi chodziło o olej do silnika bo o tym do skrzyni to napisałeś wcześniej.

Napisano
  • Autor

> Ale mi chodziło o olej do silnika bo o tym do skrzyni to napisałeś wcześniej.

Tyle, że u mnie był za 76 PLN

Głupota nie boli 270751858-jezyk.gif Skrzynia dobrze uszczelniona ale jak wlewałem olej to trochę za dużo i czekałem aż wycieknie i ściekło na (do zagłębienia) w łapie trzymającej skrzynię, a potem to się wylewało. Hehe kolejny sukces za 59 kkm biorę się za rozrząd rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

Hehe kolejny sukces za 59 kkm biorę się za rozrząd

Mam nadzieje że zartujesz oslabiony.gif

No nas czeka w kwietniu, po ostatnich przygodach lepiej wymienić i nie marudzić.

Sorki za offtop .

Co lepsze olej GM, Castrol 5W40 czy wszystko jedno byle płynne? grinser006.gif

Napisano

> No nas czeka w kwietniu, po ostatnich przygodach lepiej wymienić i nie marudzić.

Wymienić komplet z pompą wody ok.gif

> Co lepsze olej GM, Castrol 5W40 czy wszystko jedno byle płynne?

Tu zdania są podzielone.

Lejemy 5W30, 5W40 i 5W50. Co kto lubi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mam nadzieje że zartujesz

tak żartuję 270751858-jezyk.gif

> Co lepsze olej GM, Castrol 5W40 czy wszystko jedno byle płynne?

Pytałem o to na Motokącik ogólnie zalewamy co mamy i tyle ważne by w odpowiednim czasie wymienić.

Napisano
  • Autor

Wszystko już ok koszt 30 PLN za nowy korek spustowy mechanik nie musiał nawet przegwintowywać okazało się, że tamten korek był krótki i wchodził w 1/3 gwintu a dodatkowo miał 2 podkładki miedziane teraz założył dłuższy i jest ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.