Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie klocków...

Featured Replies

Napisano

Witam.

...a tylko się ktoś odważy przenieść wątek na ssp angryfire.gif

Generalnie strasznie piszczały mi hamulce... przy wymianie tulei belki, ASO machnęło mi klocki na tyle bo już nie było okładziny rotfl.gif i tarły gołą blachą wink.gif

....ale problem jest taki że teraz piszczą jeszcze głośniej... wręcz przeraźliwie.... i tutaj pytanie, te nowe się docierają i układają do tarcz dlatego piszczą.... (mało prawdopodobne), czy klocki na przodzie mi piszczą ? (bardziej prawdopodobne), nie mam teraz jak tam zajrzeć ale przód pewnie nie jest w dobrym stanie.... i wszystko by było ok, ale dlaczego na zegarach nie mam żadnego info o zużytych klockach ? Przecież w stilo jest czujnik.... jak się to objawia ? Komuś już zadziałał ten czujnik i coś pokazał ?

Pozdrawiam.

ps. jakie klocki polecacie ? Ferodo.... i coś jeszcze ? TRW ? BOSCH ?

Napisano

Klocki piszczą jak jest jakiś twardy "wiór" jeden lub więcej w mieszance klocka (klocek twardy) albo sie zetrze i będzie cicho albo jeśli są bardzo twarde (i w dod. z niższej półki to będą ciągle piszczały)

W ASO Citroena kiedyś w jednym z samochodów w domu pozbyli sie piszczenia klocków w jakimś roztworze (nie interesowałem sie le w tym prawdy) czy po prostu nie wymienili klocków.

Ferodo (po samochodach ciężarowych)omijam szerokim łukiem .. w ciężarowych klocek odklejał sie od blachy i bardzo pylił.

Co polecam:

BREMBO - klocek najlepszy - miękki, nie pylący i skuteczny.

W PL nie dostępny do Stilo na oś przednią - od jakiś 6 miesięcy znalazłem na tył w jakimś sklepie motoryzacyjnym.

TRW - twardy i bardzo skuteczny przy pełnej sprawności układu hamulcowego - odpowietrzony i wymieniany płyn w przewidywanym czasie.

innym firmom nie ufam ganja.gif

Napisano

> Witam.

> ...a tylko się ktoś odważy przenieść wątek na ssp

bo co? swiety.gif jak się zacznie wybieranie klocków to i tak wyląduje piętro niżej biglaugh.gif

A wyczyścili cały ten bajzel przed montażem nowych klocków?

> ps. jakie klocki polecacie ? Ferodo.... i coś jeszcze ? TRW ? BOSCH ?

U mnie ferrodo premium czy jakoś tak

Napisano
  • Autor

... no cóż... nie wytrzymałem zakrecony.gif właśnie wróciłem z garażu, klocki na tyle się już ładnie ułożyły więc raczej to nie one, na przodzie jest jeszcze jakieś 2-3mm.... więc zostaje teoria z twardymi wiorami, ale tak czy siak na dniach włożę nowe wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> ... no cóż... nie wytrzymałem właśnie wróciłem z garażu, klocki na tyle się już ładnie ułożyły

> więc raczej to nie one, na przodzie jest jeszcze jakieś 2-3mm....

Jesli masz kolocki 3 mm to już ich nie masz. W przypadku zacisków z jednym tłoczkiem / takie jak w Stilo / zazwyczaj klocki od strony wewnętrznej ( od środka) są mocniej zuzyte niz te od strony zewnętrznej koła...

Ja właśnie wymieniam klocki w muśce - z tyłu wymienione a do przodu czekam na nowe tarcze ( oczywiście nawiercane i nacinane Mikody ok.gif )

Klocki stosuje Ferodo Premier - są mięciutke... pylą ale są niezawodne!!!!

Jeśli ktoś pisze o klocku który się odkleił to jest to jak najbardziej możliwe i wynika z złego montazu - wbijania na siłe klocków na tarczę - klocek faktycznie może się odkleić....

Co do piszczenia.... ja miałem z tyłu 3 mm i już tak mi piszczały że wstyd było jechac autem zlosnik.gif po wymianie cisza .... ale niestety kontrola sie zapaliła z przodu ...

Napisano

> Przecież w stilo jest czujnik.... jak się to

> objawia ? Komuś już zadziałał ten czujnik i coś pokazał ?

Pokazał mi... zużyte klocki zlosnik.gif

Czujnik jest połączony z jednym klockiem, z przodu z lewej strony. Teoretycznie działa to w ten sposób, że gdy klocek się zużyje, drut przy hamowaniu dotyka do tarczy, zamykając obwód elektryczny.

W praktyce przewód czujnika może się urwać albo wypaść z klocka i sygnalizacji nie będzie. Lampka nie zapali się również, gdy najpierw skończą się klocki w innym kole, niż przednie lewe.

U mnie zadziałał... i po kilku hamowaniach już przestał (drut się zużył)

Napisano

> W praktyce przewód czujnika może się urwać albo wypaść z klocka i sygnalizacji nie będzie. Lampka

> nie zapali się również, gdy najpierw skończą się klocki w innym kole, niż przednie lewe.

> U mnie zadziałał... i po kilku hamowaniach już przestał (drut się zużył)

Dlatego w nowszych układach stosuje się 2 kabelki.... jak sie klocek skończy dochodzi do przetarcia kabelka i zapala się lampka... podobnie jak coś zgnije lub odpadnie- przerwany ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.