Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Accord Kombi 2,2 05-06

Featured Replies

Napisano

Witajcie, przymierzam sie do zmiany swojego kombi MS Galant GDI na co ze stajni Hondy. Prosze napiszcie na co zwrocic uwagi w tych modelach z roku 05-06. Jakich problemow typowych mozna sie spodziewac i czy ogolnie to dobry wybor - moze polecacie cos innego.

Zalezy mi na pojemnosci samochodu bo wiadomo rodzina no i na jakis w miare sensownych osiagach przy zachowaniu pozorow ekonomii smile.gif

Bede wdzieczny za wszystkie uwagi i wskazowki.

Pozdrawiam

Adam

Napisano

> Witajcie, przymierzam sie do zmiany swojego kombi MS Galant GDI na co ze stajni Hondy. Prosze

> napiszcie na co zwrocic uwagi w tych modelach z roku 05-06. Jakich problemow typowych mozna

> sie spodziewac i czy ogolnie to dobry wybor - moze polecacie cos innego.

> Zalezy mi na pojemnosci samochodu bo wiadomo rodzina no i na jakis w miare sensownych osiagach przy

> zachowaniu pozorow ekonomii

> Bede wdzieczny za wszystkie uwagi i wskazowki.

> Pozdrawiam

> Adam

Jak chcesz osiagi to bierz 2.4 smile.gif Wcale tak duzo nie pali - podobnie jak 2.0.

Natomiast diesel 2.2 jest bardzo udany, malo wibracji, spalanie spoko, na lancuchu, zadnych powaznych chorob nie mial, zreszta w modelu 2006 juz dawno zostaly wyleczone. Tylko nie chipuj zbyt agresywnie bo sprzeglo padnie smile.gif

Napisano
  • Autor

Myslalem o 2.4 ale jednak zalezy mi na mniejszym spalaniu smile.gif wiec chyba 2.2 diesel.

Szukam wlasnie ofert na 05-06 ale wszyscy klamia poki co ze auto niby oplacone a jak sie okazuje to +4000 do wywalenia smile.gif

Nie wiem czy mam szanse kupic za 32k cos dobrego bo z tego co widze mimo 6 lat to trzymaja sie bardzo w cenie.

A wole uniknac czegos jak vectra i znow miec japonczyka smile.gif

> Jak chcesz osiagi to bierz 2.4 Wcale tak duzo nie pali - podobnie jak 2.0.

> Natomiast diesel 2.2 jest bardzo udany, malo wibracji, spalanie spoko, na lancuchu, zadnych

> powaznych chorob nie mial, zreszta w modelu 2006 juz dawno zostaly wyleczone. Tylko nie chipuj

> zbyt agresywnie bo sprzeglo padnie

Napisano

> Myslalem o 2.4 ale jednak zalezy mi na mniejszym spalaniu wiec chyba 2.2 diesel.

> Szukam wlasnie ofert na 05-06 ale wszyscy klamia poki co ze auto niby oplacone a jak sie okazuje to

> +4000 do wywalenia

> Nie wiem czy mam szanse kupic za 32k cos dobrego bo z tego co widze mimo 6 lat to trzymaja sie

> bardzo w cenie.

> A wole uniknac czegos jak vectra i znow miec japonczyka

No niestety, Accordy trzymaja cene. I zreszta calkiem slusznie bo ta generacja jest swietna (ja co prawda mam doswiadczenie z sedanem 2.4).

Napisano

ok.gif

> Natomiast diesel 2.2 jest bardzo udany, malo wibracji, spalanie spoko, na lancuchu, zadnych

> powaznych chorob nie mial, zreszta w modelu 2006 juz dawno zostaly wyleczone.

a problem z kolektorem to nie w tych latach byly cfaniaczek.gifhmm.gif

kolega wymienial a ma auto z tego przedzialu rocznikowego.

Napisano

> a problem z kolektorem to nie w tych latach byly

> kolega wymienial a ma auto z tego przedzialu rocznikowego.

No niby byly ale byly tez akcje. Wiec zakladam, ze takie rzeczy jak darmowe recalle to auto ma zrobione.

Napisano

Słyszałem o problemach z zacieraniem się tego motoru po jakimś przebiegu. Ale nie kojarzę dokładnie ocb. Masz jakieś info na ten temat ?

Napisano

> Słyszałem o problemach z zacieraniem się tego motoru po jakimś przebiegu. Ale nie kojarzę dokładnie

> ocb. Masz jakieś info na ten temat ?

Nigdzie niczego takiego nie slyszalem. Zacieraniem?? Skad w ogole takie info. Wczesne lubily sobie olej wypic wiec trzeba to kontrolowac ale bez przesady.

Napisano

> Nigdzie niczego takiego nie slyszalem. Zacieraniem?? Skad w ogole takie info. Wczesne lubily sobie

> olej wypic wiec trzeba to kontrolowac ale bez przesady.

Będę u mojego mechanika to się dowiem, widziałem już parę Hond CRV z tym motorem, gdzie cała motorownia była wymieniana.

Napisano

> Będę u mojego mechanika to się dowiem, widziałem już parę Hond CRV z tym motorem, gdzie cała

> motorownia była wymieniana.

CRV nie maja lekko, zwlaszcza jak ktos np. jeszcze jakies przyczepy ciagnie albo cos. Sprzegla i dwumasy padaja jak muchy. Ale akurat w Accordach nie jest to problem...

Napisano

> CRV nie maja lekko, zwlaszcza jak ktos np. jeszcze jakies przyczepy ciagnie albo cos. Sprzegla i

> dwumasy padaja jak muchy. Ale akurat w Accordach nie jest to problem...

Jest tak jak piszesz. Problemy się pojawiają gdy wykorzystuje się więcej Nm a tego tak jednostka na dłuższa metę nie lubi. W accordach też to ma miejsce ale rzadziej i przy większych przebiegach. Masa CRV robi swoje.

Napisano

> No niby byly ale byly tez akcje. Wiec zakladam, ze takie rzeczy jak darmowe recalle to auto ma

> zrobione.

a byl na to recall ?

Rozmawialem kiedys z gosciem co kupil w 2010 rok Accorda z 05', zaraz jak kupil okazalo sie ze auto mialo z tym problem, na szczescie dla niego auto z pl, oraz serwisowane wiec udalo mu sie to zalatwic.

Jezeli recall nie bylo a auto z poza pl to jest problem..

Napisano

> Jezeli recall nie bylo a auto z poza pl to jest problem..

No niestety...dlatego jak zwykle, kupowanie sprowadzonego to ryzyko...

Napisano

> Jest tak jak piszesz. Problemy się pojawiają gdy wykorzystuje się więcej Nm a tego tak jednostka na

> dłuższa metę nie lubi. W accordach też to ma miejsce ale rzadziej i przy większych

> przebiegach. Masa CRV robi swoje.

Nie tyle sama jednostka co przeniesienie napedu, na ktorym niestety Honda przyoszczedzila. Nie wiem jak w Acc albo CRV ale w Civach od 2009 jest mocniejszy docisk sprzegla (ponoc pasuje wymiennie), natomiast na dwumase nie ma sily, chociaz akurat w Acc one z jakiegos powodu leca najmniej.

Napisano

A to 2,4 tak jeździ? Automat też? Bo w sumie mam tu taka całkiem ładną z 2010 roku i kusi jak diabli.... zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> A to 2,4 tak jeździ? Automat też? Bo w sumie mam tu taka całkiem ładną z 2010 roku i kusi jak

> diabli....

Nie jezdzilem nowym Accordem w auto, ale jesli jest podobny do starego to nijak nie jezdzi i jest to najgorsza konfiguracja jaka mozna wybrac. Ale obecny 2.4 manual jest miodzio. I, co dla Ciebie wazne, jest to chyba pierwsza Honda w historii (poza NSX i S2000) ktora ma naprawde dobry hebel w serii grinser006.gif

Napisano

> Nie tyle sama jednostka co przeniesienie napedu, na ktorym niestety Honda przyoszczedzila.

Zgadza się. Natomiast zastanawia mnie czy faktycznie "przyoszczędzono", czy tak to zaprojektowano żeby miało taką a nie inną wytrzymałość wink.gif

Napisano

> Zgadza się. Natomiast zastanawia mnie czy faktycznie "przyoszczędzono", czy tak to zaprojektowano

> żeby miało taką a nie inną wytrzymałość

Sadzac po akcji,ze najpierw wymieniali te dwumasy a teraz zrobili takie dozwolone limity luzu, ze nawet totalnie zniszczone ich nie siega to raczej sie przeliczyli zwyczajnie i nie sadzili, ze tak beda leciec. A teraz juz za pozno na redesign. Docisk mocniejszy jednak wprowadzili, a sprzeglo do i-DTECa (nie wiem jak z dwumasa) jest juz inne wiec moze costam sie nauczyli.

Napisano

z roku 05-06.

miałem accorda 2006 ale benzyna 2,0

bardzo fajny samochód

materialy ok

wyciszenie ok (nie jezdzilem dieslem ,wiec nie wiem)

przez dwa lata mi nawet zarówka zadna sie nie przepaliła

a jeśli chodzi o pojemność to w środku bez rewelacji

chyba jeden z ciasniejszych w klasie

Napisano

> a jeśli chodzi o pojemność to w środku bez rewelacji

> chyba jeden z ciasniejszych w klasie

Bo to Honda. Wygodnie ma byc kierowcy i ewentualnie pasazerowi z przodu. A na to narzekac nijak nie mozna - miejsca pelno, fotele duze, wygodne i nawet trzymaja. Ze to wszystko kosztem tylu i bagaznika...kto by sie przejmowal takim drobiazgiem grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> No niestety, Accordy trzymaja cene.

potwierdzam ok.gif tylko raczej stety

bo sprzedawałem 2 latka smile.gif

Napisano

> Nie jezdzilem nowym Accordem w auto, ale jesli jest podobny do starego to nijak nie jezdzi i jest

> to najgorsza konfiguracja jaka mozna wybrac. Ale obecny 2.4 manual jest miodzio. I, co dla

> Ciebie wazne, jest to chyba pierwsza Honda w historii (poza NSX i S2000) ktora ma naprawde

> dobry hebel w serii

Ale łopatki pod kierownicą wyglądają tak zachęcająco... wink.gif

No i niemal pełna opcja jeśli idzie o wyposażenie.

Na marginegd, czemu nie włożyli 2,4 do civica? Byłaby by to idealna kombinacja.

Napisano

> Ale łopatki pod kierownicą wyglądają tak zachęcająco...

> No i niemal pełna opcja jeśli idzie o wyposażenie.

> Na marginegd, czemu nie włożyli 2,4 do civica? Byłaby by to idealna kombinacja.

Bo bylby szybszy niz Type-R smile.gif

Poza tym to czego nie zrobila Honda to niektorzy zrobili sami grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Bo bylby szybszy niz Type-R

> Poza tym to czego nie zrobila Honda to niektorzy zrobili sami

A tam szybszy. 2,4 i około 170km do civica.2.0 i 240 km do type R i byłoby ok.

Napisano

> A tam szybszy. 2,4 i około 170km do civica.2.0 i 240 km do type R i byłoby ok.

2.4 166KM mialem w CR-V i silnik faktycznie jest bardzo przyjemny w uzytkowaniu natomiast jesli chodzi o Civica mozna sie spodziewac ze w polskich realiach dzieki min. wyzszej akcyzie sprzedaz tej wersji ksztaltowala by sie na pograniczu bledu statystycznego grinser006.gif

Z koleji fabryczne 240KM z 2.0 NA w Civicu w EDM pozostaje na obecna chwile w sferze marzen, szczegolnie majac na wzgledzie polityke Hondy, oraz wciaz zaostrzane normy emisji spalin w EU.

A nawet gdyby sie pojawil to by pewnie mial cene na poziomie Mugen RR tongue.gif

Realniejsza wydaje sie hybryda o pojemnosci 1.6 - 1.8l ok. 150KM + elektryk o mocy 40 - 50KM.

Powiem szczerze, ze im wiecej mysle o takiej koncepcji tym bardziej mi sie ona podoba ok.gif

Napisano

> A tam szybszy. 2,4 i około 170km do civica.2.0 i 240 km do type R i byłoby ok.

Powiedz jeszcze jaki bylby sens tak zdlawionego 2.4??

Napisano

> Powiedz jeszcze jaki bylby sens tak zdlawionego 2.4??

Idzie mi o ogólne założenie. Po prostu między 1,8 i 2,0 Jest przepaść.

Napisano

> Bo bylby szybszy niz Type-R

> Poza tym to czego nie zrobila Honda to niektorzy zrobili sami

Ewentualnie mieszanka k24 i k20 - góra

Daje radę podobno zlosnik.gif

Napisano

> Idzie mi o ogólne założenie. Po prostu między 1,8 i 2,0 Jest przepaść.

Taka polityka. W 7gen bylo 2.0 160KM..rynku bynajmniej nie zawojowalo. Zreszta ja to rozumiem - to jest Honda...albo kupuje sie ekonomicznie albo entuzjasci kupuja TR. W Europie Honda nie ma rynku na takie cos pomiedzy.

Napisano

> Ewentualnie mieszanka k24 i k20 - góra

> Daje radę podobno

Taaaaak...tez tak jakos slyszalem grinser006.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.