Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Malowanie lusterek jak, czym czy warto?

Featured Replies

Napisano

W związku z tym że będę wymieniał w swoim focusiku lusterka zewnętrzne zastanawiam się czy brać całe czarne czy z panelem do malowania.

Chciał bym raczej mieć malowane ale nie wiem czy sam dam radę, czy wystarczy odtłuścić panel ,prysnąć "śprajem" i ewentualnie wypolerować pastą ,czy trzeba stosować podkład. Czy lusterka po takim malowaniu będą się prezentować równie ładnie jak reszta karoserii chodzi mi o połysk no i wytrzymałość?

Jestem otwarty na rady.

Napisano

> W związku z tym że będę wymieniał w swoim focusiku lusterka zewnętrzne zastanawiam się czy brać

> całe czarne czy z panelem do malowania.

> Chciał bym raczej mieć malowane ale nie wiem czy sam dam radę, czy wystarczy odtłuścić panel

> ,prysnąć "śprajem" i ewentualnie wypolerować pastą ,czy trzeba stosować podkład. Czy lusterka

> po takim malowaniu będą się prezentować równie ładnie jak reszta karoserii chodzi mi o połysk

> no i wytrzymałość?

> Jestem otwarty na rady.

Ja bym wziął czarne i położył na to folię w kolorze karoserii. Wyjdzie taniej.

A jakby się nie udało dobrać koloru folii, to wtedy myśleć o malowaniu wink.gif

Napisano

Zmatowić, położyć podkład do plastiku, prysnąć Motipem(lakier dobierzesz po nr z naklejki w samochodzie), na to pewnie klar.

Problem polega na tym, że rozmawiamy o foce, która ma 12 lat, więc przydałoby się całe auto przepolerować, żeby kolor się w miarę zgadzał.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Zmatowić, położyć podkład do plastiku, prysnąć Motipem(lakier dobierzesz po nr z naklejki w

> samochodzie), na to pewnie klar.

> Problem polega na tym, że rozmawiamy o foce, która ma 12 lat, więc przydałoby się całe auto

> przepolerować, żeby kolor się w miarę zgadzał.

To akurat nie jest wielki problem z czasem pewnie by się wyrównało.

A co do lakieru to myślałem raczej o dobraniu go na podstawie teraźniejszego odcienia ale tak jak ty piszesz też jest wyjściem.

Napisano

> A co do lakieru to myślałem raczej o dobraniu go na podstawie teraźniejszego odcienia ale tak jak

> ty piszesz też jest wyjściem.

To co proponuję to najtańsze wyjście:

- podkład do plastiku ~40zł,

- lakier 150ml ~15zł,

- klar 150ml ~15zł,

- przydałby się jakiś zmywacz, żeby zmyć powierzchnię po matowaniu,

- pierdoły 10zł.

Jak zaczniesz się bawić w dobieranie lakieru i malowanie pistoletem to... w praktyce wyjdzie taniej pomalować to u lakiernika bo potrzebujesz w granicach 50ml lakieru, podobnie utwardzacza i klaru, do tego rozcieńczalnik do umycia pistoletu itd.

Generalnie są pewne rzeczy do malowania, których nie kupisz w małych ilościach a trzymać tego nie ma sensu bo się starzeją.

Pozdrawiam BAS

ps. Czasami maluję coś pistoletem, ale nie ma to sensu do lusterek.

Napisano

Jak chcesz lakierować sprajem - w obecnej aurze tylko w ogrzewanym garażu. Czas schniecia lakieru - nawet 48 h. Minimalna temperatura podczas lakierowania: + 18*C. Twardość do obróbki polerskiej - nawet po 2 tygodniach.

Koszt dorabianego lakieru w puszce - od 45 zł "akryl" do 60 zł "baza" metalik z dodatkiem perły.

Puszka pojemność 300 ml zawiera:

100ml lakieru + reszta to rozpuszczalnik z dodatkami + gaz pędny.

300 ml aerozolu wystarczy do psiknięcia "na gładko" całych drzwi od malucha.

Jeżeli masz lakier metalik - "bazę" możesz dobrać z produktów gotowych lub dorobić na zamówienie.

"Bazę" po ok 10 minutach lakierujemy lakierem bezbarwnym - tutaj Motip jest bezkonkurencyjny: jest gęsty, ładnie się rozpyla - trudno o zacieki.

Napisano

Witam

Często czarny plastik wchłania różne substancje (w tym tłuszcze, woski, silikony) i należy odpowiednio przygotować materiał do lakierowania np. lusterka, klamki przed malowaniem podkładem do plastiku KONIECZNIE:

- wymyć w ciepłej wodzie z Ludwikiem

- zmatowić na mokro i ponownie

- wymyć w ciepłej wodzie z Ludwikiem i ponownie

- zmatowić na mokro...

proponuje lakierować bezbarwnym z utwardzaczem np. Motip 2K

Napisano

Zrób tak jak radzi kolega bas.Dodam tylko,że między położeniem bazy a klaru, nie może minąć więcej niż 30 min.Po położeniu podkładu do plastiku i bazy w ciepłym pomieszczeniu,w ciągu 15 min.uzyskasz tzw.pyłosuchość czyli baza nie jest już klejąca.Nakładasz wówczas klar.Po wyschnięciu z pewnością na lusterkach będziesz miał tzw.odkurz ( w przypadku farb w sprejach to normalne).Na drugi dzień po dokładnym wyschnięciu klaru, przetrzyj lusterka papierem (na mokro) o gradacji 3000( ale niezbyt mocno).Nie przeraź się gdyż w tym momencie lustrka zrobią się lekko matowe.Wystarczy wtedy przepolerować pastą automax i nawoskować,a lusterka będą wyglądały jak po profesjonalnej lakierni.Szkoda,że nie mieszkasz w Łodzi.Chętnie bym Ci pomógł.

I jak pisze kolega lessero,użyj farby motip,bo faktycznie są dobre.

Napisano

> Zmatowić, położyć podkład do plastiku, prysnąć Motipem(lakier dobierzesz po nr z naklejki w

> Problem polega na tym, że rozmawiamy o foce, która ma 12 lat, więc przydałoby się całe auto

> Pozdrawiam BAS

Nie zdziwię się jak na bazie wyjdą eleganckie rysy po matowaniu...

Uważam ,ze po podkładzie na plastik przydało by się użyć podkładu akrylowego co by na bazie nie wyszła struktura plastiku... Baza w sprayu to niezbyt dobre wyjście, wystarczy ,ze zapcha Ci się dysza i cały efekt w piz... A kładzenie klaru w sprayu(bez utwardzacza) to już ekstremalny wyczyn. Jak się uda ładnie wylać i nie powiesić firanki to będziesz dobry.

Nigdy nie położysz lakieru w sprayu tak jak prof. za pomocą pistoletu.

Co do trwałości lakieru bezbarwnego to radzę poczekać ze 2tygodnie z tym polerowaniem. Bo jak zrobisz to na 2-gi dzień to na 99% zwałkuje się on pod papierem...

Zaraz pewnie posypie się kupa odpowiedzi ,że głoszę tu jakieś herezje ale mam to w d... Staram się po prostu dobrze doradzić, co Byś nie żałował pieniędzy wywalonych w błoto....życzę powodzenia

Napisano

> Nie zdziwię się jak na bazie wyjdą eleganckie rysy po matowaniu...

> Uważam ,ze po podkładzie na plastik przydało by się użyć podkładu akrylowego co by na bazie nie

> wyszła struktura plastiku... Baza w sprayu to niezbyt dobre wyjście, wystarczy ,ze zapcha Ci

> się dysza i cały efekt w piz... A kładzenie klaru w sprayu(bez utwardzacza) to już ekstremalny

> wyczyn. Jak się uda ładnie wylać i nie powiesić firanki to będziesz dobry.

> Nigdy nie położysz lakieru w sprayu tak jak prof. za pomocą pistoletu.

> Co do trwałości lakieru bezbarwnego to radzę poczekać ze 2tygodnie z tym polerowaniem. Bo jak

> zrobisz to na 2-gi dzień to na 99% zwałkuje się on pod papierem...

> Zaraz pewnie posypie się kupa odpowiedzi ,że głoszę tu jakieś herezje ale mam to w d... Staram się

> po prostu dobrze doradzić, co Byś nie żałował pieniędzy wywalonych w błoto....życzę powodzenia

Nie zgadzam się z Tobą.Malowałem motipem już wiele lusterek i wiem jak wygląda efekt końcowy.Akurat lusterka można spokojnie malować tą metodą.Jeśli chcesz zobaczyć efekt,zapraszam.

Napisano

> Nie zgadzam się z Tobą.Malowałem motipem już wiele lusterek i wiem jak wygląda efekt końcowy.Akurat

> lusterka można spokojnie malować tą metodą.Jeśli chcesz zobaczyć efekt,zapraszam.

I co powiesz jeszcze ,że ziarno z motipa zgadza się idealnie z pod kolor auta? To już nie chodzi o sam lakier tylko o samo lakierowanie. Bo np. w Pallinal-u na Rzgowskiej (w Łodzi) dobiorą Ci kolor idealnie do auta i załadują Ci to w puszkę. Tylko co z tego! Ze sprayu nie przesiejesz bazy cienko albo grubo...cały czas pryska tak samo...jak nie ciśniesz dyszy do końca to chlapnie jak ksiądz kropidłem....puszka może się nadaje ale na płaską powierzchnie i to tylko w poziomie.

Nie muszę nic oglądać bo nie jeden element w życiu już polakierowałem. Nikt mi nie wmówi tego, ze polakieruje element sprayem tak jak pistoletem. A tym bardziej nie polakieruje tak żeby ładnie zgrywało się z resztą lakieru na aucie.

Napisano

> Baza w sprayu to niezbyt dobre wyjście, wystarczy ,ze zapcha >Ci się dysza i cały efekt w piz... A kładzenie klaru w sprayu(bez >utwardzacza) to już ekstremalny wyczyn. Jak się uda ładnie

>wylać i nie powiesić firanki to będziesz dobry.

Ale czemu od razu wysyłać chłopaka do lakiernika albo po kompresor ?

Wiem, że do lakierowania blacharki i większych elementów lakierów chemoutwardzalnych i kompresora nic nie jest w stanie zastąpić - ale jemu chodzi o lusterka...to są detale na nastoletnim aucie...

Niech spróbuje... jak mu nie wyjdzie to weźmie rozpuszczalnik i po jego robocie nie będzie śladu.

Straci co prawda 100 zł za materiały, ale zyska doświadczenie. Nauka kosztuje.

Jak byłem młody i gniewny to lakierowałem tam jakieś el. wnętrza w puntolocie (nawiewy, konsola). Dało radę położyć "klar" motipa z puszki na lustro... ale nie za pierwszą warstwą - dopiero za trzecią. Warstwy kładłem z odstępem czasowym chyba do 10 minut.

Na nauki poszło 2 puszki - ćwiczyłem malowanie na zamęczonym rowerku dziecka.

Jak zrobi mały zaciek na klarze - zachować zimną krew, nie patrzeć na element 2 tygodnie, a jak lakier jako tako stwardnie - spróbować podejść do zacieku papierkiem 800, 1000 - tylko delikatnie. Potem 2000 i polerka pastą automax i git...

zachęta dla @modela1 poszukaj w archiwum:

TUTAJ @binges sie naprodukował m.in. na temat istoty odtłuszczania

- tylko z tą opalarką do lusterek to bym się wstrzymał... grinser006.gif

TUTAJ Jeszcze coś jest.

Powodzenia.

Napisano

> I co powiesz jeszcze ,że ziarno z motipa zgadza się idealnie z pod kolor auta?

Oczywiście,że baza w spreyu będzie różniła się ziarnem,ale nie jest to malowanie np. błotnika z odcięciem na drzwiach tylko lusterka.

>To już nie chodzi o sam lakier tylko o samo lakierowanie. Bo np. w Pallinal-u na Rzgowskiej (w Łodzi) dobiorą Ci

> kolor idealnie do auta i załadują Ci to w puszkę. Tylko co z tego! Ze sprayu nie przesiejesz

> bazy cienko albo grubo...cały czas pryska tak samo...jak nie ciśniesz dyszy do końca to

> chlapnie jak ksiądz kropidłem....puszka może się nadaje ale na płaską powierzchnie i to tylko

> w poziomie.

> Nie muszę nic oglądać bo nie jeden element w życiu już polakierowałem. Nikt mi nie wmówi tego, ze

> polakieruje element sprayem tak jak pistoletem. A tym bardziej nie polakieruje tak żeby ładnie

> zgrywało się z resztą lakieru na aucie.

Oooo.No i co się tak obruszasz.Nikt Ci nie wmawia,że malowanie speyem jest lepsze niż pistoletem.Znowu się powtarzam,ale to są lusterka,więc nikt nawet nie zauważy, że jest inne ziarno.

Nie neguję również,że w swoim życiu malowałeś wiele elementów.Z doświadczenia więc powinieneś wiedzieć,że sprey nadaje się nie tylko do płaskich powierzchni.Zakładasz z góry,że efekt będzie mizerny.

Jak pisze mój przedmówca,daj chłopakowi szansę.Malowanie motipem nie jest wcale trudne.A satysfakcja z przyzwoitego efektu jego pracy bezcenna.Jeśli mu się spodoba może sobie pomalować również klamki, konsolę czy inne rzeczy.

Komplikowanie rzeczy i stwarzanie otoczki,że malowanie to czarna magia i zarezerwowana jest tylko dla wybranych jest zabawne.

Napisano
  • Autor

Ok dzięki wszystkim za podpowiedzi,napewno skorzystam.

Napisano

> Pozdrawiam BAS

a skąd wiesz z jakim plastikiem masz do czynienia , PE, PP , PA, PE+PP,EPDM ?

skad wiesz czy nie trzeba wygrzać tworzywa , by uwolnić nadmiar silikonu , i w jakiej temperaturze ?

kolega mówi o nowych lusterkach , a więc w torzywie będzie mnóstwo silikonu stosowanego do smarowania pras ok.gif

toyota ma reżim serwisowy , by jej tworzywa opalać płomieniem przed szliowaniem...

Motip nie ma pełnej kolorystyki tylko wybiórcze ,najpopularniejsze kolory , w ich wersjach podstawowych , a taki ford 6/63 moondust silver ma(tylko w Spectralu Novol)6 odcieni...

co innego pasuje na fiestę, co innego na fokę , a mondeo i connect to jeszcze co innego....

żeby coś doradzać to samemu trzeba mieć wiedzę , a nie głupio spamować no.gif

Napisano

> a skąd wiesz z jakim plastikiem masz do czynienia , PE, PP , PA, PE+PP,EPDM ?

> skad wiesz czy nie trzeba wygrzać tworzywa , by uwolnić nadmiar silikonu , i w jakiej temperaturze

> ?

> kolega mówi o nowych lusterkach , a więc w torzywie będzie mnóstwo silikonu stosowanego do

> smarowania pras

> toyota ma reżim serwisowy , by jej tworzywa opalać płomieniem przed szliowaniem...

Jak byś na spokojnie przeczytał moje posty w tym wątku to zauważyłbyś, że pisałem, że przydałby się zmywacz...

Oczywiście masz rację, ale jest haczyk, zdaje się że ma być tanio, przy takich pierdołach jak lusterka w 12letnim aucie wątpię żeby ktoś się tak bawił jak piszesz.

> Motip nie ma pełnej kolorystyki tylko wybiórcze ,najpopularniejsze kolory , w ich wersjach

> podstawowych , a taki ford 6/63 moondust silver ma(tylko w Spectralu Novol)6 odcieni...

> co innego pasuje na fiestę, co innego na fokę , a mondeo i connect to jeszcze co innego....

To chyba logiczne, że ja kolega nie znajdzie po numerze(pisałem, że ma sobie dobrać po numerze) koloru w ofercie Motipa to nie pomaluje innym?

> żeby coś doradzać to samemu trzeba mieć wiedzę , a nie głupio spamować

Przy okazji zjebałeś chyba wszystkich piszących w tym wątku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jak byś na spokojnie przeczytał moje posty w tym wątku to zauważyłbyś, że pisałem, że przydałby się

> zmywacz...

> Oczywiście masz rację, ale jest haczyk, zdaje się że ma być tanio, przy takich pierdołach jak

> lusterka w 12letnim aucie wątpię żeby ktoś się tak bawił jak

piszesz.

> To chyba logiczne, że ja kolega nie znajdzie po numerze(pisałem, że ma sobie dobrać po numerze)

> koloru w ofercie Motipa to nie pomaluje innym?

> Przy okazji zjebałeś chyba wszystkich piszących w tym wątku.

> Pozdrawiam BAS

nie miałem zamiaru nikogo obrażać , ale skoro zwróciłeś mi uwagę to przepraszam wszystkich

akurat focus ma do lakierowania blendy więc koszt 50zł za blendę to nie majątek ,a profesjonanie przygotowane i polakierowane lusterka będą ozdobą ok.gif

Napisano

> Ja bym wziął czarne i położył na to folię w kolorze karoserii. Wyjdzie taniej.

> A jakby się nie udało dobrać koloru folii, to wtedy myśleć o malowaniu

a da się folie na takiej powierzchni umieścić? Chciałem kiedyś panel centralny w astrze potraktować folią to mi powiedzieli, że się nie da ponieważ jest zbyt wiele zakamarków. Takie lusterko też nie jest zwykłą płaską powierzchnią.

Napisano

> akurat focus ma do lakierowania blendy więc koszt 50zł za blendę to nie majątek ,a profesjonanie

> przygotowane i polakierowane lusterka będą ozdobą

Opłaca się dobierać lakier do 2 lusterek(czyli dla 100zł)?

Bo to, że przy okazji jak ma się lakier to rozumiem, ale jak przyjeżdża klient z ulicy pomalować tylko lusterka?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Opłaca się dobierać lakier do 2 lusterek(czyli dla 100zł)?

> Bo to, że przy okazji jak ma się lakier to rozumiem, ale jak przyjeżdża klient z ulicy pomalować

> tylko lusterka?

> Pozdrawiam BAS

wystarczy oddać je do takiego warsztatu który ma własną mieszalnię lakierów , lakiernik zmiesza na wadze 50gr właściwego podkładu , 50gr koloru i 50gr klaru , pójdzie do kabiny i w 15 minut polakieruje , wyschną pewnie z jakimś autem , i gotowe ok.gif

w ten sposób wczoraj w ASO SUBARU , pomalowaliśmy 3 rózne kolory na 3 blendach i wyschły razem z autem ok.gif

wiek auta nie tu nic do rzeczy , bo jak chcesz je upiększyć , a taki jest cel malowania blend, to lepiej wydać parę $$$ i mieć efekt na lata , a nie samemu chałturzyć i mieć niesmak niezbyt wysokiej jakości ok.gif

tworzywa to bardzo wredne podłoża i szybko może dojść do złuszczania(szczególnie latem), i żadne odtłuszczanie nic nie da jeżeli nie ma właściwej obróbki i właściwych produktów ok.gif

a nie wierzę że producenci sprajów (Motip, Dupli...) ładują w puszkę towar najwyższej jakości ok.gif

Napisano

> Jak byś na spokojnie przeczytał moje posty w tym wątku to zauważyłbyś, że pisałem, że przydałby się

> zmywacz...

> Oczywiście masz rację, ale jest haczyk, zdaje się że ma być tanio, przy takich pierdołach jak

> lusterka w 12letnim aucie wątpię żeby ktoś się tak bawił jak piszesz.

> To chyba logiczne, że ja kolega nie znajdzie po numerze(pisałem, że ma sobie dobrać po numerze)

> koloru w ofercie Motipa to nie pomaluje innym?

> Przy okazji zjebałeś chyba wszystkich piszących w tym wątku.

> Pozdrawiam BAS

Koledze Przeklinakowi dziękujemy. banned.gif

mar00ha

Napisano

> a da się folie na takiej powierzchni umieścić? Chciałem kiedyś panel centralny w astrze potraktować

> folią to mi powiedzieli, że się nie da ponieważ jest zbyt wiele zakamarków. Takie lusterko też

> nie jest zwykłą płaską powierzchnią.

Całe auta oklejają folią wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.