Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW xdrive live

Featured Replies

Napisano

Dostałem zaproszenie, więc jutro się wybieram w okolice Poznania smile.gif

Czego mogę się spodziewać?

Ktoś z Was może był, albo zna relacje innych osób?

Pozdrawiam

Napisano

> Dostałem zaproszenie, więc jutro się wybieram w okolice Poznania

> Czego mogę się spodziewać?

> Ktoś z Was może był, albo zna relacje innych osób?

> Pozdrawiam

Tutaj zapytaj: klik ok.gif

Napisano

> Pozdrawiam

Heh - ja też, to będzie w takim razie mini spocik. Sam jestem ciekaw jak będzie. Byłem chyba półtora roku temu na podobnej imprezie. W sumie było ciekawie, ale wolałbym już coś innego tym razem.

Napisano

> Pozdrawiam

powiedz im że jak będą na rolkach testowali audi quattro to jak nie będzie chciało zjechać na rolkach z tylnych kół to niech zaciągną ręczny, a jak z przednich kół to niech nacisną razem z gazem nożny.

Napisano

> powiedz im że jak będą na rolkach testowali audi quattro to jak nie będzie chciało zjechać na

> rolkach z tylnych kół to niech zaciągną ręczny, a jak z przednich kół to niech nacisną razem z

> gazem nożny.

a jak, w czasie jezdy wpadniesz w poślizg, to dzwoń do hololwczyca ok.gif

Napisano

> a jak, w czasie jezdy wpadniesz w poślizg, to dzwoń do hololwczyca

w czasie jazdy nie najedziesz na rolki, co bmw usilnie próbuje wmówić ludziom.

Napisano

> w czasie jazdy nie najedziesz na rolki, co bmw usilnie próbuje wmówić ludziom.

spoko, zartowalem

ktos madry w bmw to wymyslil i to dziala troche na wyobraznie

sam bylem ogladalem i jezdzilem

Napisano

> spoko, zartowalem

> ktos madry w bmw to wymyslil i to dziala troche na wyobraznie

> sam bylem ogladalem i jezdzilem

oczywiście, ze działa.

Zauważ, że nie twierdzę, że napęd xdrive jest do dupy, ja twierdzę, że może być w niektórych sytuacjach lepszy, a w niektórych gorszy, od quattro w audi (jeszcze oczywiście zależy którego quattro). Mierzi mnie tylko to, że uwypuklają rzecz, która w codziennej jeździe nie występuje.

Napisano

> oczywiście, ze działa.

> Zauważ, że nie twierdzę, że napęd xdrive jest do dupy, ja twierdzę, że może być w niektórych

> sytuacjach lepszy, a w niektórych gorszy, od quattro w audi (jeszcze oczywiście zależy którego

> quattro). Mierzi mnie tylko to, że uwypuklają rzecz, która w codziennej jeździe nie występuje.

a jakich jest gorszy od audi? Powiedzmy od tego najlepszego.

Napisano

> oczywiście, ze działa.

> Zauważ, że nie twierdzę, że napęd xdrive jest do dupy, ja twierdzę, że może być w niektórych

> sytuacjach lepszy, a w niektórych gorszy, od quattro w audi (jeszcze oczywiście zależy którego

> quattro). Mierzi mnie tylko to, że uwypuklają rzecz, która w codziennej jeździe nie występuje.

torsen bez obciazenia (lodowisko) kompletnie glupieje (tu jest najbardziej zauwazalna przewaga centralnego dyfra + LSD)

Napisano

> a jakich jest gorszy od audi? Powiedzmy od tego najlepszego.

brak stalego mechanicznego przekazywania inicjalnego monentu ma obie osie

x-drive to jest sprzeglo wieloplytkowe - nie jest to zle rozwiazanie (duuuuuuuuuuuzo lepsze od haldex'a) ale gorsze od tradycyjnego centalnego dyfra z LSD lub szpera pytkowa lub torsena

Napisano

> brak stalego mechanicznego przekazywania inicjalnego monentu ma obie osie

A dlaczego uważasz, że to wada?

Napisano

> A dlaczego uważasz, że to wada?

bo kazde "dołaczenie osi" to zmiana wyważenia auta i bez ingerencji ESP ciezko to opanowac

poza tym elektronika potrafi glupiec w ekstremalnych warunkach, i w ogole sie nie wlaczac (ciagla praca elektronicznych "szper" = przegrzanie hamulcow)

Napisano

> bo kazde "dołaczenie osi" to zmiana wyważenia auta i bez ingerencji ESP ciezko to opanowac

Kiedys tak, dzisiaj jest juz z tym duzo lepiej. Poza tym ktore auto dzisiaj nie ma ESP. To nie jest tak, ze bronie dolaczanego AWD (bo sam jestem wielkim zwolennikiem stalego) ale w nowoczesnym dupowozie to juz nie ma wielkiego znaczenia.

> poza tym elektronika potrafi glupiec w ekstremalnych warunkach, i w ogole sie nie wlaczac (ciagla

> praca elektronicznych "szper" = przegrzanie hamulcow)

Bardzo ekstremalne musza to byc juz warunki, w ktore wiekszosc posiadaczy takich wynalazkow nigdy nie wjedzie.

Napisano

> bo kazde "dołaczenie osi" to zmiana wyważenia auta i bez ingerencji ESP ciezko to opanowac

Nie zauważyłem. Zwróć uwagę, że podstawą w BMW jest napędzanie osi tylnej i dołączenie przodu nie powoduje odczuwalnej zmiany wyważenia. Jeździłeś tym w praktyce?

Napisano

> Kiedys tak, dzisiaj jest juz z tym duzo lepiej. Poza tym ktore auto dzisiaj nie ma ESP.

W BMW nie ma takich aut w produkcji. Może jakieś wyczynowe typy M3 GTS nie mają ESP. Dupowozy absolutnie wszystkie w standardzie.

Napisano

> torsen bez obciazenia (lodowisko) kompletnie glupieje (tu jest najbardziej zauwazalna przewaga

> centralnego dyfra + LSD)

no kurcze jakoś w moich doświadczeniach z quattro nie zauważyłem tego. Może dlatego że po zamarzniętym jeziorze na lód, bez śniegu, nie jeździłem....

Napisano

> Nie zauważyłem. Zwróć uwagę, że podstawą w BMW jest napędzanie osi tylnej i dołączenie przodu nie

> powoduje odczuwalnej zmiany wyważenia. Jeździłeś tym w praktyce?

masz gdzieś rysunek poglądowy xdrive ? jak jest realizowane przekazywanie napędu ze silnika na osie ?

edit: znalazłem: http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=82874

i już wiem czemu xdrive mi się nie spodoba.

Napisano

> no kurcze jakoś w moich doświadczeniach z quattro nie zauważyłem tego. Może dlatego że po

> zamarzniętym jeziorze na lód, bez śniegu, nie jeździłem....

ja tez sie spotkalem z takim przypadkie tylko raz.

zeszlej zimy A4 bezradnie mielilo raz przednia raz tylna osia (szklanka byla taka ze nie dalo sie ustac na nogach). dopiero zapiecie recznego na 2 zabki pomoglo.

budowa torsenu polega na tym ze musi byc minimalny opor na jednej z osi bez niego przekladnia nie jest w stanie przeniesc momentu a os o wiekszej przyczepnosci

w tych samych warunkach forek dawal rade ok.gif

Napisano

> ja tez sie spotkalem z takim przypadkie tylko raz.

> zeszlej zimy A4 bezradnie mielilo raz przednia raz tylna osia (szklanka byla taka ze nie dalo sie

> ustac na nogach). dopiero zapiecie recznego na 2 zabki pomoglo.

> budowa torsenu polega na tym ze musi byc minimalny opor na jednej z osi bez niego przekladnia nie

> jest w stanie przeniesc momentu a os o wiekszej przyczepnosci

> w tych samych warunkach forek dawal rade

a forek nie ma czasem aktywnych dyfrów?

Napisano

> W BMW nie ma takich aut w produkcji. Może jakieś wyczynowe typy M3 GTS nie mają ESP. Dupowozy

> absolutnie wszystkie w standardzie.

No wlasnie. Wiec nie ma co przesadzac, ze MUSI byc staly. Sprzegla wieloplytkowe sa calkiem skuteczne...

Napisano

> No wlasnie. Wiec nie ma co przesadzac, ze MUSI byc staly. Sprzegla wieloplytkowe sa calkiem

> skuteczne...

No więc pojeździłem sobie dzisiaj po śniegu (oj trochę napadało w Poznaniu). Zarówno z ESP jak i bez. Zaznaczam, że ze mnie d. nie kierowca. Ku mojemu ogromnemu zdziwieniu zdecydowanie bezproblemowo jeździło się z wyłączonym ESP. Z ESP też dawało radę, ale trzeba było jakby ciut wcześniej działać by trafić tam gdzie się chciało. Oczywiście to wszystko przy ekstremalnych (jak na warunki) prędkościach i przyspieszeniach.

Zasadniczo nowe X3 uważam za auto kompletne. To imho strzał w stopę dla BMW. Kompletnie nie mam pojęcia co musiało by być w jego następcy by był kuszący dla obecnego właściciela. Praktycznie pod każdym względem jest to szczyt techniki (oczywiście pamiętamy, że to auto tanie i masowe i porównujemy z realną konkurencją) i nie mam pojęcia co jeszcze można by chcieć od samochodu.

Perfekcyjne silniki, perfekcyjny napęd, perfekcyjny automat. Nieziemską rzeczą jest aktywny układ kierowniczy. To ogromne ułatwienie zarówno przy prowadzeniu jak i parkowaniu. Jedyne zastrzeżenie, to imho dość głośna praca diesla na jałowych obrotach.

A tak BTW - dotąd byłem przeciwnikiem 4x4 w autach na szosę. Teraz jestem zdecydowanym przeciwnikiem. Ci co narzekają, że ESP ogłupia (usypia) kierowcę niech mają świadomość, że to nawet nie ułamek tego co robi ze świadomością kierowcy dobry napęd 4x4. Auto niesamowicie rwie do przodu, bardzo dobrze jedzie w zakrętach, a jak przychodzi do hamowania nagle okazuje się, że jeeeedziemy... Przyczepność którą odczuwaliśmy jako znakomitą okazuje się totalnym oszustwem, a droga hamowania jest niesamowicie długa. Nie chcę auta z takim napędem, no chyba, że hybrydę (na przednią oś jakiś rodzaj KERS zlosnik.gif )

Napisano

>Auto niesamowicie rwie

> do przodu, bardzo dobrze jedzie w zakrętach, a jak przychodzi do hamowania nagle okazuje się,

> że jeeeedziemy... Przyczepność którą odczuwaliśmy jako znakomitą okazuje się totalnym

> oszustwem, a droga hamowania jest niesamowicie długa. Nie chcę auta z takim napędem, no chyba,

> że hybrydę (na przednią oś jakiś rodzaj KERS )

dramatyzujesz... po pierwszym tygodniu śniegu już pamiętasz o hamowaniu.

Napisano

> dramatyzujesz... po pierwszym tygodniu śniegu już pamiętasz o hamowaniu.

No jasne, że tak - do wszystkiego człowiek się przyzwyczai, wszystkiego się nauczy jeśli ma odpowiednio dużo czasu. Pytanie brzmi po co? Owszem jaką tam frajdę z tego można mieć, tylko jakim kosztem? I żeby było jasne - pytanie to odnoszę do siebie, czyli osoby która doświadcza śniegu na ulicy kilkanaście dni w roku.

Co innego jak ktoś mieszka w górach, gdzie śnieg jest prawie pół roku, czy na jakimś zadupiu, gdzie 4x4 przydaje się nawet jak popada, bo droga to pasmo błota, kałuż i dziur wijące się między łąką, czy drzewami. Nie mówię, że 4x4 jest nieprzydatne. Twierdzę, że jest zbyt kosztowne do typowego asfaltowego użytku. I nie chodzi mi o koszt zakupu, tylko przede wszystkim koszt mocy silnika jaką ten napęd zabiera. Zabiera niestety podwójnie. Raz przez to, że są większe straty na mechanizmach, dwa, że rośnie waga auta.

Napisano

> Zasadniczo nowe X3 uważam za auto kompletne. To imho strzał w stopę dla BMW. Kompletnie nie mam

> pojęcia co musiało by być w jego następcy by był kuszący dla obecnego właściciela. Praktycznie

> pod każdym względem jest to szczyt techniki (oczywiście pamiętamy, że to auto tanie i masowe i

> porównujemy z realną konkurencją) i nie mam pojęcia co jeszcze można by chcieć od samochodu.

> Perfekcyjne silniki, perfekcyjny napęd, perfekcyjny automat. Nieziemską rzeczą jest aktywny układ

> kierowniczy. To ogromne ułatwienie zarówno przy prowadzeniu jak i parkowaniu. Jedyne

> zastrzeżenie, to imho dość głośna praca diesla na jałowych obrotach.

To czy jest jeszcze jakas alternatywa ? Bo skoro to auto idealne dlaczego ludzie wogole chca jezdzic czyms innym niz X3 uwazam ze zbyt idealizujesz to auto, czy jest jeszcze cos oprocz BMW czym mozna sie przemieszczac po drogach cfaniaczek.gif?

Napisano

> To czy jest jeszcze jakas alternatywa ? Bo skoro to auto idealne dlaczego ludzie wogole chca

> jezdzic czyms innym niz X3 uwazam ze zbyt idealizujesz to auto, czy jest jeszcze cos oprocz

> BMW czym mozna sie przemieszczac po drogach ?

Patrzysz na to trochę ze złej strony. Niestety trzeba wydać na to auto 150-160 tys co by nie robić. Ja patrzę na to z perspektywy kogoś kogo na to stać i takie auto już kupił. Co więcej tego typu (rodzaju) auto mu pasuje i chciałby mieć. Mimo całej technicznej doskonałości X3 ja bym go nie kupił, bo to zwyczajnie nie jest auto z mojej bajki.

Napisano

> Patrzysz na to trochę ze złej strony. Niestety trzeba wydać na to auto 150-160 tys co by nie robić.

> Ja patrzę na to z perspektywy kogoś kogo na to stać i takie auto już kupił. Co więcej tego

> typu (rodzaju) auto mu pasuje i chciałby mieć. Mimo całej technicznej doskonałości X3 ja bym

> go nie kupił, bo to zwyczajnie nie jest auto z mojej bajki.

Zamowilem auto tej marki, tylko dlatego, ze mialo dobra cene i dobry silnik mam nadzieje. Jak kazde auto ma swoje wady i zalety.

Co do jednego sie zgodze, ze jak dla mnie i pewnie wiekszosci naped na jedna os wystarczy zupelnie.

A jak juz jest naped na 4 koła to chyba jaki ma mechanizm roznicowy i te wszystkie szczegoly techniczne to takie sprawy pewnie w terenie sie przydadza gdzie ja nigdy sie nie pojawie.

Ale z drugiej strony dziwi mnie to ze mozna tak piac z zachwytu nad autem hehe.gif

Napisano

> Ale z drugiej strony dziwi mnie to ze mozna tak piac z zachwytu nad autem

Moim zdaniem tez lekka przesada. Ja rowniez testowalem X3 i faktycznie, jest to bardzo kompetentny dupowoz ale zdecydowanie swoje wady ma. Jak kazde inne auto...idealnym to bym go nie nazwal.

Napisano

> Moim zdaniem tez lekka przesada. Ja rowniez testowalem X3 i faktycznie, jest to bardzo kompetentny

> dupowoz ale zdecydowanie swoje wady ma. Jak kazde inne auto...idealnym to bym go nie nazwal.

A kto powiedział, że nie ma wad? Sam jedną wymieniłem - hałas. Dla kogoś może też dojść wykończenie wnętrza, wygląd, konotacje społeczne ilość miejsca w środku, etc.

Ja oceniam to z punktu widzenia rzeczy podstawowych dla mnie. Tj napędu, silników, układu przeniesienia napędu (skrzynia).

Napisano
  • Autor

Też bylem, mimo iż dotarłem na całe spotkanie spóźniony (wszystko przez warunki) i w zasadzie dotarłem na ostatnie 2 godziny to jestem bardzo mile zaskoczony.

Nikt z obsługi nie robił problemów, a instruktorzy i cała reszta stawali na głowie abym mógł jeszcze chwile się "pobawić" i nadrobić zaległości.

Fajną sprawą była przejażdżka BMW 550i z instruktorem. Mimo śniegu i lodu, auto fajnie "robiło robotę" na prostej i w zakrętach.

W każdym razie nie żałuję, że pojechałem i jeśli byłaby kiedyś możliwość to wybrałbym się ponownie ok.gif

Napisano

heh byli tacy, co przyszli jak ja już do domu wyjeżdżałem hehe.gif , a wyjechali ze Szczecina raptem 1,5h później niż ja. Niestety, ale warunki się pogarszały z godziny na godzinę. Dla mnie akurat przejażdżka 550i była najmniej atrakcyjna. Dużo bardziej podobały mi się samodzielne jazdy na torach. Mimo, że to tylko kilka godzin, to jednak odnotowałem spore postępy w opanowaniu auta ok.gif Całkiem inaczej się wracało zaśnieżonymi drogami z tej imprezy mimo, że autem RWD, a nie 4x4.

Można było się przejechać praktycznie każdym autem. Były ZTCP X1,X3 (stary i nowe) X5 X6 (także hybryda) piątka i siódemka.

Oni twierdzili, że każde BMW z xdrive prowadzi się tak samo dobrze, moje odczucia były inne - najlepiej sprawowała się nowa X3. Całe szczęście, że mi się takie auta nie podobają grinser006.gif

Napisano

> nawet nie ułamek tego co robi ze świadomością kierowcy dobry napęd 4x4. Auto niesamowicie rwie

> do przodu, bardzo dobrze jedzie w zakrętach, a jak przychodzi do hamowania nagle okazuje się,

> że jeeeedziemy... Przyczepność którą odczuwaliśmy jako znakomitą okazuje się totalnym

> oszustwem, a droga hamowania jest niesamowicie długa. Nie chcę auta z takim napędem

Pewnie dlatego moi sąsiedzi porozbijali swoje nowe auta 4x4... tej zimy sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.