Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Troszkę większy silnik w Civicu SI 2012

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Czyżby nadchodził type R 2,4?

Wątpię. 2.4 sie kręci niżej niż 2.0 a w type R chodzi o obroty. SI jest dla Amerykanów którzy lubią moment ponad wszystko.

Napisano

> Wątpię. 2.4 sie kręci niżej niż 2.0 a w type R chodzi o obroty. SI jest dla Amerykanów którzy lubią

> moment ponad wszystko.

W type r chodzi o wolnossący silnik o typowo wyścigowej charakterystyce. Obroty to efekt uboczny wink.gif

Napisano

> W type r chodzi o wolnossący silnik o typowo wyścigowej charakterystyce. Obroty to efekt uboczny

Poza tym nikt nie powiedzial, ze 2.4 nie moze sie krecic do 8000 grinser006.gif I robic przy tym duuuzo mocy.

Tak czy tak to jest zagrywka pod US tylko. W Europie, w samym srodku mody na downsizing czegos takiego na pewno nie bedzie.

Napisano
  • Autor

> Poza tym nikt nie powiedzial, ze 2.4 nie moze sie krecic do 8000 I robic przy tym duuuzo mocy.

Dużo jak dużo - 240 KM w S2000. Ale tutaj będzie się kręcił do 6800, może 7000 i produkował 200 KM. Zresztą nawet te 2.4 w S2000 to mi średnio pasuje - fajniej mi się jeździło z 2.0 kręcącym się do motocyklowych 9000 smile.gif

Napisano

> Dużo jak dużo - 240 KM w S2000. Ale tutaj będzie się kręcił do 6800, może 7000 i produkował 200 KM.

> Zresztą nawet te 2.4 w S2000 to mi średnio pasuje - fajniej mi się jeździło z 2.0 kręcącym się

> do motocyklowych 9000

A to S2000 nie miała 2,2?

Napisano
  • Autor

> A to S2000 nie miała 2,2?

Masz rację, to było 2.2 a nie 2.4. Co nie zmienia faktu że 2.0 było fajniejsze do szalenia (moim zdaniem), choć z 2.2 się trochę łatwiej jeździło w korkach.

Napisano

> HanYs

a nawet dokładnie tak

si2g.jpg

45413843.jpg

i pokazali tez deske - tu wprawdzie dla zwyklego sedana

dashph.jpg

Napisano

> Europejski model zapowiada się jeszcze ładniej

Ale na razie to chyba tylko pismackie wizje niz oficjalne zapowiedzi

Napisano

> Dużo jak dużo - 240 KM w S2000. Ale tutaj będzie się kręcił do 6800, może 7000 i produkował 200 KM.

No jak? 2.4 i 200KM jest teraz w naszym Accordzie i waszym TSX. Moc max przy 7000, kreci bez protestu do 7600 w serii. Akurat z doswiadczenia bardzo dobrze wiem, ze te bloki znosza 8000 bez szemrania, mozna nawet zrobic tak by do tych obrotow generowaly moc. I bedzie to spokojnie wiecej niz 240KM. Krotko mowiac to z glowa zrobione K24 jest best of both worlds - duzo momentu na dole i w srodku i top-end do 8000rpm. A skoro taka baza bedzie w Civie SI to tylko kwestia czasu jest zanim Hondata i wszyscy inni wieksi amerykanscy tunerzy cos do tego wykombinuja.

> Zresztą nawet te 2.4 w S2000 to mi średnio pasuje - fajniej mi się jeździło z 2.0 kręcącym się

> do motocyklowych 9000

Nie bylo 2.4 w S2000. Bylo 2.2, ktore bylo po prostu zestrokowanym 2.0. I krecilo sie do 8000rpm bez gadania, robilo tez moc do konca.

Napisano

> a nawet dokładnie tak

I to jest właściwa odpowiedź wink.gif Na razie jednak tylko USDM.

> i pokazali tez deske - tu wprawdzie dla zwyklego sedana

To jest dla mnie koszmar.....!!!

Napisano
  • Autor

> I krecilo sie do 8000rpm

> bez gadania, robilo tez moc do konca.

Ale nie do 9000 jak dwulitrowiec. W każdym razie mi się lepiej jeździło 2.0 niż 2.2.

Napisano
  • Autor

> a nawet dokładnie tak

> i pokazali tez deske - tu wprawdzie dla zwyklego sedana

Cóż, Honda uważa że wie lepiej jak ma wyglądać ładny samochód i traci szybko rynek.

Napisano

> Ale nie do 9000 jak dwulitrowiec. W każdym razie mi się lepiej jeździło 2.0 niż 2.2.

w civicu nie było silnika 2.0który się tak wysoko kręcił.

Napisano
  • Autor

> w civicu nie było silnika 2.0który się tak wysoko kręcił.

Mówię o S2000 - początkowo był 2.0L który się kręcił do 9K. A potem wsadzili 2.2 który tylko 8K miał.

Napisano

> Mówię o S2000 - początkowo był 2.0L który się kręcił do 9K. A potem wsadzili 2.2 który tylko 8K

> miał.

Ale 2.2 byl ciut szybszy. Nawet nie ze wzgledu na wiekszy moment tylko krotsze przelozenia pierwszych 4 biegow...zreszta optymalna kombinacja - motor 2.0 i skrzynia z 2.2 grinser006.gif

Napisano

> Ale 2.2 byl ciut szybszy. Nawet nie ze wzgledu na wiekszy moment tylko krotsze przelozenia

> pierwszych 4 biegow...zreszta optymalna kombinacja - motor 2.0 i skrzynia z 2.2

Nie ma to jak Honda - zawsze trzeba po nich poprawiać grinser006.gif

Napisano

> Nie ma to jak Honda - zawsze trzeba po nich poprawiać

Hahaha, bez kitu...co jedno poprawia to inne spieprza grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Hahaha, bez kitu...co jedno poprawia to inne spieprza

Ostatnio to coraz mniej poprawiają. Moja opinia o Hondzie spadła już do poziomu Chevroleta.

Napisano

> Ostatnio to coraz mniej poprawiają. Moja opinia o Hondzie spadła już do poziomu Chevroleta.

Jesli sie nie wezmą do roboty to niebawem będą co najwyżej fajnym targetem pod M&A dla jakiegos chińskiego producenta chcącego kupić znaczek który kiedyś coś znaczył grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jesli sie nie wezmą do roboty to niebawem będą co najwyżej fajnym targetem pod M&A dla jakiegos

> chińskiego producenta chcącego kupić znaczek który kiedyś coś znaczył

A ja widzę ich szansę w połączeniu się z BMW - w sumie mają podobną strategię - budowanie brzydkich samochodów. Pierwotnie z wysokoobrotowymi silnikami N/A a obecnie ekologicznych z turbo. Tyle że BMW jakoś ta strategia lepiej wychodzi i ich brzydkie samochody po jakimś czasie zaczynają się podobać. A najnowsze brzydoty Hondy:

2010_honda_accord_crosstour_cd_gallery.jpg

acura-tl.jpg

nigdy ładne nie będą...

Napisano

> ekologia? bo innego powodu nie widze...

No to może pora na wizyte u okulisty biglaugh.gif - zwiększenie pojemności o 20% w samym środku mody na downsizing raczej trudno podciągnąć pod ekologię icon_rolleyes.gif

Napisano

> A najnowsze brzydoty Hondy:

> nigdy ładne nie będą...

Nowy TL akurat jest calkiem spoko. Accord (TSX) tez sie udal. Nadal robia morze mamony na swoich wytworach...moze sie opamietaja jeszcze...

Napisano

> No to może pora na wizyte u okulisty - zwiększenie pojemności o 20% w samym środku mody na

> downsizing raczej trudno podciągnąć pod ekologię

Dokladnie. W USA jeszcze ta moda taka wariacka nie jest wiec moga sobie pozwolic. Chodzilo raczej o moment obrotowy - amerykanie go lubia plus konkurencja w klasie jest doladowana wiec w sumie wybor logiczny. Zwlaszcza ze K24 w wersji z pelnym VTECiem jest swietnym silinikiem.

Napisano

> Dokladnie. W USA jeszcze ta moda taka wariacka nie jest wiec moga sobie pozwolic. Chodzilo raczej o

> moment obrotowy - amerykanie go lubia plus konkurencja w klasie jest doladowana wiec w sumie

> wybor logiczny. Zwlaszcza ze K24 w wersji z pelnym VTECiem jest swietnym silinikiem.

Downsizing w USA = zamiast dużych V8 beda mieli troche mniejsze V6-tki grinser006.gif

Zakladajac ze ten 2.4 to ten sam motor co w obecnym Accordzie, czy orientujesz sie czy do zrobienia hybrydy / franka K24/20 wystarczy zmienic tylko walki w glowicy K24 czy trzeba cala czapke od K20?

Jesli wystarcza tylko walki to w sumie z nowego Accord Type-S mozna by zrobic fajnego Euro-R wannabe grinser006.gif Jakies lightowe waleczki z rev limiterem na 8,000 rpm + wydech i strojenie i pewnie by mozna przycelowac w okolice 250KM hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nowy TL akurat jest calkiem spoko.

Wygląda z przodu jak chory nosorożec. To nie do końca to o czym kupujący "executive sedan" marzy... Sprzedaje się bardzo słabo.

P.S. Honda ostatnio zleciła niezależnej firmie badanie rynku mające na celu odpowiedź na pytanie "dlaczego nowe modele Hondy i Acury się źle sprzedają". Wiesz jaki był wynik? "Są brzydkie" było praktycznie jedyną odpowiedzią. I co na to Honda? Wypuszcza nowego Civic'a który jest brzydszy od poprzednika. Nie ma jak iść pod prąd...

Napisano

> Zakladajac ze ten 2.4 to ten sam motor co w obecnym Accordzie, czy orientujesz sie czy do zrobienia

> hybrydy / franka K24/20 wystarczy zmienic tylko walki w glowicy K24 czy trzeba cala czapke od

> K20?

> Jesli wystarcza tylko walki to w sumie z nowego Accord Type-S mozna by zrobic fajnego Euro-R

> wannabe Jakies lightowe waleczki z rev limiterem na 8,000 rpm + wydech i strojenie i pewnie

> by mozna przycelowac w okolice 250KM

O ile zrobienie franka z K20 + dół z K24 to juz prawie rutyna dla ludzi, którzy się na tym znają, to z tego co kiedyś usłyszałem od Doktora, założenie do K24 czapki K20 to już wyższa technologia. ECU w Accordzie steruje pierdylionem rzeczy ale nie obsłuży wszystkiego, czego potrzebuje porządne K20. To info sprzed mniej więcej roku. Wtedy był robiony właśnie taki swap, i były problemy z obsługą klimy, kompa pokladowego itp. Może od tego czasu już jest więcej przetartych ścieżek.

Napisano

> Zakladajac ze ten 2.4 to ten sam motor co w obecnym Accordzie, czy orientujesz sie czy do zrobienia

> hybrydy / franka K24/20 wystarczy zmienic tylko walki w glowicy K24 czy trzeba cala czapke od

> K20?

> Jesli wystarcza tylko walki to w sumie z nowego Accord Type-S mozna by zrobic fajnego Euro-R

> wannabe Jakies lightowe waleczki z rev limiterem na 8,000 rpm + wydech i strojenie i pewnie

> by mozna przycelowac w okolice 250KM

Ale po co chcesz zmieniac glowice? Juz w K24 nie bylo takiej potrzeby (przynajmniej dla mocy) bo glowice w sensie wewnetrznego designu byly takie same w K20 jak K24. Zakladalo sie w Civach czapke od K20 bo wszystko bylo pod nia przystosowane, a tutaj mamy z fabryki juz K24. Fakt, ze jest on juz troche inny, inaczej sa czujniki, kolektor wydechowy jest na stale polaczony z glowica plus jeszcze ma kilka ciekawych mykow. Ale zakladajac, ze bedzie to czym wysterowac (bo na razie nie ma Hondaty do tego) to operacja zrobienia 250KM i 8000rpm powinna byc calkiem banalna...

Napisano

> P.S. Honda ostatnio zleciła niezależnej firmie badanie rynku mające na celu odpowiedź na pytanie

> "dlaczego nowe modele Hondy i Acury się źle sprzedają". Wiesz jaki był wynik? "Są brzydkie"

> było praktycznie jedyną odpowiedzią. I co na to Honda? Wypuszcza nowego Civic'a który jest

> brzydszy od poprzednika. Nie ma jak iść pod prąd...

No wiem ze bylo takie badanie. I dlatego czym predzej zrobili lift TLa. I ten nowy jest juz calkiem spoko, sporo sie poprawil.

Napisano
  • Autor

> No wiem ze bylo takie badanie. I dlatego czym predzej zrobili lift TLa. I ten nowy jest juz calkiem

> spoko, sporo sie poprawil.

Hmm, oglądałem zdjęcia tego nowego TL'a i wydaje mi się równie ordynarno-obrzydliwy jak stary. Ale poczekam z ostatecznym werdyktem aż go zobaczę na żywo - często samochód na zdjęciach jest brzydki a w rzeczywistości wygląda ładnie i odwrotnie.

A tak zupełnie O/T i P.S. to widziałem wczoraj nowego Dodge'a Charger'a na ulicy i muszę przyznać że Chrysler w końcu trafił w mój gust. Przód trochę jak z Mitsubishi a tył jak z UFO - moim zdaniem rewelacyjna kombinacja. Do tego 465 KM 6.4L HEMI. Myślałem że się z nim pościgam, ale emeryt kierował frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.