Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

700 Aisan - dławi go

Featured Replies

Napisano

Kupiłem sobie agenta z aisanem po pieniądzach, ale jest problem, dopóki auto chodzi na ssaniu jest dobrze, ciągnie, przyjmuje elegancko dodawanie gazu

problem pojawia się po wyłączeniu ssania, przy ruszaniu ze skrzyzowania np dodaje się gazu i auto dławi i potrafi zgasnąć, później podczas jazdy potrafi poszarpac nim...

w czym moze byc problem ?

Napisano

proponuje podkręcić lekko obroty, oraz sprawdzić wszystkie wężyki

Napisano
  • Autor

> proponuje podkręcić lekko obroty, oraz sprawdzić wszystkie wężyki

zrobione już dawno, wężyki, kable, świece to była podstawa, ale niestety nie pomogło

obroty czy większe czy mniejsze jest to samo

Napisano
  • Autor

> a sprawdzałeś jak pompa paliwa podaje?

poprzedni właścicil zmieniał pompke przed sprzedaza auta sick.gif

Napisano

ja bym ja sprawdził raz jeszcze, zobacz czy tam czasem jakichś paprochów nie ma

Napisano
  • Autor

> ja bym ja sprawdził raz jeszcze, zobacz czy tam czasem jakichś paprochów nie ma

wydaje mi się, że wtedy problem pojawiałby się na ssaniu prędzej, a nie jak się go wyłączy

Napisano

nie wiem czy dobrze kombinuje ale na ssaniu pompa podaje więcej paliwa niż na biegu jałowym bez ssania. Więc idąc dalej tym tropem po dodaniu gazu podaje tylko część brakującej dawki jeśli jest na ssaniu, jeśli natomiast nie jest wówczas musi podać całą dawkę co może powodować jej niedomaganie

Napisano

> nie wiem czy dobrze kombinuje ale na ssaniu pompa podaje więcej paliwa niż na biegu jałowym bez

> ssania. Więc idąc dalej tym tropem po dodaniu gazu podaje tylko część brakującej dawki jeśli

> jest na ssaniu, jeśli natomiast nie jest wówczas musi podać całą dawkę co może powodować jej

> niedomaganie

pompka pompuje zależnie od obrotów a nie od tego czy ssanie właczone czy nie. jak już to może być jakaś dysza zatkana w gaźniku. Wężyki tylko sprawdzone czy wymienione wszystkie?

Napisano
  • Autor

> pompka pompuje zależnie od obrotów a nie od tego czy ssanie właczone czy nie. jak już to może być

> jakaś dysza zatkana w gaźniku. Wężyki tylko sprawdzone czy wymienione wszystkie?

wymienione wszystkie ok.gif

Napisano

Jeśli się znasz na gaźniku Aisan to proponuję podkręcić śrubkę od przyśpieszenia. Generalnie Aisan posiada 6 śrubek regulacyjnych, które trzeba w odpowiedniej kolejności z udziałem testera regulować. Możesz popróbować ale że tak powiem jak roztroisz Aisana to tylko 1 z 10 mechaników w Polsce Ci to zrobi!

Napisano

> Jeśli się znasz na gaźniku Aisan to proponuję podkręcić śrubkę od przyśpieszenia. Generalnie Aisan

> posiada 6 śrubek regulacyjnych, które trzeba w odpowiedniej kolejności z udziałem testera

> regulować. Możesz popróbować ale że tak powiem jak roztroisz Aisana to tylko 1 z 10 mechaników

> w Polsce Ci to zrobi!

A wiesz może czy takowy tester można gdzieś zanabyć

Napisano

w moim agencie x lat temu był taki problem jak u duronka właściwie przy każdym puszczeniu pedału gazu gasł. Panowie mechanicy wtedy stwierdzili że jest uszkodzony wałek rozrządu, rzeczywiście po jego wymianie wszystko wróciło do normy. Ponoć w 700 lubią się te wałki sypać.

Napisano
  • Autor

> w moim agencie x lat temu był taki problem jak u duronka właściwie przy każdym puszczeniu pedału

> gazu gasł. Panowie mechanicy wtedy stwierdzili że jest uszkodzony wałek rozrządu, rzeczywiście

> po jego wymianie wszystko wróciło do normy. Ponoć w 700 lubią się te wałki sypać.

u mnie nie gaśnie jak nie trzymam go na obrotach, gaśnie np podczas ruszania ze swiatel jak dodaje mu sie gazu... wtedy go tak jakby dławi , ale na jałowym i na ssaniu ładnie równo pracuje ok.gif

Napisano

> wymienione wszystkie

Sprawdź kabelki od czujnika 55 stopni cieczy chłodzącej.

One często od drgań silnika się urywają.

Napisano

> poprzedni właścicil zmieniał pompke przed sprzedaza auta

pompka pompką, a popychacz? u mnie kiedyś wygięło popychacz, tylko że wtedy mu brakowało w górnym zakresie obrotów

Napisano

> A wiesz może czy takowy tester można gdzieś zanabyć

Podobno tak ale on niby kosztuje około 1000zł

> u mnie nie gaśnie jak nie trzymam go na obrotach, gaśnie np podczas ruszania ze swiatel jak dodaje

> mu sie gazu... wtedy go tak jakby dławi , ale na jałowym i na ssaniu ładnie równo pracuje

Musisz na dzień dobry sprawdzić wszystkie wężyki (uroki Aisana). Jedno nawet małe pęknięcie i już coś się dzieje. Aisan to gaźniek na podciśnienie czy jakoś tak. Japończycy skonstruowali go dla Fiata aby spalanie było mniejsze i ogólnie auto żeby było bardziej ekonomiczne. Jak się dba to faktycznie spalanie jest małe i w ogóle ale jak już są jakieś problemy to już ciężko doprowadzić to do dobrego stanu. Mi zajęło to około 10 - 11 miesięcy i trochę kasy. Zrobiłem swapa i problem znikł smile.gif Długo szukałem właśnie speca od Aisana. Jak znalazłem to zaczęła się walka z gaźniczkiem. Nie wiem co mogę Ci dokładnie poradzić, żebyś nie nawywalał kasy w błoto. W Poznaniu jest spec, nie wiem jak u Ciebie. Popytaj w ASO. Mój był właśnie w ASO straszy facet bo tylko ich z 10 do 15 lat temu wysyłano na szkolenia z każdego nowego gaźnika w tym Aisana!

Napisano

> Podobno tak ale on niby kosztuje około 1000zł

> Musisz na dzień dobry sprawdzić wszystkie wężyki (uroki Aisana). Jedno nawet małe pęknięcie i już

> coś się dzieje. Aisan to gaźniek na podciśnienie czy jakoś tak. Japończycy skonstruowali go

> dla Fiata aby spalanie było mniejsze i ogólnie auto żeby było bardziej ekonomiczne. Jak się

> dba to faktycznie spalanie jest małe i w ogóle ale jak już są jakieś problemy to już ciężko

> doprowadzić to do dobrego stanu. Mi zajęło to około 10 - 11 miesięcy i trochę kasy. Zrobiłem

> swapa i problem znikł Długo szukałem właśnie speca od Aisana. Jak znalazłem to zaczęła się

> walka z gaźniczkiem. Nie wiem co mogę Ci dokładnie poradzić, żebyś nie nawywalał kasy w błoto.

> W Poznaniu jest spec, nie wiem jak u Ciebie. Popytaj w ASO. Mój był właśnie w ASO straszy

> facet bo tylko ich z 10 do 15 lat temu wysyłano na szkolenia z każdego nowego gaźnika w tym

> Aisana!

ja obstawiam zawór trójdrożny , miałem 7sete i mogę powiedzieć ,że znam na wylot konstrukcję tego oto cuda biglaugh.gif ćwiczyłem się z tym silnikiem chyba z 2 miesiące po kupnie agenta ,aż wkońcu rozgryzłem to i owo , wyciągnij zawór trójdrożny ,zobacz czy nie jest zasyfiony ,jak będzie to wyczyścić ładnie i założyc zobaczysz wtedy jak chodzi silnik ,bo jego charakterystyka pracy na 100% się zmieni waytogo.gif

tylko ostrożnie przy wyciąganiu tego zaworka bo lubią pękać albo w palcach zostawać ze starości już a nówka 140zł kosztuje 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź kabelki od czujnika 55 stopni cieczy chłodzącej.

> One często od drgań silnika się urywają.

czujnik był wymieniony zaraz po kupnie, bo był urwany i auto nie chciało odpalać biglaugh.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> czujnik był wymieniony zaraz po kupnie, bo był urwany i auto nie chciało odpalać

dobra... to cza znaleść co to może być

mam kilka typów gdzie szukać... bo auto ewidentnie zalewa na niskich obrotach po wyłaczeniu ssania

1. sonda lambda ?

2. coś rozregulowane w gazniku - ale niby co ?

3 ???

Napisano

Sprawdź przewód od odmy silnika, który idzie do puszki pod filtrem powietrza.

U mnie lubił spadać i głupiał identycznie jak Twój, czyli ja mu w gaz a on zgasł.

Opaska od strony puszki rozwiązała problem, definitywnie.

Napisano

> 1. sonda lambda ?

ja nie posiadam sondy wogole i nic sie nie dzieje

Napisano
  • Autor

> ja nie posiadam sondy wogole i nic sie nie dzieje

a oryginalnie miałeś ?

Napisano

mialem, kabel sie przerwał jakos i wisiał. kupilem kolektor bez dzuiry na sonde( stary podlegał juz wymianie) i tak jezdze, nic sie nie zmieniło

Napisano

Proponowałbym sprawdzenie elektrozaworu iglicowego. Podczas pracy na biegu jałowym silnika, rozłączyć wtyczkę/złącze 3-pin- silnik powinien zgasnąć jeśli sprawny. Silniczek krokowy-wyciągnąć z silniczka gumowy przewód idący do gaźnika najpierw jeden potem drugi- także przy sprawnym krokowcu po zdjęciu nie pamiętam którego przewodu powinien zgasnąć silnik. A na koniec jak wszystko bd sprawne można delikatnie poregulować śrubką regulacji składu mieszanki.

Napisano
  • Autor

byłem dzisiaj u gościa od gazników.... 30 minut i auto chodzi aż miło ok.gif

Napisano

Samemu to raczej nic nie zdziałasz ja tez tak miałem tez sie dławił gasł potem to juz wcale obrotów nie trzymał. Zaprowadziłem go speca od gazników zrobił mi regeneracje powymienial niedzilajace rzeczy (niepotrzebne poodpinał), coprawda kosztowalo mnie to 300zl ale teraz jest rewelacja autko chodzi bardzo fajnie no i jeszcze dostałem 6 miesiecy gwarancji smile.gif

Napisano

Miałem kiedyś podobne objawy i pomogła regulacja gaźnika. Też mam Aisana. Taka regulacja kosztowała mnie 65zł i po niej auto chodziło jak nowe smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.