Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

monroe-problem

Featured Replies

Napisano

Witam

Mój mechanior wczoraj zmieniał amortyzatory ze sprezynami.

Z przyczyn niewiadomych nowiutkie sprężyny Monroe nie chcą się ułożyć. Po skręceniu kolumny cała sprężyna chce wyłazić bokiem.

Trochę się podk....wił nawet jak mu powiedziałem że pewnie założył sprężyny odwrotnie. Już cztery razy kolumny były demontowane i montowane na różne sposoby i nic to nie dało. Teraz są założone zgodnie z instrukcją stroną oznaczoną TOP do góry i wygląda to tak:

284730747-monroe1.jpg

Ta kolumna po lewej ma nową sprężynę, po prawej stara (też zdjęta i zamontowana ponownie).

Nie wiem co jest grane. Ktoś coś poradzi? Jutro jadę z reklamacją. Ciekawe czy uznają.

Mechanik odmówił zamontowania tych springów. Stilon stoi bez zawieszenia a do roboty trzeba już we wtorek jechać.

post-97834-14352511725516_thumb.jpg

Napisano

4-ro krotne demontowanie i zakładanie nic nie da, trzeba jeszcze odwrócić sprężyny.... to raz.

Dwa, to z tego co pamiętam na samym amorku i mnie tez byly lekko krzywe, dopiero po opuszczeniu samochodu się ładnie ułożyły... no ale u Ciebie są o wiele bardziej skrzywione...

Porównaj sprężynę ze starą, czy w tych samych miejscach jest zakończona.

Upewnij się czy na pewno sprężyna leży w swoich punktach, na amorku opiera się o wypustkę, a u góry leży w swoim zagłębieniu.

Napisano

> z tego co widzę górne mocowanie polewej stronie jest źle założone

Jak kolega wyzej pisze, raz że źle założona poduszka a dwa że z oznaczeniami producenta różne bywa, ja jak kładłem springi to też miałem taki przypadek, odwróciłem sprężyne do góry nogami ( wbrew logice i oznakowaniu producenta) i wszystko jest ok.

Napisano
  • Autor

> 4-ro krotne demontowanie i zakładanie nic nie da, trzeba jeszcze odwrócić sprężyny.... to raz.

Były odwracane. Wyszło jeszcze gorzej

> Dwa, to z tego co pamiętam na samym amorku i mnie tez byly lekko krzywe, dopiero po opuszczeniu

W samochodzie też były zamontowane i auto było opuszczone. Bez zmian.

> Porównaj sprężynę ze starą, czy w tych samych miejscach jest zakończona.

> Upewnij się czy na pewno sprężyna leży w swoich punktach, na amorku opiera się o wypustkę, a u góry

> leży w swoim zagłębieniu.

Opiera się na wypustce a u góry leży w zagłębieniu. Ale na górze wygląda to jakby zwój się kończył jakieś dwa centymetry wcześniej na nowej

confused.gif

Napisano
  • Autor

> z tego co widzę górne mocowanie polewej stronie jest źle założone

Tzn ? Oglądałem za wszystkich stron i jest tak samo jak po prawej, ale sprężyna przekrzywia całe mocowanie i chce "uciec" w bok niewiem.gif

Nie chcę się wygłupić w sklepie, a z drugiej strony wręcz nie wypada mi zarzucać mechanikowi z kilkunastoletnim doświadczeniem w serwisie Fiata że nie umie skręcić zawieszenia w Stilo, bo robił to setki razy oslabiony.gif

Napisano

> Witam

> wtorek jechać.

W instrukcji na ZTS - jest napisane, że wycięcie w gumie, plus "język" górnego mocowania amorka, muszą być równo z mocowaniem do zwrotnicy. U ciebie na pewno tak nie jest biglaugh.gif

Może to powoduje zbytnie przesunięcie sprężyny.

Napisano

Jakie amortyzatory wkładasz? Z 2 tyg. temu sprężyny wymieniane były i u mnie, również Monroe i problemów nie było - jeśli Twój mechanik nie ma doświadczenia z Fiatami to po prostu udałbym się do kogoś kto to doświadczenie ma. Ja osobiście przed oddaniem do swojego zaufanego zakładu zapytałem czy wiedzą, że poduszki powinny być w jednej określonej pozycji.

Napisano

> Jakie amortyzatory wkładasz?

Ze zdjęcia widać, że to Bilstein b4, chyba.

Napisano
  • Autor

> W instrukcji na ZTS - jest napisane, że wycięcie w gumie, plus "język" górnego mocowania amorka,

> muszą być równo z mocowaniem do zwrotnicy. U ciebie na pewno tak nie jest

> Może to powoduje zbytnie przesunięcie sprężyny.

Właśnie wróciłem z garażu. Język jest równo z mocowaniem zwrotnicy. Wycięcie w gumie jest przesunięte ok. centymetra w prawo. Ale dokładnie tak samo, jak na starej sprężynie a tam jest ok. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Jakie amortyzatory wkładasz?

Bilstein B4

> jeśli Twój mechanik nie ma doświadczenia z Fiatami to po prostu udałbym się do kogoś kto to doświadczenie ma.

Gość pracuje w serwisie Fiata od kilkunastu lat, więc doświadczenie z Fiatonami chyba ma waytogo.gif

Nawet mówił, że już mieli taki przypadek z KYB i producent uznał reklamację

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.