Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Borygo Eko zmienił kolor - normalne ?

Featured Replies

Napisano

Pół roku temu i około 15kkm przebiegu auto zalane było płynem chłodniczym Borygo Eko, który jest zielony. Po tym czasie zrobił się czerwony. Normalne ?

Nie chcę tragizować, ale zastanawiam się czy tego powodem może być przedostający się olej do do układu chłodzenia ? Chociaż nie ma wzrostu poziomu płynu ani śladu oleju w zbiorniczku wyrównawczym. Silnik to VAG 2.0 AQY w VW New Beetle z 1999r.

Edyta: Napisałem do firmy Boryszew - dam znać co odpowiedzą.

Napisano

> Pół roku temu i około 15kkm przebiegu auto zalane było płynem chłodniczym Borygo Eko, który jest

> zielony. Po tym czasie zrobił się czerwony. Normalne ?

> Nie chcę tragizować, ale zastanawiam się czy tego powodem może być przedostający się olej do do

> układu chłodzenia ? Chociaż nie ma wzrostu poziomu płynu ani śladu oleju w zbiorniczku

> wyrównawczym. Silnik to VAG 2.0 AQY w VW New Beetle z 1999r.

Płyn pochłania rdzę i kamień kotłowy, jaki powstaje w trakcie pracy silnika i przez to POZORNIE zmienia kolor w trakcie eksploatacji.

Analogicznie jak np olej silnikowy.

Napisano

> Płyn pochłania rdzę i kamień kotłowy, jaki powstaje w trakcie pracy silnika i przez to POZORNIE

> zmienia kolor w trakcie eksploatacji.

> Analogicznie jak np olej silnikowy.

Ja jeździłem różnymi autami na różnych płynach nie zmieniając czasami i 5 lat i jakoś nigdy mi się z zielonego/ niebieskiego czerwony nie robił. Jedyne co zauważałem, to po kilku latach kolor jakby lekko płowiał, nic więcej.

Napisano

To na pewno nie olej. Miałbyś tłuste oczka w zbiorniczku wyrównawczym. Abo nawet kożuszek z siwej zawiesiny.

ps

ten czerwony jest klarowny czy raczej mulisty?

Napisano
  • Autor

Odessałem trochę ze zbiorniczka i zmieszałem z olejem - rzeczywiście wytrąca się z niego, więc to nie to - już się nie martwię. Płyn jest klarowny.

Napisano
  • Autor

Dobrze wiedzieć, choć w innych moich i serce.gif autach się z tym nie spotkałem, ale nie były też zalewane Borygo Eko, stąd zaskoczenie.

Napisano

> Ja jeździłem różnymi autami na różnych płynach nie zmieniając czasami i 5 lat i jakoś nigdy mi się

> z zielonego/ niebieskiego czerwony nie robił. Jedyne co zauważałem, to po kilku latach kolor

> jakby lekko płowiał, nic więcej.

Być może borygo eko jest badziewiastym płynem, być może silnik o którym mowa był mocno zakamieniony - ciężko tu wyrokować.

Analogiczne objawy miewałem w swoich autach (odbarwienia płynu w stosunku do fabrycznej barwy) - normalne.

Napisano

Może trochę nie na temat ale do tego samochodu raczej powinien być płyn G12 smile.gif

Napisano

Kiedyś, jak wymieniałem płyn, to zapomniałem o otwarciu nagrzewnicy i tam został stary płyn o kolorze niebieskim, a zalałem czerwonym. Operacja miała miejsce latem. Gdy jesienią włączylem ogrzewanie to płyn zmienił mi się w denaturatowy (fiolet) biglaugh.gif

Jak mechanik mnie zapytał, co to za płyn, to go wkręciłem , że denaturatem zalałem cfaniaczek.gif taaakie oczy zrobił boje_sie.gif , mało zawału nie dostał zanim mu wyjaśniłem. 270635636-JUMP2.gif

Pewnie już zaczął mnie pozycjonować na swojej liście najgłupszych klientów hahaha.gif

Napisano

> Może trochę nie na temat ale do tego samochodu raczej powinien być płyn G12

A na borygo to co się stanie? Wybuchnie? rotfl.gif

Napisano
  • Autor

Piszą cytuję: "Opisany przez Pana przypadek jest dziwny aczkolwiek możliwy. Dzieje się tak kiedy płyn zostaje przegrzany kilkukrotnie, co nie znaczy że zmienił on swe właściwości fizykochemiczne"

Napisano

> A na borygo to co się stanie? Wybuchnie?

A co się stanie jak do samochodu do którego producent zaleca olej syntetyczny będziesz lał mineralny ? Wybuchnie?

Nie, ale lejesz wg. zaleceń producenta prawda ?

A płyn g12 różni się od borygo wink.gif

Napisano

musisz mieć mocno zakamieniony układ, miałem identycznie w Ładzie, co nie wlałem robiło się czerwone a w nagrzewnicy była aż taka czerwona glinka...

Napisano

> A co się stanie jak do samochodu do którego producent zaleca olej syntetyczny będziesz lał

> mineralny ? Wybuchnie?

> Nie, ale lejesz wg. zaleceń producenta prawda ?

> A płyn g12 różni się od borygo

A co ma olej do płynu chłodzącego? W/g zaleceń producenta to chyba do żadnego samochodu nie można nalać borygo - bo producent nie zaleca rotfl.gif Opel też niby leje swój różowy płyn chłodzący. Po zalaniu petrygo nic się nie dzieje...Zastanawiające - a producent nie zaleca...

Napisano
  • Autor

Tyle, że auto ma niecałe 12 lat, co nie znaczy, że nie jest jak piszesz, tym bardziej, że temat znasz z autopsji. Wiosną zrobię płukankę jakimś środkiem i zaleję świeżym płynem Borygo Eko - zobaczymy czy sytuacja się powtórzy.

Edyta: otrzymałem ponownie odp z Boryszew'a - piszą, że przy kamieniu w układzie płyn owszem zmieni kolor przy czym nie będzie klarowny. Być może jednak klarowny u nas nie jest bo cały syf po prostu opadł. Sprawdzę to i dam znać dla potomnych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.